Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac OS X Tiger + WiFi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 mantha

mantha
  • 12 postów

Napisano 20 czerwca 2006 - 15:51

witam mam problem z konfi na pb g4 os tiger mam rowniez gigabyte router i moj mac laczy sie z mja siecie jest pokazany zasieg ale niemoge otwierac stron pomocy jak ustawic os-a aby chodzil mi net w routerze jest ustawione na automatyczne ip pcety chodza ok a mak nie please help aaaaaaa nawet jak podlacze przez kabel tez nie chodzi ps.. to moj pierwszy mac.....

#2 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 20 czerwca 2006 - 17:11

System Preferences -> Network -> AirPort

#3 pynieq

pynieq
  • 418 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 czerwca 2006 - 17:42

System Preferences -> Network -> AirPort

-> tcp/ip i wpisz serwery dns to www bedzie chodzic

#4 mantha

mantha
  • 12 postów

Napisano 20 czerwca 2006 - 19:51

a gdzie znajde te servery dns???????? w routerze jest ustawione na auto dla wszystkich czyli w pc tach ustawilem ip na auto i chodzi gdzie sa te servery dns w routerze? mam gigabyta dzieki za odpowiedzi pokokierujcie dalej czekam..........

#5 gray

gray
  • 103 postów

Napisano 20 czerwca 2006 - 20:06

Jak to? A nie może IP i DNS pobierać automatycznie?:???: p.s. Napisz skąd masz net bo może potrzebujesz podać adres mac adminowi sieci aby udostępnił...

#6 mantha

mantha
  • 12 postów

Napisano 20 czerwca 2006 - 20:09

no tak zrobilem na auto widzi sieczasie super ale nie moge otwirac stro bo niema polaczenia z internetem

#7 mantha

mantha
  • 12 postów

Napisano 20 czerwca 2006 - 20:27

sluchaj jest to modem dsl podlaczony do routera i podzilone lacze

#8 gray

gray
  • 103 postów

Napisano 20 czerwca 2006 - 20:41

Ale kto jest dostawcą netu? Czy czasem nie musiałeś podawać adminowi adresu fizycznego (mac) kart sieciowych?

#9 joan miro

joan miro
  • 108 postów
  • SkądKatowice

Napisano 20 czerwca 2006 - 21:17

najpierw musisz skonfigurować router (wg wskazań producenta ew. dostawcy netu) a później wystarczy ustawić automat i airport, resztę adresów pobuerze sam (chyba że masz już zahasłowany WiFi to nie zapomnij ręcznie wpisać danych)...z WiFi to luzik ..jak byś miał D-Linka po kablu ,który przy każdym pobraniu adresu IP wymaga nowych (ręcznych) ustawień dopiero miałbyś jazdę:-)))

#10 mantha

mantha
  • 12 postów

Napisano 21 czerwca 2006 - 14:56

ok dostawca netu jest ntl ja mieszkm w anglii nic nie muszepodawac nikomu ja mam lacze kupilem router ustawilem na auto w pc tach tez na auto ip pcty chodza pozniej kupilem maca i nie wiem jak go konfigurowac poprosze o krok po kroku mam tigera na12" g4 please bo juz wariuje .........

#11 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 postów

Napisano 21 czerwca 2006 - 16:20

Też jestem w UK i mam BT. Mam Router Wi-Fi i na początku miałem wszystko na auto. Po czasie okazało się, że zrywa połączenia i gubi DNS. Wyłączyłem DHCP i poustawiałem wszystko z palca. Od tej pory każe łącze mam jak skała (w sumie 4) Proponuję exsperyment w postaci spisania adresów ze stacji pod windą (ipconfig /all) i podanie ich na mac'u jako manual - zwłaszcza DNS.

#12 krzemien

krzemien
  • 1 038 postów
  • SkądRG21 7UQ

Napisano 21 czerwca 2006 - 16:22

Też jestem w UK i mam BT. Mam Router Wi-Fi i na początku miałem wszystko na auto. Po czasie okazało się, że zrywa połączenia i gubi DNS. Wyłączyłem DHCP i poustawiałem wszystko z palca. Od tej pory każe łącze mam jak skała (w sumie 4) Proponuję exsperyment w postaci spisania adresów ze stacji pod windą (ipconfig /all) i podanie ich na mac'u jako manual - zwłaszcza DNS.

Może Twój router wymaga uaktualnienia firmware? Mam D-Linka DI-624+ i nigdy nie miałem problemow z połączeniem...

#13 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 postów

Napisano 21 czerwca 2006 - 16:30

Robiłem update (nie pamiętam czy mam 624 czy 604) i był spokój przez jakiś czas. Manualne ustawienia mi nie przeszkadzają bo każdy ma swój sprzęt skonfigurowany i śmiga więc nie chce mi sie grzebać za bardzo (dałem za niego tylko 20 funciaków więc może mieć jakąś ukrytą wadę). Dodatkowo śpię trochę spokojniej ze świadomością, że się ktoś nie podłączy na wifi bez mojej wiedzy (choć WEP i filtrowanie MAC też mam włączone).

#14 mantha

mantha
  • 12 postów

Napisano 21 czerwca 2006 - 16:39

adigital powiedz krok po kroku jak gdzie w windowsie i krok po kroku szczegulnie w macu gdzie co wpisac i skad to wziasc dzieki

#15 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 postów

Napisano 21 czerwca 2006 - 16:49

To tylko tak szybciutko bo się spieszę na zajęcia - najwyżej dokończę wieczorkiem. W windowsie odpal dos-prompt (Win+R, wpisz cmd, OK) potem polecienie ipconfig /all powinien Ci wypisać wszystkie aktualnie używane adresy: tu przyklad mojego firmowego: Connection-specific DNS Suffix . : xxxxxxxxxxxxx Description . . . . . . . . . . . : MAC Bridge Miniport Physical Address. . . . . . . . . : xxxxxxxxxxxxxxx Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : Yes Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes IP Address. . . . . . . . . . . . : xx.xx.103.12 Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0 Default Gateway . . . . . . . . . : xx.xx.103.254 DHCP Server . . . . . . . . . . . : xx.xx.3.10 DNS Servers . . . . . . . . . . . : xx.xx.3.2 xx.xx.3.1 xx.xx.3.9 Lease Obtained. . . . . . . . . . : Wednesday, June 21, 2006 3:26:38 PM Lease Expires . . . . . . . . . . : Wednesday, June 21, 2006 9:26:38 PM wyiksowałem adresy by się ktoś z firmy nie czepił. Jedyne co Ci potrzebne to IP (ale jakiś wolny ;) ) Mask Gateway DNS sorki ale muszę już lecieć - jak się nie uda to dopiszę jeszcze wieczorkiem jak to wpisać do Mac'a ale powinieneś sobie poradzić.

#16 mantha

mantha
  • 12 postów

Napisano 21 czerwca 2006 - 18:13

dziala!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! super dzieki chlopaki za pomoc

#17 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 21 czerwca 2006 - 20:26

Jesli to jest router DSL to moze byc tak jak u mnie. Ustawienie routera odbywa sie zazwyczaj tak, ze podlaczasz go i w przegladarke www tam gdzie wpisujesz adres strony (np www.myapple.pl), tam wpisujesz adres podany Ci przez producenta modemu (cos w stylu 192.0.98.1 itd itd,to tylko przyklad). Zobacz w instrukcji routera. Wtedy zglosi sie Ci okno konfiguracyjne, gdzie wpisujesz wspominane wczesniej parametry. Sejwujesz i powinny byc OK. Tzn po konfiguracji router potrzebuje byc wylaczony na pare minut i po wlaczeniu tez potrzebuje paru, a potem hulasz po necie.

Eee, spoznilem sie i nie na temat.Sorry

#18 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 postów

Napisano 21 czerwca 2006 - 20:40

No już jestem po zajęciach i co widzę! Fajnie, że się udało bo przyznam szczerze, że nie bardzo chciało mi się tą konfigurację przechodzić od początku. To jedna z cech Mac'ówki (że raz ustawione działa zawsze), która sprawia, że się tak w nim zakochałem :) Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych