Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Fotografia] Canon ulepsza najlepiej sprzedającą się cyfrową lustrzankę

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tomasz Nowicki

Tomasz Nowicki
  • 79 postów
  • SkądBarlinek

Napisano 09 czerwca 2005 - 20:46

Canon ulepsza najlepiej sprzedającą się cyfrową lustrzankę jednoobiektywową Canon unowocześnił aparat EOS 300D, wprowadzając model EOS 350D Digital z matrycą o rozdzielczości 8 mln pikseli i szybkością fotografowania 3 zdjęć na sekundę. Wprowadzenie tego aparatu kończy odświeżenie całej linii aparatów cyfrowych z serii EOS i potwierdza przywiązanie Canona do badań i rozwoju cyfrowych lustrzanek jednoobiektywowych. Aparat został wyposażony w dopiero co opracowany, mający bardzo niski poziom szumów, czujnik CMOS drugiej generacji o rozmiarach APS-C i rozdzielczości 8 mln pikseli. Jest to czwarty nowy czujnik obrazowy CMOS Canona w ciągu zaledwie dwunastu miesięcy. Jest on sterowany tym samym procesorem obrazu DIGIC II, który można spotkać w canonowskiej serii profesjonalnych cyfrowych lustrzanek jednoobiektywowych i umożliwia fotografowanie z szybkością 3 zdjęć na sekundę, z możliwością zrobienia 14 zdjęć w jednej serii. Aparat ma złącze USB 2.0 Hi-Speed, możliwość równoczesnego zapisu pliku RAW i dużego pliku JPEG i osiąga gotowość do zdjęć w ciągu 0,2 s od włączenia. Jest on o ponad 10% lżejszy i 25% mniejszy niż EOS 300D - Aparat łączy w sobie łatwość obsługi z wieloma wspaniałymi technologiami spotykanymi w aparatach EOS z serii profesjonalnej, wybranej przez ponad 70% zawodowych fotografów podczas olimpiady w Atenach w 2004 roku - zauważył Jensen. - Po raz pierwszy każdy aparat w cyfrowej serii EOS ma teraz oryginalny czujnik CMOS Canona i canonowski procesor DIGIC II. Pod względem szybkości i rozdzielczości Canon ma teraz najlepsze aparaty w każdym segmencie cyfrowych lustrzanek jednoobiektywowych; wszystkie zostały wypuszczone na rynek od stycznia ubiegłego roku: - EOS-1Ds Mark II - rozdzielczość 16.7 mln pikseli, czujnik wypełniający całą klatkę formatu 35 mm, 4 zdjęcia na sekundę - EOS-1D Mark II - rozdzielczość 8.2 mln pikseli, czujnik wielkości APS-H, 8.5 zdjęcia na sekundę - EOS 20D - rozdzielczość 8.2 mln pikseli, czujnik wielkości APS-C, 5 zdjęć na sekundę - EOS 350D Digital - rozdzielczość 8 mln pikseli, czujnik wielkości APS-C, 3 zdjęcia na sekundę Miniaturyzacja sprzętu nie tylko w Apple (iMacG5) pnie do przodu i co do tego jaki arsenał w tak małum pudełeczku. Gorąco polecam PS. Do Aparatu dodany jest soft do zdalnego (kablowego) sterowania aparatem przez komputer - MAC OS X Supported :-))))

#2 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 12 sierpnia 2005 - 17:52

22 sierpnia ma się pokazać kolejna lustrzanka cyfrowa... 5D koszt to ok. 3500/4000 euro i 12MP Troche to burzy w/opisany zamysł o odświeżaniu lini... :x

#3 Kain

Kain
  • 514 postów
  • SkądParis [FR]

Napisano 17 sierpnia 2005 - 21:34

a czy EOS to nie jest bridge ?

#4 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 18 sierpnia 2005 - 16:41

co ma brydż do Eosa... Eos to raczej ruska ruletka... mój już kolejny raz odwiedza serwis... Jak chcesz poczytać otym jaki naprawde jest eos zapraszm tu szczeże osttatnio rozważamy jego wady i zalety... częściowo z powodu 350D choć częściej powodem szczególnie negatywnych opini jest 20D z którym są same problemy...
Ja swój kupiłem w listopadzie i niestety niemoge powiedzieć ze mnie zadowala... jest kiepski i niedopracowany... A szkoda bo dobrze się zapowiadał... czekamy wszyscy do poniedziałkowej premiery 5D... ale pewnie prawdy dowiemy się ok listopada może stycznia kiedy trafi w ręce fotoreporterów... Moze również moje...

#5 Tomasz Nowicki

Tomasz Nowicki
  • 79 postów
  • SkądBarlinek

Napisano 18 sierpnia 2005 - 20:17

No co ty? Ja wlasnie zakupilem d 20 i jestem zadowolony. Zaktualizowalem firmware i jest coooll. Co ci w nim nie pasuje?

#6 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 20 sierpnia 2005 - 08:17

ja swoim zarabiam... i kedy robie temat jednego dnia i jest wszystko ok to jesten z niego zadowolony... ale kiedy następnego dnia robie zdjęcia i ostrość spada o 90% to ja poprostu mówie pas... `Dlatego kiedy sie troche wyprostuje kupie nikona D2X i nigdy więcej niebęde brał do ręki eosa... Jeśli jesteś miłośnikiem fotografii zapraszam na
forum fotopolis tam poczytasz o wielu cyfrowych i nietylko wynalazkach w miłej bibloteczno kawiarnianej atmosferze...

#7 Tomasz Nowicki

Tomasz Nowicki
  • 79 postów
  • SkądBarlinek

Napisano 20 sierpnia 2005 - 08:18

Jezeli moge spytac - jaki rodzaj fotografi uprawiasz? Jakie szklo?

#8 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 20 sierpnia 2005 - 08:20

Ogólnie to jestem fotoreporterem ale równieź robie portfolia fotografie studyjną a osobiście wielkoformatowy pejzaż... szkło różne 20-35 2.8L 50 1.4 i 70-200 2.8L ale mam teź tą ze światłem 4 bo jest lżejsza...

#9 Tomasz Nowicki

Tomasz Nowicki
  • 79 postów
  • SkądBarlinek

Napisano 20 sierpnia 2005 - 08:57

To kup sobie Nikona - ja jestem fotosnajperem - fotografia przyrodnicza i nigdy nie zamienie Canona na Nikona. Mam same dlugie ogniskowe i ostrosc jest Z_Y_L_E_T_A szczegolnnie przy ptakach, ssakach w ruchu. Albo na Minolte.

#10 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 20 sierpnia 2005 - 10:22

przyjdze czas to kupie.. miałem w zamiarze zakup dsMII na jesieni ale chyba stanie na D2X... Poprostu canon mnie zraził bo straciłem przez w/w niostrość coś koło wartości 20D... robiłem nadmorskie kurorty imprezy plażowe pocztówki i inne takie ciekawostki... zdjęcia od 50 do 1000zł za sztuke... Wróciłem oddałem do agencji a oni ze skrzywiona mina smutni że równierz tracą kase, wywalili je na śmietnik.... co do fotografii przyrody to ja jestem z tej bandy dla której fotografia przyrodnicza opiera się o obiektyw 80mm i krótszej... żadne długie szkło niewchodzi w gre... 20D kalibrowany jest standartowo dla obiektywu 85mm i przysłony 1.2 dlatego z dłóźszymi szkłami zachowuje się lepiej...

#11 Tomasz Nowicki

Tomasz Nowicki
  • 79 postów
  • SkądBarlinek

Napisano 20 sierpnia 2005 - 10:25

Ale co powiesz przy makro 50mm 1:1 i swiatlem 2,8 fotki - zyleta. Moj brat robi fotki markiem II i sprzedaje je dla National Geographic. I Canon sie sprawdza. Moze trafiles na felerny sprzet

#12 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 20 sierpnia 2005 - 12:12

widziałem mareczki tak nieostre jak przez pończoche... a widziałem takie które rysowały lepiej niż haselblad... Problem w tym że prawdziwa ostrość tej matrycy i tego procesora odkryć da sie dopiero z softem imacona... Oczywiście są partie sprzętu który jest idealny a są partie zbublowane.. Canon niedba o klijęta... na 10 szt 20D moźe się trafić 5/6 nieostrych z obsówającą sie ostrością... Takie wnioski wysówam po wielu dyskusjach z uzytkownikami tego sprzętu... A nie jedynie z własnego doświadczenia... Wiec jeżeli trafiłes 20D z z dobrej seri to masz szczęście... takie jak 50% wszystkich kupujących... A jak chcesz porównywac ostrość 20D z ds m II to źycze powodzenia... Chciał bym ci tylko jeszcze napisać że prawdziwą moźliwą do osiągnięca cyfra ostrość widać na obrazie z przystawki cyfrowej nawet średniej klasy zapietej na sinara czy linhofa lub w ostateczności haselblada... I takiego porównania naleźy dokanac na papieźe po uwczesnym naswietlaniu najwyższej klasy naswietlarka laserową...

#13 Tomasz Nowicki

Tomasz Nowicki
  • 79 postów
  • SkądBarlinek

Napisano 20 sierpnia 2005 - 12:17

zapraszam na www.fotografia-przyrodnicza.art.pl tam sa wypowiedzi oraz dziela ludzi z doswiadczeniami dlugoletnimi. No co niektory z nich moglby byc naszym ojcem. Takze tam warto zajzec.

#14 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 21 lutego 2006 - 10:51

No to mamy kolejną lustrzankę w świecie canona pojwia sie własnie 30D
http://www.robgalbra...cid=7-7891-8214
osobiście uważam że jest nieco za podobny do 20D ale ewidentnie wyświetlacz zachenca :)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#15 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 lutego 2006 - 12:24

Dawno, dawno temu mialem lustrzanke analogowa Canona. Szybciutko z niej zrezygnowalem. Calkiem niedawno mialem w lapach 350d . Troszke sie pobawilem i znowu jestem przekonany, ze Canona nie kupie... Wszystko w tych aparatach jest nie tak: poczawszy od szkiel - trzeba wydac fortune, zeby miec sensowne szkla a i tak ich plastyka pozostawia wiele do zyczenia, konczywszy na jakosci wykonania - generalnie z kazdym Canonem , ktorego widzialem cos sie po krotkim czasie dzialo.

#16 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów
  • SkądOstrów Wielkopolski

Napisano 21 lutego 2006 - 12:37

insider, jesli jestes reporterem wojenny albo focisz w dzungli (wywnioskowalem to z Twojej potrzeby posiadania pancernej puszki) to dla Ciebie Canon przygotowal cala serie 1 poczowszy od analoga skonszywscy na 1Ds i 1DMkIIN oraz cala game szkiel L :mrgreen:
W puszkach cyfrowych jest cos waniejszego niz obudowa ...mianowicie matryca! A tutaj niestety poza canonem nie widze zadnej alternatywy. Wypociny Nikonowych (SONY) CCD pozostawiaja wiele do zyczenia. A szkoda, bo puszki i szkla robia niezle.

Pare nowosci na dpreview.com

30D
EF-S 17-55/2.8G IS
EF 85/1.2L MkII

#17 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 21 lutego 2006 - 12:47

insider postawienie postu typu "za i przeciw canonowi" zaowocowało by nie mającą końca wymianą negatywnych i pozytywnych opini. Zgodze się z tobą że canon ma sporo wad ale nie zmieni to faktu że jest najlepiej sprzedającą się marką aparatów i dlatego onim mówimy :(

#18 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 21 lutego 2006 - 12:48

osobiście uważam że jest nieco za podobny do 20D ale ewidentnie wyświetlacz zachenca :)

pal licho ten telewizor ;)
ma kilka fanych usprawnien. spot 3,5% ! tego w tej klasie sprzetu jeszcze nie bylo. ISO w wizjerze (alleluja!), ISO co 1/3, sprawniejszy uklad AF, zywotniejsza migawka, 5fps, no i grip pasuje od 20D. a cena tez jest przystepna :)

PS.
zapomnialem o najwazniejszym, dodali przycisk do bezposredniego wydruku! :lol:

#19 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 21 lutego 2006 - 13:00

PS.
zapomnialem o najwazniejszym, dodali przycisk do bezposredniego wydruku!

To to akurat jest super dodatek... w menu 20D też jest opcja bezpośredniego wydruku :?

#20 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 21 lutego 2006 - 13:07

To to akurat jest super dodatek... w menu 20D też jest opcja bezpośredniego wydruku :?

Sorry, ale Ty to mowisz powaznie? :) Myslalem, ze dla ludzi, ktorzy drukuja fotki bezposrednio z aparatu wymyslono kompakty ;) W miejsce tego badziewnego przycisku mogli wstawic MLU, zmiane szybkosci serii lub cokolwiek innego :roll: Trzeba przyznac, ze inzynierowie z Canona maja poczucie humoru a zarazem uzytkownikow gleboko w ...gdzies tam ;)

#21 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 21 lutego 2006 - 13:11

Sorry, ale Ty to mowisz powaznie?

czy ty masz jakiś no wiesz... przecież to najbardziej badziewny pomysł.. choć w ixusie po podłączeniu pod windows 98 naciskam ten przycisk i mam zdjęcia w programie canon browers :) tam to ma rece i nogi :)

#22 DoMiNiQuE

DoMiNiQuE
  • 1 852 postów

Napisano 21 lutego 2006 - 13:14

Sorry, ale Ty to mowisz powaznie?

czy ty masz jakiś no wiesz...

Przepraszam, tak mnie to zwalilo z fotela, ze musialem sie upewnic :mrgreen:
;)

#23 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 22 marca 2006 - 08:59

No i mamy kolejnego canona w przedziale półprofesjonalnych lustrzanek cyfrowych.
canon eos 30D
Jednak niestety jest to wzasadzie ten sam aparat co 20D z nowym większym wyświetlaczem. Prawdopodobnie nie wprowadzono większych zmian by nie tworzyć zbyt dużej konkurencji dla 5D

Tak w kontekście komputerów
eos 30D z dołączonym nadajnikiem WiFi
Dołączona grafika

#24 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 marca 2006 - 09:22

Nie, nie jestem reporterem wojennym. Ale nie znosze gdy cos mi sie psuje tak ot, bez powodu. Matryce Canona? Toz w ostatnim Foto Kurierze jest porownanie Canona 20d chyba z Olympusem e-500. Aparat za 3k kontra aparat za 6k. I czarno na bialym widac, ze matryca Kodaka zamknieta w Olku spisuje sie naprawde niezle. A o tej w E-1 to juz mnostwo napisano, ze powala dynamika. Od matryc Canona lepsze sa tez matryce Fuji. Zreszta, to pewnie kwestia gustu i potrzeb. Ja, jak juz mowilem uzywalem roznych Canonow, podziekowalem za te firme. I bez obaw, JSG, nie mam w zamiarze wywolania flame. Szanuje Canona, za w pelni profi sprzet i za szkla. Ale jest to pulap cenowy dla mnie niedostepny. W klasie amatorskiej, polprofesjonalnej, taniej natomiast Canon jest dla mnie synonimem badziewia i nabijaniem ludzi w batelke glownie z powodu wyjatkowo kiepskich i ciemnych kitowych szkiel. I tyle.

#25 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 22 marca 2006 - 09:30

20D kosztuje 4500 nie 6000 a jego następca ma kosztować trochę ponad 5000
Co do matryc to A) matryca to nie wszystko- ja zdecydowałem o wyborze canona bo agencja dla której pracowałem miała obiektywy canona.
Oprócz tego są znaczne róxnice pomiędzy wymienionymi przez insider'a matrycami a cmosem canona przy wysokich czułosciach. Niestety jak na razie tylko canon radzi sobie z nimi przyzwoicie- choć kosztem ostrości, ale jak odszumiamy zdjęcia i innych aparatów to też kosztem ostrości więc jak by to powiedzieć... canon wygrywa w tym temacie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych