Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

samoistne przesuwanie się zegarka o 2h do przodu bądz tyłu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 K@M!L

K@M!L
  • 395 postów

Napisano 12 sierpnia 2008 - 17:36

Przestawia mi się zegarek systemowy na MACu. Tz gdy przełaczam się bootcampem do Windowsa to czasme w windzie pokazuje o 2h do tyłu. Tam przestawie to w MACu pokazuje się o 2h do przodu. Strefy czasowe mam w obu na warszawe. Bardzo mnie to intryguje kilkakrotnie zdarzyło mi się gdzieś spóznić badź skończyć za wcześnie prace :-)

#2 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 12 sierpnia 2008 - 21:37

tez tak mam na MacBooku Pro, ale watpie aby to od typu kompa zalezalo. Po prostu na windows ustawiam zly czas a Mak wyswietla mi caly czas prawidlowy. Droga na okolo troche ale dziala

#3 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 12 sierpnia 2008 - 21:42

Też tak miałem - nie pamiętam już jak sobie z tym poradziłem :/ Mógłbyś sobie w jednym systemie przestawić strefę czasową o 2 godziny.

#4 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 13 sierpnia 2008 - 09:56

Ja natomiast mam inny problem,mianowicie w gornym pasku godzina wyswietlana jest prawidlowo,ale godzina rozmowy w ichacie jest zawsze ta sama mianowicie 3.33,godzina instalacji czegokolwiek zawsze 3.33,nie wiem co z tym zrobic

#5 jackolus

jackolus
  • 256 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 sierpnia 2008 - 10:27

przestawianie czasu o 2 godziny spowodowane jest automatyczną jego aktualizacją z serwerów apple. Odhacz "Synchronizuj datę i czas automatycznie" i problem z głowy.

Jeżeli nie chcesz tego wyłączać - jedyne co zauważyłem to powrót do normalnego stanu po naciśnięciu w zegar na belce / otwórz panel data i czas ... 2 sekundy i czas jest normalnie
mnie to wkurzało 8-)
ponadto ile może się mylić zegarek w kompie... parę sekund miesięcznie w najgorszym wypadku ? nie przesadzajmy z tą dokładnością.

odnośnie iChata:
w adium miałem to samo - z tymże z lepszym efektem :D 1 stycznia 1978
prawdopodobnie wina samego programu - chcąc, żeby wszyscy użytkownicy mieli ten sam czas w programie ( żeby widzieć rozbieżność czasową wiadomości ) łączy się z jakimś serwerem, który pokazywał głupoty.
popatrz za parę dni czy coś się zmieni - jak nie to hmm... app zap i ściągnij od zera iChat - nic lepszego do głowy mi nie przychodzi.

#6 K@M!L

K@M!L
  • 395 postów

Napisano 16 sierpnia 2008 - 20:29

mam odhaczone "Synchronizuj datę i czas automatycznie" i problem z głowy." dalej to samo....probowalem tez zaznaczyc "Synchronizuj datę i czas automatycznie" i problem z głowy." dalej to sam. Probowalem w 2 systemie przesunac czas na inna strefe o + 2h i o -2h dalej to samo. Żenada.... Wkurza to strasznie....

#7 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 18 sierpnia 2008 - 19:44

U mnie tez nic nie pomoglo,dalej systemowa godzina dla wszystkich app i ichata to 3.33 :-(

#8 pepan

pepan
  • 524 postów
  • SkądPoznań/Skarżysko-Kamienna

Napisano 19 sierpnia 2008 - 13:35

ja mialem tak ze w win xp mialem godzine zawsze o godzine rozna niz w osx :/

#9 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 19 sierpnia 2008 - 14:06

przestawianie czasu o 2 godziny spowodowane jest automatyczną jego aktualizacją z serwerów apple. Odhacz "Synchronizuj datę i czas automatycznie" i problem z głowy.

Niestety, lecz nie o to chodzi. Jeśli o samą synchronizację czasu chodzi, to ja zawsze synchronizuję swoje zegarki (na PC, laptopach i serwerach) z serwerem czasu udostępnianym przez TASK (ntp.task.gda.pl).

Sam jednak problem przestawiania się czasu przy przełączaniu się z/do Windows z systemów uniksopochodnych (MacOS X, Linux, *BSD) jest jednak dosyć jasny i wynika z pewnej prostej różnicy.

MacOS X (a także Linux, czy systemy z rodziny *BSD) ustawia hardware clock w GMT i potem dodaje/odejmuje czas żeby dostosować się do ustawionej strefy czasowej. Systemy z z rodziny Windows ustawiają zawsze czas na "czas lokalny". Stąd właśnie te "zawirowania czasowe" przy przełączaniu się pomiędzy tymi systemami.

Rozwiązaniem problemu jest zmuszenie Windows do korzystania z zegarka w UTC, poprzez prosty wpis do rejestru:

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\TimeZoneInformation]"RealTimeIsUniversal"=dword:00000001

Można oczywiście skorzystać z synchronizacji czasu poprzez serwer ntp- nie jest to jednak w tym przypadku rozwiązanie, lecz szerokie obejście problemu (czas i tak się przestawi przy starcie systemu, a dopiero przy połączeniu z internetem nastąpi synchronizacja. Samą synchronizację czasu z serwerem ntp należy więc traktować tu już tylko jako dodatek.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych