Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mail nie pobiera poczty Gmail - ROZPACZ

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 miwsio

miwsio
  • 43 postów

Napisano 11 sierpnia 2008 - 15:17

Od niecałego miesiąca aplikacja Mail (Wersja 3.3, Leopard) nie pobiera mi poczty z moich kont GMail. Kiedy pobieram (przez POP3) - idzie, idzie, aż w końcu transfer w pasku postępu spada do 0 KB/sek. i nagle na tym koniec. Dzieje się*tak przy różnych mailach (nie jest to 1 konkretny mail, który powoduje zawieszenie), przy różnych skrzynkach, a co najgorsze nie pomaga utworzenie na OSX nowego konta administratora - tam sytuacja taka sama. Maile z konta na WP pobiera bez problemu. Czy ktoś*ma jakieś rozwiązanie? Co to może być? No bo na co mi mak jak z poczty nie mogę*korzystać tak jak to robiłem długo długo aż do tego czasu (nie chcę Thunderbirda, korzystania przez webmail ani przez windowsa)... Pomóżcie... :( M.

#2 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 11 sierpnia 2008 - 15:21

Z tego co piszesz wynika, że to nie Mail nie odbiera, tylko Gmail ma kłopoty z łącznością. A to już nie jest zależne od systemu. Może Twój dostawca internetu ma kłopot z Gmail, może założyli jakieś blokady, kto wie...

#3 miwsio

miwsio
  • 43 postów

Napisano 11 sierpnia 2008 - 15:28

No właśnie tego się spodziewam, choć może moje rozgoryczenie sugeruje że winię maka... ;) Jestem po prostu ogólnie zrozpaczony. Czy ktoś ma pomysł co może być powodem? Mam zwykłe konto GMail, internet z DSL z TP SA, przez router DLinka... Na dodatek - nie działa to NIGDZIE - tzn. sprawdziłem na innym łączu, niezwiązanym z TP.

#4 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 11 sierpnia 2008 - 15:34

Zadzwoń to TP i zapytaj, tylko jak zpytają o system to powiedz, że winda, tam nikt nie zna mac'a i wykręcają się rzekomym niewspieraniem tego systemu, mimo, że mają taki obowiązek. Dlatego, żeby uniknąć zbędnych przepychanek powiedz, że na windzie Ci nie działa.

#5 ksx4system

ksx4system

:(){ :|:& };:

• 593 postów
  • SkądPolska

Napisano 11 sierpnia 2008 - 15:52

hmm... ja probowalem na Mail 1.3 (OS X Panther) odpalic GMaila po IMAPie (jakze by inaczej;) ) i... NIC! nawet nie polaczylo z serwerem... przycina sie podczas laczenia, a potem przechodzi do trybu offline. i tyle...

#6 miwsio

miwsio
  • 43 postów

Napisano 11 sierpnia 2008 - 15:56

IMAP to była moja ostatnia nadzieja, choć wolę POP - i też niestety się przycina w trakcie pracy...

#7 Ania_B

Ania_B
  • 58 postów

Napisano 11 sierpnia 2008 - 17:03

u mnie mail pobiera poczte gmaila bez problemu a też mam tpsa i tez dlinka tak więc to chyba nie tpsa jest tu problemem..może ustawienia na macu?

#8 darek

darek
  • 513 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 sierpnia 2008 - 17:18

Ja nie mam tepsy a router to Linksys, pobiera ładnie, choć pierwsza synchronizacja kont (pobranie wszystkiego) trwało ok tygodnia :P

#9 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 11 sierpnia 2008 - 17:41

ja tam nie miałem niegdy większego problemu z programem mail, zawsze wszelkie konfiguracje szły srawnie i nie miałem z nimi żadnego problemu, a problem providera internetu czy dostawcy poczty to już zupełnie coś innego.

#10 miwsio

miwsio
  • 43 postów

Napisano 11 sierpnia 2008 - 17:59

Zdecydowana zmiana problemu! Skonfigurowałem znów konto na WP i TEŻ NIE POBIERA - czyli problem jest chyba na Maku...! Ale co w takim razie zrobić? - konfiguracja jest chyba dobra, bo przeglądałem tysiąc razy; hasła itd., 995, ... - nie wyrzuca błędu czy czegoś takiego, ani pytania o hasło tylko po pobraniu około 20 maili spada do 0 KB/s i koniec - tak jest na różnych kontach użytkowników, na różnych kontach e-mail, na różnych łączach, przez kabel i airport... POMOCY!!!

#11 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 12 sierpnia 2008 - 16:32

A sprawdź innym programem pocztowym, może również na jakimś pecku. A może postaw Linux'a na zewn. dysku i sprawdź na nim. Znajdź najpierw przyczynę, na razie i Ty i my nie do końca wiemy o co chodzi. Nie sądzę, żeby to był problem z systemem, bo wtedy na nowym koncie Mail działał by dobrze. Nie może to być kwestia hardware'u bo inaczej nie miał byś netu wogóle. TP nie musi mieć problemu w centrali, to może być na łączach równie dobrze.

#12 miwsio

miwsio
  • 43 postów

Napisano 16 sierpnia 2008 - 21:17

Nic się nie sprawdziło - ani to wina tp, ani GMaila... Koniec końców sformatowałem dysk i od nowa zainstalowałem Leoparda - poczta działa... Pozdrawiam!

#13 ksx4system

ksx4system

:(){ :|:& };:

• 593 postów
  • SkądPolska

Napisano 04 października 2008 - 19:01

Wszystko fajnie. Ja tez na nowo postawilem system (Pantere, nie z powodu poczty) i... wciaz Mail.app nie dogaduje sie z GMailem po imapie :(

#14 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 05 października 2008 - 22:01

Bo to stara wersja Mail'a. A co do problemów z programem to jest jeszcze możliwość, że ustawienia się zkopały i trzeba usunąć plik preferencyjny. To bardzo często pomaga, na wiele problemów. Nie trzeba z powodu Mail'a przeinstalowywać od razu całego systemu.

#15 jarekwitkowski

jarekwitkowski
  • 8 postów

Napisano 28 stycznia 2009 - 20:18

A jednak wina programu mail mam podobne zdarzenie, z 2 kont na o2 program pobiera listy a z jednego nie pobiera, sprawdzałem hasło, usuwalem stare maile i nic nie pomaga. Co się stanie jeśli usinę plik referencyjny czy stracę wszystkie pobrane i wysłane maile?

#16 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 28 stycznia 2009 - 22:30

Moi znajomi dostali dzisiaj życzenia świąteczne wysłane przeze mnie w grudniu 2008 temu via gmail... :]

#17 jarekwitkowski

jarekwitkowski
  • 8 postów

Napisano 28 stycznia 2009 - 22:57

co dalej robić? program mail wysyła z jednego konta maile ale z niego nie pobiera. Co dalej robić aby nie stracić wysłanych maili? Tu nie chodzi o gmaila ale nasze polskie o2.pl. Kombinję jak mogę ale wyjscia nie widzę tylko przesiadkę na thunderbirda, niestety nie wiem jak wyeksportowac konto. Jak w programie mail kliknąłem informacje o koncie wtedy wszedlem na konto i widziałem w małym okienku informacji świeże maile, ba nawet skutecznie mogłem je skasować, ale nadal do programu jak nie moglem tak nie mogę sciągnąc najnowszych listów. Co to może być?

#18 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 stycznia 2009 - 00:05

Moi znajomi dostali dzisiaj życzenia świąteczne wysłane przeze mnie w grudniu 2008 temu via gmail... :]

Hihi, ja też... Niemniej dziękuję bardzo :)
Najlepsze, że szło z gmaila na gmail, a nagłówek wiadomości wygląda jakby to zostało wysłane dzisiaj ;)
Pewnie smtp gmaila zatkał się na dobre... ciekawe czy moje kartki świąteczne już dotarły do wszystkich?

#19 jarekwitkowski

jarekwitkowski
  • 8 postów

Napisano 01 lutego 2009 - 18:08

Maile fatale

I kicha. Ani pomocy ani sam nie potrafię rozwiązać. Na innym maku mail zatrzymal się w tym samym miejscu przy pobieraniu poczty z facebooka. Potem już nie chce ciągnąc nowych maili choć wysyła. Może jakaś mała podpowiedź jak pobrać najnowsze maile, jak ożywić program.

---- Dodano 01-02-2009 o godzinie 22:15 ----
Przeczytałem wszystkie wątki o poczcie, jednym nie pobiera gmail, inym wp, innym interia, ja miałem kłopot z o2. Jedyna rada kup konto na .mac. Dziękuję postoję. A nawet podobał mi się ten program, jednak jak widzę pomocy nie dostanę. Jest to ewidentnie wina maili które swoją konstrukcją zawieszają program mail. Tyle się zorientowalem. Odblokować nie potrafię, ponowna konfiguracja programu nie wchodzi w grę, ponieważ nie chcę powtórkiz rozrywki. Przechodzę na Thundrbirda, przynajmniej większe szanse na wyjaśnienie problemów znajdę. I tak jest moja rada dla tych co jeszcze nie spróbowali programu pocztowego mail.

#20 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 lutego 2009 - 20:22

Jeżeli konto przez WWW działa OK to najprawdopodobniej są błędy w konfiguracji konta w programie pocztowym. Wysyłanie i odbieranie to dwie różne rzeczy - różne serwery, przede wszystkim. Sprawdź, czy na wszystkich kontach masz ustawione tak samo adresy serwerów poczty przychodzącej, autentykację, SSL - tak czy nie, oraz odpowiednie porty. Dla poczty przychodzącej z O2 to będzie: serwer POP3: poczta.o2.pl port: z SSL - 995, bez SSL - 110 Generalnie może masz problem z łączem i zapchaną skrzynkę - wtedy może się zatkać przy pobieraniu. Najlepiej wtedy wejść na pocztę przez WWW i powywalać niepotrzebne śmieci. A najlepiej założyć pocztę na serwerze obsługującym IMAP. Wtedy nie ma problemu z zapychaniem poczty - pobiera się tylko to co trzeba :)

#21 jarekwitkowski

jarekwitkowski
  • 8 postów

Napisano 01 lutego 2009 - 21:54

Jeżeli konto przez WWW działa OK to najprawdopodobniej są błędy w konfiguracji konta w programie pocztowym. Wysyłanie i odbieranie to dwie różne rzeczy - różne serwery, przede wszystkim. Sprawdź, czy na wszystkich kontach masz ustawione tak samo adresy serwerów poczty przychodzącej, autentykację, SSL - tak czy nie, oraz odpowiednie porty. Dla poczty przychodzącej z O2 to będzie:
serwer POP3: poczta.o2.pl
port: z SSL - 995, bez SSL - 110
Generalnie może masz problem z łączem i zapchaną skrzynkę - wtedy może się zatkać przy pobieraniu. Najlepiej wtedy wejść na pocztę przez WWW i powywalać niepotrzebne śmieci.
A najlepiej założyć pocztę na serwerze obsługującym IMAP. Wtedy nie ma problemu z zapychaniem poczty - pobiera się tylko to co trzeba :)

Chyba nie słuchasz. Powtórzę jeszcze raz. Na innym macu o tej samej konfiguracji dodalem to samo konto na o2 i ściąganie maili skończyło się w tym samym miejscu, Inne konta dzialają bez zarzutu ponieważ tam nie ma tych nieszczęsnych maili, które chyba blokują. Nie ma tam nic nadzwyczajnego, żaden spam. Przez www usuwalem maile ostanio sciągnięte i te następne do ściągnięcia, konto nie ruszyło. Inne konta działają prawidłowo, nie ma problemów z wysyłaniem tylko ze ściąganiem. Co najdziwniejsze kiedy kliknę informacje na tym koncie wtedy w okienku widzę wszystkie maile, więc program widzi ale nie ściąga. Na innych kontach widzę jak zienia się liczba nieprzeczytanych maili a na tym zablokowanym licznik nie rusza mimo, że program trochę pracuje ale bez efektu. Skrzynka nie jest zapchana, ustawienia prawidlowe sprawdzane na 2 kompach. Jutro sprawdzę na 3 kompie, tam program kiedy zacznie ściągać nie zobaczy już tych feralnych blokujących maili i ciekawe czy pociągnie dalej czy się zatrzyma. Ale jakby nie było ja chcę ruszyć moje konto na tym komputerze co go mam przy sobie. Wszystkie podpowiedzi o programie mail ktory nie ściąga nie pomagają. A jaką mam gwarancję,*że imap się nie zawiesi skoro nie wiadomo jaka dokładnie przyczyna?
Teraz sciągalem programem thunderbird. Zatrzymanie w tym samym miejscu. W poczcie thunderbirda na samym koncu mam jakieś 3 systemowe listy od Apple utworzone w momecnie sciagania ostatniego listu. Nie ściągalem całej poczty tylko nagłówki, padło w tym samym miejscu. Oczywiście tych 3 systemowych listow nie ma na koncie kiedy przeglądam go przez www. Co z tymi mailami robić?

#22 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 lutego 2009 - 12:17

Okienko informacyjne podaje informację na podstawie nagłówków maili, a przy ściąganiu idzie całość z załącznikami. Tak działa protokół POP3. Przy protokole IMAP widzisz nagłówki, a wiadomości ściągają się dopiero przy próbie otwarcia. I można je ściągać wybiórczo. No, ale O2 i tak nie obsługuje IMAP...

.... Przez www usuwalem maile ostanio sciągnięte i te następne do ściągnięcia, konto nie ruszyło. ...

Czyli rozumiem, że program zatrzymuje się przy ściąganiu konkretnego maila z załącznikiem? A czy przez WWW próbowałeś onego ściągnąć bo z tego powyższego nie bardzo to wynika? Ja bym spróbował na Twoim miejscu wszystko ściągnąć przez WWW, a potem całkowicie wyczyścił skrzynkę. Nie zapominając o folderze spamu. Podejrzewam, że albo któryś załącznik jest uszkodzony, albo zbyt duży i może się przytykać na etapie filtra antyspamowego po stronie serwera albo klienta. W ostateczności można napisać maila z prośbą o pomoc do administracji serwera, to przeczyszczą Twoją skrzynkę...

BTW z tego załączonego nagłówka niewiele wynika. Tyle, że to jakieś reklamy od Apple... ale że Thunderbird przytkał się na pobieraniu nagłówków? Dziwne... Chyba jednak któraś wiadomość jest poważnie uszkodzona (a może wirus jakiś?)

#23 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 11 lutego 2009 - 12:00

Nic się*nie sprawdziło - ani to wina tp, ani GMaila...
Koniec końców sformatowałem dysk i od nowa zainstalowałem Leoparda - poczta działa...
Pozdrawiam!

Człowieku po co na nowo instalować system. Wystarcz usunąć konta skrzynek pocztowych, restart i ponowne skonfigurowanie poczty.
:o

#24 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lutego 2009 - 12:37

Człowieku po co na nowo instalować system. Wystarcz usunąć konta skrzynek pocztowych, restart i ponowne skonfigurowanie poczty.
:o

Człowieku, przez pół roku to już kolega może na to wpadł... ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych