Witam!!
Zainstalowalem sobie Apereture 2.1 trial wszystko jest ok tylko gdy chce pracowac na plikach typu RAW (a dokładnie .RAF od Fujifilm) wyskakuje mi komunikat że program nie obsługuje tego formatu plików (na czerwonym tle po angielsku oczywiscie).na iPhoto nie moge icj nawet załadować.Był ten problem na forumporuszany odnosilł sie do plików RAW od Cannon'a ale żadne z podanych tam rozwiązan u mnie nie skutkuje(albo ja cos robie nie takjak trzeba).Dzieki za pomoc pozdrawiam

Apreture 2.1 Trial problem z odczytem plików RAW (RAF)
Rozpoczęty przez
bakus
, 11 sie 2008 09:12
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 11 sierpnia 2008 - 09:12
Napisano 11 sierpnia 2008 - 12:29
RAF obsługuje Adobe Lightroom albo program od Fuji (powinieneś mieć go na płycie CD razem ze sterownikami itp. rzeczami).
Niestety Aperture nie ma szans na odczytanie RAF :/ Dlatego ja na swoim Fucji S5600 nie robię zdjęć w RAW :/ Lightroom nie mam a program od Fuji...szkoda gadać do czego się nadaje...
Napisano 11 sierpnia 2008 - 12:57
Mam fuji FinePix s3Pro i moje RAF- y widzi Leopard w podglądzie a tym bardziej Apereture.
Napisano 12 sierpnia 2008 - 16:59
Przepraszam ale jakoś nie chce mi sie wierzyć ze apple strzeliło sobie takiego samobuja wydajac pprofesjonalny program do obrubki obrazu i pominęło format plików jednego z wiekszych producentów aparatów cyfrowych!!!Ale może jednak ja sie myle he.Moze ktoś jeszcze coś wie na ten temat???Moze jakiś pomocny link???
Napisano 13 sierpnia 2008 - 23:30
Lista obslugiwanych aparatow i formatów RAW w Aperture 2 jest dostepna tutaj
Z Fuji masz tylko S2, S3 i S5.
Inne aparaty - niestety, nic z tego. Może (musisz to sobie sprawdzić) da się to obejść przez konwersję do DNG, który to format obsługuje zarówno Aperture jak i LR.
Konwerter do DNG znajdziesz tutaj a tutaj akcję automatora pomagającą zautomatyzować proces.
Konwerter do DNG od Adobe wspiera to, co wspiera Camera RAW, a więc 14 aparatów od Fuji a nie 3 jak ma to miejsce w przypadku Aperture. Więc możesz bawić się w konwersje (o ile Twój aparat jest na liście) lub po prostu użyć innego programu CR, LR.
Z Fuji masz tylko S2, S3 i S5.
Inne aparaty - niestety, nic z tego. Może (musisz to sobie sprawdzić) da się to obejść przez konwersję do DNG, który to format obsługuje zarówno Aperture jak i LR.
Konwerter do DNG znajdziesz tutaj a tutaj akcję automatora pomagającą zautomatyzować proces.
Konwerter do DNG od Adobe wspiera to, co wspiera Camera RAW, a więc 14 aparatów od Fuji a nie 3 jak ma to miejsce w przypadku Aperture. Więc możesz bawić się w konwersje (o ile Twój aparat jest na liście) lub po prostu użyć innego programu CR, LR.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych