Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dwa maki w domu - synchronizacja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 ajfik

ajfik
  • 263 postów

Napisano 10 sierpnia 2008 - 17:50

Posiadam iMaca i iBooka, pracuje zamiennie raz na jednym raz na drugim zależnie od sytuacji. No i fajnie by było jakby oba komputery synchronizowały dane takie jak poczta, historia i dane formularzy Safari, Adium i jeszcze pare innych. Po prostu pisze maila na jednym kompie, to pojawia się w wysłanych na drugim. Pisze z kimś na gg, to w historii mogę to sprawdzić obojętnie na którym kompie. itd. Czy takie coś jest w ogóle możliwe?

#2 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 10 sierpnia 2008 - 18:02

Pewnie dzięki MobileMe takie cuś by się powiodło :P

---- Dodano 10-08-2008 o godzinie 17:03 ----
A tak serio to chyba się nie da :/ Nie na taką skalę o jaką Ci chodzi :|

#3 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 sierpnia 2008 - 18:34

Ja też tak chciałem, ale się nie da. Mogę Ci polecić 2 usługi, ale jedna z nich jest płatna - MobileMe - synchronizacja kontaktów, kalendarzy, haseł.... Mail to oddzielna bajka - bo każdy mail "IMAP" ma funkcjonalność, o którą Ci chodzi (wszystko, wysłane itp. jest na każdym komputerze).
Dalej, mamy program dropbox, który jest darmowy (beta jak narazie, ale działa ok). Działa na windzie i na OS X. Jego praca polega na synchronizacji katalogów/plików - najlepiej nie dużych/dokumentów. Program na każdym Twoim komputerze tworzy katalog, który synchronizuje z serwerem i z każdym komputerem. Sprawdź video: Dropbox - Home - Secure backup, sync and sharing made easy. jest lepszy od iDysk, bo pełen automat. Jak będziesz chciał spróbować, pisz na PW, wyślę zaproszenie.

#4 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 10 sierpnia 2008 - 19:33

Jest możliwe, wszystko zależy od tego ile chcesz na to kasy przeznaczyć.

#5 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 10 sierpnia 2008 - 19:40

Z Mailami oczywiście - o ile twój serwer poczty podzwala dostać się do siebie przez IMAP a nie POP3

---- Dodano 10-08-2008 o godzinie 20:41 ----
Ja na przykład mam tak gMaila skonfigurowanego

---- Dodano 10-08-2008 o godzinie 20:43 ----
Historię zakładki itp. też możesz synchronizować. Napewno w Safari dzięki MobileMe, a z Firefoxie za darmo dzięki rozszerzeniu.

#6 peelar

peelar
  • 31 postów
  • SkądŁódź

Napisano 10 sierpnia 2008 - 19:44

OK ale biorąc pod uwagę usługę "znów na macku" jakoś przebiega ta synchronizacja. Pewnie coś takiego da się zrobić by FireWire. Tylko pytanie polega jak?

#7 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 10 sierpnia 2008 - 19:57

Hmm, potestuj poniższe rozwiązania, może jakieś uda Ci się wykorzystać:
FileSync
Universal Sync 0.12 - MacUpdate

#8 ajfik

ajfik
  • 263 postów

Napisano 10 sierpnia 2008 - 21:25

No dobra, zachowałem się jak noob :(
Najpierw zapytałem a potem poszukałem i znalazłem.
Programik o nazwie ToMacs potrafi synchronizować:

Adress Book
iCal
Keychain
Mail
Safari
Adium
Aperture
Camino
Colloquy
Cyberduck
Firefox
Growl
iPhoto
iTunes
NetNewsWire
Shiira
Things
Thunderbird
TotalTunes Control
Transmission
Transmit
Yojimbo

Program jest freeware a link do autora jest [URL="http://philippe.durix.free.fr/ToMacsen.html"]tu[/URL]

#9 m.bolechowski

m.bolechowski

• 970 postów

Napisano 10 sierpnia 2008 - 22:35

ja napisałem w tym celu kilka skryptów - działają z powodzeniem od długiego już czasu. gdybyś potrzebował pomocy, daj znać.

#10 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 10 sierpnia 2008 - 23:26

A nie wchodzi w grę odpalanie jednego maca przez firewire z dysku drugiego?

#11 ionel

ionel
  • 10 postów

Napisano 17 sierpnia 2008 - 21:16

Programik o nazwie ToMacs potrafi synchronizować

A czy mogę poprosić o poradę, w jaki sposób ustawić połączeni WiFi żeby w tym programie "widzieć" obydwa maczki, bo jakoś nie potrafię sobie z tym poradzić...

#12 ajfik

ajfik
  • 263 postów

Napisano 18 sierpnia 2008 - 14:09

A czy mogę poprosić o poradę, w jaki sposób ustawić połączeni WiFi żeby w tym programie "widzieć" obydwa maczki, bo jakoś nie potrafię sobie z tym poradzić...

Przede wszystkim musisz mieć włączone ssh na jednym i drugim.
U mnie po włączeniu ssh od razu się zobaczyły.

#13 ionel

ionel
  • 10 postów

Napisano 18 sierpnia 2008 - 23:39

Przede wszystkim musisz mieć włączone ssh na jednym i drugim.
U mnie po włączeniu ssh od razu się zobaczyły.

To jeszcze pytanie laika - jak uruchomić ssh? Czytam na forum, że można jakoś przez CyberDuck, ale nie bardzo rozumiem co powinienem zrobić ...

#14 ajfik

ajfik
  • 263 postów

Napisano 19 sierpnia 2008 - 13:46

To jeszcze pytanie laika - jak uruchomić ssh? Czytam na forum, że można jakoś przez CyberDuck, ale nie bardzo rozumiem co powinienem zrobić ...

jabco>preferencje systemowe>udostępnianie>zdalne logowanie

i koniecznie musisz mieć ustawione hasło dla użytkownika na którego chcesz się zalogować, na puste hasło nie zalogujesz się.

#15 ionel

ionel
  • 10 postów

Napisano 19 sierpnia 2008 - 16:20

Dzięki za pomoc. Jest jednak pewien problem - a mianowicie przy synchronizacji folderów zawartość folderu X na iMacu całkowicie zastępuje zawartość folderu X na MacBooku zamiast ją "nadpisać". Innymi słowy jeżeli w Dokumentach na jednym laptopie mam tylko jeden nowy plik i chce go dodać do Dokumentów na drugim-stacjonarnym, to ryzykuję, że utracę całą dotychczasową zawartość Dokumentów na stacjonarnym, gdyż ten jeden "synchronizowany" plik całkowicie zastąpi dotychczasową zawartość folderu. Jeżeli tak samo wygląda synchronizacja ustawień programów to ja dziękuję... Trzeba by po każdym użyciu jednego kompa uruchamiać synchro z drugim - gdy tymczasem potrzeba czegoś takiego, żeby po pracy na jednym i na drugim raz na jakiś czas włączyć synchronizację. Nie pozostaje chyba nic innego jak tylko mobileme...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych