Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Działanie enter tak jak w Windows i zmiana nazw plików?

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 sazaail@o2.pl

sazaail@o2.pl
  • 3 posts

Posted 09 August 2008 - 18:39

Hej, Jako świeży macowiec, po przsiadce z Windowsa, jestem troche zirytowany tym, że w Finderze enter działa jak f2 w Windows (czyli zmiana nazwy). Zatem, po zainstalowaniu KeyRemap4Macbook zmapowałem enter tak żeby w Finderze otwierał mi plik/katalog, i wszystko byłoby pięknie gdyby nie fakt, że w żaden sposób nie mogę odnaleźć skrótu klawiszowego którym mógłbym zmieniać nazwy plików w Finderze. Jest jakiś sposób, aby uzyskać taką funkcjonalność? Najidealniej byłoby gdyby taka funkcje można byłoby przypisać pod F2 albo jakiekolwiek inne F, zadowolilbym się też jakimś skrótem klawiszowym :) Proszę o pomoc :) (Jeśli będzie trzeba grzebać w bebechach systemu to jestem na to gotów ;)) Przy okazji, zapytam się do czego służy klawisz fn? Na początku wyglądał jak "klawisz funkcyjny" uruchamiajacy w kombinacji fn+F[1..12] funkcje specjalne tj. rozjasnienie, przyciemnienie, glosniej, ciszej, ale działają one i bez jego użycia. I tu pytanie, czy da się jakoś ustawić, żeby te funkcje uruchamiały się w kobminacji fn+F[1..12]? Z góry dzięki za odpowiedzi :)

#2 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1548 posts
Posted 09 August 2008 - 18:48

klawisz fn - ustawienia tego klawisza masz w preferencjach systemowych pod "klawiatura i mysz" - jeśli zaznaczysz "używaj wszystkich klawiszy funkcyjnych jak standardowych" wtedy naciskając fn i klawisz funkcyjny razem działają ci znaczki na funkcyjnych, a bez fn normalne funkcyjne. Jeśli nie zaptaszysz - domyślnie działają znaczki - co może być problemem w niektórych programach, gdzie potrzebujesz zwykłych klawiszy funkcyjnych. A co do entera to proponuje przejść na "cmd+o" do otwierania pliku zamiast entera (skoro musisz używać klawiatury), a enter zostawić do zmiany nazwy, tak jest prościej. Jak nie, to widziałem gdzieś programik do zmiany funkcji "zmień nazwę" w Mac OS - poszukaj w sieci.

#3 sazaail@o2.pl

sazaail@o2.pl
  • 3 posts

Posted 09 August 2008 - 19:26

Hej, Dzięki za porade z klawiszem fn, jak będę miał chwilę to sprawdzę :) Co do tego progamiku, to przeszukałem już dziś sporą część sieci w poszukiwania rozwiązania w.w. problemu i nic nie znalazłem, dlatego gdybyś kojarzył nazwę, albo chociaż miejsce w którym mógłbym się do tego dokopać to byłbym niezmiernie wdzięczny. Pozatym taka informacja powinna przydać się też innym, którzy mają ten sam problem :) Z góry dzięki za pomoc :)

#4 zietas

zietas
  • 136 posts

Posted 11 August 2008 - 01:38

powiem tak... chwila moment i bedziesz bardzo zadowolony z tego, ze nie musisz szukac reka f2, tylko klik w enter i nazwa zmieniona. dla mnie jedno z lepszych rozwiazan, nie latam po klafce i przez przypadek nie wciskam f1 i nie uruchamia mi sie jakas smieszna pomoc :P

#5 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 11 August 2008 - 02:23

Da się do tego przyzwyczaić, mi jeszcze tylko sprawia trochę trudności przełączanie się po folderach z cmd i strzałkami... ale czego oczekiwać po 3 dniach z makiem :-P

#6 Moridin

Moridin
  • 600 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 August 2008 - 02:25

Do otwierania działa też Cmd+strzałka w dół - polecam - przyzwyczaiłem się w jeden dzień.

#7 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 11 August 2008 - 03:22

cmd+strzalka w dol wchodzi do katalogu cmd+strzalka w gore przechodzi do katalogu nadrzednego Na Leopardze spacja podgladasz zawartosc pliku za pomoca quick look... Think Different, a nie schematy z windowsa na Maca chcesz przenosic... komplikujesz sobie zycie jedynie.

#8 Grinch

Grinch
  • 37 posts
  • SkądŁódź

Posted 13 September 2008 - 17:58

Taaa, macie racje Cmd + strałki - jest OK :) Dzięki. Cmd+O tez :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users