Anuluj czy Poniechaj zdaniem poradni językowej PWN
Napisano 17 czerwca 2006 - 14:31
Jeżeli więc w przyszłości ktoś Wam powie, że Poniechaj jest do kitu i powinno być Anuluj, tak jak w Windows, możecie go śmiało odesłać do specjalisty:lol:
Napisano 17 czerwca 2006 - 15:15
Pozostaje mi miec nadzieje, że MĘŻCZYŹNI tego portalu, nie „anulują” tej drobnej sprzeczki Tylka poniechają jej, (lub zaniechają jej kontynuowania).
Napisano 17 czerwca 2006 - 15:22
Napisano 17 czerwca 2006 - 17:33
Napisano 17 czerwca 2006 - 17:35
http://www.aresluna..../glossaries/mac
Napisano 17 czerwca 2006 - 19:22
Oj, nie tylko tych czasów, ale również współczesności. Współczesna lokalizacja systemu to lokalizacja panów Tatarkiewicza i Teleżyńskiego obudowana przez pana Włodarczyka w nowe pojęcia, które zostały dodane wraz z rozwojem systemu. W końcu pan Tatarkiewicz był jednym z założycieli SADu ;-)Jego polonizacje dotyczyły czasów sprzed kilkunastu lat
Napisano 18 czerwca 2006 - 03:52
Napisano 18 czerwca 2006 - 09:14
Napisano 18 czerwca 2006 - 10:20
Erm, tylko że Favorites są tłumaczone jako Ulubione ;-)Wiekszy bol jest z Zakladkami, Przekladkami miast Tabs Bookmarks Links i Favorites. Jakby nie patrzec, Ulubione czy tez Lacza bardziej trafia niz odniesienie do ksiazkowych zakladek.
Bookmarks - zakładki
Tabs - przekładki
Links - odnośniki
Favorites - ulubione
Masz rację o tyle, że ostateczność tego słowa mówi o dokonaniu się anulowanej rzeczy. Bo anulować można rzeczy (na przykład akty prawne) i czynności, które już zaistniały w rzeczywistości, miały już miejsce. A Cancel występuje najczęściej w środku czynności, która jeszcze nie została wykonana. W moim odczuciu Anuluj mogłoby z powodzeniem zostać wykorzystane do tłumaczenia Undo, natomiast zupełnie nie pasuje do Cancel. Jedyne, co broni Anuluj w obecnym wykorzystaniu to uzus.Ja jestem zwolennikiem używania "Anuluj", zwłaszcza we wszelkich instalatorach. To słowo zawiera w sobie coś takiego ostatecznego.
Napisano 18 czerwca 2006 - 11:49
Tabs - przekładki
A nie lepiej "panele"?
Napisano 18 czerwca 2006 - 11:59
Bo anulować można rzeczy (na przykład akty prawne) i czynności, które już zaistniały w rzeczywistości, miały już miejsce. A Cancel występuje najczęściej w środku czynności, która jeszcze nie została wykonana.
Ale część została już wykonana (np. 51%) i to właśnie tą część mamy zamiar odwołać :wink:
Może jednak słowo "Zrezygnuj" będzie najlepiej oddawało istotę tego co chcemy osiągnąć?
Napisano 18 czerwca 2006 - 13:01
Napisano 18 czerwca 2006 - 20:25
No, chyba nie, a przynajmniej nie zawsze. W przypadku, na przykład, wyrzucania śmieci z Kosza, nie wykonuje się żadnych działań pośrednich. A w przypadku, na przykład, drukowania, dokonuje się, owszem, pewnych działań przygotowujących drukowanie (ustawienie jakości druku, etc.), ale samo drukowanie nawet się nie zaczęło - zaczyna się dopiero po naduszeniu przycisku "OK".Ale część została już wykonana (np. 51%) i to właśnie tą część mamy zamiar odwołać :wink:
Napisano 18 czerwca 2006 - 21:47
Ja cały czas mówię o instalatorze. Jak wspomniałem wcześniej trudno jest dobrać jedno słowo dla słowa "cancel" które zawsze będzie pasowało niezależnie od sytuacji w której będzie użyte.
W przypadku instalacji "cancel" pojawia się zwykle w momencie podjęcia akcji instalowania, czyli fizycznego przenoszenia danych. Wcześniej zwykle jest dostępna opcja "quit".
Wciskając "cancel" chcemy żeby operacja została przerwana i żeby system powrócił do stanu sprzed rozpoczęcia instalacji.
W tym konkretnym przypadku uważam że słowo "anuluj" pasuje idealnie.
Pasuje mi również "Zrezygnuj" i "Odwołaj".
W moim odczuciu Anuluj mogłoby z powodzeniem zostać wykorzystane do tłumaczenia Undo
A to jest świetny przykład. Wciskając "undo" chcemy osiągnąć dokładnie to samo. Przywrócić stan sprzed czynności którą wykonaliśmy. Tak jak podczas przerywania instalacji.
Napisano 18 czerwca 2006 - 22:03
Napisano 02 lipca 2006 - 12:15
Niektorzy z nas sa wielojezyczni, korzystaja z innych wersji/opcji - jak to zostalo jezykowo rozwiazane w innych wersjach? Te wszelkie nasze Quit, Undo, Cancel, Edit...
Wystarczy sobie odhaczyć inne wersje językowe w GetInfo, żeby samemu zobaczyć jak to zrobiono w danym języku. Zwykle bez zbędnej filozofii
Cancel - Abbrechen - Annuler itd... Jak widać czułym na punkcie języka Francuzom anulowanie nie przeszkadza, a Niemcy wolą stosunki przerywane niż anulowane.
Napisano 02 lipca 2006 - 12:30
Pytanie tylko, czy podobne brzmienie słów Annuler i Anuluj świadczy o tym samym znaczeniu. Bo wiesz, Rosjanom nie przeszkadza spanie na dywanie w krawacie ;-)Cancel - Abbrechen - Annuler itd... Jak widać czułym na punkcie języka Francuzom anulowanie nie przeszkadza
Napisano 13 września 2007 - 19:51
W odpowiedzi możemy przeczytać, że nawet jeżeli by można było znaleźć lepsze określenie zamiast Poniechaj, to nie jest nim Anuluj, które ekspert poradni bardzo chętnie by wymienił. Jeżeli więc w przyszłości ktoś Wam powie, że Poniechaj jest do kitu i powinno być Anuluj, tak jak w Windows, możecie go śmiało odesłać do specjalisty:lol:
Z całym należym bywalcowi od nowicjusza szacunkiem, taka argumentacja (brak wzmianki, iż Anuluj jest lepsze, znaczy, że na pewno jest gorsze) przypomina logikę popularnych ostatnio konferencji prasowych niektórych polityków Jak dla mnie, pan Mirosław Bańko nie popiera żadnego z tych słów i jego odpowiedź za oręż żadnej ze stron służyć nie powinna.
A bardziej konstruktywnie: mój największy problem z Poniechaj jest taki, że samo mi się po nim zakłada, że chodzi o czynności 'niedokonane' (Poniechaj drukowania to dla mnie nieco 'daj sobie spokój na dobre z tym drukowaniem'), tymczasem 'canceluje' się tu i teraz. I dlatego za lepsze uważam już Zaniechaj, a także Porzuć.
Dodam, że całą sprawę traktuję chłodnym cosinusem, ale o czymś trzeba przecież dyskutować...
pzdr - raad
Napisano 08 października 2007 - 21:10
Napisano 09 października 2007 - 13:58
Napisano 09 października 2007 - 14:30
Napisano 09 października 2007 - 16:26
Napisano 09 października 2007 - 18:11
"przekładki" a dlaczego nie zakładki
Żeby przypadkiem nie było tak jak w FF, albo uchowajcie bogowie - jak w IE (czyli karty). :twisted:
Musi być inaczej :twisted:
Napisano 09 października 2007 - 19:16
Napisano 09 października 2007 - 21:05
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych