Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

skróty klawiaturowe do pages

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 kasiaklim

kasiaklim
  • 4 posts

Posted 07 August 2008 - 15:11

czy w pages w trybie scenariusza (screenlpay template) są skróty do różnych styli paragrafów (chodzi mi o paragraph styles: free form). To znaczy, pisząc w tym szablonie, gdy chcę wejść w styl paragrafu: CHARACTER, bądź ACTION, bądź SCENE HEADING muszę wejść w zakładkę paragraph styles, najechać myszką na odpowiedni styl, kliknąć, wrócić do dokumentu i pisać. To trochę kłopotliwe. Czy są skróty klawiaturowe, dzięki którym mozna łatwo przechodzić między różnymi stylami paragrafu? z góry dziękuję za porady;)

#2 Gregory

Gregory

• 2734 posts
  • Skądᴧ̊

Posted 07 August 2008 - 16:57

Wciśnij Command-Shift-T, żeby wysunąć szufladkę stylów. Kliknij prawym przyciskiem (lub lewym,
trzymając wciśnięty klawisz Control) w nazwę stylu i wybierz z menu kontekstowego klawisz funkcyjny,
który chcesz przypisać do danego stylu (np. F1, F2, F3 itd.)

Dołączona grafika

#3 kasiaklim

kasiaklim
  • 4 posts

Posted 08 August 2008 - 09:24

Wspaniale, super, dzięki za szybką odpowiedź. Już hulam.

#4 luk101

luk101
  • 276 posts
  • SkądPoznań

Posted 08 August 2008 - 10:14

a możliwe są np. skróty klawiaturowe do justyfikacji (wyrównanie do prawej, lewej, etc.)?

#5 Gregory

Gregory

• 2734 posts
  • Skądᴧ̊

Posted 12 August 2008 - 08:07

a możliwe są np. skróty klawiaturowe do justyfikacji (wyrównanie do prawej, lewej, etc.)?

Rozwiń sobie menu Format > Tekst i sam zobacz, jakie te polecenia mają skróty. Widać je po
prawej stronie odpowiednich pozycji w menu. ;)

#6 luk101

luk101
  • 276 posts
  • SkądPoznań

Posted 12 August 2008 - 10:16

Dzięki. Już znalazłem. Inaczej niż w wordzie i już jest duży problem. Tutaj jest cały wykaz.

Apple - Support - Pages - Keyboard Shortcuts

#7 Gregory

Gregory

• 2734 posts
  • Skądᴧ̊

Posted 12 August 2008 - 10:57

Inaczej niż w wordzie i już jest duży problem.

Nie taki duży, jakby się wydawało. Otwórz sobie Preferencje systemowe, kliknij w „Klawiatura i mysz”,
przejdź do panelu „Skróty klawiszowe”, kliknij w (+), z menu Program wybierz „Pages” (jak go nie
ma na liście, to wybierz „Inne” i wskaż go ręcznie), po czym wpisz dokładną nazwę pozycji w menu,
której skrót chcesz zmienić (zobacz nazwy w menu Format > Tekst) i wciśnij nowy skrót klawiszowy.

W ten sposób możesz mieć do tych funkcji takie skróty klawiszowe, jakie tylko zechcesz.

#8 kasiaklim

kasiaklim
  • 4 posts

Posted 15 August 2008 - 21:21

Gregory, widzę, że jesteś guru;) Dzięki za twe porady. Mam jeszcze jedną zagwozdkę. Jak sprawić, by dokumenty same zapisywały zmiany co jakieś 10 min jak to jest w office. Już kilka razy zdarzyło mi się, że przez nieuwagę zamknęłam niezapisany dokument i wszystko, co zrobiłam się wykasowało. Czy jest taka opcja, jak w Office, że dokument zaisuje automatycznie wprowadzone zmiany? Szukałam, ale nie mogłam znaleźć.

#9 luk101

luk101
  • 276 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 August 2008 - 22:26

Super, zrobiłem sporo skrótów do których byłem przyzwyczajony w word, którego od czasu do czasu też muszę używać. W pages brakuje mi jeszcze jednej rzeczy - możliwości (highlights) - zaznaczania tekstu np. żółte tło czarny tekst, po wciśnięciu jakiegoś skrótu klawiaturowego. Wiem, że można zrobić w paragraph style - swój styl, ale wóczas cały blok a nie np. pojedyncze słowa się zmieniają.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users