Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

StarOffice 9 do pobrania

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 07 sierpnia 2008 - 00:20

[newshuge]http://img337.imageshack.us/img337/7508/88095066un4.jpg[/newshuge]
Firma Sun wczorajszego dnia oddała w ręce użytkowników pakiet biurowy StarOffice 9 BETA.

StarOffice 9 zapewnia doskonałą zgodność z innymi aplikacjami biurowymi. Użytkownicy pakietu Microsoft Office znajdą znajomy interfejs, który pozwala odczytywać, edytować i zapisywać pliki w jego formacie. Eksport do formatu PDF jednym kliknięciem myszy stanowi prosty sposób na udostępnianie dokumentów do wydruku w tym powszechnie uznawanym formacie. StarOffice 9 podobnie jak OpenOffice 3 nie wymaga X11, ale szybkością uruchamiania i działania bije wszystkie dotychczasowe na głowę.

Wersje BETA StarOffice 9 (w języku polskim) można pobrać bezpośrednio ze strony producenta.
Sun - StarOffice 9

[newsindexsmall]http://img501.imageshack.us/img501/4585/88919842er3.jpg[/newsindexsmall]
[newsindexhuge]http://img388.imageshack.us/img388/3228/62523038we1.jpg[/newsindexhuge]

#2 joystick

joystick
  • 309 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 sierpnia 2008 - 01:41

To ja mam zatem pytanie... co lepsze OOo3 czy SO9? Który pakiet jest według was lepszy i dlaczego?

#3 chrzanekk

chrzanekk
  • 167 postów
  • SkądPuławy

Napisano 07 sierpnia 2008 - 04:21

SO8 z tego co widze jest platny 69,99USD wiec pewnie i SO9 bedzie platne (beta jest darmowa zapewne). Narazie poczekam na OOo3 PL w jakiejs stabilnej wersji.

#4 nez

nez
  • 26 postów
  • SkądChorzów

Napisano 07 sierpnia 2008 - 06:40

a gdzie w tym wszystkim NeoOffice? Ja póki co nie narzekam, co prawda do żadnych bardzo karkołomnych zadań jeszcze z niego korzystać nie musiałem, ale ciekawy jestem jakie są opinie innych :)

#5 svistakk

svistakk
  • 142 postów

Napisano 07 sierpnia 2008 - 06:54

Neooffice, jak i beta OO mają jedną zaletę - są też dla architektury PPC....

#6 radek-wawa

radek-wawa
  • 183 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 07 sierpnia 2008 - 09:35

i na tym sie chyba zaleta NeoOffice kończy, bo poza tym że ject całkiem sympatyczny to raczej stabily na pewno nie jest i ma problemy z kompatybilnością z MS Office. Nie mówię że MS jest tutaj wyznacznikiem standardów - ale jednak jeśli najwięcej ludzi go używa, to często sam mam problem z wyglądem dokumentów które powstają u mnie w u klienta są interpretowane inaczej (szerokości i wysokości kolumn i wierszy w tabelach, odstępy między wierszami, wielkość czcionek.... i wiele innych). Na pewno Neo jest jakąś alternatywą dla MS, ale chyba sobie przetestuję star office

#7 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 07 sierpnia 2008 - 09:45

Info również tutaj:
http://www.myapple.p...a-dla-maka.html

#8 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 sierpnia 2008 - 10:33

Jak dla mnie brak wsparcia dla PowerPc jest sporą wadą, nawet Microsoft w dalszym ciągu wspiera PowerPC.Powiedzmy sobie szczerze, żeby skompilować w wersji uniwersalnej, to nie potrzeba za dużo zmieniać

#9 mac_user

mac_user
  • 116 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 sierpnia 2008 - 10:42

Czy StarOffice wyświetla historię zmian wprowadzanych przez poszczególnych użytkowników którzy pracowali wcześniej na pliku w MS Office 2007? - takie fiszki z odnośnikami i skreśleniami, które możemy zaakceptować lub poprawić. Ani NeoOffice ani OpenOffice 3 tego nie obsługują...

#10 luk101

luk101
  • 276 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 sierpnia 2008 - 10:50

Pages to obsługuje - i widoczne one są róznież na office 2007.

#11 alleslegales

alleslegales
  • 71 postów
  • SkądKołobrzeg/Szczecin

Napisano 07 sierpnia 2008 - 11:00

Na dobra sprawę w poruszonym temacie wszystkich pakietów biurowych, interesują mnie dwie sprawy: 1. Kompatybilność z MS Office, bo to on wytycza standardy i "wszyscy" go używają, tak aby przenosząc coś nie musiał wszystkiego jeszcze raz poprawiać 2. Sprawdzanie pisowni, bo nie jestem od tego wolny za co się wstydzę, a brak czasu na czytanie literatury pięknej powoduje uwstecznianie się. Dlatego super będzie odpowiedź, która stwierdzi, że te dwie opcje jakiś inny darmowy pakiet zapewnia lub zna sposób na wrzucenie do niego słowników z M$ Office lub inne równie bądź bardziej sprawne, to ja chętnie przeczytam i zastosuję

#12 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 07 sierpnia 2008 - 12:13

Jeśli chodzi o poruszone kwestie - najlepiej sprawdza się u mnie NeoOffice. Pomimo tego, że długo się uruchamia jest stabilny. Korekta pisowni nie sprawia problemów, podobnie jak przenoszenie danych do MS Office. Niemniej najlepiej zainstalować wszystkie dostępne pakiety Office i wybrać coś dla siebie. Tym bardziej, że MS Office i iWork są dostępne jako trial, a pozostałe pakiety (OpenOffice, NeoOffice) bezpłatnie.

#13 drabina

drabina
  • 112 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 sierpnia 2008 - 18:55

alleslegales bajki opowiadasz ;-)

1. Kompatybilność z MS Office, bo to on wytycza standardy i "wszyscy" go używają, tak aby przenosząc coś nie musiał wszystkiego jeszcze raz poprawiać

Nie wytycza a narzuca, raczej stara się narzucić. .doc nie jest żadnym standardem ! Można by nawet rzecz że strony ministerialne, rządowe, samorządowe które umieszczają dokumenty wyłącznie w tym formacie łamią prawo ;-) może nieco za daleko idąca interpretacja, ale nie to żaden standard a jedynie format. To że najbardziej popularny to inna sprawa. (.doc oczywiście to jest przykład, tyczy się to wszystkich rozszerzeń pakietu MS Office).

obecnie obowiązującym standardem w EU jest .odf i wsjo ;-) wśród dokumentów tekstowych.

Ale jeżeli chodzi o kompatybilność z ms office, to problemów nie zauważyłem już od wersji 2 openoffice, dokładnie plików tekstowych i prezentacji a Oo 3 prezentuje się znacznie lepiej ;-)

Sprawdzanie pisowni, bo nie jestem od tego wolny za co się wstydzę, a brak czasu na czytanie literatury pięknej powoduje uwstecznianie się.

No każdy pakiet biurowy ma... nie rozumiem ? W openoffice albo masz domyślnie (niestety nie ma domyślnej polskiej wersji na maca) albo po prostu instalujesz polski słownik (słowniki) jako dodatek, co z resztą wygląda bardzo podobnie do instalacji dodatku w FX ;-)

#14 Hubert Lary

Hubert Lary
  • 118 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 sierpnia 2008 - 20:53

A ja używam Nisusa. On teraz też ma już komentarze. A pliki zapisuję w formacie rtf i każdy, absolutnie każdy Word je odczytuje. Tylko pam^ętam, aby użyswać czcionek Windowsowych arial lub times new roman. Jakoś tego nisusa używam od ponad 10 lat i najbardziej mi pasuje. Typowy edytor dla wymagających, ale bez tych wodotrysków matematyczno-fizyczno-webowych. Hubert Lary

#15 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 07 sierpnia 2008 - 21:39

Z darmowych jest jeszcze AbiWord - edytor tekstu:
AbiWord
Pod Linuksem z niego korzystałem i byłem zadowolony. Pod OS X nie testowałem, więc trudno powiedzieć jak się sprawuje.

#16 hugo

hugo
  • 50 postów

Napisano 07 sierpnia 2008 - 21:44

@drabina: No niestety decyzje unii i kogo tam jeszcze sobie a życie sobie - chyba że chcesz tera przekonywać większość społeczeństwa na świecie (a przynajmniej w polsze) , że źle czyni zapisując pliki w .doc. I dopiero tera wsjo.

#17 dorian

dorian
  • 311 postów
  • SkądLublin

Napisano 07 sierpnia 2008 - 22:16

Wymagają rejestracji do ściągnięcia bety. Podziękowałem..., nie chce mi się wypełniać kolejnego formularza.

#18 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 07 sierpnia 2008 - 23:04

Kurde czy u was też są problemy z polskimi znakami w tym programie ? NeoOffice, OO, iWork08 - wszystko oki StarOffice - problem z znakami

#19 (-:

(-:
  • 205 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 sierpnia 2008 - 09:35

A ja korzystam z GoogleDoc - i jestem bardzo zadowolony. Jest prosty, nie ma kilku rzeczy, ale ma coś czego inne edytory nie mają: 1. Bezpieczeństwo utraty danych - 1000% pewności, chyba że woja atomowa zniszczy całe królestwo googla 2. Kooperacja z innymi on-line - już nie muszę wysyłać, przezywać, odbierać, porównywać... 4 osoby na raz piszą w tym samym arkuszu kalkulacyjnym i gra muzyka! 3. Zawsze i wszędzie. Jestem w Mrągowie - mam internet = mam moje pliki. Jestem w NY, mam internet = mam moje pliki.

#20 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 postów

Napisano 08 sierpnia 2008 - 18:15

Ja używam OOo 3 alpha, oprócz prędkości uruchamiania nie zauważyłem jakieś istotnej różnicy w stosunku do 2.4.1. Chciałem neooffice używać, ale nie udało mi sie ustawić polskiej korekty, pomimo, że robiłem to wg manuala (w akcie desperacji bo generalnie sam dochodze co i jak) i pomimo tego, że pomagała mi bardziej doświadczona osoba, która u siebie skonfigurowała korekte w neo. Wgrałem OOo i nic nie musiałem ustawiać:)

#21 pbas

pbas
  • 94 postów
  • SkądKatowice

Napisano 09 sierpnia 2008 - 14:01

Tym bardziej, że MS Office i iWork są dostępne jako trial, a pozostałe pakiety (OpenOffice, NeoOffice) bezpłatnie.

Szukam, szukam i nic - dysponujesz jakimś linkiem, gdzie można ściągnąć wersję trial MS Office 2008 na Maka?

#22 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 11 sierpnia 2008 - 09:37

Wersji 2008 nie pobierałem, ale 2004 można pobrać tutaj:
Microsoft Office 2004 Test Drive 11.2.1 - Reviews and free Applications downloads at ZDNet.co.uk

#23 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 13 sierpnia 2008 - 17:17

Sun Star Office był pierwszym pakietem biurowym zgodnym z Ms Office (z tym bywa różnie), który był rozprowadzany za darmo. To na jego bazie powstał Openoffice. Tak na prawdę jest to niemal ten sam kod źródłowy, jednak kompilacje są przygotowywane przez różnych ludzi (grupy). Nawet nie ma jednej kompilacji Openoffice - np. Openoffice.org i Openoffice.ux. Czasem w sieci ktoś z amatorów udostępnia własną. kod Openoffice jest otwarty a z tego, co się orientuję Star Office nie, choć to bliźniaki. Pierwsze wersje Star Office aż do wersji 5.2 posiadały własne środowisko graficzne (pulpit, ikony, pasek "start", systray, przeglądarkę, tapetę). Można było z powodzeniem w Windows wyłączyć Eksplorer i zastąpić go Star Office'm. Windows dostaje wtedy spory zastrzyk "dynamiki". Z tej właściwości korzystałem w Windows 98, ME i korzystam dziś na... Maku. Star Office 5.2 dziś służy mi za GUI do Wine/Darwine. Nie korzystam z jego opcji biurowych ale jako GUI w Darwine sprawuje się znakomicie.

Dołączona grafika

Można powiedzieć, że Sun i jego Star Office jest "ojcem" Openoffice oraz wszystkich jego klonów (Neooffice, IBM Lotus Symphony, Corel Perfect Office X3, X4).

Niby kod źródłowy pokrywa się niemal w całości z Openoffice 3 beta, jednak przez jakiś czas sobie porównywałem oba i mimo identycznego niemal wyglądu Star Office 9 działa mi od Openoffice 3 zdecydowanie, zauważalnie szybciej, toteż usunąłem już Openoffice 3 z systemu.
To jedyna różnica, jaką zauważyłem miedzy tymi obydwoma pakietami. Prawdopodobnie do kompilacji Star Office i Openoffice użyto innych metod kompilacji i inni ludzie się tym zajmują ale na tym się nie znam, więc tylko stawiam hipotezę. Kod źródłowy na pewno jest taki sam. To jakby dwie gałęzie tego samego produktu podobnie, jak to ma miejsce w dystrybucjach Linuksa (np. Fedora Core i Red Hat).

Kod Open Office jest otwarty i każdy może go modyfikować jak chce, dlatego jakieś tam różnice mogą być, choć efekt końcowy wydaje się identyczny.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych