Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Przygotowanie (formatowanie) dysku zewnętrznego

• This topic is locked This topic is locked
15 replies to this topic

#1 Monika_M

Monika_M
  • 858 posts
  • Skądz Banowana

Posted 15 June 2006 - 17:48

Przesądziłam już o rozwodzie z Billem Gatesem, chce przerzucić pod kontrolę „Tigera” swoje zbiory głównie PDF-ów, (nie rzadko, bardzo duże pliki). „Tiger” dla formatowania dysku zewnętrznego (USB 280 GB, ale mam i mniejsze) proponuje mi rozliczne sposoby formatowania. Czy mogłabym liczyć na pomoc , który sposób formatowania wybrać

#2 waluigi

waluigi
  • 708 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 15 June 2006 - 18:07

Jeśli chcesz mieć możliwość odczytywanie danych z dysku również pod Windows, wybierz FAT32. Jeśli chcesz używać dysku tylko z Maczkiem, wybierz HFS+ :) .

#3 Monika_M

Monika_M
  • 858 posts
  • Skądz Banowana

Posted 15 June 2006 - 19:25

Dziękuję, ale w śród wielu propozycji tj: Mac OS Exteded (Jounaled) Mac OS Exteded Mac OS Exteded (case-sensotywe, Journaled) Mac OS Exteded (Case-sensityve) MS-DOS File System, UNIX File system Nie mam propozycji przez Ciebie wymienionych (zapomniałam dodać, w dobrym oświetleniu jestem blondynką) i może nie potrafię szukac?. FAT 32 kiedyś miałam na WIN-nie, ale po przejściu na NTFS komp (ten z WIN) przestał mi proponować ten system. Natomiast Apple odmawia mi przeniesienia niektórych rodzajów plików na sformatowane NTFS –em pliki, a musiał na to przejść bo FAT 32 nie bardzo radził sobie z dużymi kartotekowymi bazami danych (typu PaperMasterPro – zawierające scany sporych rozmiarów -są nawet potworki liczone w GB). Oczywiście było by miło, jak by można było bezpośrednio w Win zrzucić na dysk i dalej pracować na Apple z takim zewnętrznym dyskiem.

#4 marczynski

marczynski

• 1688 posts
  • SkądKonskie, Poland

Posted 15 June 2006 - 19:46

Zerkaj uważnie na dostępne opcje. Jest tam możliwość włączenia dodatkowych typów formatów. Niestety nie pamiętam dokładnie a w tej chwili nie mam Maca. Był tam chyba mały ptaszek do zaznaczenia lub przycisk. Jest na 100% poszperaj.

#5 krzemien

krzemien
  • 1038 posts
  • SkądRG21 7UQ

Posted 15 June 2006 - 19:58

Na NTFS - lepszym od FAT32 m.in. z powodów o których wyżej piszesz - niczego na Macu nie zapiszesz, jest on dostępny trybie tylko do odczytu. Zresztą nie ma tej propozycji w Tigerze. Formaty Mac'owe będą niedostępne dla PC. To samo dotyczy się Unix File System. Oczywiście w tym wypadku PC rozumiem jako MS Windows i pochodne. FAT32 będzie formatem wymiennym, wspólnym dla obu platform. Wnoszę że dostępny jest on w Tigerze jako MS-DOS File System. Niestety obawiam się, że jest on najlepszym możliwym wyborem...

#6 Monika_M

Monika_M
  • 858 posts
  • Skądz Banowana

Posted 15 June 2006 - 20:20

Błagam, to co jest najlepszym wyborem dla Mac’ka. Jeszcze PC-ta razem z oknem (bo przez okno) nie wywaliłam na ulice. I mogę spokojnie przerzucać na „przejściówce” Mam jeden 300GB na FAT 32 i rzeczywiście chodzi z Mac’kiem. Reszta to NTFS-y. Na razie uczę się "Tigera" na prześlicznym maleństwie, ale ja jak to zacznie „chodzić” to na prawdę chcę się przestawić, na porządna maszynę. Nie może być tak, że Bill będzie stawiał warunki i jeszcze się naśmiewał.

#7 waluigi

waluigi
  • 708 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 15 June 2006 - 20:24

Dla Macka pierwsza opcja

Mac OS Exteded (Jounaled)

:)

#8 marczynski

marczynski

• 1688 posts
  • SkądKonskie, Poland

Posted 15 June 2006 - 20:24

Jeśli chcesz używać dysków tylko pod Maciem - Mac OS Exteded (Jounaled). Jeśli chcesz używać dysków również pod Win - FAT32. Możesz podzielić dysk na partycję i tam jedną sformatować na Mac OS Exteded (Jounaled) a drugą na FATa.

#9 krzemien

krzemien
  • 1038 posts
  • SkądRG21 7UQ

Posted 15 June 2006 - 20:29

Skoro tak to wybierz Mac OS Extended Case-sensitive, Journaled [HFS+]. Case-sensitive oznacza, że system będzie rozróżniał duże i małe litewry w nazwach plików (bo dlaczego niby nie ;-) ), Journaling w dużym skrócie to sposób na indeksowanie danych ułatwiający ich sprawniejsze odzyskiwanie w razie nieprzewidzanych awarii.

#10 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2928 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 June 2006 - 20:42

Ja rowniez polecam to co krzemien. Dzieki temu bedziesz miala niezliczone mozliwosci nazywania plikow.A co sie tyczy szybkosci to hfs jest zdecydowanie szybszy od ntfs.Sprobuj przekopiowac plik 20-30gb w formacie dv :D

#11 Monika_M

Monika_M
  • 858 posts
  • Skądz Banowana

Posted 15 June 2006 - 22:27

Wszystkim bardzo dziekuje, a sytem Mac'a jest Boski. Zawsze mialam kłopoty ze znalezieniem właśnie potrzebnego mi pliku. DZIEKUJE !!!!!

#12 iMark

iMark
  • 1249 posts
  • SkądGlobalna wioska

Posted 16 June 2006 - 16:38

Pamiętaj tylko jedno, na Facie32 nie zapiszesz pliku większego niż 4GB :( fajnie by było gdyby następny system: Leopard był w stanie zapisywać na NTFS.

#13 Bagieta

Bagieta
  • 67 posts
  • SkądWwa

Posted 16 June 2006 - 23:35

Pamiętaj tylko jedno, na Facie32 nie zapiszesz pliku większego niż 4GB :(

fajnie by było gdyby następny system: Leopard był w stanie zapisywać na NTFS.

No, ale to Bill musialby powiedziec, jak to dokladnie dziala (NTFS). A na to sie zapewne nie zanosi... :/

#14 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 June 2006 - 00:01

To ja napiszę tylko kilka słów ostrzeżenia na temat formatu case-sensitive: jest to dosyć nowy w Mac OS system plików i większość programów jeszcze go nie obsługuje. Efektem może być przypadkowe nadpisywanie plików.

#15 maryfee

maryfee
  • 15 posts

Posted 13 January 2012 - 16:22

moze odswieze troche temat...troche minelo, pojawily sie nowe opcje... mam pendriva kongstona 128gb. zostal on sformatowany na macu przez znajomego, po czym nie moglam odtworzyc plikow. juz olac te pliki,ale teraz mam problem na swoim macu, poniewaz nawet nie pokazuje mi go na liscie i nie moge go bezpiecznie wysunac. pytanie jest nastepujace: jak i czym mam go sformatowac aby uzywac na macach i windowsach. w narzedziu dyskowym w zakladce wymaz mam nastepujace opcje: MS-DOS (FAT) Mac OS Extended (kronikowany) Mac OS Extended (kronikowany,szyfrowany) Mac OS Extended (wielkosc liter istotna, kronikowany) Mac OS Extended (wielkosc liter istotna,kronikowany,szyfrowany). z tego co sie orientuje to do tak duzych dyskow nalezy miec specjalny program do formatowania...tak? bede bardzo wdzieczna za pomoc

#16 ftpd

ftpd

Nie.

• 24339 posts

Posted 13 January 2012 - 16:52

moze odswieze troche temat...

Może nie. Regulamin zabrania podbijać wątków starszych niż 6 miesięcy.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users