Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[ Civ IV ] Czy ktos uruchomił na Mac OS Civilization 4 przez WINE (wersja Windows)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 mydzio

mydzio
  • 70 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 sierpnia 2008 - 16:16

Witam, Jestem ciekawy czy udalo sie komus zainstalowac (i grac) w Civilization IV wersje windowsowa na Mac OS X (Tiger, Leopard) przy pomocy WINE? Z gory mowie ze nie iteresuje mnie wersja natywna - nie jest kompletna kosztuje 3 razy wiecej i dziala znacznie wolniej. Oczywiscie kupno windowsa i instalacja przez boot camp nie wchodzi w gre. Jesli ktos ma cos konstruktywnego do powiedzenia to z gory dziekuje, Pozdrawiam Piotrek

#2 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Napisano 04 sierpnia 2008 - 16:48

Bez "Beyond the Sword" kosztuje nie 3 x więcej, tylko o 1/4 więcej ;)

BTW - pod Wine jeśli w ogóle będzie działać, to wolniej niż natywna (która działa IMO zupełnie dobrze).

Zakładam, że Wine AppDB - Sid Meier's Civilization IV znasz?

#3 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 sierpnia 2008 - 16:50

wine powinno to pociągnąć
jednak - musisz mieć Leoparda (pod Tygrysem wine w ogóle nie ma opcji korzystania z OpenGL w X11, a pod Leo i tak jest niepełna)
ściągnąć najnowszy build (dar)wine (np. z mikesMassiveMess )
i nowsze X'y też nie zaszkodzą pewnie XQuartz - Trac

#4 mydzio

mydzio
  • 70 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 sierpnia 2008 - 17:05

Spoko spoko To juz wiem, Raczej interesuje mnie czy komus fizycznie sie to udalo. Ja probowalem ale mam roznego typu bledy i zastanawiam sie czy to moja wina czy po prostu nie dziala i juz.

#5 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 sierpnia 2008 - 17:10

pytanie jakie błędy ale najprawdopodobniej to przez zabugowaną obsługę OpenGL

#6 mydzio

mydzio
  • 70 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 sierpnia 2008 - 19:34

Mam blad z Caught uninit exception z XML (przy oryginale i Warlords) i nie moge zainstalowac drugiego dodatku (Beyond cos tam). Wczoraj spedzielem pare godzin instalujac rozne dziwadla i przenoszac biblioteki natywne z Windows ale nie wiele to dalo. Jako ze nie mam ochoty tracic dalej czasu (mam go niewiele) myslalem ze moze ktos juz przeszedl ta drage przez meke i moze sie podzielic wrazeniami :)

#7 Wladysek

Wladysek
  • 3 postów

Napisano 14 września 2008 - 13:25

Witam najmniejszych problemów nie miałem ,oprócz tego że pod Vistą błędnie pokazuje spolszczenie ale to jest problem tego systemu,na XP wszystko super i nic nie spowalnia.Miałem okazje porównać z makową wersją i pod windą chodzi szybciej płynniej i MacBook nie szumi tak mocno chłodzeniem.

#8 mydzio

mydzio
  • 70 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 lutego 2010 - 04:07

Odpowiadam na wlasne pytanie: Tak, ktos uruchomil - ja sam. Dla tych ktorzy byc moze jeszcze kiedys tutaj zajrza, odpowiem ze ostatnio wrocilem do tematu i po bolach sie udalo. Tym ktorzy przekonywali mnie do tego ze wersja na Maka jest "tylko o 1/4 drozsza" zalaczam porownanie cenowe: - Mak: 40 Euro (i problem z tym gdzie to w ogole dostac) - wersja na Windows w kazdym Empiku etc, gdzie z pocalowaniem raczki nowiutka plytka jest za 29,90 PLN. Gra chodzi bez problemow na Macbook Pro 2.5 (Wine sprawuje sie dobrze, tylko raz od wielkiego dzwonu moga pojawic sie drobne problemy graficzne, ale na prawde malo istotne). Pzdr

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych