Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zdalny pulpit na Windows Vista

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 vanpoor

vanpoor
  • 35 postów

Napisano 04 sierpnia 2008 - 14:10

Witam. Nie do konca jestem przekonany czy ten temat jest tu na miejscu, bo to bardziej pytanie do znawcow Windy, ale moze sie ktos znajdzie... Konkretnie chodzi o to, że są 2 kompy: iMac + PC Vista i zależy mi na uzyskaniu dostępu zdalnego na PC. Oczywiscie jest taki fajny soft od Billa: RDC (Remote Desktop Connection) ktory to umożliwia i to całkiem niżle. Tylko jest problem. Chcę wykorzystać PCta jako centrum multimedialne podlaczone do TV. I tu RDC sie nie nadaje ponieważ jak to w windowsowym Remote Desktop bywa - lokalny user musi sie wylogowac aby zdalnie mozna bylo uzyskac dostep (nawet dla innego usera). Tu pytanie: Jaka alternatywa? Zalezy mi na tym aby miec dostep do pulpity i odpalac programy bo mam tam soft ktory nie chodzi na Mac-u. Ale nie chce jednoczesnie wylogowywac lokalnego user bo jezeli akurat ktos bedzie sobie oglądał film to nie będę przeszkadzał. Czyli idealne rozwiązanie to takie jak w linuksie ze user uzyskuje dostep zdalny do swojego konta... czy nie za duzo wymagam?

#2 vinkler

vinkler
  • 79 postów

Napisano 04 sierpnia 2008 - 14:49

Najprościej i za darmo to:
Na Viście instalujesz darmową wersję serwera RealVNC.
Z Mac'a łączysz się z Vistą z poziomu przeglądarki internetowej.

#3 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 sierpnia 2008 - 15:40

nie zmienia to faktu, że jak ktoś ogląda film, a ty otworzysz okno, to mu zepsujesz zabawę

#4 vanpoor

vanpoor
  • 35 postów

Napisano 04 sierpnia 2008 - 15:53

No wlasnie. Nie wiem czy dobrze to ująłem. To tak jakby dwóch użytkowników korzystalo z komputera w tym samym czasie. Ni eprzeszkadzając sobie nawzajem. Najlepiej zebym mogl na Mac-u otworzyc dwugie niezalezne konto. Poza tym RealVNC cos mial klopoty z odswiezaniem obrazu, Ale moze cos sknociłem w ustawieniach, niewazne nie calkiem o to mi chodzilo.

#5 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 04 sierpnia 2008 - 17:03

vanpoor: zerknij do mnie na stronę: fascik homesite Wielosesyjny Pulpit Zdalny w Windows XP

Może to naprowadzi Cię na rozwiązanie. Czy jest legalne - nie mam pojęcia ;)
Testowałem to i działało - niestety na Windows XP. Nie wiem jak będzie z Vistą bo jak na razie nie planuję instalować tego systemu, choć leży na półce roczny trial.

#6 vanpoor

vanpoor
  • 35 postów

Napisano 04 sierpnia 2008 - 22:55

Fascik - wyglada ze to TO. Tylko, zgadnij... na Viscie to nie takie proste. Przez te wszystkie zabezpieczenia nic sie nie da zrobic z plikami systemowymi. Tyle ze to juz temat nie na to forum. Zreszta sprobuje jeszcze dobrac sie do tego z poziomu linuxa. W kazdym razie dzięki, wyglada na to że może zadziałać.

#7 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 04 sierpnia 2008 - 23:30

Spróbuj jeszcze logmein.com - jest opcja free. Powinno pomóc ponieważ przejmuje kontrolę nad zalogowanym userem.

#8 fascik

fascik
  • 626 postów
  • SkądRyki

Napisano 05 sierpnia 2008 - 06:32

Fascik - wyglada ze to TO. Tylko, zgadnij... na Viscie to nie takie proste.

Wiem wiem i dlatego jej nie używam ;) Generalnie jeśli chodzi o zdalny dostęp to w Twoim przypadku wchodzą w grę albo usługi terminalowe albo właśnie dostęp zdalny pod Linuxem - tu nie wiem jak wygląda sprawa wielodostępu do GUI.

Zerknąłem na komentarze na stronie źródłowej i widzę, że ludzie kombinują również z Vistą. Czy to działa musiałbyś sprawdzić sam :)

#9 vanpoor

vanpoor
  • 35 postów

Napisano 05 sierpnia 2008 - 19:59

Logmein.com odpada - za malo funkcjonalny jak dla mnie. Rzeczywiscie komentarze z tamtej strony wnoszą coś nowego, ale poddałem się. Raz, że zweryfikowałem mój koncept - jest wiele dróg do celu, a dwa, to zauważyłem ze instalacja patcha na windzie może być katastrofalna jako ze wielu przestrzega przed trojanami zaszytymi w takim patchu. Sprawa jest jasna - dostep do konta administratora na kompie to nie lada gratka dla łobuza.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych