Moja gierka Czołgi jest na wykończeniu

No i zachciało mi się pokombinować, żeby działała także pod MacOS X'em... Jako, że nie ma tu Turbo Pascala, byłem zmuszony do użyca FPC (Free Pascal Compiler) lub GPC (Gnu Pascal Compiler. Wybrałem ten pierwszy, gdyż używam go także na Windows i działa mi tam znakomicie...
Udało mi się go zainstalować, ale jest mały problemik... FPC dla Maka tylko kompiluje program, a nie ma edytora. Więc napisałem sobie "Hello World" i otworzyłem Terminal i w nim wpisuję "fpc hello.pas". I dupa. "fpc: Command not found".
Doszedłem, że FPC jest zainstalowane w katalogu /usr/local/bin/. Tak więc znowu Terminal i wpisuję /usr/local/bin/./fpc hello.pas. I nareszcie się skompilowało (jesst

Niestety, nie udało się z modułem GRAPH. Rozumiem, że sprawa wygląda podobnie jak w Linuksie (UNIXowe podstawy

Bo rozumiem, że w konsoli (Terminalu) nie można używać grafiki. Programy działają też tylko w Terminalu (jak klikam normlanie myszą na program, to nie uruchamia się). Działa po wpisaniu w Terminali ./nazwa_programu.
Tak więc dochodzę do wniosku, że trzeba w takiej sytuacji użyć jakiegoś środowiska do uruchomienia grafiki... Co to może być?
Pozdr.