Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

(Nie)unikniona przesiadka na mac'a

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: (Nie)unikniona przesiadka na mac'a (0 użytkowników oddało głos)

1. MacBook 2.4, 4GB, 2.27kg (34 głosów [73.91%])

Procent z głosów: 73.91%

2. MacBook Air 1.6, 2GB, 1.36kg (9 głosów [19.57%])

Procent z głosów: 19.57%

3. Sony SZ650 2.0, 2GB, ok 1.8kg (3 głosów [6.52%])

Procent z głosów: 6.52%

4. Dell M1330 2.0, 2gb, ok 1.8kg (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 grze

grze
  • 156 postów
  • SkądSoCal, US

Napisano 03 sierpnia 2008 - 18:52

Hej wszystkim,
Stoje przed malym dylematem i pomyslalem ze to najlepsze miejsce na zasiegniecie opinii ze wzgledu na fakt ze do tej pory nie pacowalem na Mac'ach (mam tylko ipoda :P)
Delimat wyglada nastepujaco...Pracuje obecnie w pewnym klubie jako grafik, robie ulotki, bilety, plakaty, takze przebudowa www. Takze caly pakiet CS3, glownie PS, ale tez AI i FLASH. Do tej pory pracowalem na moim "domowym" HP DV9260 (Core 2 2.0/17"/2Gig/240HDD/256Nvidia), ale niestety wlasnie ze wzgledu na zmiane pracy musze wozic sprzet ze soba. No i przyznam szczerze ze po dwoch tygodniach mam juz dosc dzwigania komputera o wadza baniaka z woda :/
W zaistnialej sytuacji chce nabyc cos bardziej przenosnego (stary komp zostanie w domu), czyli waga ok 2kg (4lb) i 13.3" ekran.
Co do specyfikacji technicznej to pracowalo mi sie ok, nie narzekalem...aczkolwiek domyslam sie ze wszyscy z branzy nie pracuja na Mac'ach bez powodu ;) Takze teraz zastanawiam sie czy to nie jest odpowiedni moment na przejscie na tenze system. Wobec tego w gre wchodza Mac Air i zwykly MB
1 opcja. Macbook 2.4, 4gb ramu, 160gb hdd (wystarczy mi) - to jest jakies 1400$
2. Macbook Air (ten tanszy ze zwyklym dyskiem) czyli tylko 1.6 i 2gb ramu - no i tu pierwsze pytanie - czy to nie bedzie zbyt slabe / wolne? Moze ktos moze to jakos porownac do pracy na czyms podobnym do tego co mialem do tej pory?
kolejne mozliwosci (ktore przyznam szczerze kusza mnie najbardziej ze wzgledu na parametry i cene):
3. Sony, seria SZ, 2.0, hybrydowa grafika, 2gb ramu - VGN-SZ650N/C | REFURBISHED - VAIOŽ SZ Series Notebook | Sony | SonyStyle USA czy tez SONY VGN-SZ650N CARBON FIBER CASING CORE 2 DUO 2.2GHz - eBay (item 170245465077 end time Aug-06-08 11:36:03 PDT) (tu nawet biore udzial w licytacji ;))
4. Dell XPS M1330, Intel Core 2 Duo 2.0ghz (T7250), 13.3"WXGA TFT with Truelife, 2.0MP Cam, 128MB Nvidia Geforce 8400, 2Gig Ram, 160 gig

No i co byscie mi radzili? Czy majac te urzadzenia do wyboru, praca na Macu (zwyklym lub air) bedzie rzeczywscie widocznie wydajniejsza niz na PC? Ja szczerze mowiac wzialbym bez wachania Air'a ale on ma kilka minusow - brak DVD, tylko 1 USB :/, no i co najwazniejsze boje sie ze bedzie po prostu za slaby do pracy...Zalezy mi tez bardzo na solidnosci wykonania, nie znosze tandety i marnego plastiku :/
Dzieki!

[edit] ok, po przemysleniach w gre wchodzi tez mbpro, cos w tym stylu:
MACBOOK PRO 15 INCH WIDESCREEN INTEL CORE 2 DUO!!!!!!!! - eBay (item 130243063709 end time Aug-06-08 15:51:13 PDT)
czy
Macbook Pro 15 in Core 2 Duo 2.4GHz 2 GB RAM 200GB HDD - eBay (item 320279803862 end time Aug-03-08 15:31:24 PDT)

#2 kkowalski

kkowalski
  • 364 postów

Napisano 05 sierpnia 2008 - 23:11

Polecałbym chyba MacBooka Pro, ale po przemyśleniu nie dałeś go w ankiecie :)

#3 Slawus

Slawus
  • 525 postów
  • SkądCzłuchów

Napisano 05 sierpnia 2008 - 23:21

z tego co w ankiecie to raczej MacBook MacBook Air zdecydowanie NIE nie nadaje sie on do pracy, tylko jako komputer "zastepczy"

#4 makemebold

makemebold
  • 136 postów

Napisano 05 sierpnia 2008 - 23:23

Też polecałbym MacBooka Pro (cena podobna do Aira). Z ankiety wybrałem Aira ponieważ nie zepsuje się tak szybko jak MacBook (pęknięcia itp.) no i będzie za 2 lata wyglądał tak jak w dniu zakupu (o ile go nie obijesz :D)

#5 grze

grze
  • 156 postów
  • SkądSoCal, US

Napisano 06 sierpnia 2008 - 01:59

Polecałbym chyba MacBooka Pro, ale po przemyśleniu nie dałeś go w ankiecie :)

rzecz w tym ze chyba sie nie da zmienic juz ankiety (albo nie wiem jak)

ja szczerze mowiac po zasiegnieciu opinii wszelakich i wogole obadaniu tematu (zwlaszcza rzeczywistej wagi Pro) obstaje wlasnie przy w/w :) takze wypadaloby zmienic ankiete. niemniej dzieki za wypowiedzi i porady.
na 99% kupie uzywanego z ebaya, bo nowy taki jakby mi odpowiadal to ok 2100$. na ebayu zas da sie kupic za 1300-1500, jak chocby:
MACBOOK PRO 15 INCH WIDESCREEN INTEL CORE 2 DUO!!!!!!!! - eBay (item 130243063709 end time Aug-06-08 15:51:13 PDT)
czy Apple - MacBook Pro with 15.4" Display Model: MB133LL/A - eBay (item 160267369030 end time Aug-10-08 07:52:58 PDT)

mozecie mi powiedziec na co sie nastawic przy pierwszej przesiadce na maca? lub w co sie zaopatrzec za wczasu (ja nawet nie wiem czego sie spodziewac ;P) oby skype, tlen dzialal :)

#6 Gringo997

Gringo997
  • 779 postów
  • Skądnieznana

Napisano 06 sierpnia 2008 - 02:46

zaopatrz sie w leoparda jezeli do komputera bedzie tiger. i oczywiscie adobe design CS3 na maca;)

#7 grze

grze
  • 156 postów
  • SkądSoCal, US

Napisano 06 sierpnia 2008 - 03:05

zaopatrz sie w leoparda jezeli do komputera bedzie tiger. i oczywiscie adobe design CS3 na maca;)

cs3 to nawet wymog u mnie w pracy ;). a co do leoparda, to pewnie odeslecie mnie do innych dzialow (zreszta sam sie, jak juz dostane maca, odesle) ale moze byscie powiedzili tak z grubsza jakie sa roznice i dlaczego warto..
bo przyznam szczerze ze mozna wyrwac sporo taniej maczka wlasnie z tigerem

ps. i czy w macu ma znaczenie czy grafa bedzie ati (chyba te starsze modele mialby) czy nvidia ta 8600 gs?

ps.2. jak z roznica miedzy poprzednim (jak sadze) 2.16 a obecnym 2.4? bardzo odczuwalne?
pytam gdyz taki wyglada rowniez ok: Apple Macbook Pro 2.16ghz 2GB/120GB inc/iWork08 Leopard - eBay (item 220265421021 end time Aug-11-08 17:15:10 PDT) (ma nawet leoparda i dorzuca ilife i iwork)

#8 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 06 sierpnia 2008 - 12:35

Odpowiedź jest jedna ... MacBook 2.4

#9 Darrarski

Darrarski
  • 469 postów
  • SkądWarszawa / Piastów

Napisano 06 sierpnia 2008 - 13:47

W ankiecie zagłosowałem na MacBooka 2,4 chociaż ten Dell wydaje się być ciekawym rozwiązaniem. Niestety nigdy nie miałem z nim do czynienia, więc nie mogę go z czystym sumieniem polecać. Nawet chciałem na niego zagłosować w ankiecie, ale na stronie producenta (zarówno Della jak i Sony) zraziły mnie wszechobecne znaczki "Windows Vista". Niby zawsze można przeinstalować XP, ale z doświadczenia wiem że ciężko jest teraz kupić nowy komputer z już tym systemem zainstalowanym (często spotykam sytuacje w których komputery mają przeinstalowany XP, a na obudowie naklejkę "Windows Vista Business", bo takie od XP już się skończyły). Nie ma sensu kupować więc dwóch systemów, z których używać będziesz tylko jednego, a skoro producent do tego w pewien sposób zmusza, pora przerzucić się na Apple. Oczywiście nie twierdzę że Vista nie nadaje się do niczego, ale ponieważ wykorzystujesz komputer do pracy, myślę że zgodzisz się z moją opinią. Na Leopardzie szybko się odnajdziesz, tym bardziej ze względu na wieloplatformowość aplikacji z których masz zamiar korzystać. Jeszcze jedna uwaga, pewnie to subiektywna opinia, ale nie znam drugiej firmy produkującej laptopy które mają tak wygodne gładziki jak te w MacBookach. Zresztą pewnie sam się przekonasz.

#10 kkowalski

kkowalski
  • 364 postów

Napisano 06 sierpnia 2008 - 17:22

ale moze byscie powiedzili tak z grubsza jakie sa roznice i dlaczego warto..
bo przyznam szczerze ze mozna wyrwac sporo taniej maczka wlasnie z tigerem

Chyba istotną różnicą jest to, że obok leoparda można swobodnie zainstalować Windwsa czy inny system (jeśli komuś niezbędnie potrzebny :)). Poza tym jest trochę ładniejszy, ma sporo różnych nowych bajerów:) Apple (Polska) - Mac OS X Leopard - Funkcje i elementy

#11 B.M

B.M
  • 133 postów
  • SkądZakopane

Napisano 06 sierpnia 2008 - 20:07

Kup najnowszego MacBook'a Pro, najtanszy model jest wystarczajaco dobry i ma na pokladzie leoparda, chociaz wedlug mnie tiger jest lepszy.

#12 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 08 sierpnia 2008 - 20:33

Zalezy mi tez bardzo na solidnosci wykonania, nie znosze tandety i marnego plastiku :/

W takim razie Sony SZ odpada - elementy konstrukcyjne obudowy zredukowane do minimum (cienkie miękkie plastiki, blachy grubości papieru), częste awarie spowodowane całkowitym przeniesieniem wszelkich zewnętrznych naprężeń na płytę główną. Niedoskonały układ chłodzenia: za długi tor odprowadzania ciepła z procesora, za mały grill (szybko się zapycha kurzem), za skromny radiator dla układu grafiki.

---- Dodano 08-08-2008 o godzinie 20:33 ----

...często spotykam sytuacje w których komputery mają przeinstalowany XP, a na obudowie naklejkę "Windows Vista Business", bo takie od XP już się skończyły...

To są komputery oryginalnie wyprodukowane z licencją Vistą Business (sprawdź naklejkę COA) która to zezwala na legalny bezpłatny "downgrade" do XP Pro, co skwapliwie wykorzystują sprzedawcy z powodu ogromnego popytu na nowe komputery z XP, a nie że zabrakło naklejek.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych