Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problem z odtwarzaniem plików video na Mac OS X

• Please log in to reply
44 replies to this topic

#26 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 August 2008 - 18:16

jest sama instalka bo tego programu nie uruchamiasz tylko on sam sie odpala w przegladarkach :P filmy DVD chodza bez zarzutu bo tam jest modul spretowy MPEG-2 z tego co pamietam dlatego DVD jest ok o Div'x na tym sprzecie raczej zapomnij a tym bardziej pod Tygrysem pod 10.2.8 moze bedzie ok ale nie na 10.4.11 innych kodekow konkretnych oprocz periana za bardzo nie ma

#27 mantis30

mantis30
  • 1386 posts

Posted 04 August 2008 - 19:50

@Lilith: Czy możesz podać wersję systemu (10.4.8 czy 10.4.11 czy inszy) oraz wersję przeglądarki Safari? Próbowałaś odtwarzać filmy na necie pod inną przeglądarką (FFox, Shiira itp.)? Czy odtwarzasz Divxy? Jeśli chcesz by Ci pomóc musisz podać więcej szczegółów niż "wszystko działało bez zarzutu, a teraz nie dziala"... Szkoda że nie pamiętasz co dokładnie aktualizowałaś :/ @tomeczek43: Co prawda iBook to nie desktop ale ja onegdaj na PM G4/466MHz Divxy odtwarzałem bez problemu - wiem, wiem proc G4 to nie G3, ale to było jakieś 4,5-5 latek temu więc i soft nie był tak zoptymalizowany jak dziś... :)

#28 LiLilthFunk

LiLilthFunk
  • 10 posts

Posted 04 August 2008 - 20:56

Update jaki zrobilam to: Java 1.3.1 and 1.4.2 release 2 version 2.0 iTunes Phone driver version 1.0 Mac OS X Update Combined (powerPC) version 10.4.11 Quick Time version 7.5 Safari 3.1.2 J2SE 5.0 release 4 version 4.0 Java for Mac OS X 10.4. release 5 version 5.0 Java for Mac OS X 10.4 release 6 version 1.0

#29 mantis30

mantis30
  • 1386 posts

Posted 04 August 2008 - 22:10

Hmm, z tego co widzę to przyczyną może być QT, w wersji 7.5 zwłaszcza na kompach z PPC potrafi sprawiać problemy: Apple - Support - Discussions - QT 7.5 Playback VERY CHOPPY ...
Przeinstaluj QuickTime'a zasysając installera ze strony a potem nie zapomnij zrestartować i naprawić przywilejów DiskUtility lub innych Onyksem ;) Jeśli używasz Periana to go też przeinstaluj.
Zaś jeśli chodzi o filmy z YouTube i innych serwisów to zainstaluj sobie Miro Miro - free, open source internet tv and video player i zobacz czy te same filmy odtwarzane przez Miro chodzą płynniej niż gdy oglądasz je w Safari, ok?

#30 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 04 August 2008 - 22:12

Polecam jednak VLC, mniej obciąża niż Quciktime.

Też się podpiszę pod tym :)

#31 LiLilthFunk

LiLilthFunk
  • 10 posts

Posted 04 August 2008 - 23:01

Dzieki wielkie, postaram sie jakos z tym uporac, chociaz przyznam ze nie jestem w te klocki najlepsza ( mam na mysli komputery) ;) ale moze jakos dam rade....wielkie dzieki

#32 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 05 August 2008 - 00:00

Będzie dobrze, na pewno sobie poradzisz. Jakby coś to pytaj, duże szanse że znajdzie się ktoś kto Ci pomoże. Tu sobie możesz ściągnąć VLC dla maka.

#33 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 August 2008 - 10:39

ja bym radzil albo wymienic sprzet albo jak sie uda to podkrecic go do 500Mhz i nie miec problemow bo VLC nawet bedzie krzyczec ze za wolny procesor i ze gubi klatki i nie moze pokazac obrazu w lepszej jakosci Div'X a co do porownania G3 a G4 to jest wielka roznica. Przy tych predkosciach procesora wlasnie dzieki G4 400Mhz juz mozna bylo ogladac Div'x spokojnie ale minimalnie musial miec 512Mb ram a na G3 400Mhz nie. Mialem takie sprzety doswiadczylem na wlasnej skorze. Malo tego uzywalem na tych komputerach gora Mac OS X Panther czyli 10.3.9 choc lepiej chodzil Jaguar 10.2.8 ja bym nie pchal tam Tigera kwestia ramu

#34 LiLilthFunk

LiLilthFunk
  • 10 posts

Posted 06 August 2008 - 14:11

Nie rozumiem tylko dlaczego nagle przestalo dzialac, skoro przez pierwsze dni dzialalo bez zarzutu...to mnie najbardziej zadziwia...

---- Dodano 06-08-2008 o godzinie 14:16 ----
Nie rozumiem tylko dlaczego nagle przestalo dzialac, skoro przez pierwsze dni dzialalo bez zarzutu...to mnie najbardziej zadziwia...

#35 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 August 2008 - 16:41

a jaki film zostal wlaczony wtedy jak dzialal poprawnie na jakim sofcie dokladnie o rozdzielczosc kodek i bitrate bym poprosil

#36 LiLilthFunk

LiLilthFunk
  • 10 posts

Posted 06 August 2008 - 18:03

Chodzi mi o filmiki z internetu...wszystkie chodzily plynnie, szybciutko sie ladowaly etc. jednym slowem wszystko bylo ok. Parametry komputera sie nie zmienily, ani nie zmienilam operatora internetu, kompletnie nic. Jedyne co zrobilam z kompem to update, po ktorym wszystko sie zmienilo i filmy sie zacinaja. Moze poprostu powinnam wrocic do wersji sprzed update? Czy jest jakis sposob zeby to zrobic?

#37 mantis30

mantis30
  • 1386 posts

Posted 06 August 2008 - 21:47

@Lilith: Sprawdziłaś Miro? Czytałaś forum n/t problemów z filmami po update QT do wersji 7.5? Na tym forum jest opisane jak wrocić do QT 7.4.5... aczkolwiek trywialne zadanie to to nie jest :)

#38 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 06 August 2008 - 23:25

A VLC nie pomaga? Filmiki z internetu to masz na myśli te flashowe wszystkie (YouTube) czy jakiś inny format? QT, jest dosyć zasobożerny więc na pewno nie jest najlepszym wyborem na stosunkowo słabym sprzęcie.

#39 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 August 2008 - 12:51

jesli chcesz normalnie ogladac filmiki na youtube i takich tam serwisach to proponuje powrot do przegladarki Safari wersja 1.3 cos tam ona odpala wszystkie strony malo ramu zre i jest nawet spoko to jest wersja z Mac OS X Panther 10.3.9 moze ktos ma tutaj taka wersje Safari to by uratowalo ten problem ewentualnie stary FireFox lub IE wersja mac

#40 LiLilthFunk

LiLilthFunk
  • 10 posts

Posted 11 August 2008 - 18:31

W sumie myślę, że rzeczywiście jest to wina wszystkich update jakie zrobiłam. A w głównej mierze... Quick Time Player, Safari i ogólnie update całego systemu...Najlepiej było by powrócić do wersji sprzed update...najwidoczniej procesor i ram jest nie wystarczający na nowsze wersje... Mam w takim razie prośbę...Czy ktoś mógłby mi napisać czy jest możliwość powrotu do wersji sprzed update? Jeśli tak? To jak to zrobić? Wielkie dzięki :)

#41 mantis30

mantis30
  • 1386 posts

Posted 11 August 2008 - 20:31

Hmm, myślę że w Twoim przypadku najprostszym wyjściem jest reinstalacja systemu z płyty z zachowaniem katalogu domowego użytkownika a potem wyłączenie aktualizacji bądź zainstalowanie tylko update systemu do 10.4.11 i ew. aktualizacji zabezpieczeń... Nie jest to idealne rozwiązanie bo będziesz musiała doinstalować oprogramowanie pozasystemowe jakiego używasz, ale dzięki temu porobisz przy okazji nieco porządków ;) Da się oczywiście zrobić downgrade QT ale to dość kłopotliwa operacja, opisana jest na forum Apple do którego linkę podałem w jednym z wcześniejszych postów. Powodzenia! :)

#42 tomeczek43

tomeczek43
  • 746 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 August 2008 - 15:01

da sie zrobic downgrade aplikacji systemu juz nie probowal bym bo zrobie sie taki galimatians w plikach ze glowa mala jak uda mnie sie wyciagnac z plyty instalacyjnej Safari z Mac OS X Panther to wrzuce to na jakis rapidshare Na tej przegladarce powinno wszystko normalnie chodzic i generalnie to polecam wlasnie ten system pod Twoj komputer jest mniej wymagajacy niz Tiger a wersja 10.3.9 odpala wszystko to czego prawdopodobnie bedziesz uzywacz tego co pamietam

#43 mystyfikator

mystyfikator
  • 2 posts
  • SkądBrzesko

Posted 15 January 2009 - 11:59

Jako ze nowy forumowicz i posiadacz jabłka to sie ładnie przywitam! A teraz do problemu, mam podobny co kolezanka tylko ze mi czesto wiesza dzwiek przy sluchaniu np: radio czy muzyki i chcial bym wspomniec o braku dzwieku w plikach video! Z tego co wiem to PB jest na Leopardzie, Ram 1GB z czego uzytkowej jest 768. Jesli jestescie w stanie mi pomoc był bym bardzo wdzięczny! Jestem nowym posiadaczem jakiego kolwiem sprzetu z firmy 'apple' wiec prosze o wyrozumialosc! BTW: Ale bardziej mi sie podoba system w Apple niz stary i wiecznie łatany windows! Pozdrawiam.

#44 wasil16

wasil16
  • 541 posts
  • SkądMielno

Posted 24 January 2009 - 17:44

A ja mam taki problem! Odkąd zainstalowałem nowa wersje Quick Time player każdy film skacze... nie wiem jak to wytłumaczyć,ale chodzi o to,że podczas oglądania filmu jego obrazu ciągle skacze,co skutecznie przeszkadza w oglądaniu filmu! Czy ktoś wie,co może być tego przyczyną? Pozdrawiam

#45 malyel

malyel
  • 35 posts

Posted 11 June 2009 - 18:26

Sprawa trochę ucichła, ale może ktoś już jest w stanie pomóc z błędem: "Masz wyłączoną obsługę języka JavaScript lub używasz starej wersji odtwarzacza Flash Player firmy Adobe. Pobierz najnowszy odtwarzacz Flash." Mam MacBooka MB881PL/A i używam FF 3.0.10. JS włączone, Flash Player też. Wszystko zaktualizowane.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users