Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

1400 zl na player + sluchawki ???

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tomek_W

Tomek_W
  • 66 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 sierpnia 2008 - 10:07

Mam prosbe do Was. No i tak na poczatku zebyscie nie sugerowali sie tylko sprzetem firmy Apple choc wiem ze moze byc to trudne :-) ale chozi w sumie o obiektywne zdanie. 10 pytan do....czyli zobaczymy co z tego wyniknie Co: muzyka na 1 miejscu, czasem filmy, choc wifi tez na pewno sie przyda bo to przyszlosc Gdzie: praca, komunikacja miejska, do poduchy Na czym: na sluchawki przeznaczam osobny budzet (tak kolo 300-350zl) Czego oczekujesz: jakosci dzwieku i prostoty wygladu, technicznego dopracowania szczegolow i latwej i przejrzystej funkcjonalnosci Na czym Ci zależy: na tym zeby bateria wytrzymywala min. 20h na audio, zeby byl pojemny tak min. 16gb, zebym mial duza swobode w poruszaniu sie po plikach, okladka autorzy, gatunki etc, o dzwieku nie pisze bo to oczywiste, zeby byl rozwojowy a nie kupowaniem na zasadzie bylo to dobre ale rok temu. Jaki rodzaj słuchawek poszukujesz: douszne Czy zależy Ci na izolacji: wybieram tylko takie sluchawki i odtwarzacze w ktorych nie slysze innych ludzi w tramwaju i w autobusie, slysze tylko muzyke. Jakiego gatunku muzyki będziesz słuchał: muzyka gitarowa (instrumentalna), jazz (fortepian instrumentalny), jazz (wokal), blues, rock ale lekki (the who, 3doorsdown), czasem cos soulowego. Czy przedkładasz komfort i izolację nad własności soniczne: powiem tak, pchelek nigdy nie moglem nosic bo wszystkie mi wypadaly, stad uzywalem sluchawek sonego bardzo dlugo z palakiem MDR W08l(przewod sie oczywiscie zepsul), potem kupilem douszne za 50zl (panasonic - bo nie mialem pieniazkow) i jako tako to gra do tej pory. Czy zależy Ci na wyglądzie: na wygladzie sluchawek - nie, na odtwarzaczu - oczywiscie ze tak, dla mnie estetyzm formy jest bardzo wazny (takie skazenie zawodowe) Preferujesz chłodną czy ciepłą prezentację dźwięku: raczej ciepla - podalem wyzej gatunki jakie slucham, bass w bluesie i w soulu jest dosc istotny. W domu uzywam senkow HD555 i jetem z nich zadowolony z tego jak graja. Budżet: okolo 1400 zl na odtwarzacz + sluchawki (douszne). Oczywiscie mam jakies sugestie swoje, ale nie chce nic sugerowac, wymacie spore doswiadczenie i na pewno cos mi tu doradzicie rowniez. pozdrawiam Tomek

#2 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 02 sierpnia 2008 - 10:30

Oczywiście iPod Touch ;)

#3 Tomek_W

Tomek_W
  • 66 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 sierpnia 2008 - 10:34

temat dotyczy sluchawek oraz odtwarzacza.......

#4 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 sierpnia 2008 - 10:40

jedynym odtwarzaczem z WiFi jest iPod Touch:) ja do niego używam Creative EpXXX douszne, noiseblocker:)

#5 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 02 sierpnia 2008 - 10:40

temat dotyczy sluchawek oraz odtwarzacza.......

Słuchawki to bardzo indywidualna kwestia. Jeden woli pchełki, a ty z nich nie korzystasz, bo wypadają. Osobiście używam tanich Philipsów za 50 złotych i grają wystarczająco. Słucham różnych typów muzyki (od rocka poprzez instrumentalną, soul po pop i techno) i jak dla mnie są jak najbardziej ok. Jestem z nich zadowolony i mógłbym polecić, ale pewnie odezwie się ktoś, kto powie, że to dziadostwo... ;)

#6 Tomek_W

Tomek_W
  • 66 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 sierpnia 2008 - 10:48

No dobra tomoze czas na moje sugestie co doodtwarzaczy oraz sluchawek, oktorych nie wspomnialem wczesniej. Co do odtwarzacza, to ja nie mowie ze ma byc wifi, tylko ze jest to mila opcja je miec. Bede glownie ikorzystal z funkcji sluchania muzyki a nie zabawy odtwarzaczem, bo ja juz wyroslem z gier. Na oku mam ipod touch 16gb, ponoc musze znalezc koniecznie wersje USA, nie bawie sie w allegro, i jest trudno znalezc z usa i do tego z gwarancja, a nei jakims swistkiem od sklepu, wszyscy mowia ze ta z europy jest gorsza bo ma jakas blokade dzwieku - volume block czy cos. Drugim playerkiem nad ktorym sie zastanawiam jest COWON D2 16gb. A co do sluchawek to w gre wchodza takie: - Shure se420 - Sennheiser CX 500 - Denon AH-C751 - q-JAYS

#7 bushman.editing

bushman.editing
  • 4 115 postów
Napisano 02 sierpnia 2008 - 10:50

Co do blokady... Na forum jest jak ją zdjąć ;)

#8 Tomek_W

Tomek_W
  • 66 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 sierpnia 2008 - 10:55

Acha...tego mi nikt nie powiedzial :) No to jeszcze poradzcie, gdzie najlepiej kupic teraz 32gb, z dwoma warunkami, zeby nie kosztowal 1400 zl tylko mniej, no i mial normalna gwarancje apple a nei sklepu X. Bo mnie wku..a to ze sklep mowi ze udziela gwarancji na 24 miesiace swojej, jakby to byla chojnosc, a to nic innego jak jego obowiazek wynikajacy z przepisow. Acha, chyba ze no nie wiem nie oplaca sie brac 32gb ?

#9 OloUnited

OloUnited
  • 194 postów
  • SkądKonin

Napisano 02 sierpnia 2008 - 11:03

iPod Touch + Sennheiser CX500 zestaw który sam posiadam i moge Ci polecić

#10 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 sierpnia 2008 - 11:12

ja bym radził poczekać z zakupem bo we wrześniu mogą pojawić się nowe

#11 Tomek_W

Tomek_W
  • 66 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 sierpnia 2008 - 11:14

tylko zeby kupic wlasnie toucha 32gb + te senki to usze sie zamknac w 1200 za ipoda :( i dlatego pytalem sie gdzie go kupic, teoretycznie mogl bym z niemiec sprowadzic, ale nie wiem czy to dobry biznes?

#12 ^(gK.)^_V.1.z.^.V

^(gK.)^_V.1.z.^.V
  • 332 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 sierpnia 2008 - 18:57

Co do słuchawek, to zdecydowanie polecam Sennheiserki, ponieważ miałem okazje korzystac z nich przez 2 dni i uważam, że pod względem jakości dźwięku są naprawdę świetne :)

#13 makemebold

makemebold
  • 136 postów

Napisano 02 sierpnia 2008 - 22:15

Coś mi się wydaje że Shure SE420 zagrają lepiej ;) No i słuszna uwaga kolegi - poczekaj do września bo może się okazać że dostaniesz tego iPoda za połowę ceny (w ramach nowej polityki cenowej Apple'a :D)

#14 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 sierpnia 2008 - 22:22

albo starszego dostaniesz gdzieś taniej ;)

#15 Tomek_W

Tomek_W
  • 66 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 sierpnia 2008 - 17:41

Ok, czyli pewnie zrobie tak jak radzicie i zaczekam z miesiac ikupie 32gb wersje. Jedno mnie tlyko dziwi, bo zrobilem maly rekonesans i.... bo widzicie mnie gadzety w stylu dotykowy ekran przegladarka, etc. nie interesuja, oczywiscie ze jest to skok jakis tam technologiczny, ale to w koncu ma sluzyc mi do grania przede wszystkim. Chodzi o to ze touch ponoc ma ten sam procesor dzwiekowy co ipod classic, czyli ze oni nic nie ulepszyli, a tylko dodali bajery? Chyba ze ludzie cos kreca i bebechy dzwiekowe ma lepsze, wy sluchaliscie pewnie obu i wiecie lepiej wiec dajcie cynk. Co do sluchawek to zobaczymy, wszystko zalezy od budzetu :-) senki cx95, q-jays albo shure420. Pozdrawiam

#16 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 sierpnia 2008 - 18:25

wątpię żeby miał jakiś specjalnie lepszy no bo dlaczego? to jest równoległy produkt, a nie classic po upgradzie, więc nie wiem czemu mieliby ulepszać - wypuścili je w tym samym momencie przecież jeżeli najbardziej zależy ci na jakości dźwięku to szczerze mówiąc porozglądałbym się za jakimiś innymi odtwarzaczami. iriver'y są podobno dobre

#17 Tomek_W

Tomek_W
  • 66 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 sierpnia 2008 - 20:09

No wlasnie iriver to odpada bo oni robia za malo pamieci do swoich gadzetow, a jedynie clix2 jest godny uwagi, ale 8gb to za malo. Touch jest rozwojowy, zreszta nowy classic tez nie jest glupi, z 2 strony jakosc dzwieku zalezy w wiekszosci od sluchawek. Zrobie jeszcze rekonesans za miesiac, moze cos sie zmieni, a moze cena toucha na tyle spadnie ze nie bede musial analizowac kosztow :-)

#18 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 sierpnia 2008 - 20:19

dźwięk zależy przede wszystkim od urządzenia nawet jak będą jakieś super słuchawki to ograniczeń urządzenia nie przeskoczysz miałem okazję porównać jakiegoś irivera i iPoda nano 2G na tych samych (całkiem dobrych) słuchawkach i muszę powiedzieć że różnica była słyszalna no ale jeżeli touch ci starczy jakościowo to nie ma o czym mówić :) w końcu nie można przesadzać w żadną stronę ;]

#19 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 sierpnia 2008 - 12:50

codec moze byc ten sam ale sciezka sygnalowa jest inna, pozostale elementy wzmacniacza moga byc inne, a i dysk twardy nie pozostaje bez wplywu na ilosc zaklucen. jezeli zalezy ci na grach to bym jednak polecal kupno przenosnej konsoli + ipoda 5.5. rockbox da ci lepsza jakosc dzwieku a ten model ipoda mozna kupic bardzo tanio. na konsoli bedziesz miec tez lepsza sytuacje z grami. na ipodach to ciagle biednie jest (chyba ze liczyc emulatory).

#20 Slawus

Slawus
  • 525 postów
  • SkądCzłuchów

Napisano 05 sierpnia 2008 - 13:02

migrena ale on powiedzial ze nie chce zadnych gier ;)

#21 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 sierpnia 2008 - 13:36

uff, ja zrozumialem "grania" jako "gania w gry". :) niemniej jednak druga czesc mojej propozycji dalej jest aktualna.

#22 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 05 sierpnia 2008 - 14:21

Napisałem Ci w watku o http://www.myapple.p...kompaktowy.html

Jednak przekopiuje:
Zacznijmy od poczatku...To tak jak z aparatami dla mnie...nie ma nic idealnego.W dalszej czesci opisze Ci zalety i wady kazdego z nich..Tak naprawde Twoj wybor powinien rozegrac sie pomiedzy iPod Touch,a Cowon D2....

Zacznijmy od iPod...

+wifi,super przegladarka internetowa
+po JB programow masa jest dostepna
+grubosc
+dotykowa nawigacja i ekran

-tylnie lustro
-trzeba,aby go odblokowac posiedziec troche,malo,ale zawsze..btw-napewno dasz rade

Cowon D2

+maly(lecz grubszy od iPod'a)
+DZWIEK!!
+ekran dotykowy
+mnogosc odtwarzanych formatow
+karty SDHC

-+sam nie wiem,ale jako takie wady posrednie to srednia jakosc nagrywania i sluchania radia...ale patrzac na inne mp3 odtwarzacze to naprawde "daje rady"

Cowon A3

+duzy ekran
+wygodny do filmow

-straszy model
-gorszy od iPod'a Touch z dobrymi sluchawkami oraz zupelnie od D2

Podsumowanie:

Rozejdzie sie pomiedzy dwoma odtwarzaczami..Touch oraz D2...Mowiles,ze najwaziejsza dla Ciebie jest jakosc muzyki..powiem Ci tak...Mam kolege audiofila i mowi,ze wszystko co jest na rynku gra o 1/3 gorzej niz on...Taka prawda,jest to chyba najlepszy odtwarzacz na rynku..Niewatpliwie na jego plus jest mozliwosc wsadzenia karty SDHC (praawdopodobnie niedlugo beda nawet do 64 GB),ma ladne menu,wyswietlacz tez jest wysokiej klasy,dlugi czas na baterii.Co do iPod'a to nie jest zly,gdy wsadzimy dobre sluchawki muzyka,jesli naprawde nie jest sie audiofilem,pewnie nie bedzie duzo gorsza niz ta w D2.Czasy na baterii tez sa zadowalajace.Duzym plusem Ipod'a jest mnogosc aplikacji,dzieki czemu zmienia sie on praktycznie w palmtopa,lub dobre narzedzie do zabawy podczas podrozy,czego D2 do konca nie potrafi.
Jesli priorytetem jest dla Ciebie jakosc muzyki..nie zastanawiaj sie
Jesli priorytetem jest dla Ciebie "APPLE",fajny wyglad,mnogosc funkcji...to wiesz co wybrac.

Ja niedawno tez mialem taki wybor.Wzialem iPod'a Touch.
1.Nie jestem az takim audiofilem,zeby na dobrych sluchawkach roznica dla mnie byla miedzy nimi wielka.Chodz wiem,ze jest dla wprawnego ucha.
2.Podobal mi sie desing oraz aplikacje na iPod'a Tocuh
3.Ostatnie i najwazniejsze zarazem to cena,gdy kupowalem natrafila mi sie okazja na Touch'a za 500zł wiec nawet sie nie zastanawialem...

Jak cos to pisz,mam nadzieje,ze pomoglem.Jak powiedzialem,jesli nie jestes az takim audiofilem,to na bdb sluchawkach na Touch'u duzej roznicy nie bedzie...Chodz gdy kupisz na Cownon'ie D2 to podobno jest miod...Wybor nalezy do Ciebie.

Mysle,ze o Ipodzie masz duza wiedzie (myapple),to zamieszczam pare inforamcji o D2:
Cowon D2 - forum.MP3store.pl
odtwarzacze mp3 - serwis informacyjny - www.mp3fan.pl

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych