Witam,
postanowiłem wykorzystać starą obudowę Welland 340 U2FL do zbudowania zewnętrznego dysku. Obudowa ta dotychczas miała na pokładzie nagrwarkę NEC-a i spisywała się dobrze.
Jako dysk wybrałem Seagate 500 GB Baracuda 7200.10
Obudowę podłączyłem do mojego Mini C2D 2.0 poprzez FireWire (400).
Ogólnie to dysk chodzi bez problemów. Co do obudowy to strasznie mnie denerwuje jej wentylator - strasznie jest głośny (5400 obr.) - chyba się zdobędę na heroiczny czyn i odetnę mu zasilanie.
Mam nadzieję, że przez to obudowa się nie przegrzeje.
Martwi mnie tylko niezbyt duża prędkość. Kopiowanie pliku w obrębie zewnętrznego dysku (z jednej partycji na drugą) - około 31 MB/s
Czy tak niski transfer jest spowodowany tym, że to Mini?
Czy ktoś ma może jakieś inne doświadczenia z tą obudową?
Może warto do niej zaktualizować firmware? (dostępne tylko z poziomu PC)

[USB][FW] obudowa 5,25" Welland 340 U2FL
Rozpoczęty przez
Jaras
, 01 sie 2008 23:14
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 01 sierpnia 2008 - 23:14
Napisano 01 sierpnia 2008 - 23:39
a mozna jeszcze gdzies taka obudowe dostac ?
mysle, ze dysk da rade bez chlodzenia
Ostatnio kupilem (i od razu oddalem) najbiedniejsze LaCie 500GB USB.... i transferu mialem 16 MB/s, wiec wiesz...
teraz szukam dobrej/taniej (wyklucza sie niestety) obudowy pod fw 400, bo takie mam w mini
update mozesz zrobic, na pewno nie zaszkodzi
pozdrawiam
Napisano 01 sierpnia 2008 - 23:44
Niezbyt duza ?Martwi mnie tylko niezbyt duża prędkość. Kopiowanie pliku w obrębie zewnętrznego dysku (z jednej partycji na drugą) - około 31 MB/s
Ciesz sie że nie masz połowę z tego albo 1/4

Napisano 02 sierpnia 2008 - 11:00
Prędkość jest względna nawet, a co do wentylatora, to możesz go spokojnie wyłączyć.
Napisano 02 sierpnia 2008 - 11:14
A czym można zmierzyć szybkość kopiowania?
Mam zewnętrzny dysk i chętnie bym przeprowadził pomiary.
Napisano 02 sierpnia 2008 - 22:51
A czym można zmierzyć szybkość kopiowania?
Mam zewnętrzny dysk i chętnie bym przeprowadził pomiary.
Z tym też miałem problem, gdyż nie znalazłem żadnego bezpłatnego oprogramowania.
W końcu po prostu zmierzyłem czas kopiowania pliku o wielkości 1,3 GB, następnie podzieliłem wielkość pliku przez ten czas (w sekndach). Wiadomo, że nie jest to dokładna metoda, ale na zaspokojenie mojej ciekawości mi to wystarczyło.
grzeku, niestety obudowę tę kupiłem już kilka lat temu, ale na stronie Komputronika jest obudowa do dysków 3,5" - tyle że na zamówienie - cena dość przystępa - 121 zł.
Mają oni jeszcze inne obudowy na FW, ale nic Ci nie polecę bo ich nie znam. Ta którą mam, jest bardzo solidna - nic w niej nie trzeszczy/skrzypi, wykonana jest z aluminium, a na szczytach ma czarne plastiki. Jedynie duża niebieska lampka (mruga podczas transferu) może robić jako lampa nocna - denerwowała mnie, więc ją zakleiłem czerwoną taśmą izolacyjną - daje teraz bardzo delikatne światełko. Ciekawostką mojej obudowy jest to, że ma wbudowany zasilacz.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych