Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Usypiać czy wyłączać ?

• Please log in to reply
58 replies to this topic

#26 Smoczy

Smoczy
  • 4066 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 20 October 2009 - 08:42

ja swojego usypiam na noc albo jak gdzieś wychodze,a wyłączam go raz - dwa na miesiąc

#27 iFilip

iFilip
  • 791 posts
  • SkądGarwolin

Posted 20 October 2009 - 08:57

Jak dla mnie usypianie kompa też ma wady, z powodu zatrzymywania się dysku i po jakimś czasie ponownego uruchamiania go, chyba najlepsze dla sprzętu jest chodzenie non stop niż usypianie i budzenie go kilka razy dziennie, w szczególności mam tu na myśli dysk twardy.

Chyba przesadzasz z tym dyskiem. Jeszcze nie słyszałem żeby komuś padł dysk od uruchamiania. Zresztą jeśli komuś zależy na danych, to ma backup i padnięcie dysku nie jest problemem.

Komputer pracujący non stop to niepotrzebne zużycie energii. I to nie chodzi o to czy kogoś stać, czy nie. Chodzi o zużywanie zasobów ziemi. Prąd się bierze z ich spalania. Zasoby w związku z tym się kurczą, a dodatkowo niepotrzebnie podgrzewamy planetę zaburzając jej naturalne funkcjonowanie. Powiem jak do dzieci w przedszkolu: Tak jak pieniądze nie biorą się ze ściany na mieście, tak prąd nie bierze się z gniazdka. Czasem trzeba spojrzeć dalej niż swoje gniazdko w ścianie.

#28 daniool

daniool
  • 59 posts
  • SkądWarszawa

Posted 20 October 2009 - 11:04

Z reguly usypiam chyba ze cos mnie natknie i wylaczam x)

#29 narkoman

narkoman
  • 4360 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 20 October 2009 - 11:21

usypiam, reboot z reguły jak przyjdą jakieś aktualizacje wymagające tego. Po co rebootować skoro działa poprawie? ;-P

#30 javazlaz

javazlaz
  • 1513 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 20 October 2009 - 13:20

Ja wyłączam. W końcu to notebook - nie blaszak, nie żre tyle prądu przy uruchamianiu. Może to jakieś naleciałość z czasów, gdy korzystałem z PeCeta? Nie wiem. Jak w ciągu dnia odchodzę od kompa na jakiś*czas to usypiam, na noc wyłączam. U mnie często komputer chodzi na pełnym obciążeniu, gdybym go zostawiał włączonego, to po krótkim czasie miałbym gorące biurko (to fizyczne, nie na OS X oczywiście) - PB się grzeją.

#31 Mr D

Mr D
  • 85 posts

Posted 21 October 2009 - 11:17

Żeby nie ciągną przy uruchamianiu to na bateryjce trzeba startować :D

#32 iFilip

iFilip
  • 791 posts
  • SkądGarwolin

Posted 21 October 2009 - 23:37

Żeby nie ciągną przy uruchamianiu to na bateryjce trzeba startować :D

Możesz wyjaśnić to zaklęcie?

#33 Mr D

Mr D
  • 85 posts

Posted 30 October 2009 - 15:36

Skrót myślowy od: "nie ciągną za dużo prądu z gniazdka' przy uruchamianiu" Jeżeli ktoś tak się obawia większego poboru prądu przy uruchamianiu to niech go uruchamia z baterii :P Poza tym moje zdanie jest takie, wyłączać - po co ma bez sensu zużywać prąd. Nawet jeżeli nie ciągnie dużo w trybie uśpienia to jeżeli wyłączy laptopa 10K ludzi to już będzie oszczędność.

#34 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 30 October 2009 - 15:41

obecnie komp chodzi 22 dzień tylko usypiany na noc i czasami w ciągu dnia

#35 kisielkamil

kisielkamil
  • 137 posts
  • SkądŚwinoujście Wrocław

Posted 31 October 2009 - 09:25

Według mnie bardziej trzeba się martwic użytkownikami stacjonarnych komputerów z zasilaczami 450W i więcej z czego tych "więcej" czyli około 650-800W coraz częściej można spotkać w komputerach bo jest pogoń za mocą. A ja znam wieeeelu którzy w ogóle takich komputerów nie wyłączają... Bardzo dobrze że coraz bardziej popularne są laptopy!:roll:

#36 JFS

JFS
  • 105 posts

Posted 31 October 2009 - 11:56

Ja nawet w dzień wyłączam, gdy wiem, że nie wrócę do kompa w ciągu następnej godziny (usypiam tylko gdy odchodzę na circa 20 minut). Na noc oczywiście zawsze wyłączam. Dziwi mnie, że tak dużo osób raczej usypia niż wyłącza, nawet na noc. Czy za tym stoi wiedza o szkodliwości przeciwnego postępowania, czy raczej zwykła wygoda/przyzwyczajenie?

#37 kisielkamil

kisielkamil
  • 137 posts
  • SkądŚwinoujście Wrocław

Posted 31 October 2009 - 12:33

Raczej wygoda. Tak samo jak z TV, pewnie 99% ludzi daje na "standby" pilotem.:cool:

#38 razr

razr
  • 1664 posts
  • SkądKatowice, SI

Posted 31 October 2009 - 13:00

Raczej wygoda. Tak samo jak z TV, pewnie 99% ludzi daje na "standby" pilotem.:cool:

Też tak robię z TV ;)

A jak mój MBP był włączony przez ponad 40 dni (zapomniałem o nim) to nie ciągle pojawiała mi się kolorowa piłeczka, więc od tamtej pory wyłączam na noc.

#39 NiePyta

NiePyta
  • 551 posts
Posted 31 October 2009 - 19:59

Usypiam. Jak jak wyjezdzam to wylaczam. Usypiam bo jest mi tak latwiej i wygodniej. Nie zauwarzylem aby cos mie tak szfankowalo przez usypianie.

#40 ftpd

ftpd

Nie.

• 24392 posts

Posted 01 November 2009 - 01:43

Chyba Ci 'szfankuje' coś jednak - korekta pisowni.

#41 NiePyta

NiePyta
  • 551 posts
Posted 01 November 2009 - 11:49

Chyba Ci 'szfankuje' coś jednak - korekta pisowni.

nie szfankuje mi, ja jej nie uzywam - i nie mam dla mnie znaczenie czy szfankuje czu szwankuje czy kocha czy koha..poza tym twoj post nic nie wnosi do watku wiec prosze abys wstrzymal sie od bezsensownych komentarzy, ktore tyko niepotrzebnie wydłużają watek.

NP

#42 LeaveAlone

LeaveAlone
  • 59 posts
  • SkądPolska

Posted 01 November 2009 - 12:26

ja na początku usypiałem maca i przktycznie nigdy nie wyłączałem. Ale jak zacząłem przejmować się o rachunki o prąd, to zawsze teraz wylączam na noc, i gdy wychodze gdziesz w ciądu dnia. I właśnie mam tu takie zapytanie, czy iMac ciągnie prąd jak jest na funkjci "spij"?, wydaje mi się że tak, ale warto zapytać. : )

#43 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 01 November 2009 - 15:57

ja na początku usypiałem maca i przktycznie nigdy nie wyłączałem. Ale jak zacząłem przejmować się o rachunki o prąd, to zawsze teraz wylączam na noc, i gdy wychodze gdziesz w ciądu dnia. I właśnie mam tu takie zapytanie, czy iMac ciągnie prąd jak jest na funkjci "spij"?, wydaje mi się że tak, ale warto zapytać. : )

Wszystko ciągnie prąd jak jest na czuwaniu, telewizor też, ile nie wiem, pewnie nie wiele, ale coś ciągnie na pewno, pytanie czy są to wartości którymi warto się przejmować i rezygnować z wygody.

---- Dodano 01-11-2009 o godzinie 16:01 ----

Według mnie bardziej trzeba się martwic użytkownikami stacjonarnych komputerów z zasilaczami 450W i więcej z czego tych "więcej" czyli około 650-800W coraz częściej można spotkać w komputerach bo jest pogoń za mocą. A ja znam wieeeelu którzy w ogóle takich komputerów nie wyłączają... Bardzo dobrze że coraz bardziej popularne są laptopy!:roll:

Przecież komputer non stop tyle mocy ile ma zasilacz.

#44 ftpd

ftpd

Nie.

• 24392 posts

Posted 02 November 2009 - 03:38

nie szfankuje mi, ja jej nie uzywam - i nie mam dla mnie znaczenie czy szfankuje czu szwankuje czy kocha czy koha..poza tym twoj post nic nie wnosi do watku wiec prosze abys wstrzymal sie od bezsensownych komentarzy, ktore tyko niepotrzebnie wydłużają watek.

Wytknięcie błędu ortograficznego jest dobre. Zawsze i wszędzie.

A do błędziarzy powinni strzelać. Z karabinu. W głowę.

#45 NiePyta

NiePyta
  • 551 posts
Posted 02 November 2009 - 09:29

A do błędziarzy powinni strzelać. Z karabinu. W głowę.

Juz teraz wiem skad bierze sie twoja fascynajca Adolfem Hitlerem...chcesz byc taki jak on ?

#46 ftpd

ftpd

Nie.

• 24392 posts

Posted 02 November 2009 - 13:13

Zapytaj jeszcze raz, tym razem bez niepoprawnej spacji przed '?'. Nie będę dyskutował z kimś, kto nie szanuje moich poglądów.

#47 NiePyta

NiePyta
  • 551 posts
Posted 02 November 2009 - 13:39

Chcesz być taki jak on?

#48 iFilip

iFilip
  • 791 posts
  • SkądGarwolin

Posted 02 November 2009 - 17:01

NiePyta. Ortografia jest bardzo pomocna w ocenie, z kim ma się do czynienia. Czytając post od razu wiesz, czy rozmówca jest jeszcze na etapie nauczania początkowego, czy skończył już przynajmniej podstawówkę lub czy jest po prostu zwykłym ćwokiem.

#49 ftpd

ftpd

Nie.

• 24392 posts

Posted 02 November 2009 - 21:03

Chcesz być taki jak on?

Nie, nie chcę być martwy.

#50 NiePyta

NiePyta
  • 551 posts
Posted 02 November 2009 - 23:11

NiePyta.
Ortografia jest bardzo pomocna w ocenie, z kim ma się do czynienia. Czytając post od razu wiesz, czy rozmówca jest jeszcze na etapie nauczania początkowego, czy skończył już przynajmniej podstawówkę lub czy jest po prostu zwykłym ćwokiem.

Skonczylem uczelnie wyższe w Polsce i w UK. Prowadze dochodowa i inowacyjna dzialalnosc. I wszystko to przy poziomie mojej ortografii. Nie wiem w jakiś sposób zle to o mnie swiadczy. Nie wiem także w jaki sposób moja wypowiedz zbledem ort kwalifikuje mnie do bycia cwaniakiem.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users