Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Usypiać czy wyłączać ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

#1 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 30 lipca 2008 - 20:15

teraz tak się zastanawiam. Czy usypiać czy wyłączać macbooka ? Był taki temat, ale nie usyskałem konkretnej odpowiedzi :/ waszym zdaniem jak powinno być ?

#2 greatbelow

greatbelow
  • 362 postów
  • SkądPolska

Napisano 30 lipca 2008 - 21:21

ja jeśli już to usypiam, raz na jakiś czas wyłącze (średnio raz w miesiącu jak mnie coś najdzie)

#3 Cottage

Cottage
  • 739 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 30 lipca 2008 - 21:29

Ja z przyzwyczajenia;) wyłączam

#4 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 30 lipca 2008 - 21:39

Ja tam usypiałem. Z resztą do tej pory nie wyłączam PC, tylko go usypiam. Wyłączanie jest takie.. archaiczne ;)

#5 TiBi

TiBi
  • 6 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 lipca 2008 - 21:47

Ja bym też chętnie usypiał ale mój Mac Mini sam się wybudza z uśpienia. Próbowałem już różnych sztuczek z resetowaniem pamięci, odłączaniem kompletnym od zasilania, kasowaniem plików odpowiedzialnych za konfigurację i guzik. Nadal potrafi się obudzić sam, raz po kilku godzinach a raz po kilkunastu minutach. Brak reguły :) Generalnie jestem za usypianiem.

#6 ontoid

ontoid
  • 251 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 30 lipca 2008 - 21:54

Usypiac, sen dobrze robi a jesli na dlugo to wylaczac, moj macbook czasami lezy sobie tydzien lub wiecej wtedy wylaczam. Inaczej rozladowalby sie sam do zera absolutnego.

#7 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 30 lipca 2008 - 22:51

Ja tam mam zasadę wyłączania komputera na noc, w dniu dochodzę do niego często i często odchodzę dlatego ustawione jej aby szedł spać po 20 minutach nie aktywności. Pewnie napiszecie że może chodzić non stop nawet bez usypiania, owszem może i będzie chodził chyba że mi go uszkodzi burza lub przepięcie z sieci lokalnej, albo dwa czynniki jednocześnie tzn piorun strzeli w kabel od LANu. Dlatego nie ma co wyłączam go jak wiem że na pewno z niego nie będą korzystał, lub gdzieś wychodzę. Ostrożności nigdy za wiele, ale napewno kupie sobie Lan Protector aby być pewniejszym bezpieczeństwa.

Dołączona grafika

#8 maslaq

maslaq
  • 2 389 postów
  • SkądTychy

Napisano 30 lipca 2008 - 22:52

usypiac :) @seb125 ... mam taie ustrojstwo ... lezy mi zbedne ... w sumie moze router zabezpiecze :)

#9 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 30 lipca 2008 - 23:01

Heh zabezpiecz, ja wiem że to nie gwarantuje super bezpieczeństwa, ale zawsze troszkę podnosi. Mam zamiar coś takiego kupić, oby mi się to nigdy nie przydało, ale lepiej aby było.

#10 freshman

freshman
  • 134 postów
  • SkądKrakow

Napisano 30 lipca 2008 - 23:15

ja zawsze usypiam ... wylaczam, jak planuje nie korzystac z MB caly dzien. np. wychodze gdzies i wiem, ze wroce wieczorem, albo rano ...

#11 adi3124

adi3124
  • 531 postów
  • SkądGdynia

Napisano 30 lipca 2008 - 23:21

Na noc wylaczam , a w ciagu dnia jak odchodze na jakis czas to usypiam :)

#12 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 30 lipca 2008 - 23:45

Ja generalnie usypiam, chyba ze wyjezdzam na dluzej niz doba albo jak zbiera sie na burze. Restart to musze robic jedynie przez moja karte muzyczna albo jak co jakis czas iMac przestaje montowac zewnetrzne dyski.

#13 Wicko

Wicko
  • 1 405 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 31 lipca 2008 - 00:06

Ja tam mam zasadę wyłączania komputera na noc, w dniu dochodzę do niego często i często odchodzę dlatego ustawione jej aby szedł spać po 20 minutach nie aktywności. Pewnie napiszecie że może chodzić non stop nawet bez usypiania, owszem może i będzie chodził chyba że mi go uszkodzi burza lub przepięcie z sieci lokalnej, albo dwa czynniki jednocześnie tzn piorun strzeli w kabel od LANu. Dlatego nie ma co wyłączam go jak wiem że na pewno z niego nie będą korzystał, lub gdzieś wychodzę. Ostrożności nigdy za wiele, ale napewno kupie sobie Lan Protector aby być pewniejszym bezpieczeństwa.

Dołączona grafika

Bezpieczniki antyprzepięciowe klasy B+C przy rozdzielni, oraz klasy D przy komputerze/telewizorze itp ;)

#14 sylweczek

sylweczek
  • 431 postów

Napisano 31 lipca 2008 - 06:37

a ja ani nie usypiam, ani nie wyłączam- włączony mac jak ma czas defragmentuje dyski i uruchamia inne skrypty naprawcze, tak ze nie trzeba używać innych programów. Przynajmniej raz na tydzień warto go zostawić włączonego na noc, tak myślę.

#15 Luna75

Luna75
  • 175 postów
  • SkądKatowice

Napisano 31 lipca 2008 - 08:28

Czytałam że mac ma wbudowane skrypty porządkujące które uruchamiaja sie w nocy- takie codzienne, raz na tydzień ( w sobote) i raz na miesiąc (pierwszego) Podobno warto czasem zostawic komp zalączony w nocy.

#16 !ceman

!ceman
  • 2 postów

Napisano 01 sierpnia 2008 - 23:59

ja z kolei mam problem, ktory postanowilem opisac w tym watku bo sie z nim wiaze... mam Leoparda z upgradeu i w chwili obecnej nie jestem w stanie wylaczyc kompa. w zasadzie restart rowniez nie dziala, co prawda (zarowno wylaczanie jak restart) system jest zamykany, gasnie monitor lecz sprzet nadal pracuje (przykladajac ucho slysze chyba dysk) zostawialem sprzet na cala noc myslac ze moze po takim czasie sie wreszcie wylaczy lecz nic z tego. aby uruchomic maca znow, musze przytrzymac przycisk power - sprzet rzeczywiscie sie zatrzyma i wtedy wciskam power, uruchamia sie system ale oczywiscie za kazdym razem dostaje komunikat o niepoprawnym zamknieciu systemu. czy ktos mial podobny problem? udalo sie rozwiazac? ja zrobilem reinstal systemu na chwile pochodzilo dobrze ale pozniej znow to samo... szukam przyczyny ew. rozwiazania problemu, jesli sie nie uda to niestety serwis... dodam ze wykonujac polecenia shutdown -h now, shutdown -r now opisany problem nie wystepuje - jest ok co ciekawe... pozdr!

#17 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 03 sierpnia 2008 - 09:54

Na noc wylaczam , a w ciagu dnia jak odchodze na jakis czas to usypiam :)

Ja tak samo...w dzien usypiam,noc wylaczam..

#18 Whisller

Whisller
  • 1 postów

Napisano 03 sierpnia 2008 - 17:18

Taka mała ciekawostka co do usypiania, [url=http://www.youtube.com/watch?v=JDaicPIgn9U&eurl=http://blog.wombert.de/page/9]YouTube - Lest We Remember: Cold Boot Attacks on Encryption Keys[/url]

#19 iG4

iG4
  • 541 postów
  • SkądKraków,Poland

Napisano 03 sierpnia 2008 - 17:46

W dzień chodzi cały czas, a na noc jak nic nie ściągam to usypiam.

#20 Lukasz.com

Lukasz.com
  • 120 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 sierpnia 2008 - 18:33

W dzień usypiam na noc wyłączam.

#21 B.M

B.M
  • 133 postów
  • SkądZakopane

Napisano 03 sierpnia 2008 - 19:55

Czytalem kiedys (najprawdopodobniej w instrukcji do maca mini) ze zalecane jest wylaczanie maca jesli nie bedzie sie z niego korzystac przez okres okolo 3 dni, a jak sie korzysta codziennie to tylko usypiac. Ja i tak codziennie na noc wylaczam ;-) .

#22 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 03 sierpnia 2008 - 22:03

Ja i tak codziennie na noc wylaczam .

I dobrze :D

#23 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 03 sierpnia 2008 - 22:30

Jak dla mnie usypianie kompa też ma wady, z powodu zatrzymywania się dysku i po jakimś czasie ponownego uruchamiania go, chyba najlepsze dla sprzętu jest chodzenie non stop niż usypianie i budzenie go kilka razy dziennie, w szczególności mam tu na myśli dysk twardy.

#24 lolka_p

lolka_p
  • 44 postów

Napisano 19 października 2009 - 23:55

a maca pro? zastanawiam się nad poborem energi podczas snu, ktoś się orientuje ile żre? ... bo nie wiem czy zasypiać, czy lepiej gasić, słyszałem, że uruchomienie od zera kompa pobiera tyle kilowatów co 15 minutowa praca na kompie... a czy wybudzenie ze snu też, czy nie? pozdrowienia i proszę o ponowne nie usuwanie mnie, teraz jestem w dobrm miejscu ;)

#25 Pakowaty

Pakowaty
  • 16 postów
  • SkądRzeszow

Napisano 20 października 2009 - 08:32

uśpiony MBP pobiera prądu prawie tyle co nic bo ok. 3 watt podczas norlanej pracy na połowie podświetlania ekranu, włącząnym wifi, podświetlaniu klawiatury na minnimum, bez bluetooth ta wartość wacha się pomiędzy 20 a 40

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych