Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak zapisać plik w AI CS3 zeby otworzyć go w QuarkXpress 5.0???

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 brzoza13

brzoza13
  • 4 postów

Napisano 28 lipca 2008 - 14:55

Mam projekt zrobiony w Illustratorze Cs3, a klientka ma taka potrzebę, żeby go otwierać i edytować w QuarkXpress 5.0. Wyeksportowałam plik do Pdf i Eps ale ona nie może żadnego z nich otworzyć. Zupełnie nie zanam się na Quarku i jestem w kropce, bo nie wiem co robić. Czy znalazłby sie tu ktoś tak miły i podpowiedział jakiś sposób, jeżeli taki w ogóle istnieje???:confused:

#2 pank

pank
  • 1 548 postów
  • Skądwawa

Napisano 28 lipca 2008 - 14:59

Nie ma takiego sposobu.

#3 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 28 lipca 2008 - 17:21

Też się nie znam na Quark'u, ale z tego co wiem, to chyba jedyną zaawansowaną edycją jest kadrowanie obrazka łamaną linią. Gdy wysyłałem materiał do składu w QX, to był on zapisywany jako PS, poprzez Distiller. Zazwyczaj oddaję jednak materiał w bitmapie o rozdzielczości 300 dpi dla koloru i 1600 dla linii. To wszystko chyba co można.

#4 newburt

newburt
  • 354 postów
  • SkądWawa, NDM

Napisano 28 lipca 2008 - 17:36

Quark jest przciez programem do skladu, to jak ta pani chce edytowac Twoj plik z AI? Z tego co pamietam to skalowac moze ale juz nie edytowac. Przekazujesz jej pliki, a ona importuje sobie je do Quarka, ot cala filozofia, no chyba, ze te Quarki powyzej 4.0 maja mozliwosc edycji epsa - tego nie wiem bo ich nie znam :)

#5 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 28 lipca 2008 - 20:18

Jest kilka dróg do uzyskania tego celu! Do Quarka 4 był XTension Extensis QX Vector do importu plików EPS (z późniejszą ich edycją w samym QXP) Dla posiadających ID jest plugin PDF2ID a potem XTension do QXP7 o nazwie Markzware ID2Q. Dla posiadających QuarkXPress 8 ... Copy&Paste (poza gradientami meschowymi). Jest jeszcze kilka. Ale po co? Nie prościej od razu zrobić sobie w QXP? Inna sprawa, że wersje 5, 6 (i 6,5) to była porażka! Ale 8 jest zaje....! ;-)

#6 brzoza13

brzoza13
  • 4 postów

Napisano 31 lipca 2008 - 12:25

Dzieki wszystkim za podpowiedzi. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko przekazać je klientce. Nie będzie chyba jednak zadowolona, bo tej wtyczki do quarka (do importu i edycji EPSa) nigdzie w internecie znaleźć nie mogłam :sad: a wątpię czy ona sobie sama znajdzie:!:

#7 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 31 lipca 2008 - 22:47

Jeśli to jednorazowa drobna rzecz to mogę CI to przenieść.

#8 brzoza13

brzoza13
  • 4 postów

Napisano 01 sierpnia 2008 - 10:24

Świeży,
Wielkie DZIĘKI!!! Chętnie skorzystam z pomocy. Ściągnęłam sobie nawet testową wersję Quarka 8, ale po instalacji nie chciał odpalić :( Zresztą, czy nawet jakbym go odpaliła, to czy miałby on możliwość zapisywania do wersji 5.0:confused:
Tak czy inaczej, jeżeli Ty to umiesz zrobić, to ja bardzo chętnie skorzystam :grin:
Przeslij do siebie kontakt i powiedz w jakim formacie przesłać plik- czy w AI czy PDFie czy Epsie z czcionka czy w krzywych (chociaż z krzywymi to ona i tak nic nie zrobi, zresztą nie wiem jakie mozliwości ma Quark). Plik waży ok. 400Kb w zależności od tego w jakim jest formacie.
Mój adres: brzoza13@op.pl

#9 brzoza13

brzoza13
  • 4 postów

Napisano 04 sierpnia 2008 - 13:24

Śfieży, gdzie się podziałeś??? Jeżeli jednak nie jestes w stanie tego zrobić daj znać, bo juz dłuzej nie moge zwodzić klientki...

#10 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 04 sierpnia 2008 - 13:56

Poszło na priv! PW jakby co w takich przypadkach działa bez pudła.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych