Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

wirtualny CD - jak zrobić ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 sffinks

sffinks
  • 215 postów
  • Skądokolice Wrocławia

Napisano 06 czerwca 2006 - 21:53

Witam! Pytanie jak w temacie, jak zrobić wirtualny napęd CD ? Załóżmy że ściągnąłem sobie jakiś program, a wyskakuje mi komunikat że muszę włożyć płytę. Nie chcę go nagrywać, chcę tylko zobaczyć jak działa. Czy jest na to jakiś prosty sposób ? Dodam że plik jest w formacie " dmg " Pozdrawiam :)

#2 glub

glub
  • 980 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 czerwca 2006 - 22:21

no plik dmg to plik wirtualnego dysku....

#3 sffinks

sffinks
  • 215 postów
  • Skądokolice Wrocławia

Napisano 06 czerwca 2006 - 22:22

ok, ale jeśli chcę odpalić jeden program to wyskakuje mi komunikat że muszę włożyć płytę.......a wolałbym własnie użyć wirtualnego dysku.......... chyba że czegoś nie rozumiem :oops:

#4 pawpow

pawpow
  • 48 postów

Napisano 04 lipca 2006 - 12:43

"Program", o który Ci zapewne chodzi wymaga uruchomienia z CD lub DVD i prawdopodobnie nie pomoże virtual. Powinieneś zamontować obraz na biurku (pulpicie) i za pomocą np. toasta skopiować jego zawartość na czystą płytkę. Po wypaleniu > restart z wciśniętym C.

#5 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 lipca 2006 - 14:50

Po wypaleniu > restart z wciśniętym C.

No, to niekoniecznie musi być jakaś płyta bootowalna. Pewnie jakaś gra z zabezpieczeniem wymagającym obecności oryginalnego nośnika w napędzie :-)

#6 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 05 lipca 2006 - 11:28

powinno się unikać tematyki związanej z piractwem, kiedyś czytałem nawet regulamin forum. Ale chyba można zainteresować się legalnym programem Toast, który potrafi stworzyć master image?

#7 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 05 lipca 2006 - 11:47

hmm... kilka razy instalowałem coś co wymagało włożonej płyty do napędu i wysłużyłem się zamontowanym obrazem płyty dmg/ISO na przykład instalowanie windowsa przy instalacji Virtual PC. Byłem bez neta, więc nie mogłem zassać upów pod tygrysa w wersji 6 i musiałem zainstalować to w jednym ciągu bo inaczej padał mi VPC xD Więc z windowsa zrobiłem sobie dmg i zamontowałem i poszło ; P Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale chyba powinieneś zacząć od zamontowania tego obrazu dmg na biurku.

#8 sffinks

sffinks
  • 215 postów
  • Skądokolice Wrocławia

Napisano 05 lipca 2006 - 20:15

Nie zrozumcie mnie źle ;) Tak, miałem nielegalną płytkę, przyznaję bez bicia. Na moje usprawiedliwienie powiem tylko że chciałem zobaczyć co zawiera aby wiedzieć czy warto ją zakupić czy też nie. Nie wszystkich stać od razu na zakup czegoś czego może nie będą wykorzystywać w pracy. I dobrze zrobiłem, gdyż okazało się że jest dla mnie bezużyteczna. A co do obrazu płyty to musiałem ją po prostu nagrać na nośnik, gdyż inaczej jako " dmg " nie chciała ruszyć. Dzięki za wszystkie podpowiedzi :) Pozdrawiam :)

#9 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 06 lipca 2006 - 10:11

za piractwo czeka na ciebie to: # :) Obraz płyty podszywający się pod płytę można uzyskać w Toaście, lecz prawdopodobnie musiałbyś najpierw wyprobować jego nielegalną kopię aby stwierdzić, czy ci się spodoba :)

#10 sffinks

sffinks
  • 215 postów
  • Skądokolice Wrocławia

Napisano 06 lipca 2006 - 13:07

przeinaczasz menelek moje słowa ;) nie chodzi o " podobanie " tylko użyteczność danego programu. Jeśli mam wyrzucić np. 2000 zł na coś co nie spełni moich oczekiwań to wybacz ;) dla mnie 2000 zł to spora suma. Pozdrawiam :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych