Tutorial do automatora?
Started by
banzai
, 22 Jul 2008 19:59
9 replies to this topic
Posted 22 July 2008 - 19:59
Generalnie Maca mam już dłuższą chwilę, ale dopiero teraz zaczynam odkrywać bardziej zaawansowane funkcje. Taką jest dla mnie automator.
W związku z tym pytanie: czy jest jakiś how-to do automatora? Nie umiałem nic znaleźć na forum, tylko konkretne rozwiązania problemów.
Jeżeli już o konkretach mówimy, to ja na przykład chciałbym zrobić sobie taką akcję, żeby otwierało mi najpierw dwa obrazy, potwierdzało ich otwarcie każdorazowo, potem zamykało okno każdego z nich, następnie uruchamiało aplikację, klikało "OK" i ... wsio
1. Da się w ogóle coś takiego zrobić?
2. Jak potem egzekwować taką akcję? Tworzy się jakiś skrót, czy co?
Z góry dzięki za pomoc
Posted 23 July 2008 - 11:32
Garść linków:
Apple - AppleScript
automator actions @ macscripter.net | action archive
Automator World
Pod pierwszym linkiem znajdziesz samouczek i przykłady, a pod kolejnymi gotowe akcje.
Apple - AppleScript
automator actions @ macscripter.net | action archive
Automator World
Pod pierwszym linkiem znajdziesz samouczek i przykłady, a pod kolejnymi gotowe akcje.
Posted 23 July 2008 - 13:02
Dzięki! Konkretna garść informacji
Jakby co, będę jeszcze pytał
Posted 23 July 2008 - 13:16
Nie ma sprawy
Ogólnie Automator to bardzo sprytne narzędzie. Chwila praktyki i można tworzyć przydatne skrypty (automatyczna mapowanie zasobów sieciowych, zmiana rozmiaru zdjęć itp.).
Posted 15 December 2008 - 11:04
Czy ktoś z was wie jak zrobić skrypt który by zmniejszał obrazki hurtowo 500px na dłuższym boku?
Posted 06 April 2009 - 23:53
A moje pytanie to - czym w ogole jest Automator...?
Posted 07 April 2009 - 01:32
Program na OS X do tworzenia własnych skryptów systemowych w prosty sposób ;-) To tak w skrócie
Posted 07 April 2009 - 18:55
Posted 08 April 2009 - 14:17
Czy ktoś z was wie jak zrobić skrypt który by zmniejszał obrazki hurtowo 500px na dłuższym boku?
robisz w automatorze
ask for files/folders
potem dodajesz "scale images" i tam w ustawiasz pixele
jedyne co mnie bolalo przy tej czynnosci to brak jakielkolwiek kotroli nad wartoscia kompresji jpeg...
Posted 13 September 2011 - 20:01
A czy pojawił się może gdzieś how-to napisany po polsku? Bo nie ukrywam, że taki byłoby o wiele łatwiej przyswoić.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users