Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

5 powodów aby omijać iPhone, według FSF

• Please log in to reply
53 replies to this topic

#26 radekw

radekw
  • 266 posts
  • SkądKraków

Posted 23 July 2008 - 11:14

Moim zdaniem cały czas zachodzi nieporozumienie dotyczące funkcjonalności produktów od Apple. Są one skierowane do bardzo precyzyjnie określonej grupy odbiorców i tą grupą nie są power userzy (czy userzy, którzy chcą za power uchodzić). Jestem osobą ze sporym stażem "okołoinformatycznym" sięgającym platfrom ośmiobitowych i miałem w życiu do czynienia z większością popularnych platfrom i OSów. Teraz cenię prostotę i wygodę obsługi - starzeję się ;). Nie potrzebuję jedynie świadomości, że mogę zrobić więcej na swoim telefonie, niż faktycznie robię. Każdy powinien najpierw odpowiedzieć sobie na pytanie do czego potrzebuje danego urządzenia i dopiero wtedy wybrać rozwiązanie, które spełnia najwięcej, lub najlepiej wszystkie, warunków. Nie będzie wtedy zawodu niefunkcjonalnością iPhone.
Sam posiadam iPod Touch - jego podstawowa funkcjonalność mi całkowicie wystarcza. Wczoraj kupiłem update do firmware 2.0 bo spodobały mi się niektóre dostępne programy. Czekam też na iPhone w Polsce bo wiem, że to będzie telefon, który całkowicie zaspokoi moje potrzeby, od tych funkcjonalnych po estetyczne.

Dlaczego używam niezłamanego iPoda i chcę kupić iPhone?
1. Funkcjonalność, która mi odpowiada
2. Wygoda i prostota użytkowania w zakresie podstawowej funkcjonalności - synchronizacja przez iTunes
3. Łatwo dostępne w jednym miejscu oprogramowanie, które zostało sprawdzone pod względem stabilności i zgodności z firmware - iTunes Store
4. W domu mam homogeniczne środowisko - tylko Maki - więc nie przeszkadzał mi brak obsługi rzadkich w tym środowisku kodeków

Jeżeli ktoś potrzebuje odtwarzać multimedia w niespieranych przez iPod formatach lub musi korzystać z niedostępnych w nim, lub w iPhone, funkcji niech kupi inny sprzęt - wszyscy będą zadowoleni, kupujący bo ma to co chciał i użytkownicy iPhone bo nikt nie marudzi ;)

Wybaczcie, ale mamy wolny rynek i całe multum różnych rozwiązań, jeżeli ktoś kupił iPhone i marudzi to może tylko i wyłącznie sobie zarzucać nieprzemyślany zakup.

#27 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1574 posts
  • SkądMars

Posted 23 July 2008 - 12:22

Przepraszam bardzo... ale to jakoś mało trafne określenie "bełkot marketingowy". Nie widzę zupełnie niczego co może świadczyć o propagandzie sukcesu, czy o legalności konkretnych osób. Jaki związek ma lubienie lub nie lubienie Polaków za granicą - proszę o szerszą wypowiedź na ten temat.

Polityka Apple, którą wielu z Was popiera ma na celu promowanie konsumpcji produktu oryginalnego, używania iPhone tylko w tych sieciach w których był sprzedany i tylko z oprogramowaniem które zostało zaakceptowane. Takie są fakty. Czytałem już nie raz posty broniące iPhone i przedstawiające jaki to użytkownik łamiący go i wkładający do niego własne pirackie rzeczy jest "be" - to też są fakty.

Faktem jest też ogromna rzesza użytkowników skłonna w taki czy inny sposób złamać ograniczenia czy też zabezpieczenia iPhone w sposób jakiego Apple nie popiera - to też są fakty.

Nie można jednocześnie zajmować oba stanowiska sprzeczne ze sobą - do tego tylko zmierzam. Nie w głowie mi oceniać, lub krytykować kogoś za oryginalność lub bycie piratem - nie są to moje wycieczki osobiste, nie oceniam działań poszczególnych użytkowników - a zauważam pewne tendencje.

.

Jakie oba sprzeczne stanowiska ??? Korzystam z komputerów Apple od 13 lat i jestem zadowolony. iPhone zachwycił mnie rewolucyjnym interfejsem, cała reszta jest dla mnie przeciętna a obsługa aplikacji multimediów to cholerny skandal-przekręt. Czy uważasz w takim razie że mam sprzeczne opinie ??? Jak tak to jesteś dziwny.
A jeśli pijesz do tego że w środowisku macuserów piętnuje się piractwo a krakowanie iPhone to już mniejszy grzech i to Ciebie dziwi to świadczy jedynie że masz wyprany mózg przez jakąś korporację. Ludzie krakują iPhone bo go chcą i to na ich warunkach a nie poje...ch warunkach Apple. Macuser nie ukradnie piosenki ale zrobi wszystko żeby korzystać z ukochanego gadżetu. Nikogo nie okrada krakując iphone, a to że firma tak sugeruje świadczy tylko o jej zepsuciu. Przecież zarabia na tym i tak. A to że ma umowy z jakimiś korporacjami ... to akurat mam w du..e. Mam w du...e bo firma ma mnie w du...e. Nie ma iTunes-Store, nie mogę po ludzku kupić w sklepie Apple, dzwoniąc do serwisu Apple nie mam takich samych praw jak reszta obywateli UE. Poza tym jakość infolinii-serwisu Apple-Polska jest więcej niż skandaliczna. Nie potrafili pomóc w interpretacji nieścisłości w licencji Apple. Po 2 miesiącach w końcu udało się im zinterpretować problem ale oczywiście źle jak niedawno się okazało kiedy miałem możliwość porozmawiać na ten temat z amerykańskim serwisem. Czyli nadal jestem olewany bo daje mi złej jakości polską infolinię-serwis.
Dlatego Apple niech się wali.
Nie zmienia to faktu że nadal im daję zarobić i to nieźle :)
Nie rozumiesz tego. To po raz kolejny świadczy że masz mózg wyprany przez jakąś korporację ewentualnie jesteś niewolnikiem terroryzmu marketingowego.

A dlaczego stwierdziłem że to co napisałeś to bełkot marketingowy ??? Bo to punkt widzenia korporacji a nie klienta.

Jak masz wątpliwości mogę to opisać jeszcze bardziej obrazowo.

#28 Nasedo

Nasedo
  • 1743 posts
  • SkądLondyn

Posted 24 July 2008 - 12:00

Jakie oba sprzeczne stanowiska ??? Korzystam z komputerów Apple od 13 lat i jestem zadowolony. iPhone zachwycił mnie rewolucyjnym interfejsem, cała reszta jest dla mnie przeciętna a obsługa aplikacji multimediów to cholerny skandal-przekręt. Czy uważasz w takim razie że mam sprzeczne opinie ??? Jak tak to jesteś dziwny.

Rewolucyjny interfejs? To, że kiedyś zostało powiedziane: "Think Different" to na to rzesza wyznawców odpowiedziała :"iThink Different" do dzisiaj popijając swoje iDrinki i dłubiąc w nosie iPickerem sądząc, że są przez to rewolucyjni. Rewolucyjny interfejs mają urządzenia informacyjne w centrach handlowych, gdzie można korzystać z dotykowego wyświetlacza. GENIALNE! Nieprawdaż?
Jeżeli do tego genialnego interfejsu dodana jest przeciętność + skandal / przekręt to jaki otrzymujemy wynik? Jak zawsze w przypadku Apple? Genialne?

A jeśli pijesz do tego że w środowisku macuserów piętnuje się piractwo a krakowanie iPhone to już mniejszy grzech i to Ciebie dziwi to świadczy jedynie że masz wyprany mózg przez jakąś korporację. Ludzie krakują iPhone bo go chcą i to na ich warunkach a nie poje...ch warunkach Apple. Macuser nie ukradnie piosenki ale zrobi wszystko żeby korzystać z ukochanego gadżetu. Nikogo nie okrada krakując iphone, a to że firma tak sugeruje świadczy tylko o jej zepsuciu.

To jest właśnie przewrotność jeżeli sądzisz, że pewne formy piractwa są mniej grzeszne a inne bardziej. Ludzie krakują iPhone bo go chcą? Większej bzdury nie słyszałem. A może powinni go kraść - bo skoro chcą, to im się należy! Na ich warunkach? Przecież to od Apple (pośrednio) należy iPhone kupić i zaakceptować warunki jakie by nie były - a jak widzę, wielu ciągnie aby zakupić iPhone z kontenera, który zginął gdzieś na pełnym morzu. Super - to jest właśnie moralność. Pogratulować.

Czy oby naprawdę tak piractwo jest piętnowane w tym środowisku? Nie raz już mogłem przeczytać, nawet tu na tym forum jawne wypowiedzi użytkowników, że po pierwsze to sobie poszukają czegoś, co ich interesuje na torrentach, po drugie użytkownicy, którzy kupili już nawet jedną aplikację - czują, że więcej nie trzeba a reszta... jak zawsze piraty. Ale to w końcu ukochany gadżet - a dla ukochanego gadżetu można zrobić wszystko.

Przecież zarabia na tym i tak. A to że ma umowy z jakimiś korporacjami ... to akurat mam w du..e. Mam w du...e bo firma ma mnie w du...e. Nie ma iTunes-Store, nie mogę po ludzku kupić w sklepie Apple, dzwoniąc do serwisu Apple nie mam takich samych praw jak reszta obywateli UE. Poza tym jakość infolinii-serwisu Apple-Polska jest więcej niż skandaliczna. Nie potrafili pomóc w interpretacji nieścisłości w licencji Apple. Po 2 miesiącach w końcu udało się im zinterpretować problem ale oczywiście źle jak niedawno się okazało kiedy miałem możliwość porozmawiać na ten temat z amerykańskim serwisem. Czyli nadal jestem olewany bo daje mi złej jakości polską infolinię-serwis.
Dlatego Apple niech się wali.
Nie zmienia to faktu że nadal im daję zarobić i to nieźle
Nie rozumiesz tego. To po raz kolejny świadczy że masz mózg wyprany przez jakąś korporację ewentualnie jesteś niewolnikiem terroryzmu marketingowego.

To właśnie potwierdziło, że masz mózg wyprany... przepraszam iMózg wyprany przez bycie bardzo poszkodowanym - nie pasuje Ci - nie korzystaj z ich usług, a nie zasłaniaj się wulgaryzmami.
Nie jedyne Apple traktuje polski rynek jako coś gorszego - a czy dlatego, ze mają uprzedzenia do Polski jako narodu, czy kraju? Nie, dlatego że piractwo ma się zaskakująco dobrze a owe firmy mają zarabiać a nie robić dobrze - nawet dla wielbicieli ich produktu.
Spójrzcie proszę np. na konsolę Nintendo DS - zobaczcie jak długo jest ona na rynku i jak wiele tytułów ukazało się w języku polskim. Zobaczcie, że język polski w iPhone jest na ostatnim miejscu i nawet jeżeli ktoś stworzy aplikację umieszczającą język polski na początku nie zmieni to stanowiska Apple.

Dlaczego tak wielu jest chętnych na iPhone w Polsce? Czy to z powodu biedy, czy z powodu mentalności? Według opinii sporej ilości osób typowy polski użytkownik wyda fortunę na iPhone, ale złamie go i będzie używał opcji "na kartę" bo tak taniej, załaduje ów telefon raz, za 20 złotych i będzie z tego korzystał rok czasu, puszczając strzały a dzwoniąc ze swojej dziesięcioletniej, służbowej Nokii - bo to za darmo. Jednak, typowy użytkownik iPhone będzie z dumą obnosił się z iPhonem jako ktoś wyjątkowy.

Wszystko to nieprawda, bełkot... czyżby.

#29 insomni4a

insomni4a
  • 59 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 July 2008 - 12:39

prawda jest taka ze zkrakowanie iphona nie jest kradzierza jego samego ale raczej kierowanie sie w strone toku myslenia "zdzieraja z nas za ten abonament a my im pokazemy", i co z tego ze polacy wydadza kupe kasy na IP i rozkoduja go i beda uzywac taniej tu jedno drugiego sie nie ima bo jesli ip bedzie na abonament i bedzie w przystepnej cenie to ludzie beda go kupowac i nie bedzie potrzebu krakowania nieprawdaz ? tak to prawda ze wiekszosc kupi IP dla lansu, ale nie kazdy za to kazdy dozna na wlasnej skuze tego ze to juz nie jest normalna komorka czy tez firma bo jak spotykasz kogos kto ma ip to odazu mozesz z nim pogadac a jak masz SE lub cos innego to juz niema takiego community. kolejnym powodem dlaczego ludzie i tak go kupia . mimo jego wad i problemo jest to ze poprostu prostota wygrywa jesli chodzi o piekno bo przyznac trzeba ze IP jest ladny i chodzi dosc dobrze a o problemach o ktorych tu debatujemy wiekszosc uzytkownikow nie bedzie miala pojecia... niema mms'ow ? doinstaluje sobie maly programik i beda ... i tak dalej. chociaz apple skutecznie zatrzymuje rozwoj oprogamowania na IP to na bank beda powstawac nowe i nowe.

#30 krayzie

krayzie
  • 64 posts

Posted 24 July 2008 - 15:11

Jeżeli ktoś potrzebuje odtwarzać multimedia w niespieranych przez iPod formatach lub musi korzystać z niedostępnych w nim, lub w iPhone, funkcji niech kupi inny sprzęt - wszyscy będą zadowoleni, kupujący bo ma to co chciał i użytkownicy iPhone bo nikt nie marudzi

Wybaczcie, ale mamy wolny rynek i całe multum różnych rozwiązań, jeżeli ktoś kupił iPhone i marudzi to może tylko i wyłącznie sobie zarzucać nieprzemyślany zakup.

Te zdania powinny zakończyć dyskusję.

#31 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1574 posts
  • SkądMars

Posted 24 July 2008 - 15:28

To jest właśnie przewrotność jeżeli sądzisz, że pewne formy piractwa są mniej grzeszne a inne bardziej. Ludzie krakują iPhone bo go chcą? Większej bzdury nie słyszałem. A może powinni go kraść - bo skoro chcą, to im się należy! Na ich warunkach? Przecież to od Apple (pośrednio) należy iPhone kupić i zaakceptować warunki jakie by nie były - a jak widzę, wielu ciągnie aby zakupić iPhone z kontenera, który zginął gdzieś na pełnym morzu. Super - to jest właśnie moralność. Pogratulować.

Czy oby naprawdę tak piractwo jest piętnowane w tym środowisku? Nie raz już mogłem przeczytać, nawet tu na tym forum jawne wypowiedzi użytkowników, że po pierwsze to sobie poszukają czegoś, co ich interesuje na torrentach, po drugie użytkownicy, którzy kupili już nawet jedną aplikację - czują, że więcej nie trzeba a reszta... jak zawsze piraty. Ale to w końcu ukochany gadżet - a dla ukochanego gadżetu można zrobić wszystko.

A to jest właśnie bełkot marketingowy. Kogo niby się okrada krakując iPhone. Co ty tak od razu wypalasz że ten co krakuje iphone na pewno kradnie - samego iPhone czy muzykę. Masz problem ??? Tak wiem to problem myślenia korporacyjnego. Jeśli nie umiesz dyskutować z klientem to się zamknij bo wprowadzasz tylko zamęt.
Krakując iPhone co najwyżej łamie się licencję ale nie prawa autorskie co sugerujesz porównując krakowanie iPhone z kradzieżą.
I weź nie wymyślaj sobie tutaj pro-korporacyjnych teorii bo nie zgadzają się one z zapisami licencji iPhone.
Poza tym kupując iPhone (w większości przypadków) otrzymuje się go na własność, licencja dotyczy tylko oprogramowania. Gdyby apple kogoś oskarżył o złamanie licencji jedyne co ma prawo to żądać skasowania oprogramowania.
Sorry ale Twoje rozumowanie w tym względzie jest przerażające. To jest to czego najbardziej nie lubię. Rozumowanie korporacyjne. Skostniałe. Nastawione przeciwko klientowi.
Dlatego i tak się nie dogadamy :D

#32 kucyk

kucyk
  • 1918 posts

Posted 24 July 2008 - 22:30

no niejest prawda
-mms'ów itp braków iphona (mozna to przeciez rozwiazac ... to poco to caly czas przytaczac ? bo jesli cos mozna rozwiazac programowo to raczej nie jest juz dla mnie taka Wielka wada)

no tak jesli chodzi o soft to instaluje na komie setki programow ?? nie :] tak wiec o co kaman :]

dokladnie zgadzam sie, to tak jakby powiedziec, ze windows nie ma mozliwosci odtwarzania plikow divix

#33 MonsterSale

MonsterSale
  • 217 posts

Posted 24 July 2008 - 22:34

A wlasnie, czy ktos wie, czy da sie na iP odtwrzac DivX/ XviD?

#34 MarcinWitek

MarcinWitek
  • 1574 posts
  • SkądMars

Posted 24 July 2008 - 22:38

dokladnie zgadzam sie, to tak jakby powiedziec, ze windows nie ma mozliwosci odtwarzania plikow divix

Tak tylko po zainstalowaniu pod windowsem kodeków divxa nie tracimy gwarancji na windowsa a dokładniej na PC-ta !!!

#35 Radiorama

Radiorama
  • 35 posts
  • SkądKraków

Posted 25 July 2008 - 08:24

Witam, od 2 miesięcy jestem posiadaczem (szczęśliwym?) IP, a od 1999r Nokii najpierw Centertel - Talkmen 720 po obecnie używaną E71. Czytam wypowiedzi użytkowników (fanatyków !) IP i szanowni Państwo udężcie się w piersi! czy IP jest naprawdę tak idealny jak go przedstawiacie (zachwalacie)? Otóż NIE! Podstawowe NIE WYBACZALEN! braki (moim zdaniem): - brak obsługi MMS!! - brak pełnej obsłygi kont mailowych -> funkcja zaznacz, kopiuj, przenieś, oznacz jako przeczytana(e) - brak rejestru połączeń/danych - brak możliwości otwarcia kilku (kilkunastu) programów jednocześnie - brak możliwości przegladnia dokumentów w wordzie/exel/pdf - brak bluetooth'a! (ten co jest to tak jak by go nie było) - brak funkcji modemu do internetu - brak menedzera plików - brak wejścia na karty pamięci - brak radia FM - brak poleceń głosowych - brak powiązania dzwoniącego z wpisanym do pamięci numerem - brak podsumowania po każdym połączeniu - brak raportów dostarczenia wiadomości - brak oficjalnego oprogramowania PC Suite I to ma być ten SUPER TELEFON??!! Jedyną zaletą IP jest 3,5'' wyświetlacz, dość proste menu, łatwośc i wygoda w przglądaniu internetu i zdjęć oraz eleganckie (trwałe) wykonanie. Zdaje sobie sprawe z tego, że zaraz WSZYSCY zawołają: ale przecież można doinstalować taki czy inny program, owszem można, ale: ! - użytkownik NIE powinien sobie tym głowy zaprzątać -> urzadzenie powinno być w PEŁNI FUNKCJONALNE w 100% natychmiast po zakupie - tracić godzin czasu na wczytywanie się w internet co i jak poprawić że by się dało używać w PODSTAWOWYM wymiarze np. - osławione MMS-y ilu z Was ma z tym problem? ZGROZA! -> nie odbiera/wysyła, zawiesza się itp.. Proszę zwrócić uwagę, że nie piszę o brakach typu: brak GPS, 3G, 5MPx kamery itp..wymienione przeze mnie brakujące funkcje są ELEMENTARNYMI i PODSTAWOWYMI jakich brakuje. Reasumując IPHONE jest dobrym urządzeniem, ale w/w braki go DYSKWALIFIKUJĄ jako jedyne i nie zastąpione, więc wychwalanie pod niebiosy IP jest krzykiem zazdrości który ma zagłuszyć, że choćby podstawowa Nokia ma wszystkie w/w funkcje a IP ich nie ma.

#36 mpogorzelski

mpogorzelski
  • 33 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 July 2008 - 08:52

Jestes albo masochistą albo okrutnym gadżeciarzem skoro nosisz telefon, którego tak bardzo nienawidzisz. Po co właściwie go kupowałeś? m.

#37 thomson

thomson
  • 41 posts

Posted 25 July 2008 - 09:26

Kolejne wady iP 3G wychodzą... otóż modem 3G zakłóca prace GPS i BT. Prawdopodobnie jest to wada sprzętowa.

#38 Nasedo

Nasedo
  • 1743 posts
  • SkądLondyn

Posted 25 July 2008 - 09:34

Wiedziałem, że nagonka na kolegę Radiorama zacznie się, zastanawiałem się tylko kiedy. Może dla przykładu ukarać go, będzie to przestroga dla innych odważnych, którzy lżą bezpodstawnie cudo techniki. Patrząc na miejsce zamieszkania - doskonałym miejscem odbycia kary jest Rynek w Krakowie :lol:

Tak tylko po zainstalowaniu pod windowsem kodeków divxa nie tracimy gwarancji na windowsa a dokładniej na PC-ta !!!

Genialne! Takiego stwierdzenia właśnie brakowało! Być może pecet nie byłby wcale takim plugawym tworem, gdyby nie Windows, nieprawdaż? Może pecet pod kontrolą innego systemu byłby do zniesienia?

Zarzuty, które ciągle powracają są faktami i być może nikt by sobie nie zaprzątałby głowy abyście tego nie bagatelizowali i przestali próbować przeinaczać fakty. Tak samo sprawa ma się z szybkością nowego iPhone - w starym szczyciliście się jaki to demon szybkości wyszydzając z urządzeń z WM - a co jest teraz? iPhone nie jest już tak szybki... może poprawią to w kolejnej odsłonie softu - może nie. Dziury w zabezpieczeniach? O tym nawet Apple nie milczy.

Kolejne wady iP 3G wychodzą... otóż modem 3G zakłóca prace GPS i BT. Prawdopodobnie jest to wada sprzętowa.

Tak genialnego BT to chyba już nic nie jest w stanie zakłócić :lol:

#39 gERmAn

gERmAn
  • 470 posts
  • SkądKraków

Posted 25 July 2008 - 09:43

Witam, od 2 miesięcy jestem posiadaczem (szczęśliwym?) IP, a od 1999r Nokii najpierw Centertel - Talkmen 720 po obecnie używaną E71. Czytam wypowiedzi użytkowników (fanatyków !) IP i szanowni Państwo udężcie się w piersi! czy IP jest naprawdę tak idealny jak go przedstawiacie (zachwalacie)?
Otóż NIE!
Podstawowe NIE WYBACZALEN! braki (moim zdaniem):
- brak obsługi MMS!!
- brak pełnej obsłygi kont mailowych -> funkcja zaznacz, kopiuj, przenieś, oznacz jako przeczytana(e)
- brak rejestru połączeń/danych
- brak możliwości otwarcia kilku (kilkunastu) programów jednocześnie
- brak możliwości przegladnia dokumentów w wordzie/exel/pdf
- brak bluetooth'a! (ten co jest to tak jak by go nie było)
- brak funkcji modemu do internetu
- brak menedzera plików
- brak wejścia na karty pamięci
- brak radia FM
- brak poleceń głosowych
- brak powiązania dzwoniącego z wpisanym do pamięci numerem
- brak podsumowania po każdym połączeniu
- brak raportów dostarczenia wiadomości
- brak oficjalnego oprogramowania PC Suite

I to ma być ten SUPER TELEFON??!!

Jedyną zaletą IP jest 3,5'' wyświetlacz, dość proste menu, łatwośc i wygoda w przglądaniu internetu i zdjęć oraz eleganckie (trwałe) wykonanie.

Zdaje sobie sprawe z tego, że zaraz WSZYSCY zawołają: ale przecież można doinstalować taki czy inny program, owszem można, ale: !
- użytkownik NIE powinien sobie tym głowy zaprzątać -> urzadzenie powinno być w PEŁNI FUNKCJONALNE w 100% natychmiast po zakupie
- tracić godzin czasu na wczytywanie się w internet co i jak poprawić że by się dało używać w PODSTAWOWYM wymiarze np.
- osławione MMS-y ilu z Was ma z tym problem? ZGROZA! -> nie odbiera/wysyła, zawiesza się itp..

Proszę zwrócić uwagę, że nie piszę o brakach typu: brak GPS, 3G, 5MPx kamery itp..wymienione przeze mnie brakujące funkcje są ELEMENTARNYMI i PODSTAWOWYMI jakich brakuje.

Reasumując IPHONE jest dobrym urządzeniem, ale w/w braki go DYSKWALIFIKUJĄ jako jedyne i nie zastąpione, więc wychwalanie pod niebiosy IP jest krzykiem zazdrości który ma zagłuszyć, że choćby podstawowa Nokia ma wszystkie w/w funkcje a IP ich nie ma.

Ja pierdziele ja widzisze że niechce ci się ruszyć tyłka aby "ulepszyć" swój telefon i aby nie byl przez ciebie "ZDYSKWALIFIKOWANY".

iPhone rzeczywiście mało znaczy bez dodatkowych aplikacji, ale po to one są aby je urzytkować.
i to właśnie jest w tym telefonie najpiękniejsze: otwarty system i setki aplikacji!!!

#40 Radiorama

Radiorama
  • 35 posts
  • SkądKraków

Posted 25 July 2008 - 09:49

Jestes albo masochistą albo okrutnym gadżeciarzem skoro nosisz telefon, którego tak bardzo nienawidzisz. Po co właściwie go kupowałeś?

m.

...aby mieć WŁASNE zdanie na temat urządzenia, o którym tyle się mówi w mediach.

Ilu z Was używa oprócz IP innej marki telefon? ...a nie przyznaje sie do tego??

Moim zdaniem IP jest świetny ale jako urządzenie (gadżet? ) dodatkowy a nie jako podstawowe nażędzie pracy.

---- Dodano 25-07-2008 o godzinie 11:02 ----

Ja pierdziele ja widzisze że niechce ci się ruszyć tyłka aby "ulepszyć" swój telefon i aby nie byl przez ciebie "ZDYSKWALIFIKOWANY".

iPhone rzeczywiście mało znaczy bez dodatkowych aplikacji, ale po to one są aby je urzytkować.
i to właśnie jest w tym telefonie najpiękniejsze: otwarty system i setki aplikacji!!!

Szanowny Panie użytkowniku (fanatyku?) IP, owszem jak wspomniałem wszystko można, tylko po co? się męczyć? Jak wspomniałem przeciętny kowalski kupuje tel, zakłada kartę i ma używać a nie grzebać po necie w poszukiwaniu ulepszeń.

Dla tego karte sim mam założoną w E71 a IP używam TYLKO do netu i przeglądania zdjęć, bo tak naprawdę do niczego innego się nie nadaje...i w tym temacie żeczywiście jest bardzo dobry.

#41 radekw

radekw
  • 266 posts
  • SkądKraków

Posted 25 July 2008 - 10:40

Ludzie! Porshe 911 jest bez sensu, jak możecie być tak zaślepieni?! Przecież: - Ma automatyczną skrzynię biegów! To ogranicza wolność użytkowania, nie mogę jechać 100 km/h na jedynce! Bez sensu! - Ma wmontowane firmowe radio, które mi się nie podoba, chciałbym mieć tam radio z MM za 199 zł, które ma super podświetlany panel! Radio w Porshe nie ma takiego panelu! - Ma wbudowany system kontroli trakcji. To mnie ogranicza i jest bez sensu! Nie wspominając już o ABS i wspomaganiu kierownicy. Co za pro-korporacyjne podejście ograniczające użytkownika!! - Nie mogę nic zrobić z silnikiem! Pod maską jest jeden osłonięty blok! Skąd mam wiedzieć co się dzieje w środku i czy Porshe nie śledzi tras, którymi jeżdżę? Nie mogę też zmodyfikować nic w środku, co za bezsens!! - I za co chcą tyle pieniędzy?? Za skórzaną tapicerkę? Co za wstrętni kapitaliści, którzy chcą się nachapać!!! - Nie dajcie się zwieść! Są dużo lepsze samochody, które pozwalają na indywidualizację i tuning!! Popatrzcie na te wszystkie wypasione Subaru Imprezy z wielkimi skrzydłami z tyłu! Ba, nawet Seicento jest lepsze!! Bo można wsadzić jakie się chce radio!! Dodać spoilery!! @Radiorama: Powiedz mi tylko co Tobą kierowało przy zakupie iPhone, skoro wg. Ciebie jest bezużytecznym gadżetem? Naprawdę mnie to interesuje. Dlaczego ktoś kupuje urządzenie, które mu jest niepotrzebne i ma same wady? Jak wykazałem wyżej Porshe też ma same wady i, to już mówię bez ironii, naprawdę są na rynku lepsze samochody. Jednak są ludzie, którzy te auta kupują i są zadowoleni. Dlaczego? Bo to był zakup przemyślany i uznali, ze pewne cechy tego pojazdu są dla nich pożądane i przeważają nad wadami. Ten przykład można odnieść do każdego rynku, w tym telefonów komórkowych. Nie podoba Ci się to nie kupuj! Przecież nikt Cię do tego nie zmusza.

#42 Radiorama

Radiorama
  • 35 posts
  • SkądKraków

Posted 25 July 2008 - 11:41

radekw: nie piszę że jest bezużytecznym gadżetem, przed zakupem wiedziałem że mogą (będą) z nim (IP) problemy, ale nie wiedziałem że AŻ takie i post wyżej napisany kieruję jako przestrogę dla potencjalnych nowych użytkownikówaby widzieli czego mogą się żeczywiście spodziewać. Zdaję sobie sprawę że wsadziłem kij w mrowisko obnażając niewygodną prawdę o możliwościach a właściewie ich braku IP, a użytkownicy (fanatycy) IP zachowują się jak rozjuszone mrówki, ale jeśli nie mam choć krzty racji to ukamieniujcie mnie!

#43 radekw

radekw
  • 266 posts
  • SkądKraków

Posted 25 July 2008 - 12:00

Ufff, oczywiście, że to może być nieudany zakup. Nie przeczę, że są lepsze telefony. Ba! Zdziwiłbym się gdyby tak nie było. Ciśnienie podnosi mi przedewszystkim rozpaczliwy ton wypowiedzi sugerujący, ze Autor nie zapoznał się z produktem przed zakupem. Tej klasy telefony to już spory wydatek, należałoby wtedy dokładnie przejżeć informacje o nich (np. listę braków, który tu wypisałeś) i przekonać się o jakości urządzenia organoleptycznie - w ten sposób uniknąłem zakupu LG Prada, który wspaniale prezentował się w reklamach i w internecie, natomiast odpadł przy pobawieniu się nim już w sklepie, bo nie podobał się żonie ogólny "feel" tego telefonu. Jeszcze raz: nie rusza mnie lista wypisanych przez Ciebie braków, denerwuje mnie ton wypowiedzi z wymienionych wyżej powodów i dlatego też zaczynam pisać agresywnie ;)

#44 LB1989

LB1989
  • 244 posts
  • SkądSzczecin/Stargard

Posted 25 July 2008 - 12:01

Po kolei: 1. Mnie jako finalnego użytkownika niewiele ten fakt obchodzi. 2. Jak wyżej. 3. Założę się że CIA, CBA, CBŚ, Specnaz, Mossad i Lepper skrzętnie ten fakt wykorzystują. 4. Co to są do cholery wolne formaty? I tak używam tylko Mp3. :) 5. Ale żadne nie wygląda tak jak iPhone.

#45 mpogorzelski

mpogorzelski
  • 33 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 July 2008 - 12:03

Nic nie obnażyłes, tylko nie zdajesz sobie sprawy, ze coś co przekreśla wg. Ciebie iPhone'a dla innych moze zupełnie nie mieć znaczenia. m.

#46 Nasedo

Nasedo
  • 1743 posts
  • SkądLondyn

Posted 25 July 2008 - 12:04

Dlaczego nie można mówić obiektywnie o iPhone? Ma plusy i minusy jak każde urządzenie a jego posiadacze (zadowoleni) niech się z niego cieszą, niezadowoleni zaś niech na niego narzekają - to prawo do swobodnej wypowiedzi nie naruszające żadnych praw. O ile mi wiadomo, Apple jest tylko firmą - a nie związkiem wyznaniowym czy kościołem. Rozumiem, że stając się posiadaczem iPhone, wydając na niego niemałe pieniądze chcielibyście słyszeć wszędzie jakie to genialne - ale genialne nie jest. Dla przyszłego posiadacza iPhone należy się rzetelna wiedza - jeżeli coś jest w iPhone - proszę bardzo - wychwalajmy to - dla przykładu duży wyświetlacz. Ale co jest wadami - nie przemilczajmy tego.

#47 Juno

Juno
  • 261 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 July 2008 - 12:21

radekw:
Zdaję sobie sprawę że wsadziłem kij w mrowisko obnażając niewygodną prawdę o możliwościach a właściewie ich braku IP, a użytkownicy (fanatycy) IP zachowują się jak rozjuszone mrówki, ale jeśli nie mam choć krzty racji to ukamieniujcie mnie!

Ty chyba masz jakies problemy z wlasna samoocena. :-)
Nigdy, nigdzie i niczego nie wsadziles. I tym bardziej niczego nie obnazyles.
Wszystko od samego, samiutenkiego poczatku bylo wiadomo co iP bedzie mial, a czego nie.
Opowiadasz tu rzeczy wiadome jakby to byly prawdy objawione wylacznie Twojej wysublimowanej inteligencji. Imputujac niektorym, ze bedac fantykami i nie maja pojecia na co wydaja swoje czesto ciezko zarobione pieniadze, traktujesz ich jak debili.
Szanuj ludzi z ktorymi rozmawiasz. Nie masz pojecia kim sa i co soba reprezentuja.
Skoro wydali kase na iP widocznie mieli ku temu jakies powody. Jesli nie jestes w stanie wymyslec jakichkolwiek rozsadnych powodow, dla ktorych ktos inny mogl kupic to co kupil, to przynajmniej swiadczy o Twoim lenistwie intelektualnym. Przynajmniej.
:P <----

#48 adrianopel

adrianopel
  • 1451 posts

Posted 25 July 2008 - 12:29

..i w tym temacie żeczywiście jest bardzo dobry.

czego mogą się żeczywiście spodziewać

Litości...dyskusja dyskusją ale trzeab mieć podstawy żeby ją prowadzić. Jedną z nich jest np. słownik ortograficzny.

A co do tematu to ta rozmowa do niczego konstruktywnego nie prowadzi jak na razie i pewnie nie doprowadzi. Ja z iphona jestem zadowolony bo wiedziałem czego się po nim spodziewać. Wszystko co mi do szczęscia brakuje ten telefon ma (może za wyjątkiem radia ale to jakoś przebolałem). Ja go traktuje jednak jako umilacz czasu a nie narzędzie do pracy i myśle, że to co w tej chwili on oferuje jest nastawione właśnie głównie na rozrywkę. Sfera biznesowa może się z czasem rozwinie ale jeśli ktoś go zakupił w tym celu to chyba decyzji o zakupie nie przemyślal do końca i poleciał za modą.

#49 Juno

Juno
  • 261 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 July 2008 - 12:34

Proponowalbym nawet utworzenie watku w dziale iPhone pt. "Dlaczego nie kupuj iPhone'a". Watek powinien byc jako pierwszy w czesci o iPhone. Uniknelibysmy spammowania na temat wad iP we wszystkich mozliwych watkach. Watki bywaja przez takie dyskusje (?) rozdete do niepotrzebnych rozmiarow. Za chwile, ktos znowu cos w Internecie opublikuje negatywnego na temat iP, powtarzajac informacje, ktore juz ktos, gdzies, kiedys publikowal. I co? Nowy watek na te okolicznosc bedzie zakladany? Pozdrawiam.

#50 radekw

radekw
  • 266 posts
  • SkądKraków

Posted 25 July 2008 - 12:44

Juno mądrze gada :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users