nierozumie takich ludzi :] niepotrafia sie przyznac do tego ze iphone przewyrzsza reszte estetyka i szukaja dziury w calym ?

OSnews.pl 5 powodów aby omijać iPhone, według FSF
Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Napisano 22 lipca 2008 - 14:42
Napisano 22 lipca 2008 - 14:54
Napisano 22 lipca 2008 - 14:57
Napisano 22 lipca 2008 - 15:08
Napisano 22 lipca 2008 - 15:25
patrzcie co sie ukazalo, jak dla mnie lol i rodzynki.
nierozumie takich ludzi :] niepotrafia sie przyznac do tego ze iphone przewyrzsza reszte estetyka i szukaja dziury w calym ?
OSnews.pl 5 powodów aby omijać iPhone, według FSF
Napisano 22 lipca 2008 - 15:31
Napisano 22 lipca 2008 - 15:57
1. iPhone całkowicie blokuje wolne oprogramowanie. Deweloperzy muszą płacić Apple podatek. Firma jest jedynym i ostatecznym autorytetem w kwestii tego co może a co nie może być zainstalowane na Twoim telefonie.
2. iPhone wdraża i promuje technologię DRM (Digital Restrictions Management).
3. iPhone wystawia Twoje dane publicznie i umożliwia innym śledzenie tego co robisz, bez informowania Cię o tym fakcie.
4. iPhone nie odtwarza multimediów w wolnych formatach jak Ogg Vorbis i Theora.
5. iPhone to nie jedyna opcja. Na horyzoncie są podobne urządzenia, które Cię nie szpiegują, pozwalają Ci odtwarzać Twoje media oraz używać wolnego oprogramowania, jak FreeRunner.
Napisano 22 lipca 2008 - 16:00
Wiesz nie każdy jest fanatykiem jak Ty i potrafi podchodzić zdroworozsądkowo do życia. Estetyka i genialny !!! interfejs to nie wszystko.
Dla mnie poza wspomnianymi dwoma elementami iPhone jest totalnym gów...m.
Podpisuję się prawie w 100 procentach pod tym co napisali ludzie z osnews.pl. Tym bardziej że są oni ewenementem w świecie Linuxa. Są wyjątkowo obiektywni. Więc bardzo dziwi mnie Twoja histeryczna ocena
Napisano 22 lipca 2008 - 18:02
nierozumie twojego podniecenia i oburzenia zarazem i niewidze powodow by sie tak pieklic ...
nie napisalem ze jestem fanatykiem ani z mojej wypowiedzi tak nie wynika.
podchodze zdrowo i z rozsadkiem do zycia i uwazam ze iphone z wadami jakie ma i tak jest bardzo dobrym telefonem i znjda sie osoby co beda na niego psioczyc bez sesu i znajda sie tez takie ktore go pokochaja, niestety to juz nie nasza wina ze apple stworzylo instna subkulture poprzez telefony i komputery i poprzez to sa one bardziej atakowane itp. ale potwierdzam ze ma on wady :] czego nie mozna powiedziec o mac'achw tej kwestii jestem fanatykiem :]
pozdrawiam i polecam jakies ziolka na uspokojenie co poniektorym :]
A żeby te 5 punktów od FSF miało sens, autor powinien je sformułować inaczej:
"Wybieram FreeRunner. lub inne produkty bo:
1. Mogę wgrywać swój, kompilowany kod
2. Mogę wgrywać muzykę z dowolnego źródła
3. Nikt prócz operatora i twórców zamkniętego oprogramowania, nie będzie mógł mnie śledzić
4. Mogę odtwarzać muzykę w dowolnym formacie jaki tylko sobie wymarzę
5. Jak komuś nie pasuje taka wolność, zawsze może się przesiąść na droższy i zamknięty iPhone"
Napisano 22 lipca 2008 - 19:50
Napisano 22 lipca 2008 - 19:59
@MarcinWitek: Nie znam osoby posiadającej iPhone, która nie miałaby chociażby jailbreak'a. Owszem, na pewno są takie osoby, ale w 90% nie jest to kwestia wyboru, a po prostu niewiedzy. No chyba że ktoś ma uraz i rzeczywiście woli wszystko mieć "po Bożemu". Takich oczywiście też szanujemy
.
Napisano 22 lipca 2008 - 21:15
Nie mierz ludzi swoją miarą. Nie każdy chce tracić gwarancje a do tego prowadzą Twoje propozycje. Nie każdy ma czas zdolności i sprzęt żeby bawić się w hackowanie iPhone. Wierz mi takich ludzi jest garstka.
Fanatykowi jest to obojętne OK. Ale nie każdy nim jestSą też zwykli użytkownicy. Apple właśnie ich terroryzuje swoimi shizofreniczymi rozwiązaniami typu Appstore, DRM. Apple pod płaszczykiem dbania o stabilność swoich urządzeń wprowadza "total control". To jest wspomniane przeze mnie gów..o. Jak ktoś nie chce tego traci gwarancję, updaty i musi kombinować a co jakiś czas się wydziera iPhone mi wisi wgrywałem piracki firmware pomóżcie.
Niech Apple da większą swobodę w rozporządzaniu sprzętem który sprzedaje.
A propos DRM. Apple tak krzyczało że to takie be ... i co ??? Już nie be.
Napisano 22 lipca 2008 - 21:46
Co do DRM to uważam, że każdy ma prawo do zabezpieczenia swojego produktu, swojej pracy itp.. Podejrzewam, że w krajach takich jak Francja, Niemcy, Wielka Brytania (czyli takie, które można by uznać za siłę napędową rozwoju) nawet nie ma o tym dyskusji, bo pensje i standard życia jest tak wysoki, że każdy woli wydać te 0,99 euro na ulubioną piosenkę (nawet już Cie nikt nie zmusza do kupowania całej płyty). No ale jak jest w krajach gdzie pensje są kilka razy większe, a jak tutaj to też inna historia.
Napisano 22 lipca 2008 - 22:16
Napisano 22 lipca 2008 - 22:31
Napisano 22 lipca 2008 - 22:39
Marcinie-to tak jak z samochodami-chcę jeździć sportowym wózkiem jaguara na benzynę, ktory ma korbki zamiast elektryki, bo mi się podoba, względznie pasuje mi to co apple zrobiło z iPhon'ami, pewnie że brak opcji kopiuj/wklej jest głupi, ale przynajmniej mam iPhona i pewną szansę, że po wgraniu np oprogramowania 2.3 ta opcja się pojawi, a w S-E czy nokii nie mam, chyba że kupię nowy telefon (nie pisz że tam to jest..bo o tym wiem)...podoba mi sie iPhone....i jego obsługa, a ty reagujesz tak jak bym cię zmuszal i na siłę wciskal do gardła ten kańciasty czarny kartonik z jego zawartością ;D
Napisano 22 lipca 2008 - 23:03
Napisano 22 lipca 2008 - 23:08
Generalnie te 5 punktów od FSF, to jakiś dziwny skowyt, kogoś kto zazdrości sukcesu marketingowego Apple, kogoś kto by chciał mieć wszystko za free, muzykę za free. Jak tak chce to niech zostanie przy swoim FreeRunerze. Przecież Apple nikomu nie narzuca niczego, nie przepycha się i nie mówi, że ich produkt jest jedyny słuszny.To jest jak rynek PC i Maców. PC są i będą zawsze dostępne dla dużo większej audiencji, a Mac dla tych, którym pasuje za pewną opłatą Applowska wygoda, ergonomia i style of life.
Przecież wygodę i stylu życia proponowanego przez Apple potwierdzają miliony sprzedanych iPodów i iPhonów.
popatrz co Microsoft robi z ludzi.....i nie narzekaj tak bardzo na Aplle'a...bo jakoś ja mam swojego MBP kilka lat..i nie myślę o zmianie.....a w tym czasie siostra kupuje 3go laptopa..i ciągle coś się chrzani
Napisano 22 lipca 2008 - 23:36
Dostrzegam pewnego rodzaju dwoistość. Z jednej strony geniusz iPhone / Apple (nazwijcie jak chcecie) i obrona praw autorskich, prawo do zarabiania przez nich pieniędzy, krytyka piractwa, kradzieży muzyki - z drugiej strony wygłodniały tłum pragnący jak najszybciej iPhone złamać tak, aby nie zapłacić nikomu ani grosza. Czy to przypadkiem nie śmierdzi hipokryzją?
Pomijając użytkowników mieszkających na terenie Polski, którzy notabene nie powinni jeszcze używać iPhone, który to legalnie nie pojawił się - ale zadając pytanie do posiadaczy iPhone na całym świecie - jak wielu z Was używa swego iPhone legalnie, niezłamanego, mając tylko oryginalne utwory i legalne aplikacje. Czy znajdzie się chociażby jedna osoba mająca legalne WSZYSTKO?
Napisano 22 lipca 2008 - 23:39
Dostrzegam pewnego rodzaju dwoistość. Z jednej strony geniusz iPhone / Apple (nazwijcie jak chcecie) i obrona praw autorskich, prawo do zarabiania przez nich pieniędzy, krytyka piractwa, kradzieży muzyki - z drugiej strony wygłodniały tłum pragnący jak najszybciej iPhone złamać tak, aby nie zapłacić nikomu ani grosza. Czy to przypadkiem nie śmierdzi hipokryzją?
Napisano 23 lipca 2008 - 00:21
Jednym słowem, gdyby każdy (mówię o zainteresowanych) miał możliwość w łatwy sposób zaorania na nowo iPhona, powiedzmy przez wgranie Linuxa lub Androida, to by się pewnie okazało, że to urządzenie wciąż by było na topie wśród urządzeń typu all in one (GPS, touch screen, accelerometr, aparat i takie tam).
Napisano 23 lipca 2008 - 00:32
Napisano 23 lipca 2008 - 09:14
Napisano 23 lipca 2008 - 10:54
Napisano 23 lipca 2008 - 10:56
Sorry ale bardziej obrzydliwego bełkotu marketingowego dawno nie czytałem. Propaganda sukcesu
Nie oceniaj wszystkich jednakowo. Właśnie takie gadanie jak twoje ... że a no może wszystko macie legalne w swoich komputerach pokazuje dlaczego polaków nie lubi się za granicą. To taki zestaw narodowych przypadłości.
A może ty masz wszystko legalne. Może jakiś audycik ??? Służę usługą jak co, wystawiam fakturę.
No i znowu, kolejna osoba, która wychodzi z założenia, że chce złamać iPhona (skoro użyłeś cytatu mojej wypowiedzi, pozwoliłem sobie stwierdzić, że to jest również do mnie skierowane). Skąd wiesz, że chce go złamać? Mało tego, jak to się w ogóle ma do mojego komentarza odnośnie skowytu gościa który przedstawił swoje 5 punktów.
Ja jednak dzięki wam coś innego zauważyłem. Że wielu ludziom po prostu podoba się hardware i pewnie nawet software, ale już nie sposób w jaki Apple świadczy usługi.
Jednym słowem, gdyby każdy (mówię o zainteresowanych) miał możliwość w łatwy sposób zaorania na nowo iPhona, powiedzmy przez wgranie Linuxa lub Androida, to by się pewnie okazało, że to urządzenie wciąż by było na topie wśród urządzeń typu all in one (GPS, touch screen, accelerometr, aparat i takie tam).
Właśnie tego pewnie nie mogą przeżyć ludzie, którzy nie chcą mieć nic wspólnego z Apple, którzy chcą być trendy na podwórku swojego urządzenia i tylko nie mogą się przebić przez tłum owiec wołających "Apppleeee", "Aappleee", "iPhhhhon", "iiiiPhon".
Inaczej tych 5 punktów już nie potrafię przypasować.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych