Witam,
będąc świeżym użytkownikiem Maca, przyzwyczajonym jeszcze do windowsa zrobiłam na macu dwie partycje. Musze przyznac, ze teraz jest to dosc denerwujące, bo partycja nr.1 już jest prawie pełna ze względu na programy, zdjęcia itd. Czy mozna zlikwidowac partycje bez ich formatowania? W jaki sposób można to zrobić? A może da się jakoś pokobinować, żeby nie trzeba było potem od nowa instalowac programu mail? Czy time machine działa w ten spoób, że wszystko sobie odtworzy? Help..
Kasia
Jedna partycja z dwóch bez formatowania?? Help
Started by
Kasiaaa
, 21 Jul 2008 14:52
6 replies to this topic
Posted 21 July 2008 - 14:52
Posted 21 July 2008 - 15:17
Posted 21 July 2008 - 15:44
Z tego co mi wiadomo, Leopard w odróżnieniu do Tigera pozwala na łączenie partycji, z postawionym już systemem. Poczekaj może jeszcze troszkę, aż wypowie się jakiś "pewniejszy" użytkownik, ale wydaje mi się, że jeżeli skopiujesz (gdzieś tam) wszystko z tej partycji do usunięcia da rade połączyć je w "Disk Utility" ("Narzędzie Dyskowe" bodajże w polskiej wersji systemu).
Posted 21 July 2008 - 16:50
Wejdz w Programy ---> Narzędzia ---> Asystent BootCamp.
Tam kliknij "Dalej"
Pokaże się okno wyboru:
Utwórz lub usuń partycje Windows.
Uruchom instalator Windows.
Wybierz "Utwórz lub usuń partycje Windows" i kliknij "Dalej"
Pokaże się okno na którym będą przedstawione obie partycje połączone.
Kliknij "Odtwórz".
Potrwa to chwile ale ta druga partycja którą zrobiłaś zostanie skasowana a ta z Mac OS X powiększona.
(Jeśli Asystent BootCamp się buntuje to wejdz w Narzędzia Dyskowe i przeformatuj tą 2-gą partycje na FAT32 i zrób wszystko jezcze raz )
PS. Jeśli masz jakiś dane na tej drugiej partycji to zrób ich kopie bo ulegną skasowaniu podczas łączenia.:-P
Posted 21 July 2008 - 18:44
hmm, chyba już wiem jak to zrobić, ale najpierw rzeczywiscie musze pzregrac dane z mojego "dysku 2" i zrobić to poprzez disc utility, po prostu usuwając partycje "niesystemową" i powiekszając tą z systemem. Kilka informacji na ten temat jest także tutaj: http://www.myapple.p...i-partycji.html Niestety nie można chyba tego zrobić bez usunięcia partycji, która znajduje się bezpośrednio "pod" partycją, którą chce sie powiekszyć. Przynajmniej ja nie wiem jak...
Jeśli chodzi o asystentBoot Camp to chyba przeznaczony jest dla partycji z windowsem, a ja nigdy instalowałąm drugiego systemu.
Jeśli chodzi o asystentBoot Camp to chyba przeznaczony jest dla partycji z windowsem, a ja nigdy instalowałąm drugiego systemu.
Posted 21 July 2008 - 20:38
Owszem.
BootCamp to narzędzie któro pomocne jest przy instalacji Windows'a
Ale spełnia też role narzędzia dyskowego :-P
Posted 21 July 2008 - 22:43
Standardowe myślenie freshman'ówbędąc świeżym użytkownikiem Maca, przyzwyczajonym jeszcze do windowsa zrobiłam na macu dwie partycje
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users