Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

glosny wentylator

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 ogienkr

ogienkr
  • 34 postów

Napisano 18 lipca 2008 - 22:05

Nie wiem czy ktos mial taki problem, ale po wlaczeniu mojego imaca czasami wlacza sie 'jakis glosny wentylator'. Normlnie wszystko chodzi cichutko, ale od czasu do czasu jakos dziwnie szumi i dmucha z tylu monitora. Wyglada to jakby sie wlaczyl wentylator w chlodnicy w samochodzie. Temperatura otoczenia normalna, imac nie uzywany przez noc, a nagle wentylator idzie jak traktor. Po kilku resetach i wylaczeniu przechodzi. Nie wiem czy powinienem reklamowac sprzet czy nie. Jestem posiadaczem maca dopiero od miesiaca i nie mam jeszcze takiego doswiadczenia. Bede wdzieczny za wszelkie uwagi.

#2 zouzou

zouzou
  • 68 postów

Napisano 19 lipca 2008 - 05:42

Witam , najlepiej zrobic Hardware test .

#3 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 lipca 2008 - 12:37

zainstaluj iStat, i popatrz na temperatury, może coś masz źle zamocowane w komputerze, jakkolwiek, ot normalne, że komputer jest wentylowany;)

#4 merek777

merek777
  • 6 postów

Napisano 03 czerwca 2009 - 22:15

Mam, podobny problem. Czasem przy budzeniu/włączaniu i'maca 20" odpala się wiatrak na pełnej mocy (sądząc po hałasie) i już się nie wyłącza póki go nie uśpię.
Teraz np. mac chodzi już z dobre 5 godz. i choć jest gorący (lewy górny róg) to wentylator spokojnie i cichutko się kręci.

Niech ktoś sprostuje czy temperatury z iStat są w porządku.

W sklepie gdzie kupiłem i'maca powiedziano mi, że pomoże zresetowanie pamięci ram ⌥+⌘+p+r To ja wam powiem, że nie pomoże.

Uprawnienia na dysku i sam dysk jest OK, wg narzędzi dyskowych.

Jakieś sugestie?

#5 ErGo

ErGo
  • 119 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 czerwca 2009 - 10:04

Rano po włączeniu iMaca 24" Alu mam cały czas wentylatory na pełnych obrotach. Jeszcze nigdy od kiedy mam Maca takiego hałasu nie słyszałem. Może nawet blaszak był ciszej. Pierwszy raz od około dwóch tygodni komputer był wyłączony w nocy - zwykle jest tylko usypiany. Uśpienie i wybudzenie, restart oraz wyłączenie i włączenie po kilku minutach niczego nie zmieniły. Podejrzewam awarię lub wilgoć. iMac stał przy otwartym oknie. Niemal cały tydzień pada a w nocy była burza. Czy możliwe by maczek usiłował się przewentylować dla zmniejszenia wilgotności wewnątrz obudowy?

#6 Rafal_Audi

Rafal_Audi
  • 8 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 czerwca 2009 - 10:44

Możliwe że jakiś czujnik temperatury masz uszkodzony.

#7 ErGo

ErGo
  • 119 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 czerwca 2009 - 12:53

Dałem odpocząć iMac-owi przez 45 minut - wyłączyłem go całkowicie i odpiąłem kabel zasilający. Uruchomiony ponownie - zachowuje się normalnie. Wentylatory są cichutkie. Chyba nie wiadomo nic o czujnikach wilgotności kontrolujących zachowanie sprzętu Apple? Zresztą w pokoju jest wskaźnik pokazujący 75% wilgotności powietrza - czyli w normie. Rafal_Audi: Brałem pod uwagę taką awarię i bardzo nie chciałem aby wystąpiła.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych