Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Beckup danych - pomocy!

• Please log in to reply
33 replies to this topic

#1 Radiorama

Radiorama
  • 35 posts
  • SkądKraków

Posted 18 July 2008 - 08:59

Bardzo proszę o info: 1. jak zrobić beckup danych tzn. ustawienia, kontakty, sms-y. na PC-ta tak aby można było później bezproblemowo wgrać z powrotem. 2. jak w poczcie mailowej zrobić zaznacz wszystkie wiadomosci jako przeczytane? Dzięki!

#2 M4v3R

M4v3R
  • 2043 posts
  • Skąd/usr/pl/Konin

Posted 18 July 2008 - 09:26

1. Podczas synchronizacji z iTunes robi Ci się backup. Ja mu osobiście nie wierzę, ale wiem, że się robi i wielu osobom skórę już uratował ;) 2. Nie ma takiej opcji.

#3 hasos

hasos
  • 2164 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 July 2008 - 09:50

1. możesz też użyć programu na iphone TimeCapsule, albo skopiować pliki z sms itp. ręcznie przez winscp lub total commander.

#4 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 July 2008 - 10:29

Backup:

1. iTunes, który podczas synchronizacji zapamiętuje konfigurację.
2. Aplikacja TimeCapsule, w której sam wybierzesz rzeczy, które chcesz zapamiętać, a potem zgrasz na dysk folder (chyba /var/mobile/Library/TimeCapsule), który oczywiście przywrócisz w razie potrzeby.
3. Ręczne zgrywanie poszczególnych plików.

- var/mobile/Library/AddressBook -kontakty
- var/mobile/Library/SMS -sms'y
- var/mobile/Library/Notes -notatki
- var/mobile/Library/Calendar -kalendarz
- var/mobile/Media/DCIM -zdjęcia z aparatu

Zły dział. Przenoszę.

#5 M4v3R

M4v3R
  • 2043 posts
  • Skąd/usr/pl/Konin

Posted 18 July 2008 - 11:07

Swoją drogą myślałem kiedyś o napisaniu programu, który wykonywałby backup danych na iPhone (głównie chodzi o kontakty, notatki, sms'y itp.) a następnie wysyłał je zaszyfrowane do zewnętrznego serwera (który by się postawiło tylko na ten cel) pod odpowiednim loginem i hasłem. Potem ten sam program w razie potrzeby mógłby przywrócić je z tego serwera. Plusem byłby fakt że jedyna rzecz, która byłaby potrzebna na iPhonie to Jailbreak no i ten program (wgrany przez Installera), a więc byłaby to metoda dużo prostsza niż Winscp/TimeCapsule. I dużo pewniejsza niż iTunes. Co wy na to?

#6 hasos

hasos
  • 2164 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 July 2008 - 11:32

no ja myślę, że byłoby to baaardzo duże udogodnienie. nie każdy posługuje się sprawnie winscp/TC więc na pewno by dobrze służyło.

#7 Radiorama

Radiorama
  • 35 posts
  • SkądKraków

Posted 18 July 2008 - 12:13

Świetnie, tylko mnie interesuje program w stylu NOKIA PC SUITE który robi beckup na peceta do konkretnego pliku, który widzę żę jest anie jak iTunes który nie wiadamo co i gdzie kopiuje a pozatym jak odinstaluje iTunes to stracę dane. To MUSI zapisywać do konkretnego pliku. Jednym słowem to ma BYĆ jak nokia pc suite z takimi samymi możliwościami!!!
Time capsule mnie nie interesuje bo wirtualne dane gdzieś tam mnie nie interesują! Pozatym jest to program płatny co go dyskwalifikuje.

#8 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 July 2008 - 12:17

To sobie zgraj sam dane. Podałem Ci lokalizacje. Będziesz miał poszczególne pliki: od SMSów, Maili, Kalendarza. W dziale iPhone - Tutoriale jest opisane jak wejść do plików iPhone'a.

#9 Radiorama

Radiorama
  • 35 posts
  • SkądKraków

Posted 18 July 2008 - 12:17

... i apropo wiadomości mail na iPhone, mam 1200 wiadomości ściągniętych z serwera i ponawiam pytanie jak zmusić iphona do zaznaczenia że są już przeczytane!!
Bo jak mam 1200 wiadomości klikać jedna po drugiej i odchaczać to uważam że iphon to największe g.. jakie mogli zrobić! Kompletny bezsens!

---- Dodano 18-07-2008 o godzinie 13:20 ----
Lipa i tyle...
Nokia jest 1000 x lepsza pod każdym względem...

#10 M4v3R

M4v3R
  • 2043 posts
  • Skąd/usr/pl/Konin

Posted 18 July 2008 - 12:38

To kup sobie Nokię. A używanie protokołu POP3 w czasach gdy jest IMAP za darmo (GMail) i jest on dużo lepszy (przeczytane wiadomości na serwerze są przeczytane w telefonie) to dopiero nieporozumienie. PS. Sprawdzałeś program iPhone PC Suite? Poszukaj na forum, był opisywany wiele razy.

#11 Radiorama

Radiorama
  • 35 posts
  • SkądKraków

Posted 18 July 2008 - 14:00

Czy w tym pieprz...iphonie nie da się nic zrobić bez grzebania i instalowania jakiś protokołów?? To jest całkowity bezsens... ja mam podłączyć zgrac i.. zapomnieć a nie bawić się i kombinować! To ma działać od strzała, plug and play! A Gmail wcale nie jest lepszy owiele lepsza jest skrzynka na wp! Tego się nie da wogule urzywać normalnie! Płatne konta, płatne programy grzebanie w systemie i jeszcze co??? Jak mam zaznaczyć 1200 maili jako przeczytane???? w tym badziewie???

#12 M4v3R

M4v3R
  • 2043 posts
  • Skąd/usr/pl/Konin

Posted 18 July 2008 - 14:02

A od kiedy wp.pl posiada wsparcie protokołu IMAP? PS. Uważaj na słowa.

#13 hasos

hasos
  • 2164 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 July 2008 - 14:03

a w iphone pc suit się nie da?no właśnie to jest bolączka iphone moim zdaniem, mimo że ma super funkcje, czasem brakuje mu najprostszych, niestety. poczekaj parę dni będzie możliwość odblokowania softu 2.0 w nim chyba to rozwiązali, choć na 100% nie jestem pewien.

#14 M4v3R

M4v3R
  • 2043 posts
  • Skąd/usr/pl/Konin

Posted 18 July 2008 - 14:05

Hasos: Problem kolegi jest innego rodzaju. On oczekuje, że jak pobrał wszystkie 1200 wiadomości ze swojego konta na wp.pl to będzie można od razu coś z nimi zrobić (oznaczyć jako przeczytane/usunąć/ cokolwiek). Apple tego nie przewidziało, bo POP3 (z którego korzysta wp.pl) jest przestarzałe. Pobierając maile z konta na GMail korzystasz z IMAPu, który od razu pobiera status wiadomości (przeczytana/nieprzeczytana) a także jego hierarchę (pakuje w odpowiednie foldery).

#15 hasos

hasos
  • 2164 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 July 2008 - 14:08

no tak. czyli pc suit nic tu nie pomoże? np. że całościowo zaznaczyć wszystkie wiadomości i kliknąć jako przeczytane (pytam, bo nie używam pc suit a wiem, że ma on kilka tego typu funkcji). choć pojawia się pytanie: po co pobierać na iphona 1200 przeczytanych wiadomości?

#16 Radiorama

Radiorama
  • 35 posts
  • SkądKraków

Posted 18 July 2008 - 14:12

a potwierdzenie dostarczenia wiadomośći to gdzie jest??? a word, exel, pdf to gdzie i jak?? oficjalny pakiet offica to gdzie?? Nokia ma to fabrycznie zaistalowane aplikacje.... ktoś tu powiedział żeby zainstalować iPhone PC Suite tylko że jest do pobrania tylko na rapidshare czyli nie wiadomo z kąd i co...się pobiera, prosze o oficjalną stronę z programem:-))))

#17 M4v3R

M4v3R
  • 2043 posts
  • Skąd/usr/pl/Konin

Posted 18 July 2008 - 14:15

Word, Excel, PDF - możesz otwierać te dokumenty bez problemu. Nie ma możliwości zapisu bo to telefon Apple, nie Microsoftu. Nie ma strony iPhone PC Suite, ten program napisał jakiś chińczyk, wrzucił go na kilka for internetowych i jest on dostępny po polsku/angielsku tylko z Rapidshare.

#18 hasos

hasos
  • 2164 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 July 2008 - 14:18

a potwierdzenie dostarczenia wiadomośći to gdzie jest???
a word, exel, pdf to gdzie i jak??
oficjalny pakiet offica to gdzie??
Nokia ma to fabrycznie zaistalowane aplikacje....
ktoś tu powiedział żeby zainstalować iPhone PC Suite tylko że jest do pobrania tylko na rapidshare czyli nie wiadomo z kąd i co...się pobiera, prosze o oficjalną stronę z programem:-))))

to po co kupiłeś iphona, kup wieszającą się i zamulającą, w dodatku zrobioną z tandetnego plastiku, nokię n95 i już! przecież (chyba) nikt cię nie zmusza do używania iphone.

co do barku aplikacji to prawda, ale weź pod uwagę, że jest już soft 2.0 i appstore, w którym sukcesywnie będą się pojawiały aplikacje o których mówisz oraz wiele innych, których nie uświadczysz w nokii.

#19 dyndas

dyndas
  • 4424 posts

Posted 18 July 2008 - 14:25

A Gmail wcale nie jest lepszy owiele lepsza jest skrzynka na wp!
Tego się nie da wogule urzywać normalnie!
?

dramat... a wlasciwie dwa dramaty...

#20 Radiorama

Radiorama
  • 35 posts
  • SkądKraków

Posted 18 July 2008 - 14:30

zgadza się mam nokie E71 iPhona kupiłem bo słyszałem ohy i ahy na jego temat, tylko że po bliższym zapoznaniu się okazuje się że nie jest tak różowo jak go opisują użytkownicy, więc sorry za język i wzburzenie ale moja frustracja sięgnęła zenitu! Urzytkownik NIE powienien w ogóle zaglądac na forum i tracić godzin czasu na wczytywanie się jak co zrobić ! a tu okazuje się że aby najprostszą czynność wykonac to trzeba to, tamto instalować, grzebac w rejestrze i jeszcze nie wiado mo co robić... Zgadzam się że N95 to badziew bo miałem, iPhone ma swoje zalety ale wad chyba jest więcej... Więc czy ktoś zaproponuje rozsądne rozwiązanie co mam z 1200 maili zrobić aby były wyświetlone jako przeczytane, głupie propozycje typu to sobie załuż konko na Gmailu mnie nie interesują... Ktoś zapytał poco ściągac tyle mailii otóż żeby mieć archiwum przy sobie choć by poto właśnie...

#21 hasos

hasos
  • 2164 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 July 2008 - 14:33

Ktoś zapytał poco ściągac tyle mailii otóż żeby mieć archiwum przy sobie choć by poto właśnie...

zawsze się można zalogować na skrzynkę przez safari, ale tu masz rację, po to jest skrzynka e-mail by były tam maile. cóż, niestety, zostaje ci podzielić 1200 po równo na członków twojej rodziny i każdemu zadać, by odkliknął swoją część - nie ma innej możliwości.

#22 Radiorama

Radiorama
  • 35 posts
  • SkądKraków

Posted 18 July 2008 - 14:34

Nie ma możliwości zapisu bo to telefon Apple, nie Microsoftu. Nokia też nie jest microsoftu a ma...

#23 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 July 2008 - 14:36

a tu okazuje się że aby najprostszą czynność wykonac to trzeba to, tamto instalować, grzebac w rejestrze i jeszcze nie wiado mo co robić...

Mówisz tutaj o tej kopii zapasowej danych? Wiesz co trzeba zrobić? Otóż trzeba pobrać program Total Commander, zainstalować mu wtyczkę T-PoT (kilka sekund - dwa kliknięcia), wejść do iPhone'a, do /var/mobile/Library/ i zgrać na dysk poszczególne foldery: Mail, SMS, Calendar itd. To wszystko! A program iPhone PC Suite (nawiązując do Nokia PC Suite, czy jak to tam) robi backup za pośrednictwem jednego przycisku. Nie wiem o co Ci chodzi... ;)

#24 Radiorama

Radiorama
  • 35 posts
  • SkądKraków

Posted 18 July 2008 - 14:41

wlaśnie zainstalowałem ten program, wyświeylił mi jakiś tekst po krzaczastemu i zaczął coś?? nie wiadomo gdzie sam bez mojej zgody ściągać...
poczym wyświetliło się okienko Net Dragon ??? jaki smok ?? z dwoma przyciskami z krzaczkami w środku???
i co mam zamknąć oczy i kliknąć w ciemno?? to z lewej czy to z prawej strony??

---- Dodano 18-07-2008 o godzinie 15:42 ----
No Panowie bądźmy poważni to chyba jakieś nie porozumienie jest...

#25 hasos

hasos
  • 2164 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 July 2008 - 14:45

angielska wersja Pobierz iPhone PC Suite 1.0.7.2 - ściągnij ostatnią wersję z Programy IDG.pl

i polska RapidShare: Easy Filehosting

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users