Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kłopoty z GeForce 8400/8600M

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
317 odpowiedzi w tym temacie

#301 dair

dair
  • 67 postów
  • SkądGDSK

Napisano 07 czerwca 2010 - 14:06

przed chwilą padła mi karta graficzna w moim MBP :/ tzn mam nadzieję, że to karta graficzna. MBP się włącza ale nie wyświetla obrazu na monitorze. Ma zlecenie do zrobienia na jutro. Czy jest jakaś możliwość podłączenia MBP do drugiego MBP i zgranie danych z dysku? Jeśli tak to proszę o pomoc. Mam dwa MBP połączone kablem firewire - ale nie widzę dysku na chodzącym MBP, czy coś muszę wcisnąć, żeby komputer połączył się z dyskiem w zepsutym MBP? z góry dziękuję za pomoc.

#302 B@rtasMAC

B@rtasMAC
  • 572 postów

Napisano 07 czerwca 2010 - 14:34

jeśli się nie mylę, to na skopanym kompie podczas uruchamiania systemu wciśnij literę "T", wtedy komputer powinien przejść w tryb dysku

#303 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 07 czerwca 2010 - 14:38

Nie mylisz sie ;)

#304 dair

dair
  • 67 postów
  • SkądGDSK

Napisano 07 czerwca 2010 - 15:06

działa :) czyli karta graficzna się posypała, a nie płyta główna ? dzięki!

#305 B@rtasMAC

B@rtasMAC
  • 572 postów

Napisano 07 czerwca 2010 - 15:07

bardzo możliwe że karta graficzna, tyle że nie mam pewności czy ona nie jest wlutowana w płytę główną ;) (wiedzący lepiej - poprawcie jak co)

#306 t.sikora

t.sikora
  • 657 postów

Napisano 07 czerwca 2010 - 16:13

jest - wymiana karty graficznej = wymiana płyty głównej pozdro

#307 migajmi@o2.pl

migajmi@o2.pl
  • 6 postów

Napisano 15 września 2010 - 18:26

Oddałem komputer do Cortlandu z powodu awarii nvidii, klasyfikuj się do wymiany za darmo. Dzisiaj dostaje maila: ''Dokonaliśmy zamówienia części, jednak Apple niestety nie posiada owego numeru seryjnego w swojej bazie, dlatego też prosimy o dosłanie dowodu zakupu, aby zamówienie części mogło zostać zrealizowane.'' Komputer kupiłem bez dowodu zakupu, a pan który sprzedał także go nie ma, kupił dwa razem w USA. Powiedział że w związku tym że kuputer był kupiony 19miesięcy temu nie da śię odzyskać rachunku z Apple.com. Nie wiem co mam robić, nie stać mnie na wymiane karty graficznej prywatnie, pewnie samo odesłanie komptera pochłonie 500zł. Ktoś wie co można zrobić?

#308 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 15 września 2010 - 19:28

Jak dla mnie to jakaś paranoja kwalifikująca się do zgłoszenia do rzecznika praw konsumenta. Apple publicznie przyrzeka naprawę a gdy dochodzi co do czego w swoich bazach nie umieją znaleźć numeru seryjnego swojego laptopa.

#309 migajmi@o2.pl

migajmi@o2.pl
  • 6 postów

Napisano 15 września 2010 - 20:04

Zgadzam się absolutnie. Jutro będe prosił błagał mam nadzieję że uda się.

#310 t.sikora

t.sikora
  • 657 postów

Napisano 15 września 2010 - 20:29

''Dokonaliśmy zamówienia części, jednak Apple niestety nie posiada owego numeru seryjnego w swojej bazie, dlatego też prosimy o dosłanie dowodu zakupu, aby zamówienie części mogło zostać zrealizowane.''
Ktoś wie co można zrobić?

moim zdaniem powinna wystarczyć rejestracja TUTAJ
pozdro

#311 migajmi@o2.pl

migajmi@o2.pl
  • 6 postów

Napisano 16 września 2010 - 11:04

Dziękuje t.sikora,zalogowałem się tam, może coś pomoże. Pani z serwisu powiedziała że sobaczy co da się zrobić bez dokumentu zakupu i odezwie się za poł godziny.

#312 migajmi@o2.pl

migajmi@o2.pl
  • 6 postów

Napisano 16 września 2010 - 13:25

Po 3 i poł godziny zadzwonił do mnie pan że jestem już zajerestrowany do apple i części są w drodze, oczywiście w ramach darmowej wymiany. Dziekuje jeszcze raz, tym razem historia kończy sie z happy endem.

#313 t.sikora

t.sikora
  • 657 postów

Napisano 16 września 2010 - 13:43

Po 3 i poł godziny zadzwonił do mnie pan że jestem już zajerestrowany do apple i części są w drodze, oczywiście w ramach darmowej wymiany.
Dziekuje jeszcze raz, tym razem historia kończy sie z happy endem.

jak widać warto wcześniej zaresjetrować produkt :)
pozdro

#314 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 21 września 2010 - 09:41

Ostatnio sporo tych laptopów jest jednak odrzucanych przez autoryzowane serwisy, ponieważ nie przechodzą testów programu na grafikę. Przychodzi średnio do mnie jeden taki egzemplarz w tygodniu. Z moich obserwacji wynika, że jednym z czynników dobijających te laptopy jest instalacja na nich SNOW. Jak wiadomo ten system korzysta z akceleracji grafiki, co powoduje większe wydzielanie ciepła przez nią. Chłodzenie nigdy nie było dobrą stroną w laptopach Apple, czego skutkiem jest przegrzanie chipu 8600m.

#315 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 21 września 2010 - 18:59

I to byl niestety jedyny powod dla ktorego nie pakowalem sie w uzywanego lapka z ta grafika... a szkoda bo design jest boski. Coz...

#316 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 21 września 2010 - 19:07

I to byl niestety jedyny powod dla ktorego nie pakowalem sie w uzywanego lapka z ta grafika... a szkoda bo design jest boski. Coz...

Niekoniecznie. Ja niedawno sprzedałem MBP z taką grafiką który już przeszedł ten problem (tj. ma nową płytę główną). Jeśli znajdziesz na rynku coś takiego to jak najbardziej polecam.

Pozdrawiam.

#317 t.sikora

t.sikora
  • 657 postów

Napisano 21 września 2010 - 20:04

Niekoniecznie. Ja niedawno sprzedałem MBP z taką grafiką który już przeszedł ten problem (tj. ma nową płytę główną). Jeśli znajdziesz na rynku coś takiego to jak najbardziej polecam.

Pozdrawiam.

Oby nowy właściciel nie miał takich kłopotów, jak ja miałem

Pozdro

#318 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 29 września 2010 - 22:10

Jezeli, ktos mieszka w USA to moze byc pomocne:
NVIDIA Class-Action Settlement for MacBook Pro Owners - Mac Rumors
The NVIDIA GPU Litigation - Home Page

---------- Wpis dodano o 21:10 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:57 ----------

Ostatnio sporo tych laptopów jest jednak odrzucanych przez autoryzowane serwisy, ponieważ nie przechodzą testów programu na grafikę.
Przychodzi średnio do mnie jeden taki egzemplarz w tygodniu.
Z moich obserwacji wynika, że jednym z czynników dobijających te laptopy jest instalacja na nich SNOW.
Jak wiadomo ten system korzysta z akceleracji grafiki, co powoduje większe wydzielanie ciepła przez nią.
Chłodzenie nigdy nie było dobrą stroną w laptopach Apple, czego skutkiem jest przegrzanie chipu 8600m.

Tu nie chodzi o przegrzewanie, ale o zjawisko szoku termicznego, czyli stan niska temperatura - wysoka temperatura. Cos jak przebieg prostokatny ;) PCB, chip i polaczenia lutowane ciagle pracuja mechanicznie. Polaczenia lutowane pekaja na wskutek roznicy temperatur/stresu mechanicznego. Tak to podejrzewam sie odbywa. Trudno winic SL za to, choc byc moze dolewa oliwy do ognia.

Z tym chlodzeniem to nie masz racji - wszystkie laptopy z ww GPU maja problemy, a przeciez maja rozne uklady chlodzenia. Te pod Windows maja wieksze predkosci obrotowe. Wielkosc heatpipe nie wziela sie z powietrza, tak samo jak nie bierze sie z powietrza wielkosc radiatora chlodzacego komponenty elektroniczne - to dopasowywuje na podstawie obliczen/symulacji i testow rzeczywistych + pomiary.

Za bledy dostawcow trzeba niestety placic - watpie, aby Apple bylo szczesliwe z tego powodu, ale przyklad kolegi Sikory wskazuje, ze firma zachowuje sie nader godnie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych