Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zestaw Hi-Fi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 13 lipca 2008 - 15:36

Zwracam się do Was z prośbą o poradę.
Wiem, że od tego są portale o tematyce hi-fi, ale ludzie tam piszący są tragiczni.
Dla mnie dobry zestaw muzyczny to taki za 4000 nie 140.000 pln!
Oni tego nie rozumieją i najpierw godzinami trzeba definiować wartości, określenia etc. by dojść z nimi do porozumienia.
A Makowcy to ludzie wszechstronni, może się znacie.

Do rzeczy.
Jest osprzęt:
- telewizor LCD (hdmi, cinche etc.)
- xbox 360 (optyczne)
- iMac (optyczne / jack)
- głośniki Logitech Z5500

Teraz tak.
Logitech Z5500 - jest w sypialni (odbiera sygnał, dzwięk nadawany przez iMaca przez Airport Express) - więc problemu nie ma.
Telewizor, iMac i Xbox stoją w salonie - więc to tu jest problem.

Jak to wszystko połączyć??
Jaki zestaw "kina domowego" polecacie?
A może lepiej kupić wzmacniacz i kolumny osobno? Jakie marki?
Na co zwrócić uwagę przy zakupie (parametry)?
Cena do 4000 pln.

P.S. Dodam że nie zależy mi by zestaw miał odtwarzacz DVD, tuner itp. do tego służy mi iMac, podłączony kablerm HDMI z telewizorem. Chodzi o wzmacniacz i głośniki.

#2 xchomik

xchomik
  • 129 postów
  • SkądSuwałki

Napisano 13 lipca 2008 - 17:35

Błąd w myśleniu, najpierw odpowiedz sobie na pytanie co chcesz uzyskać? Gdzie jaki sygnał chcesz mieć i co z nim zrobić? Bo pytanie "jak to wszystko połączyć?" nie wystarczy żeby Ci na nie odpowiedzieć. No, to tyle jeśli chodzi o metodologię. A w praktyce to zapewne chodzi Ci o to, że chcesz mieć dźwięk z iMaca na zestawie głównym plus po wifi w sypialni, na tv wideo z xboxa, a dźwięk z xboxa również na zestawie głównym. W przypadku gdybyś chciał mieć także na tv sygnał wideo z iMaca no to wiadomo, przejściówka na dvi, potem zdaje się trzeba by poszukać przejściówki na hdmi i do drugiego portu w tv (mam nadzieję, że ten model ma dwa wejścia hdmi?). Co do samego audio, poszukaj sobie jakiego porządnego amplitunera z odpowiednią liczbą wejść takich jakie Ci są potrzebne (opto, RCA, jakiekolwiek inne). Proponuję coś ze stajni Harman Kardon'a, ewentualnie Rotel, Yamaha, Onkyo... Co do zestawów głośnikowych to polecam produkty B&W. Seria i model dobierz już pod moc amplitunera (moc zestawów RMS równa mocy RMS amplitunera, a w przypadku podania mocy z innym przypisem np, sin, program, tudzież peak - zapytaj o wartości tych mocy sprzedawcę amplitunera, jeśli nie wie, zmień sklep, to jest sprzęt za takie pieniądze i takiej klasy, że te wartości muszą być znane) i do możliwoście swojej kieszeni. No to w zasadzie tyle, chyba że masz jakieś jeszcze pytania to pisz, albo na PM.

#3 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 14 lipca 2008 - 07:51

Dzięki za zainteresowanie.
Generalnie wiem co chce uzyskać.

Sypialnia - Logitechy 5500 bezprzewodowo przez Airporta z iMac'iem.
Salon - wszystko podpięte pod amplituner i zestaw głośników.
Czyli dzwięk z xBoxa, telewizora i iMaca tam właśnie "ląduje".

Kwestia obrazu już dawno załatwiona (tak jak pisałeś,DVI-HDMI)
Wszystko niby jasne, ale ...
- np. zarówno iMac i xBox mają wyjścia optyczne, czyli rozumiem że Amplituner też musi mieć min. dwa takie wejścia. (są takie?)
- salon do najmniejszych nie należy i kwestia rozwiązania okablowania
- kompletnie nie znam się na parametrach głośników i amplitunera i chce coś wybrać w miarę rozsądnego (
xchomik dziękuję za sugestie, na pewno wykorzystam tę widzę)

#4 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 14 lipca 2008 - 08:13

Jedna ważna rzecz, mianowicie podłączenie kablem optycznym... Ten typ połączenia cyfrowego nie obsługuje dźwięku 5.1 i tak naprawdę nadaje się tylko do stereo. Jest to rozwiązanie, które nie zda egzaminu przy tej konfiguracji. Druga sprawa, to dźwięk 5.1 z Maćka. O ile wiem, to nasze Maki nie obsługują czegoś takiego i trzeba zastosować zewnętrzną kartę dźwiękową. I na koniec kwestia finansów. Za cenę ok. 4000 zł. ciężko będzie znaleźć dobrze brzmiący zestaw KD. Będzie to jedynie coś ze średniej półki, dobrze brzmiące w filmie, marnie w muzyce. Jeżeli ma to być układ uniwersalny, to może lepiej pomyśleć o zestawie stereo za tą cenę. W takim układzie można już pokusić się o naprawdę przyzwoitą integrę i zacne głośniki podłogowe. Zagra to o niebo lepiej, a tak naprawdę i w filmie odda bardzo wiernie przestrzeń.

#5 cizu

cizu
  • 943 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lipca 2008 - 16:56

Cos z yamahy plus cos z B&W

#6 cohiba

cohiba
  • 36 postów
  • SkądRadzymin

Napisano 14 lipca 2008 - 18:38

napiszę o moich doświadczeniach, bo miałem podobne dylematy; odwiedziłem kilka salonów firmowych ( nie media markt ), podpytywałem sprzedawców, jak trafisz na fachowca, to wiele ciekawych rzeczy się dowiesz, pochwalą nawet konkurencję; wybrałem kino domowe harman kardon; udało mi się wynegocjować niezły rabat ( kupiłem taniej niż w MM ); zanim była dostawa, wypożyczyli mi sprzęt z wystawy bym mógł odsłuchać kolumny w innej firmie; wybrałem kolumny Koda 5.1, oczywiście podłogowe, jeśli masz duży pokój dzienny, to tylko podłogowe; kupowałem 3 lata temu, nie znam obecnych cen, ale wydaje się, że spadły; przytoczę jeszcze jedną opinię fachowca: " cały budżet na kino domowe podziel na dwa, za połowę kup amplituner i dvd, a za drugą połowę kolumny "; zapewne mój zestaw nie jest audiofilski, ale na moje potrzeby jest super; jeśli dużo czasu spędzasz w pokoju dziennym, naprawdę warto kupić router i oczywiście Apple TV, absolutna rewelacja radzę wydać odrobinę więcej kasy, by mieć niezawodny i całkiem niezły sprzęt

#7 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 14 lipca 2008 - 19:18

Jedna ważna rzecz, mianowicie podłączenie kablem optycznym... Ten typ połączenia cyfrowego nie obsługuje dźwięku 5.1 i tak naprawdę nadaje się tylko do stereo. Jest to rozwiązanie, które nie zda egzaminu przy tej konfiguracji.
Druga sprawa, to dźwięk 5.1 z Maćka. O ile wiem, to nasze Maki nie obsługują czegoś takiego i trzeba zastosować zewnętrzną kartę dźwięko.

O proszę, nie miałem o tym pojęcia!
Generalnie chodzi mi o słuchanie muzyki - głównie elektronicznej: ambient, chillout - więc raczej w grę wchodzi szeroka gama dzwięków a nie basy i łupu-tupu.
Ale miło by było obejrzeć też film, z dość dobrym dzwiękiem.

Nie oczekuję cudów, wszak to tylko 4000 pln, ale czegoś o niebo lepszego niż obecne Logitechy Z5500.

Jaką kartę dzwiękową zewnętrzną polecasz?

---- Dodano 14-07-2008 o godzinie 20:22 ----

wybrałem kino domowe harman kardon; udało mi się wynegocjować niezły rabat ( kupiłem taniej niż w MM );
zanim była dostawa, wypożyczyli mi sprzęt z wystawy bym mógł odsłuchać kolumny w innej firmie;
wybrałem kolumny Koda 5.1, oczywiście podłogowe, jeśli masz duży pokój dzienny, to tylko podłogowe;

Faktycznie cena nie odstrasza jeśli o tym mówisz: Harman Kardon Cine Vision 7 - PorĂłwnanie ofert i cen w sklepach internetowych
Ale głośniczki faktycznie malutkie ... dobrze oddają dzwięk?
Głośniki podłogowe?
(chodzi o te "wieżyczki" stojące na ziemi? tak, tak tylko takie brałem pod uwagę)

jeśli dużo czasu spędzasz w pokoju dziennym, naprawdę warto kupić router i oczywiście Apple TV, absolutna rewelacja

Powiadasz że to się sprawdza?
W sumie muzykę odtwarzam z zewnętrznego dysku przez iTunes.

#8 cizu

cizu
  • 943 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lipca 2008 - 20:48

Wpierw wybierz amplituner, a potem dobierze sie kolumny i kable. Co przemawia za Yamaha to ze nie wydaje pieniedzy na "nalepki" (certyfikaty) tylko pakuje mase rzeczy, za ktore inni wolaja 2x tyle. Oczywiscie moze postawic pytanie o jakosc dzwieku, a na tym polu niczym nie ustepuje denonowi. Ale to tez zalezy czego szukasz. Yamaha jest powiedzmy uniwersalna i mysle ze po przesluchaniu jej z kolumnami B&W beda Ci sie podobac. Niemniej ciezko cos doradzac, bo najlepiej jest przejechac sie do kilku salonow, spytac o sprzet w przedziale cenowym, ktory nas interesuje i umowic sie na odsluch. Pamietaj o zabraniu swojej muzyki - ta ktorej brzmienie znasz i wiesz czego oczekujesz, jak ma zagrac sprzet. Filmy najczesciej sa do dyspozycji w wiekszosci salonow. Taka mala uwaga jesli ktorys specjalista powie Ci ze kable nie maja znaczenia na frontowe glosniki to zmien specjaliste. I tu nie mowie iz tylko ucho audiofila uslyszy roznice, ale o tym ze rozne kable roznie prezentuja dzwiek i kazdy(a przynajmniej wiekszosc) te roznice uslyszy. Stad wpierw wybierz jakis model amplitunera, a potem kolumny sie dobierze. Co do karty dzwiekowej to sam czekam na jakies propozycje dobrej do kina domowego na fire wire ew. usb.

#9 cohiba

cohiba
  • 36 postów
  • SkądRadzymin

Napisano 14 lipca 2008 - 21:55

mój zestaw: AVR 435 i DVD 31; nie wiem ile obecnie kosztują, kupowałem 3 lata temu; mogę jedynie polecić ci dystrybutora w wawie; właśnie sprawdziłem ile kosztują; nie pamiętam ile zapłaciłem, ale chyba przesadzili na ceneo; harman ma dosyć duży wachlarz produktów, więc nawet jeśli wybierzesz najtańszy, to dla zwykłego użytkownika jak ja, to będzie to sprzęt świetny; co do dvd, musisz sprawdzić jakie formaty obsługuje sprzęt, i czy ci to odpowiada; ja mam kolekcję filmów tylko w formacie dvd; co do dźwięku, to według opinii specjalistów, bo ja się nie znam, to harman doskonale przetwarza dźwięk np. stereo na 5.1; ja mam podpięty telewizor i całe zasoby itunes; oczywiście filmy dvd z dolby digital to jest różnica kilku klas w stosunku do filmów w wersji telewizyjnej; nawet głuchy wyczuje; niektóre filmy dvd mają dźwiek w formacie dts es, to już całkowite kozactwo; wtedy możesz poczuć, że masz prawdziwe kino domowe; małymi kolumienkami nie zawracałem sobie głowy, choć wiele osób je polecało, kolumienki harmana czy bose, może są i dobre, ale ja ich nie próbowałem; wg mnie jest to rozwiązanie do małych powierzchni; każdy sprzedawca sprzętu polecał kolumny podłogowe, i żeby na nich nie oszczędzać, bo co z tego, że masz dobry sprzęt, jak kolumny tego nie przeniosą; co do apple tv; to jest najlepsze moje urządzenie, a zapewne nie do końca przeze mnie wykorzystywane; 1. muzyka w itunes z imaca, dostępna w każdej chwili w salonie, bez przekładania płytek, nagrywania, kopiowania; 2. podcasty, to samo; mam kilka bezpłatnych subskrybcji z itunes store; 3. filmiki, teledyski, wszystkie automatycznie dostępne w salonie; 4. zdjęcia, automatem, całe kolekcje na tv, bez włączania komputera; 5. bezpośredni dostęp do you tube, z kanapy, bez włączania komputera i kabli; 6. zdjęcia z serwisu flickr, dostępne z kanapy; byłoby więcej funkcji, ale w Polsce nie mamy dostępu do wszystkich; dodatkowo wiele opcji prezentacji zdjęć, tworzenia list ulubionych utworów; podoba mi się serwis Flickr, np. robisz zdjęcie na imprezie iphonem, automatycznie zdjęcie jest wysyłane na serwer flickr ( jeśli jest wifi ), a ty potem przeglądasz zdjęcie w telewizorze, nic więcej nie robiąc, albo twoi znajomi wrzucają zdjęcia na swoje konto we flickr, a ty je sobie oglądasz i to na tv, bez wysyłania maili, włączania komputera, kopiowania itd.

#10 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 lipca 2008 - 17:42

każdy sprzedawca sprzętu polecał kolumny podłogowe, i żeby na nich nie oszczędzać, bo co z tego, że masz dobry sprzęt, jak kolumny tego nie przeniosą;

zdziwilbym sie gdyby sprzedawca polecal cos na czym zarobi mniej.
jezeli kupujesz zestaw z wieksza iloscia glosnikow niz stereo to nie musisz kupowac duzych kolumn. chyba ze mieszkasz w hali fabrycznej lub sasiedzi lubia sluchac tego co ty o tej samej porze.

jezeli kupujesz wzmacniacz i kolumny osobno to zwroc uwage, ze przydalaby sie mozliwosc odsluchu takiego a nie innego polaczenia, a jeszcze lepiej jezeli sklep umozliwia wymiane zakupionego sprzetu na inny w ciagu kilku dni. wtedy masz mozliwosc sprawdzenia jak to gra u ciebie w domu. a grac bedzie na pewno inaczej niz w salonie.

ps jak chesz kupowac kable glosnikowe dla rzekomych audiofili to ci te 4k nawet na pol metra nie wystarczy. ;) glowe daje ze bedziesz bardzo zadowolony z rezultatu kupujac dobrej jakosci ofc po kilka zl za mb.

#11 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 16 lipca 2008 - 08:12

jezeli kupujesz zestaw z wieksza iloscia glosnikow niz stereo to nie musisz kupowac duzych kolumn. chyba ze mieszkasz w hali fabrycznej lub sasiedzi lubia sluchac tego co ty o tej samej porze.

A co ma wspólnego ilość głośników z jakością dźwięku??? Chcąc uzyskać dobrą jakość dźwięku przy zestawach 5.1 stosuje się duże głośniki frontowe, najlepiej oczywiście podłogówki. Można też użyć tzw. monitory, mniejsze głośniki ustawione na standach, jednak suma końcowa porównywalnego brzmieniowo zestawu wyjdzie zwykle większa niż głośników podłogowych. Głośniki tylne, efektowe, rzeczywiście mogą być mniejsze. Nie muszą dawać tak wyrazistego basu, jak frontowe. Jednak średnicę i górne pasmo powinny odwzorowywać na poziomie frontowych.

jak chesz kupowac kable glosnikowe dla rzekomych audiofili to ci te 4k nawet na pol metra nie wystarczy. ;) glowe daje ze bedziesz bardzo zadowolony z rezultatu kupujac dobrej jakosci ofc po kilka zl za mb.

Z tymi cenami nie przesadzajmy, swoje Van Den Hul'e kupiłem za kilkadziesiąt zł za m. Wiadomo, nikt nie będzie kupował Velum'a, czy AudioQuest'a do zestawu KD za 4K zł. warto natomiast poeksperymentować nieco z przewodami, efekty mogą być dla wielu zaskakujące.

#12 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 16 lipca 2008 - 18:27

chyba sie nie zrozumielismy. ja wlasnie mialem na mysli kupno monitorow na przod zamiast duzych glosnikow podlogowych. jakosc bedzie ta sama, cena mniejsza, a basami zajmie sie sub. przypominam ze mowimy tutaj o calym zestawie kina do 4k wiec bez szalenstw, a i kupowanie go w kawalkach jest ciezkim zadaniem jezeli nie mamy mozliwosci posluchania calosci jednoczenie w jednym sklepie. zalezy ile tego kabla bedzie trzeba kupic. przy 5.1 i sporym pomieszczeniu moze sie okazac, ze cena okablowanie dorownuje cenie reszty zestawu - przy tych kilkudziesieciu zl za mb. imho jezeli muzyki bedziemy sluchac stereo, to mozna zrobic maly skrot i do przednich glosnikow kupic znacznie lepsze kabelki. reszte okablowania mozna wymienic jak sie nam kondycja finansowa poprawi. no skoro mamy dwa rodzaje okablowaniato mozemy poprosic znajomego o slepy test. bo jak nie slyszymy poprawy to po co przeplacac. :) ps moja ocena nie jest obiektywna, poniewaz mnie bardziej odpowiadaja mniejsze glosniki na podstawkach.

#13 cohiba

cohiba
  • 36 postów
  • SkądRadzymin

Napisano 20 lipca 2008 - 12:44

wcale nie musisz mieszkać w lofcie, by odczuć różnicę; jeśli pokój jest małozagracony i ma ponad 20m2 sprawdzają się zestawy tzw. podłogowe;
co do poleceń sprzedawców, to nie odczuwałem naciągactwa, jeśli masz konkretny budżet, to żadne namowy sprzedawców nie pomogą;

Wpierw wybierz amplituner, a potem dobierze sie kolumny i kable.

Taka mala uwaga jesli ktorys specjalista powie Ci ze kable nie maja znaczenia na frontowe glosniki to zmien specjaliste. I tu nie mowie iz tylko ucho audiofila uslyszy roznice, ale o tym ze rozne kable roznie prezentuja dzwiek i kazdy(a przynajmniej wiekszosc) te roznice uslyszy.

Stad wpierw wybierz jakis model amplitunera, a potem kolumny sie dobierze.

owszem kable mają znaczenie;
odradzam wcześniejszy wybór amplitunera, bo jeśli znaczną kwotę wydasz na niego, nie starczy Ci na kolumny;

Co przemawia za Yamaha to ze nie wydaje pieniedzy na "nalepki" (certyfikaty) tylko pakuje mase rzeczy, za ktore inni wolaja 2x tyle.

Podobny argument przeciwników Appla. Bez komentarza.
Jednocześnie muszę stwierdzić, że sam brałem pod uwagę Yamahę, jednak wybrałem Harmana, a przeważyły czynniki czysto merytoryczne, mające znaczenie tylko dla mnie jako użytkownika.

Do autora wątku:
poczytaj o możliwościach konkretnych modeli, pod kątem swoich potrzeb;
najpierw dokonaj selekcji "budżetowej", nie oszczędzaj na kolumnach, niezależnie czy będą podłogowe czy monitorki;
odsłuchaj swoją muzykę;
sprawdź możliwości podłączenia zewnętrzynych urządzeń, czy ilość i co ważne rodzaj wej/wyj, jest odpowiednia dla Ciebie;
jest kilka czasopism porównujących możliwości konkretnych modeli

#14 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 20 lipca 2008 - 16:04

6,

małe uzupełnienie informacji od renqien:

Jedna ważna rzecz, mianowicie podłączenie kablem optycznym... Ten typ połączenia cyfrowego nie obsługuje dźwięku 5.1

Obsługuje AC3 , czyli skompresowany przeplot sześciu śladów audio

i tak naprawdę nadaje się tylko do stereo.

Nadaje się też do kina domowego

Jest to rozwiązanie, które nie zda egzaminu przy tej konfiguracji.

Właśnie zdaje egzamin u mnie - z MacMINI optycznym kablem podaje strumień AC3 na Amplituner z dekoderem Dolby Digital.

JestDruga sprawa, to dźwięk 5.1 z Maćka. O ile wiem, to nasze Maki nie obsługują czegoś takiego i trzeba zastosować zewnętrzną kartę dźwiękową.

Obsugują AC3 bez zewnętrznej karty dźwiękowej

#15 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 lipca 2008 - 18:03

wcale nie musisz mieszkać w lofcie, by odczuć różnicę; jeśli pokój jest małozagracony i ma ponad 20m2 sprawdzają się zestawy tzw. podłogowe;
co do poleceń sprzedawców, to nie odczuwałem naciągactwa, jeśli masz konkretny budżet, to żadne namowy sprzedawców nie pomogą;

nawet najlepsze glosniki nie dadza rady w golym i do tego szesciennym pokoju. ;) ale zgadzam sie ze trzeba dopasowac sie do warunkow mieszkaniowych. nawet jezeli to oznacza zwiekszenie budzetu.

nie chodzilo mi o naciaganie ale o zwyczajna chec sprzedania wyzszego (i drozszego) modelu, o to ze trzeba sie twardo trzymac wlasnych mozliwosci finansowych bo latwo sie zapedzic.

bardzo dobry pomysl z tym nieoszczedzaniem na kolumnach. chociaz w moim przypadku (sytuacja bardzo podobna ale wzgledy finansowe dystuja kupno albo tv albo kina) beda to dwie dobre kolumny stereo + tv i spokojne doskladanie reszty zestawu pozniej.
macie jakies propozycje co do kolumn stereo majacych sluzyc przede wszystkim do muzyki, a tylko czasem jako front w kinie domowym?

#16 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 21 lipca 2008 - 20:08

nawet najlepsze glosniki nie dadza rady w golym i do tego szesciennym pokoju. ;)

Brawo... długo czekałem na ten tekst.

ale zgadzam sie ze trzeba dopasowac sie do warunkow mieszkaniowych. nawet jezeli to oznacza zwiekszenie budzetu.

Dokładnie tak.

macie jakies propozycje co do kolumn stereo majacych sluzyc przede wszystkim do muzyki, a tylko czasem jako front w kinie domowym?

Tak. JBL. I 12" Subwoofer. Wojny Gwiezdne. Projektor HD. Zioło.:wink:

uuuu u

---- Dodano 21-07-2008 o godzinie 20:12 ----
Albo jeszcze lepiej : zamiast Wojen Gwiezdnych - Need For Speed na PS i kierownica.

Naprawdę myślę, że w takich sytuacjach trba bardziej czuć, niż słyszeć. Ale też ważne informacje o kierunkach, wyrażone w wyższych częstotliwościach, powinny być w miarę wiernie oddane. Dlatego myślę o JBL'ach serii THX i potężnym subwooferze..

#17 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 21 lipca 2008 - 21:20

do grania mam komputer, zreszta nfs to nie moj typ gier. projektor ogladalem u znajomego. nie podobala mi sie jakosc (i mieszkania nie mozna przewietrzyc bo sie robactwo zlatuje). sub zaliczam do kina domowego, zreszta by mnie sasiedzi eksmitowal gdybym ich znienacka zaatakowal. niech sie przyzwyczajaja stopniowo. :) tymczasem szukam tylko glosnikow stereo w rozsadnej cenie. bardzo dobre opinie kraza o kefach (jezeli to beda male monitory, to pozniej moga pojsc na tyl) ale zeby takie w sklepie znalezc, za rozsadna cene i tak zeby sie dalo posluchac w spokoju najpierw... ciezko. wszedzie pelno jest wharfedale, ktore sa tanie, ale tu ten sam problem - nie ma gdzie posluchac. wszedzie maja za to glosniki za ~2k. gdzies wsiakl caly middle-end. ps zdaje mi sie ze widzialem na allegro uzywane thx za jakies smieszne pieniadze u siebie na miejscu. moglbym wpasc do sprzedawcy i potestowac skoro jest przynajmniej jedna pozytywna opinia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych