Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

dysk zewnętrzny na FW 800, czy warto?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zbyszek007

Zbyszek007
  • 2 postów

Napisano 31 maja 2006 - 19:11

Witam Chcę podłączyć do swojego PB zewnętrzny dysk twardy na FW. Znalazłem obudowę, która obsługuje FW 800, ale jest dużo droższa od obudów na FW 400 - Welland ME-740U2F2. Dysk, który chcę podpiąć to albo MAXTOR 250GB 7L250R0, albo SEAGATE 200GB ST3200827A. Czy wykorzystanie tego portu pod dysk twardy ma w ogóle sens, czy taki transfer nie jest potrzebny i nie ma sensu przepłacać. Jakie są Wasze opinie? Dysk chcę przede wszystkim wykorzystać do zabawy z iMovie i iDVD. Czy ktoś z Was podpinał powyższe dyski do Maca? Ostatnio próbowałem podpiąć dysk znajomego w obudowie Wellanda przez USB i się nie udało, coś tylko pikało, ale system go nie widział - pod XP poszło bez problemu. Nie chciałbym kupić dysku, który by nie współpracował z Mac OS X 10.4.6. Pozdrawiam wszystkich Zbyszek

#2 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 31 maja 2006 - 19:16

Re: dysk zewnętrzny na FW 800, czy warto?

Ostatnio próbowałem podpiąć dysk znajomego w obudowie Wellanda przez USB i się nie udało, coś tylko pikało, ale system go nie widział - pod XP poszło bez problemu.
Nie chciałbym kupić dysku, który by nie współpracował z Mac OS X 10.4.6.

Prawdopodobnie wina nie leżała po stronie samego dysku a sytemu danych... trzeba było dopalić disk utiliti i zobaczyć czy go tam widzi i może sformatować.

#3 Zbyszek007

Zbyszek007
  • 2 postów

Napisano 31 maja 2006 - 19:20

To był dysk kolegi z jego danymi, więc chyba by się trochę zdenerwował jak bym go sformatował pod pretekstem zobaczenia go przez Mac Os'a :mrgreen:

#4 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 31 maja 2006 - 19:20

Ze zwykłego dysku i tak nie osiągniesz transferu na poziomie zwykłego FW, więc nie ma zupełnie sensu.

#5 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 31 maja 2006 - 19:21

To był dysk kolegi z jego danymi, więc chyba by się trochę zdenerwował jak bym go sformatował pod pretekstem zobaczenia go przez Mac Os'a :mrgreen:

Ale wiedział byś że komputer go widzi :) nie koniecznie musiałeś go formatować :)

#6 heretique

heretique
  • 334 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 listopada 2006 - 23:03

Z zaczytanych opinii wynika, że dysk na FW800 będzie szybszy niż FW400,
odpowiedź na twoje pytanie zna Barefeats ;-)

p.s.

A tak w ogóle, to wydaje mi się, że mistrzostwem świata byłoby znalezienie w Polsce obudowy FireWire 800 na dysk 2,5 cala (zasilanej z portu oczywiście).

#7 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 28 listopada 2006 - 23:28

Z tych testów wynika, że FW800 jest warte zainteresowania zwłaszcza dla osób dla których szybkość dysku jest kluczowa (montaż wideo)

Dołączona grafika
Prędkość odczytu

Dołączona grafika
Prędkość zapisu

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych