Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

dysk zewnętrzny na FW 800, czy warto?

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 Zbyszek007

Zbyszek007
  • 2 posts

Posted 31 May 2006 - 19:11

Witam Chcę podłączyć do swojego PB zewnętrzny dysk twardy na FW. Znalazłem obudowę, która obsługuje FW 800, ale jest dużo droższa od obudów na FW 400 - Welland ME-740U2F2. Dysk, który chcę podpiąć to albo MAXTOR 250GB 7L250R0, albo SEAGATE 200GB ST3200827A. Czy wykorzystanie tego portu pod dysk twardy ma w ogóle sens, czy taki transfer nie jest potrzebny i nie ma sensu przepłacać. Jakie są Wasze opinie? Dysk chcę przede wszystkim wykorzystać do zabawy z iMovie i iDVD. Czy ktoś z Was podpinał powyższe dyski do Maca? Ostatnio próbowałem podpiąć dysk znajomego w obudowie Wellanda przez USB i się nie udało, coś tylko pikało, ale system go nie widział - pod XP poszło bez problemu. Nie chciałbym kupić dysku, który by nie współpracował z Mac OS X 10.4.6. Pozdrawiam wszystkich Zbyszek

#2 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 31 May 2006 - 19:16

Re: dysk zewnętrzny na FW 800, czy warto?

Ostatnio próbowałem podpiąć dysk znajomego w obudowie Wellanda przez USB i się nie udało, coś tylko pikało, ale system go nie widział - pod XP poszło bez problemu.
Nie chciałbym kupić dysku, który by nie współpracował z Mac OS X 10.4.6.

Prawdopodobnie wina nie leżała po stronie samego dysku a sytemu danych... trzeba było dopalić disk utiliti i zobaczyć czy go tam widzi i może sformatować.

#3 Zbyszek007

Zbyszek007
  • 2 posts

Posted 31 May 2006 - 19:20

To był dysk kolegi z jego danymi, więc chyba by się trochę zdenerwował jak bym go sformatował pod pretekstem zobaczenia go przez Mac Os'a :mrgreen:

#4 Lack

Lack
  • 2171 posts
  • SkądGdynia

Posted 31 May 2006 - 19:20

Ze zwykłego dysku i tak nie osiągniesz transferu na poziomie zwykłego FW, więc nie ma zupełnie sensu.

#5 JSG

JSG
  • 5459 posts

Posted 31 May 2006 - 19:21

To był dysk kolegi z jego danymi, więc chyba by się trochę zdenerwował jak bym go sformatował pod pretekstem zobaczenia go przez Mac Os'a :mrgreen:

Ale wiedział byś że komputer go widzi :) nie koniecznie musiałeś go formatować :)

#6 heretique

heretique
  • 334 posts
  • SkądKraków

Posted 28 November 2006 - 23:03

Z zaczytanych opinii wynika, że dysk na FW800 będzie szybszy niż FW400,
odpowiedź na twoje pytanie zna Barefeats ;-)

p.s.

A tak w ogóle, to wydaje mi się, że mistrzostwem świata byłoby znalezienie w Polsce obudowy FireWire 800 na dysk 2,5 cala (zasilanej z portu oczywiście).

#7 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 28 November 2006 - 23:28

Z tych testów wynika, że FW800 jest warte zainteresowania zwłaszcza dla osób dla których szybkość dysku jest kluczowa (montaż wideo)

Dołączona grafika
Prędkość odczytu

Dołączona grafika
Prędkość zapisu

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users