Zmiana systemu osX 10.4.11 na osX 10.5.4
Rozpoczęty przez
julekp
, 13 lip 2008 13:04
30 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 21 grudnia 2008 - 23:05
tzn nie będzie musiał przy archive bo zostanie po prostu jak wszystkie inne programy...
O! pamiętaj, że jak zrobisz archive and install to jeśli wszystko pójdzie dobrze, i będzie wszystko działało...(tzn parę rzeczy będziesz musiał poprawić tak czy siak), może jakiś serial ļędzie trzeba na nowo wpisać, albo coś podobnego, albo patcha do leo zainstalować) ale jak system wstanie to wywal stary, będzie w folderze previous systems chyba

Napisano 08 stycznia 2009 - 09:32
Odświeżam kotleta.
Wczorajzrobiłem archive and install.
Wszystko (prawie) chodzi bez zarzutu. Zachowane zostały wszystkie ustawienia do sieci Windows. Co więcej, widzę, że Leo lepiej współpracuje z domeną, bo pobiera skrypty logowania.
Mam tylko jeden problem. Mail otwiera się i pracuje normalnie, ale za diabła nie mogę go zamknąć. CMD+Q ani polecenie z paska nie działa. Dodam, że Mail się nie zawiesza. Tylko Force Quit.
Druga sprawa, a raczej pytanie. Da się zrobić tak, aby LEO po starcie automatycznie mapował dyski sieciowe?
Napisano 10 stycznia 2009 - 10:06
na drugie pytanie nie wiem jak ci odpowiedzieć, ale jeśli chodzi o Maila to zrób update do najnowszej wersji LEO i jak dalej będzie jakoś Mail mulił, daj mu trochę czasu, powinno mu przejść... z Mailem były najgorsze problemy w Leo 15.2 i 15.3
Napisano 10 stycznia 2009 - 10:43
Z tego co pamiętam to tak się dzieje w standardzie. Leopard od razu po uruchomieniu pokazuje dostępne komputery, dlatego na 100% zna również możliwe udostępnienia. A nawet jeśli nie to gładko je rozpoznaje i się z nimi łączy. Oczywiście jest kwestia hasła, ale to rzadko jest problemem, bo większość ludzi, ta mniej światła nie używa haseł, w dodatku na koncie admina.
Tobie jednak zapewne chodzi o to, żeby Leopard automatycznie łączył się z konkretnymi udostępnieniami. Jest taka możliwość poprzez stworzenie sobie programu/skryptu w bardzo prostym programie Automator, działa na zasadach drag-n-drop. Naprawdę bardzo prosty jest, nawet ja, kompletna noga z jakiegokolwiek skryptowania potrawiłem sobie stworzyć link'i do komputerów sieciowych na pulpicie.
Taki program/skrypt można dodać do listy programów uruchamianych przy starcie.
Napisano 13 stycznia 2009 - 14:29
Tak przypuszczałem, że Automator.
Powalczę sobie.
Może off-topicuję, ale pojawił się jeszcze jeden problem. LEO sam zmienia godzinę. Jeśli powiedzmy ustawię 12.00 to po jakimś czasie (parę h) zmienia na godzinę do przodu. Pobieranie czasu z serwera Apple wyłączone. Możliwe, że pobiera jakiś dziwny czas z sieci pod Windą???
Napisano 13 stycznia 2009 - 14:55
Włącz pobieranie czasu - to samo się dostosuje. Co do MacOS i Windows - jeden z nich updatuje czas BIOSu (czyli pewnie EFI w typ przypadku
) - podejrzewam że Windows, z uwzględnieniem czasu zimowego i letniego.Drugi zaś (podejrzewam Leoparda) przez cały rok chowa tam jeden czas, a zależnie od czasu zimowego/letniego - dodaje/odejmuje godzinę softwarowo - bądź nie.
Mam nadzieje, że da się zrozumieć moje wypociny

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych