Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zmiana systemu osX 10.4.11 na osX 10.5.4

• Please log in to reply
30 replies to this topic

#1 julekp

julekp
  • 55 posts

Posted 13 July 2008 - 13:04

Witam Wszystkich, Mam pytanie, noszę się z zamiarem zmiany systemu osX na intelu z 10.4.11 na 10.5.04 - czy w zwiazku z tym bede musial instalowac wszystkie aplikacje ktore mam poinstalowane pod 10.4.11 od nowa? Czy mozna zrobic tak zeby "przeszly" pod nowy system bez potrzeby ponownego instalowania? Są to programy typu quark, adobe CS3 premium oraz masa innych fajnych i przydatnych programików, pozdrawiam

#2 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 13 July 2008 - 13:13

Instalując 10.5 jako podniesienie wersji powinno taki efekt dać. Jednak aby wszystko na 100% działało poprawnie zaistaluj wszystko od nowa. 10.4 ma trochę inną architekturę od 10.5. Do 10.4 włącznie, systemy były oparte na kodzie Free BSD, UNIX'o-podobnym. 10.5 to już w 100% UNIX. Oczywiście w Apple zrobili co mogli aby takie przejście zrobić bezproblemowym, ale życie pisze czasami różne scenariusze, ludzie dziwne rzeczy czasem instalują w systemie, czasem takie, których Apple nie wspiera, a które dość mocno ingerują w system. Stąd biorą się potem różne płacze, że upgrade jest niby do d**y. Poza tym każda instalacja systemu żyje swoim życiem, nie wiem dlaczego, ale tak jest. Upgrade'ując czysty system, mający tylko aktualizacje od Apple'a i oficjalnie wspierane przez nich aplikacje, nie powinno być problemów. Ale mimo wszystko spędź trochę więcej czasu nad tym aprzynajmniej będziesz miał pewność, że wszystko jest jak trzeba.

#3 julekp

julekp
  • 55 posts

Posted 13 July 2008 - 21:31

Dziekuje Ci Witos, troche mnie zmartwiles bo instalowanie wszystkiego od nowa to bedzie troche roboty - a jako ze freelancuje na sprzecie wiec myslalem ze sie da jakos tylko "podmienic" system na osX 10.5 i wszystko bedzie "hulac" tak jak hulalo do tej pory....

#4 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 13 July 2008 - 22:17

proponuje czystą instalkę zrobić

#5 Tojot

Tojot
  • 1187 posts

Posted 13 July 2008 - 22:22

to jest tak: powinno działać i zazwyczaj działa ... ale czasem może się nie udać jak masz pecha (i z systemem przekombinowałeś) :-)

#6 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 14 July 2008 - 08:54

A skoro jesteś najemnikiem, to tym bardziej kłopoty z systemem nie wskazane, sam tak zarabiam i wiem co to znaczy. Poza tym nawet te 3 godziny przy kompie to nie problem. Potem masz spokój na ładnych kilka lat, do wydania systemu 10.6.5 przynajmniej.

#7 dejw_b

dejw_b
  • 12 posts

Posted 15 July 2008 - 11:07

a ja mam problem z tabletem graficznym pentagramu. Otoz titan dziala podobno pod 10.5 ale ja od razu zrobilem aktualizacje (mam imaca od tygodnia) i dziala mi tylko jako rysik bez czulosci nacisku... czy mozna odinstalowac updata i powrocic z wersji 10.5.4 do 10.5? i jak to zrobic? ps: co znaczy hazuka?

#8 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2928 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 July 2008 - 11:12

Ja bez problemu podnosiłem z 10.4.11 do 10.5.4 na PowerBooku, iMacu Intelowym i MacBooku Pro, większego ryzyka nie ma :) Pentagram dość słabo wspiera maka, ja tą firmę porzuciłem już dawno temu na rzecz Wacoma - nie ma porównania :D

#9 vjbeng

vjbeng
  • 768 posts
  • SkądBobry Podchalańskie

Posted 15 July 2008 - 11:15

Nie rób upgrade.... to spapra wszystko, ja tak zrobiłem i nie działał system tak jak powinien, po konsultacji w apple powiedziano mi, że NAJLEPSZYM sposobem jest archive and instal... system stary jest pakowany do foldera, który potem możesz usunąć, a nowy jest instalowany w miejsce starego, mozesz jeszcze zaznaczyć, żeby zapamiętał wszystkie twoje ustawienia ze starego systemu, i to działa doskonale...

#10 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2928 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 July 2008 - 11:22

a na dużej ilości komputerów instalowałeś 10.5? Bo ja oprócz wymienionych tu swoich komputerach, to jeszcze na jakichś 10 :)

#11 vjbeng

vjbeng
  • 768 posts

Posted 15 July 2008 - 11:31

na 3... i na 3 było do d.... tzn działał... ale nie tak jak po świeżej instalacji... po tym zrobiłem tylko szybko archive&instal i bylo już wszystko szybko i fajnie... :S

#12 dejw_b

dejw_b
  • 12 posts

Posted 15 July 2008 - 12:34

A da rade usunac aktualizacje i wrocic do 10.5? o tabletach: besztanie pentagramu jest dla mnie przesada. titan jest(w windowsie) bardzo przyjazny i posiada wiele gadzetow lepszych od wacoma. W pracy mam intuos 3 i jest: duzy, nie ma mozliwosci zmiany konta polozenia (chyba ze podlozysz mu ksiazke..) nie ma pol skrótowych a przyciski-zoom, shift itp sa za wysoko zeby ich uzywac.. musze jedynie przyznac ze bezprzewodowe piorko jest sporo lepsze od pentagramowego.. Ale zeby doplacac 1500zl do piorka? a bialy cieniutki titan (z cieniutkimi skrzydelkami sluzacymi do zmiany nachylenia) calkiem fajnie prezentuje sie obok imaca :)

#13 maartin

maartin
  • 16 posts

Posted 19 December 2008 - 11:06

Nie rób upgrade.... to spapra wszystko, ja tak zrobiłem i nie działał system tak jak powinien, po konsultacji w apple powiedziano mi, że NAJLEPSZYM sposobem jest archive and instal... system stary jest pakowany do foldera, który potem możesz usunąć, a nowy jest instalowany w miejsce starego, mozesz jeszcze zaznaczyć, żeby zapamiętał wszystkie twoje ustawienia ze starego systemu, i to działa doskonale...

Właśnie czeka mnie to samo. MBPro i instalacja Retail'owego 10.5.
Mam sporo ustawień sieciowych, gdyż MBP pracuje w sieci Windows.
Rozumiem, że ustawienia sieciowe, powiązania z domeną powinny działać?
Nawet te, gdzie powiązanie jest autoryzowane hasłem Administratora, którego oczywiście nie znam?

Przepraszam za lamerskie pytania, jestem userem od 2 lat, ale nigdy nawet nie wnikałem w problematykę instalacji systemu.
Rozumiem, że wszystkie czynności wykonywane są po bootowaniu z nośnika?

#14 JARIK

JARIK
  • 323 posts

Posted 19 December 2008 - 11:08

Nie zmieniaj ! 10.4.11 jest ekstra

#15 maartin

maartin
  • 16 posts

Posted 19 December 2008 - 11:11

Muszę. Potrzebuję mieć XP przez Boot Campa. Nie pytaj dlaczego... :)

#16 gocur

gocur
  • 573 posts

Posted 19 December 2008 - 11:40

Muszę.
Potrzebuję mieć XP przez Boot Campa.
Nie pytaj dlaczego... :)

Kiedyś był BootCamp dla Tigera.
Pozatym Winde mozna zainstalowac z pominięciem tego programu. :-P

#17 maartin

maartin
  • 16 posts

Posted 19 December 2008 - 11:43

Już nie ma dla Tigera. Wiem, że można. Poza tym Leo już leży w szufladzie i nie ma sensu, żeby tam został. Poza tym, z tego co wiem, Mail z 10.5 lepiej współpracuje z serwerem Exchange. W przypadku Maila z 10.4 jest to niemożliwe.

#18 vjbeng

vjbeng
  • 768 posts

Posted 19 December 2008 - 13:43

Przepraszam za lamerskie pytania, jestem userem od 2 lat, ale nigdy nawet nie wnikałem w problematykę instalacji systemu.
Rozumiem, że wszystkie czynności wykonywane są po bootowaniu z nośnika?

Tak, to jest opcja instalacji, jest jeszcze upgrade i erase and instal, i to właściwie jest najlepsze, tylko wszystkie ustawienia idą się.... no kasują się :D

#19 maartin

maartin
  • 16 posts

Posted 19 December 2008 - 20:10

A co z ustawieniami sieciowymi, przy opcji archive jest szansa je zachować i odzyskań "niepowykręcane"?

vjbeng, jakie są argumenty przeciwko archive a za erase?
Upgrade nie biorę pod uwagę...
Dopytuję się tak, bo chcę postawić system porządnie, żeby trochę posłużył.

#20 vjbeng

vjbeng
  • 768 posts

Posted 19 December 2008 - 23:49

Musisz wszystko od nowa instalować, wszystko co napisałeś, wszystkie bzdury co niepotrzebnie po instalowałeś, i wszystkie śmieci po programach które skasowałeś znikają, masz nowiutki i świeżutki system, ogólnie ja dużo mieszam, i teraz pracuję po archive and install... ale ogólnie można chyba, jak ma się konto mobileMe zrobić backup ustawień takich jak sieciowe(i nie tylko) jak nie masz takiego konta to nie wiem jak to wygląda, przy archive zostają wszystki programy i ustawienia też jak wybierzesz to podczas instalacji, i tak powinno działać też spoko, ale jeśli będziesz np. miał czas w święta i masz w jednym miejscu instalki i seriale do twoich programów, i chcesz chociaż na początku mieć komputer w środku świeży jak pierwszego dnia jak go rozpakowałeś to zrób Erase... ale archive też da rade... ja bbędę sobie robił ERASE jak będzie SnowLeo... tzn jak nie wymięknę :D... u mnie to będzie spoooorooooo roboty :D

#21 maartin

maartin
  • 16 posts

Posted 21 December 2008 - 12:50

No i chyba zrobię archive.
Jak mi się coś pomiesza w ustawieniach i będę je musiał ręcznie odtwarzać, to zamiast tego wrzucę jeszcze raz świeży system.

---- Dodano 22-12-2008 o godzinie 00:52 ----
Jeszcze raz naiwne pytanie.
Częścią zestawu bundle z Tigerem do MBP jest iLife.
Czy jest on częścią retaila Leo?
Jeśli nie, to czy mogę używać wersji kupionej z MBP (płyty instalacyjne Tigera)?

#22 vjbeng

vjbeng
  • 768 posts

Posted 21 December 2008 - 22:54

Jak zrobisz archive and install to zostaną wszystkie programy, tak więc będziesz miał dalej iLife... nie wiem, czy z płyty będziesz mógł na nowo instalować ale podejrzewam, że tak...

---- Dodano 21-12-2008 o godzinie 22:55 ----
no a Leo nie dostaniesz nowego iLife... możesz sobie Demo nowego ze strony ściągnąć ... :D

#23 maartin

maartin
  • 16 posts

Posted 21 December 2008 - 22:55

Dzięki. To, które jest w zupełności mi wystarcza. Korzystam z iDVD i iMovie. Ale w takim razie mam jeszcze jedno pytanie. To absolutnie nie ten dział, za co przepraszam. Potrzebuję programu do edycji AVCHD. iMovie daje radę z obróbką. Potrzebuję takiego, który jest w stanie zapisać obraz wyjściowy jako pełne HD 1920x1080.

#24 vjbeng

vjbeng
  • 768 posts

Posted 21 December 2008 - 22:59

NIE... to nie z Tigerem dostałeś iLife tylko z Komputerem, więc musisz kupić nowy jak chcesz nowy mieć, jak nie to masz dalej ten co masz no i możesz zrobić upgrade... nie wiem ile bo ilife nie używam... już wiem..... nie ma upgrade, musisz pełną kwotę zapłacić, ale to jakaś fortuna też nie jest, albo demo ściągnąć ... i kombinować ;P... nic nie sugeruję

#25 kkowalski

kkowalski
  • 364 posts

Posted 21 December 2008 - 23:00

Możesz go zainstalować na Leosiu. :) Jemu chodzi chyba o to czy może tego samego iLife co miał na Tigerze zainstalować na Leo. A tak się da bez problemów.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users