Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

czy macbook może się przegrzać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 kamper100

kamper100
  • 376 postów
  • SkądBytom

Napisano 12 lipca 2008 - 22:22

wiele jest tematów na temat przegrzewania sie macbooków pro ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Czy macbook może się przegrzać to znaczy jak zostawię go przez cala noc wałczonego to może mi się zepsuć? czy takie grzanie się jest niebezpieczne?

#2 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 12 lipca 2008 - 23:03

Nie powinno się nic stać - sprzęt jest tak zrobiony, że w razie przekroczenia niebezpiecznej dla niego temperatury po prostu sam się wyłączy. Samemu możesz też temperaturę monitorować - polecam smcFanControl.

#3 kamper100

kamper100
  • 376 postów
  • SkądBytom

Napisano 12 lipca 2008 - 23:51

dziękuje za pomoc! zaraz sobie ściągnę ten program!

#4 jankor

jankor
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 lipca 2008 - 01:40

Jesli bys zostawil zamknietego i jakims cudem by dzialal to naturalnie, przegrzeje sie. A tak to nie masz sie co martwic, zreszta MB sie bardziej grzeja.

#5 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 13 lipca 2008 - 09:36

Czy macbook może się przegrzać to znaczy jak zostawię go przez cala noc wałczonego to może mi się zepsuć?

Moj ciagle jest włączony od jakiś 3 dni i nic :)

#6 kamper100

kamper100
  • 376 postów
  • SkądBytom

Napisano 13 lipca 2008 - 09:40

A jaka powinna być temperatura i kiedy mam włączyć opcje higher RPM??

#7 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 14 lipca 2008 - 10:08

U mnie temp. CPU A-najwyzsza jaka miałem 72C i...nic...

#8 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 14 lipca 2008 - 12:21

wlaczylem kiedys insomnie, i zamknalem klape bo musialem go pilnie zabrac i nie mialem juz czasu, a cos tam sobie dziubal w tle, przegrzal sie oczywiscie i wylaczyl, chwila studzenia i dzialal dalej, wybudzajac sie z deepsleepa.

#9 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 14 lipca 2008 - 13:43

Moj ciagle jest włączony od jakiś 3 dni i nic :)

Mój spokojnie chodzi po miesiąc i więcej (z reguły wtedy wysypuje się*Safari albo przyjeżdża jakiś*apdejt, no i trzeba restartować - minuta na restart i później z powrotem chodzi tyle czasu) i nic mu nie jest.

#10 kamper100

kamper100
  • 376 postów
  • SkądBytom

Napisano 14 lipca 2008 - 18:38

w takim razie nie mam co się martwic :) ale czy mogę prosić o odpowiedz na moje pytania: "A jaka powinna być temperatura i kiedy mam włączyć opcje higher RPM??"

#11 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 14 lipca 2008 - 19:33

temperatura przy czym, normalnej pracy, w stresie, w uśpieniu?

#12 bartek81

bartek81
  • 41 postów
  • SkądKraków

Napisano 14 lipca 2008 - 19:50

Czyżbym tylko ja miał problem z przegrzaniem MacBooka Pro (mam wersje z Penryn)? Otóż jak zwykle kończąc pracę zamykam klapkę, czekam, aż lampka zacznie pulsować o chowam MB do pokrowca, a następnie do plecaka. Później do bagażnika i dopiero w domu rozpakowuje go, badź nie. Jednego razu mój MB Pro się włączył samoczynnie podczas jazdy samochodem i jak go wyciągałem z bagażnika pomimo grubego plecaka czułem jak plecak "parzy". Szybko wyciągnałem z bagażnika i z truden udało mi się wyciągnąć MB z pokrowca - normalnie tak parzył że bałem się, że go upuszczę. Szybko otworzyłem i położyłem obok wiatraka. Ostygł momentalnie. Po jakimś czasie postanowiłem go włączyć, choć miałem wrażenie, że już nic z niego nie będzie - usmażony. Ale o dziwo włączył się, zaczął się odhibernowywać (pierwszy raz widziałem coś takiego) i włączył się tak jakby nigdy nic. Ale wszystko chodziło strasznie wolno i ociężale - pozamykałem aplikacje i zrobiłem restart. Włączył się wszystko chodziło super i po jakichś 15 minutach zrobił "pach" i koniec. Dead. Zero reakcji na włączenie, nie pomagało wyjęcie baterii, itd. Dopiero wizyta w serwisie RCS w Krakowie i zostawienie go w celu zgrania danych z dysku pomogła. Laptop ożył i chodzi OK. Aczkolwiek muszę przyznać, że bardzo mnie to zaniepokoiło - włączył się sam z siebie, zdarzyło mi się to kilka razy na starym wysłużonym Acerze, ale stary Acer dużo lepiej to znosił, niż MB Pro....żadnych wizyt w serwisie, itd. Jedynie ponowne wprowadzenie dat do BIOSu i śmigał.

#13 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 14 lipca 2008 - 20:15

wszyscy maja ten problem, ale było juz tyle tematów że nikomu juz nie chce sie o tym pisać. Uzyj wyszukiwarki i wpisz: "chłodzenie mbp"...

#14 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 15 lipca 2008 - 11:36

wszyscy maja ten problem, ale było juz tyle tematów że nikomu juz nie chce sie o tym pisać. Uzyj wyszukiwarki i wpisz: "chłodzenie mbp"...

Moze poprawia to w tych nowych MBP...mam nadzieje...

#15 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 15 lipca 2008 - 18:55

tez mam taka nadzieje... Ale nie spodziewał bym sie rewolucji, znając życie nowy MBP będzie jeszcze cieńszy, i nie upchną tam lepszego chłodzenia, może lepsza kartę co sie tak nie grzeje, ale nie ma co spekulować, pożyjemy zobaczymy...

#16 maslaq

maslaq
  • 2 389 postów
  • SkądTychy

Napisano 15 lipca 2008 - 19:01

moj mb (Bialy) chodzi niejednokorotnie kilka dni bez sleepa i dziala :)

#17 kamper100

kamper100
  • 376 postów
  • SkądBytom

Napisano 15 lipca 2008 - 19:07

Jak to tylko w macbookach pro? Mam swojego od 10lipca i narazie największą temperaturę jaka osiągnął to 75 stopni niestety nie wiem czy to dożo bo nikt nie odpowiedział mi na moje pytania :( "A jaka powinna być temperatura i kiedy mam włączyć opcje higher RPM??"

#18 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 15 lipca 2008 - 19:42

temperatura przy czym, normalnej pracy, w stresie, w uśpieniu?

odpowiedz na to pytanie a ja Ci powiem czy to duzo :)

ogólnie normalne temp wygladaja tak (wg mnie):

tuż po wybudzeniu:
CPU: ok.30C
GPU: ok.40C

normalne działanie (internet, filmy, komunikator itp):
CPU: ok.40/50C
GPU: ok.50/60C

w stresie (gry pod windowsem (UT3, COD4), obrabianie grafiki itp):
CPU: ok.70C
GPU: ok 80C

ja staram sie tych ostatnich temp nie przekraczać, tak do CPU 80C i GPU 80/85C.

ale wszystko to mocno przyblizone odczyty, wszystko zalezy od otoczenia, powierzchni na której stoi laptop (kołdra, biurko itp), i od tego co na nim robisz.

#19 kamper100

kamper100
  • 376 postów
  • SkądBytom

Napisano 15 lipca 2008 - 21:37

bardzo dziękuje za odpowiedz!!!! i do tego jak fajne napisana :)

---- Dodano 15-07-2008 o godzinie 22:52 ----
jeszcze jak bym mógł prosić o wytłumaczenie co to znaczy cpu i gpu

#20 Stewie Griffin

Stewie Griffin
  • 960 postów
Napisano 15 lipca 2008 - 21:56

GPU - Graphics Processing Unit (karta graficzna) CPU - Central Processing Unit (procesor)

#21 _igi

_igi
  • 3 154 postów

Napisano 16 lipca 2008 - 04:12

A propos porzekadeł to mi się kiedyś udało w drugą stronę, PowerBook był tak zimny, że nie chciał startować. Po półgodzinnym oczekiwaniu aż się ogrzeje iStat wskazywał...19 stopni xD

#22 dsy

dsy
  • 633 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 lipca 2008 - 00:39

I jeszcze napisz, że pb znalazłeś w lodówce jak się wróciłeś po kolejne piwo :D

#23 kamper100

kamper100
  • 376 postów
  • SkądBytom

Napisano 17 lipca 2008 - 01:47

czy jak macbook jest włączony przez kilka dni i nocy (bo np ściągam coś) to czy to wpływa na niego jakoś negatywnie tzn. czy psuje się bateria itp. Zauważyłem ze podczas takiej operacji temperatura jest stała 52-58 stopni ale cy może ona nagle podskoczyć i w nocy spali mi się mac? Podczas takiej nocnej pracy wyłączyłem opcje "uśpij komputer" tylko zostawiłem "uśpij monitor" czy dobrze zrobiłem (chyba tak bo inaczej by pliki mi się pliki nie ściągały) czy coś jeszcze powinienem zrobić by mój mac był bezpieczny w nocy?

#24 sali128

sali128
  • 2 873 postów
  • SkądGdynia, Poland

Napisano 18 lipca 2008 - 09:31

Twoj mack zawsze jest bezpieczny i nie spali sie bo sie wyłączy....

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych