Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Microsoft Remote Desktop Connection 2.0 - polskie znaki

• Zamknięty Temat jest zamknięty
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 docentno1

docentno1
  • 46 postów
  • SkądWawa

Napisano 12 lipca 2008 - 22:05

Witam serdecznie Jestem nowym posiadaczem Mackbook Pro i to jest jedyny problem jaki mam. Potrzebuję podłączyć się do Visty poprzez zdalny pulpit. Cord wersja beta nie działa , RDC 2.0 działa z małym ale nie mogę pisać polkich znaków w Macbooku mam 2 alty ten po prawej i po lewej w OSX prawy działa bez problemu mogę pisać polskie znaki wszędzie , po podłączeniu poprzez RDC 2.0 do Visty nie mogę pisać polskich znaków , ViSTA traktuje PRAWY alt jak lewy ( tzn otwiera menu na górze zamiast pisać polskie znaki) Proszę o pilną pomoc w tej sprawie. Jak na razie Mac strasznie i sam OSX mi się podoba. Do pełni szczęścia brakuje polskich znaków oraz jakiegoś programu który otworzył by mi dosłownie 3 aplikacje na Windows. Cross Over nie działa - może jest coś innego nie wymagającego wirtualizacji całego systemu ( jak pararells , VM fusion itd) mi chodzi o 3 aplikacje tylko. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i jeszcze raz proszę o pomoc bo nigdzie odpowiedzi nie znalazłem. Pozdrawiam

#2 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 lipca 2008 - 22:57

windows pod RDC ustawia układ klawiatury jako czeski (czemu??) i dlatego są takie problemy - niestety trzeba każdorazowo zmieniać:/ P.S. Najgorzej jest z haslem...

#3 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 13 lipca 2008 - 23:12

Wypróbujcie LogMeIn.com - o niebo lepsze rozwiązanie. Kiedyś napiszę test/tutorial.

#4 docentno1

docentno1
  • 46 postów
  • SkądWawa

Napisano 14 lipca 2008 - 10:46

Niestety dalej nie dziąła Vista nie zmienia układu klawiatury na czeski. Wydaje mi sie że jedynie czego beby dzialo to włączenie PRAWEGO alta żeby działał jak prawy a nie lewy. U mnie prawy i lewy robią dokładnie to samo sterują menu

#5 Diodak

Diodak
  • 301 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 lipca 2008 - 15:16

Polskie ogonki w Windows działaja wyłącznie z prawym altem.

#6 luxus

luxus
  • 154 postów

Napisano 14 lipca 2008 - 21:17

A może CoRD?

#7 docentno1

docentno1
  • 46 postów
  • SkądWawa

Napisano 15 lipca 2008 - 13:12

CORD nie działa poprawnie z VISTA i tez nie mam prawego alta i polskich znaków. Diodak prawy alt mam ale poslie znaki nie działaja PRAWY alt zachowuje się dokładnie tak samo jak LEWY. Tak jakby dla VIsty oba te alty były jednakowe. CHodzi mi o sposó wlaczenia prawego alta do pisania polskich znaków w Windows. W OSX polskie literki mogę pisać bez problemu z prawym altem

#8 docentno1

docentno1
  • 46 postów
  • SkądWawa

Napisano 17 lipca 2008 - 18:04

I jak nie wie jak temu zaradzi

#9 Diodak

Diodak
  • 301 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lipca 2008 - 13:22

W RDC 2.0 polskie ogonki uzyskuje się poprzez wciśnięcie klawiszy alt + control + literka bez ogonka mimo iż w preferencjach alt dla windows jest przypisany samemu klawiszowi alt na klawiaturze. Dodatkowo taka kombinacja działa zarówno z lewym jak i prawym altem :).

#10 Darrarski

Darrarski
  • 469 postów
  • SkądWarszawa / Piastów

Napisano 19 lipca 2008 - 13:33

Wypróbujcie LogMeIn.com - o niebo lepsze rozwiązanie. Kiedyś napiszę test/tutorial.

Popieram. W dodatku podstawowa wersja jest darmowa. Oczywiście można samemu postawić serwer VNC, odpowiednio skonfigurować i łączyć się dowolnym klientem VNC, ale LogMeIn ma kilka bardzo znaczących zalet:

- instalacja trwa chwile, konfiguracja właściwie uproszczona została do minimum, po instalacji od razu wszystko działa
- klienta masz na stronie LogMeIn, nie musisz instalować niczego na komputerze z którego chcesz się połączyć (czasami instalacja takiego oprogramowania nie jest to możliwa, np. w kafejce internetowej, wtedy LogMeIn sprawdza się idealnie)
- LogMeIn będzie działał bez względu na konfigurację sieci (NAT, Routery, prywatne IP, port forwarding, nic mu nie groźne)
- o dziwo LogMeIn działa wyjątkowo sprawnie i płynnie, w porównaniu z VNC (połączenie PL->USA) nierzadko daje radę zauważalnie lepiej

#11 neaf

neaf
  • 160 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 19 lipca 2008 - 13:49

Polskie ogonki ( przynajmniej w XP ) można też wstawiać kombinacją alt + ctrl.

#12 Diodak

Diodak
  • 301 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lipca 2008 - 14:49

Microsoft Remote Desktop Connection 2.0 vs. LogMeIn

Polskie ogonki ( przynajmniej w XP ) można też wstawiać kombinacją alt + ctrl.

Dopiero co o tym napisałem ;).

Spróbowałem tego LogMeIn i nie wiem czym się zachwycacie, nie dość że pozwalamy na instalację obcego oprogramowania zostawiając otwarte drzwi do wszystkich zasobów swojego komputera (riskware) to jeszcze cała ta otoczka usługi jak konto w serwisie zewnętrznym jest IMO zbędna.

Usługę RDC w Windows włącza się jednym kliknięciem myszy w konfiguracji, zarówno serwer jak i klient są wbudowane w system i zdecydowanie bardziej godne zaufania. Nowa uaktualniona wersja protokołu RDP jest wydajniejsza również od VNC. Konfiguracje połączeń do kilku komputerów można sobie zapisać do osobnych plików i wystarczą dwa kliknięcia w znaczek żeby połączyć się z wybraną maszyną.

A tak zupełnie na marginesie to klient RDC 2.0 na Maka ma ładny interfejs :)

#13 Darrarski

Darrarski
  • 469 postów
  • SkądWarszawa / Piastów

Napisano 19 lipca 2008 - 18:50

Spróbowałem tego LogMeIn i nie wiem czym się zachwycacie, nie dość że pozwalamy na instalację obcego oprogramowania zostawiając otwarte drzwi do wszystkich zasobów swojego komputera (riskware) to jeszcze cała ta otoczka usługi jak konto w serwisie zewnętrznym jest IMO zbędna.

Nie wiem o co Ci chodzi z tym "zostawianiem otwartych drzwi do zasobów komputera", przecież o to właśnie chodzi, że musisz "otworzyć takie drwi", żeby mieć dostęp z zewnątrz. Nie nazwałbym tego "riskware", żeby uzyskać dostęp do komputera musisz zalogować się na stronie LogMeIn i oprócz tego znać użytkownika / hasło do systemu do którego się logujesz. Cała reszta dodatkowych usług jest tylko w wersji płatnej (lub w wersji trial przez krótki okres czasu). Używaj tego, co wydaje Ci się lepsze, szybsze. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to LogMeIn jest na równi z RDC. Jeśli chodzi o łatwość konfiguracji, to stawiałbym na LogMeIn, bo nie musisz ustawiać przekierowania portów, ani konfigurować dodatkowej domeny (dynamic dns), wszystko działa od razu po instalacji. Dlatego też poleciłem ten program. Jeśli używasz zdalnego dostępu tylko po sieci lokalnej, to pewnie RDC lub jakiś VNC będzie lepszym rozwiązaniem.

#14 docentno1

docentno1
  • 46 postów
  • SkądWawa

Napisano 20 lipca 2008 - 22:30

nie do konca to dziala dobrze u mnie np. ctr alt literka nie dziala z wszystkiemi literkami i nie mam znaku plus shift nie dziala w cord wiem jaka opcje trzeba wylaczyc ale w wersji beta strasznie wolon cord chodzi i sa problemy z obrazem pod vista. czy wy macie cos wylaczone zeby alt ctr i literka dzialal

#15 Diodak

Diodak
  • 301 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 lipca 2008 - 02:27

Control + alt działa na standardowych ustawieniach bez ruszania ani System Preferences ani ustawień samego RDC.

#16 miguel04

miguel04
  • 3 postów

Napisano 15 października 2009 - 14:53

U mnie zupełnie nie działają polskie litery w RDC nawel control +alt i już nie mam pomysłów...

#17 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 347 postów

Napisano 15 października 2009 - 16:04

Zaprzyjaźnij się z CoRDem.

#18 marniedz

marniedz
  • 1 postów

Napisano 06 listopada 2009 - 20:10

Zaprzyjaźnij się z [URL="http://cord.sourceforge.net/"]CoRDem[/URL].

Akurat u mnie w CoRD nie ma możliwości uzyskania polskich znaków, a w Remote Desktop Connection 2.0 bez problemu za pomocą ctrl+ alt. Nie zaprzyjaźnimy się zatem :)

#19 reveler

reveler
  • 119 postów

Napisano 26 marca 2012 - 08:30

Podpinam się pod ten (starawy już nieco) temat. Udało się komuś to przewalczyć? Mam RDP i ani Alt, ani Alt+Ctrl nie działa. Podłączam się zarówno do Win7, jak i Win2003 i Win2008. Będę wdzięczny za odpowiedzi. Pozdrawiam, Rev

#20 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 26 marca 2012 - 09:43

Nie odświeżaj wątków starszych niż 6 miesięcy.

Zgodnie z regulaminem, nie odświeżamy wątków starszych niż pół roku. Znajdź aktualny wątek traktujący o tym samym problemie i w nim kontynuuj dyskusję. Zamykam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych