Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Drugi monitor, jako główny monitor.

• Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 mlevvy

mlevvy
  • 208 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 July 2008 - 05:42

Podłączenie jest takie: MacBook -> miniDVI-DVI -> Kabel DVI-HDMI -> Samsung HDTV 37" Full HD Monitor mogę ustawić na dwa sposoby: 1. W taki, że TV to rozszerzenie pulpitu z prawej strony. 2. Lustro Jak mam ustawić tak, że moje TV robiło za główny monitor ? (MacBook ma wyłączony monitor, a na TV jest pasek systemowy i dock) Na Windowsie mam taką możliwość, więc jest to sprawa softu. Możliwe, że przeoczyłem tę opcję w ustawieniach, ale mi się zdaje, że jej po prostu nie ma. Chcę używać TV jako ekranu głównego jak jestem w domu, komfort pracy o niebo lepszy.

#2 Falcon

Falcon
  • 639 posts
  • SkądKraków

Posted 12 July 2008 - 07:02

W System Preferences -> Displays i w reprezentazji dwoch ekranow, ktore bedziesz tam mial, przeciagnij sobie symbol gornej belki na drugi ekran.

#3 PGC

PGC
  • 1023 posts

Posted 12 July 2008 - 08:42

Podpinamy i włączamy monitor, zamykamy klapę laptopa (usypiamy), wybudzamy pilotem Apple. Dostaniesz pożądany efekt. Teraz można otworzyć klapę laptopa - lepsza wentylacja. Wiem, beznadziejny sposób..

#4 pepies

pepies
  • 147 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 12 July 2008 - 09:43

można też po prostu przytrzymać klawisz przyciemniania ekranu. Automagicznie przerzuci Ci wszystko na drugi ekran :)

#5 mlevvy

mlevvy
  • 208 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 July 2008 - 07:24

W System Preferences -> Displays i w reprezentazji dwoch ekranow, ktore bedziesz tam mial, przeciagnij sobie symbol gornej belki na drugi ekran.

Dzięki,
w wydaniu Apple, to nie było intuicyjne.
Efekt jest prawie taki, jaki chciałem, ponieważ monitor w MacBook'u działa (ściemnianie nic nie daje).
Ja chce go po prostu wyłączyć.

Pozdro
  • JacekM3 likes this

#6 krystianb

krystianb
  • 53 posts

Posted 13 July 2008 - 22:33

podłączan sie pod pytanko,chce korzystać tylko z monitora,zadnych odbic,2 ekranow itd :) jak pracowac tyko na duzym monitorze?

#7 mlevvy

mlevvy
  • 208 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 July 2008 - 22:51

Mamy ten sam problem :) Myślałem coś o jakimś programie, ale nic nie znalazłem.

#8 Diwi

Diwi
  • 231 posts

Posted 13 July 2008 - 22:57

Procedura jest prosta:
- zamykasz laptopa (aby go uśpić)
- podłączasz zasilacz, monitor, klawiaturę i myszkę (mogą być podłączone przez BT jednakże wtedy w ustawieniach BT po naciśnięciu "Advanced" musisz mieć zaznaczone "Allow Bluetooth devices to wake this computer", mówie na podstawie systemu z angielskimi tekstami)
- gdy komputer już będzie uśpiony i sam się nie wybudzi wystarczy że naciśniesz jakiś przycisk na myszce lub klawiaturze, mrugnie logo apple na pokrywie, a następnie ujżysz obraz na zewnętrznym monitorze

Tyle, stosuje od prawie roku i zawsze działa :)

#9 Tojot

Tojot
  • 1187 posts

Posted 13 July 2008 - 23:04

co więcej ta procedura jest opisana w instrukcji ... :-)

#10 Falcon

Falcon
  • 639 posts
  • SkądKraków

Posted 13 July 2008 - 23:29

Ewentualnie, w ustawieniach Expose, ustaw sobie Hot Corner, zeby wygaszal ekran - nie wiem niestety, czy w tym momencie nie wylacza sie oba, ktore sa podlaczone do komputera.

#11 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2928 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 July 2008 - 00:03

Jedyny sposób to tak jak pisali przedmówcy uspienia komputera, podłączenie zewnętrznej myszki i klawiatury i podpięcie monitora. Następnie wybudzamy komputer klawiaturą i voila

#12 mlevvy

mlevvy
  • 208 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 July 2008 - 05:24

W przypadku Apple, to rozwiązanie nie było intuicyjne, ale jest ciekawe. Dzięki za pomoc.

#13 krystianb

krystianb
  • 53 posts

Posted 25 July 2008 - 09:03

przydal by sie jakis soft ktorym mozna by bylo bezproblemowo przelaczac

#14 eli_n

eli_n
  • 3 posts

Posted 07 August 2008 - 01:42

hmmmmm dlaczego umnie wszytko dziala do momentu wybudzenia Maca , na drugim mnitorze pojawia sie całe biurko, ale tylko na chwile, po paru sekundach Mac zapada ponownie w błogi sen, możecie mi pomóc

#15 mlevvy

mlevvy
  • 208 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 August 2008 - 09:31

Może masz narożnik ustawiony na wyłączanie ekranu i jak go budzisz to aktywujesz narożnik.

#16 Fern

Fern
  • 220 posts
  • SkądCzeladz

Posted 28 August 2008 - 10:30

witam, ja podpinam monitor przenosze sobie biorko i wszystko jest ok, tylko mam jedno pytanko czy da sie tak zrobic zeby ekran lapka nie byl przedluzeniem monitora? chodzi mi o to zeby sam monitor dziala a ekran na lapku naprzyklad sie wylaczal.... da sie tak ??

---- Dodano 28-08-2008 o godzinie 11:31 ----
P.S mozna brightnes zjechac do zera :P ale dalej mozna wtedy wyjechac kursorem poza monitor :P

#17 Słowik

Słowik
  • 1 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 September 2008 - 15:08

Witam, Czy jest sposób na ustawienie, aby na obu monitorach (nie odbicie lustrzane) widoczny był pasek menu?

#18 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2928 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 September 2008 - 23:20

Nie jest to możliwe, bo tylko jeden z monitorów w trybie nielustrzanym jest monitorem głównym

#19 m.a.d.

m.a.d.
  • 2 posts

Posted 21 November 2010 - 01:01

hmmmmm dlaczego umnie wszytko dziala do momentu wybudzenia Maca , na drugim mnitorze pojawia sie całe biurko, ale tylko na chwile, po paru sekundach Mac zapada ponownie w błogi sen, możecie mi pomóc

dzieje się tak jak odłączysz kompa od zasilania i zamykasz pokrywe. Żeby przełączyć na jeden ekran zewnętrzny mac musi być zasilany. Jak już zadziała możesz otworzyć pokrywe i wtedy odpiąć zasilanie.

#20 tom_zak

tom_zak
  • 288 posts
  • SkądSzczecin, PL

Posted 21 November 2010 - 17:24

Drugi pasek jest możliwy, nawywa się to SecondBar
[url=http://blog.boastr.net/?page_id=79]What is Secondbar?

#21 wojteh

wojteh
  • 46 posts
  • SkądKwidzyn, PL

Posted 08 December 2010 - 18:58

niby wszystko bardzo proste ale w pierwszej chwili niezbyt .... zrozumiałe np. dlaczego musi być podpięte zasilanie?? ...

#22 ftpd

ftpd

Nie.

• 24340 posts

Posted 09 December 2010 - 22:39

Generalnie to "bo tak" ;-)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users