Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mysz bluetooth a WiFi, dziwne

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 10 July 2008 - 14:52

Wydaje mi się trochę niedorzeczne, ale jak mam podłączoną Apple MM via Bluetooth to spada zasięg sieci WiFi. To jest możliwe, one chodzą na podobnych częstotliwościach? Jak wyłączę Bluetooth to zasięg zaraz skacze o kilka kresek i wydaje się być stabilniejszy.

#2 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 July 2008 - 14:55

na MB Pro? bardziej bym widział tego przyczynę w zużyciu energii ;)

#3 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 10 July 2008 - 15:14

Tak MB Pro, a tak swoją drogą to się doszukałem że taka sytuacja faktycznie może zaistnieć: WiFi and Bluetooth tyle że za dużo dla mnie z tej wiedzy nie wynika, a ja po prostu chciałbym mieć jednocześnie i myszkę i neta. Kupowanie jakiś anten i tam innych pierdół o których oni piszą odpada, na wejściu. Co więcej widzę, że kombinowanie z kanałami też nie ma większego sensu... Trzeba było kupić mysz na kablu.

---- Dodano 10-07-2008 o godzinie 14:20 ----
Za to tu jakie ciekawe rozwiązanie ktoś zaproponował:

One solution some companies have taken toward Bluetooth–Wi-Fi coexistence is to ban Bluetooth

Wi-Fi and Bluetooth: Enabling Cooexistence

#4 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 10 July 2008 - 16:13

oba pracują na podobnej częstotliwości, ale nie na takiej samej, u mnie brak takich problemów na MB i iMac

#5 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 10 July 2008 - 20:02

No ja zakładam, że w większości wypadków to właśnie tak powinno wyglądać ale niestety u mnie ta głupia zależność występuje, że jak wyłączę Blue. to WiFi zaczyna śmigać jak powinno, nie wiem może jeszcze coś tu jest w okolicy co miesza w tej sytuacji, ciężko mi powiedzieć. Ale faktycznie dzieje się jak napisałem. Sprawdziłem nawet teraz, zasięg WiFi był na jednej kresce, wyłączyłem Blue. i skoczył na 5. Może jakieś znaczenie ma też architektura pomieszczeń, odległość od routera i tak dalej, nie wiem ciężko mi powiedzieć. W każdym razie fajnie jakby tak nie było. Tak swoją drogą można coś zmienić w ustawieniach routera? Wyglądają one tak, nie daję już obrazka bo już raz dałem i szkoda zaśmiecać forum.

#6 kubatyszko

kubatyszko
  • 333 posts
  • SkądTokyo

Posted 11 July 2008 - 05:14

Przeciez to normalne ze obecnosc wifi niektorym psuje szczegolnie myszy bluetooth (ja juz przez to dawno dalem sobie spokoj z taka mysza i uzywam kablowek), o odwrotnej sytuacji zeby bt psulo wifi nie slyszalem, ale jest to jak najbardziej mozliwe, czestotliwosc obydwu to 2.4 GHz (zakladajac ze wifi jest b/g/n?), i nawet jak nie jest identyczna (kanal) to urzadzenia "sieja" dokola i zaklocaja sie nawzajem. Jezeli masz mozliwosc sprobowania wifi N przy 5GHz to pewnie rozwiaze problem... Albo daj sobie spokoj z mysza bt - np. dla mnie zbyt duze opoznienie ma.

#7 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 11 July 2008 - 15:00

Tyle się napisałem a tu Database Error, i dziękuje. W każdym bądź razie jeszcze raz. Jeżeli dobrze rozumiem, to sytuacja wygląda tak że sygnał wysyłany z Access Pointa jest nadawany jednym kanałem a Blue. skacze po całym paśmie. Co jakiś czas zdarza się tak, że sygnał wysyłany z urządzenia Blue. wp*** w dane wysyłane z AcccessPointa i to wpływa na jakość połączenia. Dobrze kombinuję czy to jakaś fantastyka? Idąc tym tropem wystarczyłoby ustawić Access Pointa tak żeby wysyłał mniejsze pakiety i częściej wtedy interferencja pojawi się rzadziej. Teraz konia z rzędem dla kogoś kto mi powie gdzie to jest w tych ustawieniach. Jak ja to widzę to pewnie chodzi o któryś z tych Thresholds, tylko który i jakie wartości tam wpisać?

#8 kubatyszko

kubatyszko
  • 333 posts
  • SkądTokyo

Posted 11 July 2008 - 16:52

Tu http://www1.linksys....d_settings.html masz male objasnienie co znacza niektore pola.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users