Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Play Online @ mac

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 falkon

falkon
  • 52 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 08 lipca 2008 - 21:10

Wczoraj Play uruchomilo sprzedaz mobilnego netu Play Online, 1Mbps za 45zl. Dzis skorzystalem z promocji 7 dni testu. W zestawie jest modem HUAWEI E220. Samoinstalacyjny ale pod Windows. Na Mac-a sterownikow nie ma w zestawie. Pan sprzedawca wrecz powiedzial ze modem raczej nie bedzie dzialal na Mac-u. Mylil sie, zreszta na stronie PLAY-a jest info, ze dziala takze pod Mac. Tylko, ze nigdzie nie udostepniaja sterownikow do sciagniecia. Po kilkunastu minutach guglowania znalazlem na jakiejs szwedzkiej stronie i zainstalowalem. Dziala! I nawet wyciaga te 0.8-1Mbps. Ale... poniewaz instalacja nie jest standardowa nie mam podgladu w statystyki polaczen i nie ma mozliwosc wysylania/odbierania SMSow, tak jak to jest w standardzie aplikacji na Windows. I tu pojawia sie problem: przy logowaniu w Play24 w celu podgladania danych faktury/ilosci wykorzystawanego transferu. Aby sie zalogowac trzeba podac haslo, ktore przychodzi na numer play online. Pod windows dziala to bez zarzutu, pojawia sie monit, ze przyszedl SMS i mozna odczytac. Tutaj jest to niemozliwe. Ktos to juz rozgryzl? ;) Pozdrawiam.

#2 psajcho

psajcho
  • 1 212 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 08 lipca 2008 - 21:26

smsów nie da się odbierać - szukałem możliwości przez... ho ho! ale transfer da się monitorować dzięki CheetahWatch: Huawei E220/E270 HSDPA Monitor for Mac OS X

#3 rafaus

rafaus
  • 39 postów
  • SkądŁódź

Napisano 08 lipca 2008 - 21:57

Na stronie Play mapa zasięgu jest... a jakoby jej wcale nie było :). Zasięg tego Play online jest na terenie całej Polski czy tylko w większych miastach? W/g mapki to zasięg 3g jest tylko w większych miastach a poza nimi wcale zasięgu nie ma. Tak jest? Czy w lesie, nad wodą też można złapać wolniejszy sygnał i mozolnie korzystać z netu? Znalazłem :( 30. Czy zasięg dla Play Online pokrywa się z zasięgiem na telefonie usługi głosowej (np. jeżeli klient widzi zasięg na telefonie w danym miejscu usługi głosowej, to czy będzie miał zasięg w modemie dla usługi Play Online ? Nie. Zasięg Play Online dot. tylko zasięgu sieci 3G P4

#4 falkon

falkon
  • 52 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 08 lipca 2008 - 22:21

zasieg tylko w niektorych miastach (i wcale nie wiekszych, bo np Wroclaw i okolice w ogole nie maja zasiegu). Niestety po wyjsciu z zasiegu 3G (HSDPA / WCDMA) dane nie sa wysylane (czyli GPRS/EDGE nie jest obslugiwany, mimo, ze modem obsluguje).

#5 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 lipca 2008 - 00:44

Aby sie zalogowac trzeba podac haslo, ktore przychodzi na numer play online. Pod windows dziala to bez zarzutu, pojawia sie monit, ze przyszedl SMS i mozna odczytac. Tutaj jest to niemozliwe. Ktos to juz rozgryzl?

wystarczy włożyć kartę sim do komórki

#6 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 lipca 2008 - 02:34

Lub jeśli ktoś lubi za pomocą terminala wydawać polecenia modemowi :) Powinien posiadać standardowy zestaw komend AT, ja tak odczytywałem smsy pod linuxem

#7 McYack

McYack
  • 354 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 lipca 2008 - 07:40

Czy po włożeniu do komórki też można z tego korzystać? Ale iPhone 1gen nie będzie działał bo nie obsługuje 3g, prawda?

#8 falkon

falkon
  • 52 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 09 lipca 2008 - 08:25

Czy po włożeniu do komórki też można z tego korzystać? Ale iPhone 1gen nie będzie działał bo nie obsługuje 3g, prawda?

Teoretycznie tak, ale bez połączeń głosowych (są zablokowane)

#9 zapewne

zapewne
  • 4 postów

Napisano 16 lipca 2008 - 13:01

czesc

Po kilkunastu minutach guglowania znalazlem na jakiejs szwedzkiej stronie i zainstalowalem. Dziala!

Moglbym Cie prosic o ten link?

dzieki

#10 w_tatucha

w_tatucha
  • 16 postów

Napisano 20 sierpnia 2008 - 22:28

Witam Uzywam Play On-line z MacBook'iem i niewiem jak odbierac SMS'y. Moze ktos pomoze lub znalazl jakies rozwiazanie. THX

#11 Fern

Fern
  • 220 postów
  • SkądCzeladz

Napisano 08 kwietnia 2010 - 12:11

jak zainstalowac modem E156 G na mac OS X 10.6.3 ? ;/

---- Dodano 09-04-2010 o godzinie 09:31 ----
udalo mi sie zainstalowac modem, zasieg jest maks (5 kresek) ale jak kilka connect, prosi mnie o haslo administratora poczym wyswietla "connection failed!" czy ktos zna odpowiedz bo oczywisice obsluga play ciagle mowi zebym przeinstalowal i zmienil port USB O_o

#12 iMike

iMike
  • 99 postów
  • SkądWrocław

Napisano 16 kwietnia 2010 - 21:45

jak zainstalowac modem E156 G na mac OS X 10.6.3 ? ;/

---- Dodano 09-04-2010 o godzinie 09:31 ----
udalo mi sie zainstalowac modem, zasieg jest maks (5 kresek) ale jak kilka connect, prosi mnie o haslo administratora poczym wyswietla "connection failed!" czy ktos zna odpowiedz bo oczywisice obsluga play ciagle mowi zebym przeinstalowal i zmienil port USB O_o

Jak mozesz to powiedz jak tego dokonales bo ja juz walcze 2 dzien i nic. Nie moge zainstalowac tego programu co jest dostarczony na modemie, nie chce sie uruchomic, zrobilem wszystkie aktualizacje i nic. pzdr

#13 franzu

franzu
  • 85 postów

Napisano 16 kwietnia 2010 - 22:11

Ściągasz ze strony Play driver modemu dla 10.6. Instalujesz. W Preferencje Systemu/Sieć w ustawieniach modemu wpisujesz numer *99#, robisz połącz i hula:) Pozdrawiam. edit. jeszcze w zaawansowanych musisz wybrać modem/inne/huawei

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych