Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Power Mac G5 grafika

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 jaktokto

jaktokto
  • 7 postów

Napisano 08 lipca 2008 - 18:05

Witam często do G5 była dawana karta grafiki GForce 5200 64MB ADC/DVI. Mam pytanie czy istnieje możliwość wymiany na lepsza bez większych problemów ?

#2 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 08 lipca 2008 - 18:10

do G5 jedynie sflashować musisz. żadne piny 3&11 itd, tylko flash grafiki. A jaką kartę: theMacElite.

#3 jaktokto

jaktokto
  • 7 postów

Napisano 08 lipca 2008 - 18:18

jestem laikiem pod tym względem i powiem szczerze ze nic nie zrozumiałem :)

#4 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 08 lipca 2008 - 20:17

Powiem prościej: Maki nie obsługują PCtowych kart bez modyfikacji. Dlatego trzeba zmienić im ROM by obsługiwał maka. Ale nie z każdą da radę tak przerobić. Na stronie The Mac Elite: Compatibility masz info jakie karty są obsługiwane przez Maki. Jak znajdziesz jaki model chcesz, kupujesz i flashujesz programem. Na tamtej stronie masz też info jak sflashować karty.

#5 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 08 lipca 2008 - 20:30

Do G5 pasuje GF 6800 AGP for mac, będąca na wyposażeniu jednej z wersji G5. G5 mają złącze AGP. Nie musisz nic flashować. Pasuje też kilka kart ATI X cośtam, musisz poszukać. W zasadzie zadzwoń do Cortland'u, do ichniego serwisu i zapytaj. W kolejnych wersjach G5 były różne modele kart, NV i ATI. Możesz poszukać poszczególne modele i ich specyfikacje na stronach Apple, a potem pszukać odpowiednich kart graficznych na eBay'u. Tam ludziska pozbywają się używanych i niepotrzebnych kart od mac'a. Też mam G5 i też mam zamiar kupić właśnie GF 6800, tylko ciągle nie mam zbędnych funduszy na to. Z resztą, zajżyj na stronę Nvidii, tam jest cały dział z kartami do mac'ów. Może znajdziesz tam coś odnośnie kart AGP.

#6 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 08 lipca 2008 - 21:04

Możesz kupić wersję Makową karty, a możesz PCtową. Różnica jest w cenie i tym, że PCtową się jednorazowo flashuje, a Makową nie.

#7 jaktokto

jaktokto
  • 7 postów

Napisano 09 lipca 2008 - 12:59

dziękuje bardzo za wyjaśnienie :)

#8 wegorzyk

wegorzyk
  • 674 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 lipca 2008 - 07:59

Z tym flashowaniem to bym się tak nie rozpędzał, że wszystko jest takie łatwe i przyjemne. Poczytaj na forum parę wątków o flashowaniu i sam zdecyduj. Polecam jednak karty "for mac", bo to nie tylko różnica w cenie.

#9 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 10 lipca 2008 - 11:09

Ja sobie poradziłem, może akurat trafiłem w kartę :D Radeon 9800 Pro z radiatorem w krztałcie rombu, wprawdzie z okrojonym ROMem do 64kb, ale działa VGA, DVI, nie wiem jak wyjście tv.

#10 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 10 lipca 2008 - 12:00

Też jestem za tym, żeby uważać na flashowanie. To wcale nie jest 100% bezpieczne, kupisz kartę i wtopisz, a w drugą stronę się nie da. No, może się i da, ale nie wiem czy jest ktoś kto Ci to przywróci, na pewno nie w polsce. Skup się raczej na kartach dedykowanych dla mac'a.

#11 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 10 lipca 2008 - 14:07

Czy ja wiem... ja przed flashowaniem zabezpieczyłem obraz ROMu na wszelki wypadek. Nie tylko na dyskietce, ale też na dysku. Kartę z zepsutym ROMem też można naprawić, wystarczy poszukać obrazu, a ich jest pełno do każdej karty. Jedynie jak chciałem GF FX 5500 sflashować to okazało się, że rom jest read-only i o! Jak ktoś jest rozsądny to zrobi, jak nie to wszystko zepsuje.

#12 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 10 lipca 2008 - 14:29

Tys prowda. A powiedz, gdzieś jest może jakaś lista kart, które można przeflashować na mac'a ? i może jakieś wytłumaczenie jak ?

#13 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 11 lipca 2008 - 21:58

Tu:
http://themacelite.w...m/compatibility
http://themacelite.w.../nvflash-basics
http://themacelite.w...t.com/ati-flash
Po za tym pełno w necie opisów, w google znajdziesz na 100%.

#14 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 12 lipca 2008 - 10:08

Dzięki kamillys.
Znalazłem na eBay'u ofertę karty GF 7800 GT na mac'a, dokładnie taka jaką trzeba, AGP działająca z G5, za ok, 740 zł razem z przesyłką, NOWA.
Myślę, że nie ma co szukać peckowej wersji, tym bardziej, że ceny peckowych kart są bardzo zbliżone i do tego wersji GS ( dużo gorszej ), dochodzi jeszcze flashowanie i związane z nim ryzyko. Eee ... nie warta skórka wyprawki.

#15 kamillys

kamillys
  • 854 postów
  • Skądokolice W-wy

Napisano 12 lipca 2008 - 12:25

Ja akurat wolałem zflashowanego Radeona 9800 Pro, bo to była najmocniejsza karta dla Sawtootha. A kosztował 150zł+flashowanie. Do G5 może jeszcze można coś znaleśc, a dla G4 trochę gorzej, jeśli chodzi o karty dedykowane.

#16 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 12 lipca 2008 - 12:53

Geforce 7800 GT pasuje również do G4, tak przynajmniej wynika z opisu.

#17 krismiszcz

krismiszcz
  • 2 414 postów
  • SkądLUBLIN

Napisano 12 lipca 2008 - 13:32

Tak, ale od dopiero od PM G4 DA,po QS i MDD :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych