Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Boot Camp nie startuje instalacji XP.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Fipaczek

Fipaczek
  • 5 postów

Napisano 08 lipca 2008 - 13:58

Witam wszystkich, Z góry uprzedzam, iż "search" nie dał rezultatów, ani odpowiedzi na moje pytanie, dlatego zakładam nowy wątek. Zdecydowałem się na WinXP w wersji BC. Niestety po założeniu partycji, kliknięciu przycisku "Instaluj Windows...", po reboocie, zamiast wystartować z instalką na przemian miga znaczek: Folderu, Apple'a oraz znak zapytania. Mieliście może podobną przypadłośc? Na pewno instalule WinXP Prof. z SP2, z zewnętrznej nagrywarki LG w obudowie (może to jest problem?). Pzdr, Marcin

#2 sd99

sd99
  • 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lipca 2008 - 20:18

A nagrywarka po USB czy FireWire ?

#3 Fipaczek

Fipaczek
  • 5 postów

Napisano 08 lipca 2008 - 22:44

nagrywarka podlaczona jest po USB. Pzdr, Marcin

#4 sd99

sd99
  • 148 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lipca 2008 - 23:35

Zdaję się, że Windows nie startuje z napędu USB. Kiedyś była tu rozmowa na temat instalacji windy na dysku USB, chyba udało się jakoś ale było to ogromne wyzwanie. Jeżeli nie mylę się to pozostaje tylko napęd FW lub wbudowany. Pozdro!

#5 Fipaczek

Fipaczek
  • 5 postów

Napisano 09 lipca 2008 - 09:06

Tyle, że Mac świetnie rozpoznaje napęd jako zewnętrzny CD. Pokazuje odpowiednią ikonkę, BootCamp nie robi problemu z rozpoznaniem, że to płyta i rusza z instalacją jako zweryfikowaną poprawnie. Apple.com także twierdzi, że ich oryginalny napęd, także podłączany przez USB, będzie wystarczający dla tej instalacji. Próbowałem różnych "cudów", w stylu zdalnej płyty i BC wszystko odrzucał. Tutaj ruszył bez problemów, ale tylko do czasu... :/ Czy jest zatem jakaś szansa, aby bez Apple'owego CD'ka, z zewnętrzną nagrywarką DVD zainstalować WinXP via BootCamp'a na MacBook Air? Pzdr, Marcin

#6 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 09 lipca 2008 - 09:44

Nie zainstalujesz Windy z zewnętrznego napędu, co do OS X nie ma z tym problemu.

#7 Fipaczek

Fipaczek
  • 5 postów

Napisano 09 lipca 2008 - 10:14

Czyli wniosek jest taki, że MacBook Air nie ma szansy na WinXP w opcji BootCamp?? Pzdr, Marcin

#8 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 09 lipca 2008 - 10:36

Chyba jak masz applowy napęd to się da...albo jak masz skopiowaną zawartość płyty z windą na jakiś nośnik usb - nie wiem jak vista...ale na pc kiedyś instalowałem i 98 i xp z dysku :P

#9 Fipaczek

Fipaczek
  • 5 postów

Napisano 09 lipca 2008 - 11:47

Kagain: mam skopiowaną zawartość instalki jako .iso na penie USB, tylko jak wystartować taką instalke WinXP po reboocie MacBooka? Można z Pena albo z jakiejś innej partycji uruchomić instalacje systemu XP?

#10 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 09 lipca 2008 - 12:10

W XP da się też zrobić dyskietki startowe, w ilości 4szt. Dzięki nim możesz zainstalować XP nawet z partycji dysku, na której umiesciłeś zawartość płyty instalacyjnej i , na której będzie ten XP zainstalowany - tylko pamiętaj, aby jej nie sformatować, bo skasujesz też instalator (opcja: "Pozostaw bez zmian" czy jakoś tak).

Akurat kupiłem pierwszy z brzegu napęd FDD na USB do laptopów i działa z moim Mini bez problemu, więc z MBA także a to znaczy, że możesz od kogoś pożyczyć FDD USB do laptopa. rEFIt powinien załatwić butowanie z flopa. Wkładasz kolejno dyskietki a potem wskazujesz katalog z plikami instalatora Windows i instalujesz już dysku a dyskietki już są zbędne.

Gdzieś mi też w internecie mignęły linki z gotowymi obrazami takich dyskietek startowych do XP.

Nie testowałem tego rozwiązania na Maku ale już instalowałem Windows 2000 Server oraz XP z użyciem tychże dyskietek na innym komputerze, który nie umiał butować z płyty. Fakt. Dalsza instalacja u mnie przebiegała z płyty ale o ile pamiętam to się instalator pyta ścieżkę do plików, bo gdzieś tam podawałem ścieżkę do katalogu ...\i386.

---- Dodano 09-07-2008 o godzinie 13:17 ----
Ha !
Chyba znalazłem dla ciebie rozwiązanie. Bedziesz musiał od kogoś pożyczyć jedynie flopa USB od dowolnego laptopa.

Uzyskiwanie dysków rozruchowych Instalatora systemu Windows XP

#11 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 09 lipca 2008 - 13:05

Ale zawartość instalki skopiuj a nie obraz płyty :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych