Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pytania przyszłego posiadacza Maca

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Anakinwolf

Anakinwolf
  • 7 postów

Napisano 08 lipca 2008 - 10:35

Witam wszystkich :) Zaczynając od początku to planuje w najbliższym czasie kupno Macbooka (13 cali)bądź Macbooka Pro (15 cali). A jako że wcześniej nie miałem styczności z takim sprzętem mam kilka pytań. Zapewne infantylnych. Ale liczę na waszą wyrozumiałość w tym zakresie i pomoc. Więc przechodząc do moich pytań (kolejność dość przypadkowa).... 1) Przeglądając forum znalazłem posty dotyczące obsługi neostrady przez MacOS X. Z nich wynikało iż nie działa (przynajmniej modemy Thomson/Alcatel). Czy coś się w ostatnim czasie w tym zakresie zmieniło? 2) Czy w czasie instalacji tworzy się jedna lub dwie partycje? No moim dotychczasowym lapku używam dwóch. Jedną na system (nadpisywana w czasie reinstalacji Windowsa) i druga na dane. 3) Czy instalacja Systemu odbywa się z płytki CD/DVD czy też z jakieś ukrytej partycji (jak na niektórych laptopach z Windowsem)? 4) Przy ewentualnej reinstalacji MacOS X nadpisywana jest partycja systemowa C (nazewnictwo z Windowsa - nie wiem jak w Macach oznaczane są dyski i partycje) czy tylko jej część.? 5) W jednym z tematów było że można reinstalować system nie tracąc danych z katalogu domowego (home). Czy to znaczy że reinstalacja kasuje wszystko poza /home i czy owe /home (tak to chyba się nazywa) jest na innej partycji (nie widzę sposobu żeby reinstalować system nie tracąc danych)? 6) Jak można utworzyć w razie czego drugą partycje Macową (z tego co wiem używa innego systemu plików niż Windows)? 7) W czasie użytkowania dysku (tworzenie i kasowanie plików) ulega on fragmentacji. Jak wygląda więc sprawa defragmentacji dysku pod MacOS X? 8 ) W Linuksie programy można ściągać z różnych repozytoriów (serwerów) a pod MacOX skąd je się bierze? Z jakiś określonych serwisów czy też jest coś na kształt owych repozytoriów? 9) Jeśli się nie mylę to na Maca jest mało wirusów i innego syfu tego typu, ale czy istnieje jakiś dobry (darmowy najlepiej antywirus) i czy warto go stosować? 10) Podejrzewam iż MacOS ma wbudowany jakiś firewall (tak jak Windows i Linux) ale czy jest on dobry, czy też lepiej zastosować jakiś zewnętrzny program (jeśli zewnętrzny to jaki)? 11) Posiadam dysk zewnętrzny na usb z partycją NTFS. Czy będzie on automatycznie i prawidłowo wykryty pod Mackiem? Oraz czy działa odczyt i zapis na partycjach NTFS (nie chce stracić danych z tego dysku, a zrobienie backupu na DVD 400GB danych trochę trwa)? 12) W wielu miejscach znalazłem informacje iż MacBooki i Macbooki PRO nie mają prawego ALTu (choć spotkałem się z informacją iż nowsze posiadają). Jaka jest prawda? I jeśli nie posiadają owego klawisza to czym się robi polskie znaki? 13) Jak się instaluje i odinstalowuje oprogramowanie pod MacOS (chyba te pakiety dmg?)? Czy przebiega to tak jak w Windowsie, Linuksie czy też jeszcze inaczej)? No i czy po deinstalacji w systemie pozostają jakieś śmieci po tym programie (tak jak w Windowsie) czy też usuwane są wszystkie pliki bez wyjątku? 14) Wykonuje kopie bezpieczeństwa swoich filmów DVD w postaci DViXów. Pod Windowsem używam: "Gordian Knot" oraz "Auto Gordian Knot". Czy jest jakiś równie dobry i prosty w używaniu zamiennik/odpowiednik tych programów? 15) Czy istnieją równie dobre odpowiedniki takich programów jak (bym prosił by je wymienić): - K lite mega codec pack (kodeki do odtwarzania różnych filmów) - Windows Media Player Classic (moim zdaniem najlepszy programik do oglądania DViXów) - uTorrnet - Total Commander 16) Z tego co wiem istnieje wersja Firefoxa i Opery pod MacOS X. A czy działa pod nimi Flash? Czy też trzeba się nagimnastykować by go uruchomić (miałem problemy pod Linuksem) 17) Która matryca bardziej się sprawdza (błyszcząca czy też matowa)? Ja bym chyba się skłaniał w stronę matowej. 18 ) Jaka jest różnica pomiędzy obudową czarną a białą? Niektórzy piszą iż niczym poza kolorem, a w inni iż czarna jest zrobiona z lepszej jakości materiałów? 19) Póki co jak wyżej napisałem mam Neostrade. Ale jako że zamierzam zmienić dostawce internetu (a umowa się mi niebawem skończy) to mam pytanie do użytkowników korzystających z usług Aster Cable i UPC. Czy modemy oferowane przez jedną i drugą firmę są obsługiwane przez MacOS? Czy też któryś modeli lepiej unikać? Póki co to aż tyle pytań się zebrało. Wiem iż niektóre się uzupełniają, a niektóre w pewnym stopniu poruszają ten sam temat ale pisze z pamięci. Jak przeszukam forum odnośnie pozostałych i nie znajdę zadowalających mnie odpowiedzi to zadam kolejne. 8-) Mam nadzieję że wybaczycie nowicjuszowi taką ilość pytań na raz.

#2 oloko

oloko
  • 164 postów
  • SkądLwówek Śl.

Napisano 08 lipca 2008 - 11:07

2. Jest tworzona tylko jedna partycja. 3. Instalacja odbywa się z płyty DVD, a nawet dwóch. 4. To zależy od opcji jaką wybierzesz. 5. To się nazywa archive and install, instaluje się system od nowa ale twój katalog domowy i ustawienia pozostają nienaruszone, wszystko jest na jednej partycji. 6. Można utworzyć nową partycję, używa się do tego standardowego programu 'Narzędzia dyskowe'. 7. Podobno się nie defragmentuje :). 8. Nie ma czegoś takiego jak repozytoria, ściągasz programy ze stron domowych autorów, z macupdate.com lub strony Apple. 9. Z tego co wiem nie ma atywirusów na maca, nie ma wirusów. 10. Jest wbudowany firewall,czy dobry? nie wiem nie używam :), z komercyjnych programów little snitch- podobno dobry. 11. Standardowo NTFS jest tylko do odczytu, istnieje coś takiego jak macfuse, które umożliwia także zapis. 13. W większości przypadków instalacja programów polega na przeciągnięciu programu do odpowiedniego katalogu, niektóre programy mają swój instalator. Odinstalowanie to przeciągnięcie programów do kosza. Zdarza się że zostają śmieci po odinstalowanych programach, są programy ktore temu zaradzą zarówno płatne jak i darmowe. 15. Jeśli chodzi o kodeki to jest Perian, są kodeki od mplayera, jeszcze nie miałem sytuacji żeby coś się nie otworzyło. Jako odtwarzacz polecam VLC lub mplayer, torrenty to Transmission. 16. Nie ma żadnego problemu z uruchomieniem Flasha. 17. musisz się kierować własnymi odczuciami :).

#3 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 08 lipca 2008 - 12:31

[quote=Anakinwolf;641084]Witam wszystkich :)

Zaczynając od początku to planuje w najbliższym czasie kupno Macbooka (13 cali)bądź Macbooka Pro (15 cali). A jako że wcześniej nie miałem styczności z takim sprzętem mam kilka pytań. Zapewne infantylnych. Ale liczę na waszą wyrozumiałość w tym zakresie i pomoc. Więc przechodząc do moich pytań (kolejność dość przypadkowa)....[/quote]

Witamy serdecznie!

[quote=Anakinwolf;641084]1) Przeglądając forum znalazłem posty dotyczące obsługi neostrady przez MacOS X. Z nich wynikało iż nie działa (przynajmniej modemy Thomson/Alcatel). Czy coś się w ostatnim czasie w tym zakresie zmieniło?[/quote]

Ogólnie jest z tym problem. Walczyłem z bodajrze Sagem'em ale nie udało się, więc kosztem 84zł na Allegro kupiłem router ADSL bezprzewodowy i po problemie ;). W sumie wystarczyłby kablowy z wyjściem na zwykłą skrętke (koszt ok. 50zł).

[quote=Anakinwolf;641084]2) Czy w czasie instalacji tworzy się jedna lub dwie partycje? No moim dotychczasowym lapku używam dwóch. Jedną na system (nadpisywana w czasie reinstalacji Windowsa) i druga na dane.[/quote]

Mac przychodzi z zainstalowanym systemem i nie trzeba się martwić o instalację. Wszystko jest na jednej partycji. Nie ma potrzeby zajmować się partycjonowaniem. Jedno z przyzwyczajeń, o którym warto zapomnieć po przesiadce na Macintosha.

[quote=Anakinwolf;641084]3) Czy instalacja Systemu odbywa się z płytki CD/DVD czy też z jakieś ukrytej partycji (jak na niektórych laptopach z Windowsem)?[/quote]

Instalacja, jeśli kiedyś będziesz potrzebował, odbywa się z dwóch płyt DVD dołączonych do komputera.

[quote=Anakinwolf;641084]4) Przy ewentualnej reinstalacji MacOS X nadpisywana jest partycja systemowa C (nazewnictwo z Windowsa - nie wiem jak w Macach oznaczane są dyski i partycje) czy tylko jej część.?[/quote]

Nie ma czegoś takiego jak partycja C. Poprostu jest partycja. Możesz użyć jak kolega wspomniał wyżej, opcji Zarchiwizuj (stary system) i Instaluj czystą wersję. Następnie z zarchiwizowanej kopii wyciągasz dane, które chcesz zachować. Można również kompletnie wyczyścić dysk i zrobić czystą instalację. Ogólnie reinstalacja systemu to kolejne z przyzywczajeń, o którym zapomnisz.

[quote=Anakinwolf;641084]5) W jednym z tematów było że można reinstalować system nie tracąc danych z katalogu domowego (home). Czy to znaczy że reinstalacja kasuje wszystko poza /home i czy owe /home (tak to chyba się nazywa) jest na innej partycji (nie widzę sposobu żeby reinstalować system nie tracąc danych)?[/quote]

Patrz punkt wyżej.

[quote=Anakinwolf;641084]6) Jak można utworzyć w razie czego drugą partycje Macową (z tego co wiem używa innego systemu plików niż Windows)?[/quote]

Używając Disk Utility zainstalowanego w systemie. Ja nie widzę w tym większego sensu.

[quote=Anakinwolf;641084]7) W czasie użytkowania dysku (tworzenie i kasowanie plików) ulega on fragmentacji. Jak wygląda więc sprawa defragmentacji dysku pod MacOS X?[/quote]

Defragmentacja nie jest podobno potrzebna w Mac OS X, ale zdaża się (np. przy próbie instalacji Windows na BootCamp), że nie można stworzyć dodatkowej partycji bez defragmentacji. Są programy do tego, ale ja osobiście jeszcze nie potrzebowałem.

[quote=Anakinwolf;641084]8 ) W Linuksie programy można ściągać z różnych repozytoriów (serwerów) a pod MacOX skąd je się bierze? Z jakiś określonych serwisów czy też jest coś na kształt owych repozytoriów?[/quote]

Podobnie jak w Windows, programy ściągamy skąd się da ;). Strony developerów, serwisy typu macupdate.com, strona Apple.com itd.

[quote=Anakinwolf;641084]9) Jeśli się nie mylę to na Maca jest mało wirusów i innego syfu tego typu, ale czy istnieje jakiś dobry (darmowy najlepiej antywirus) i czy warto go stosować?[/quote]

Na Mac OS X nie ma wirusów, a więc nie ma programów antywirusowych. Wyjątek to aplikacje, które dbają byś nie przesłał windows'owego wirusa do innej osoby.

[quote=Anakinwolf;641084]10) Podejrzewam iż MacOS ma wbudowany jakiś firewall (tak jak Windows i Linux) ale czy jest on dobry, czy też lepiej zastosować jakiś zewnętrzny program (jeśli zewnętrzny to jaki)?[/quote]

Ma wbudowany, ale podobnie jak ten w Windows blokuje jedynie pakiety przychodzące z zewnątrz. Polecam Little Snitch do blokowania pakietów wychodzących.

[quote=Anakinwolf;641084]11) Posiadam dysk zewnętrzny na usb z partycją NTFS. Czy będzie on automatycznie i prawidłowo wykryty pod Mackiem? Oraz czy działa odczyt i zapis na partycjach NTFS (nie chce stracić danych z tego dysku, a zrobienie backupu na DVD 400GB danych trochę trwa)?[/quote]

Trzeba doinstalować MacFuse, żeby miec pełny dostęp. Domyślnie jest tylko do odczytu.

[quote=Anakinwolf;641084]12) W wielu miejscach znalazłem informacje iż MacBooki i Macbooki PRO nie mają prawego ALTu (choć spotkałem się z informacją iż nowsze posiadają). Jaka jest prawda? I jeśli nie posiadają owego klawisza to czym się robi polskie znaki?[/quote]

Mają ALT po obu stronach. Standardowo pisze się wciskając lewy ALT, ale można to zmienić darmowym programem. Teraz nie pamiętam nazwy.

[quote=Anakinwolf;641084]13) Jak się instaluje i odinstalowuje oprogramowanie pod MacOS (chyba te pakiety dmg?)? Czy przebiega to tak jak w Windowsie, Linuksie czy też jeszcze inaczej)? No i czy po deinstalacji w systemie pozostają jakieś śmieci po tym programie (tak jak w Windowsie) czy też usuwane są wszystkie pliki bez wyjątku?[/quote]

W pakietach DMG czasami przychodzą programy (to taki kolejny program do archwizowania jak ZIP). Odinstalowanie w zależności od komplikacji programu polega na przeciągnięciu go do kosza lub uruchomieniu odinstalatora. Rzeczywiście jakieś śmietki zostają czasami, dlatego warto stosowac, np. darmowy AppTrap.

[quote=Anakinwolf;641084]14) Wykonuje kopie bezpieczeństwa swoich filmów DVD w postaci DViXów. Pod Windowsem używam: "Gordian Knot" oraz "Auto Gordian Knot". Czy jest jakiś równie dobry i prosty w używaniu zamiennik/odpowiednik tych programów?[/quote]

Filmy można zgrać np. świetnym Handbreak'iem.

[quote=Anakinwolf;641084]15) Czy istnieją równie dobre odpowiedniki takich programów jak (bym prosił by je wymienić):
- K lite mega codec pack (kodeki do odtwarzania różnych filmów)
- Windows Media Player Classic (moim zdaniem najlepszy programik do oglądania DViXów)
- uTorrnet
- Total Commander[/quote]

K lite mega codec pack - wystarczy Perian + Flip4Mac (dla plików WMV).
WMPC - wbudowany quicktime, vlc lub ostatnio przeze mnie odkryty Movist.
uTorrent - Transmission.
TotalCommander - Wbudowany Finder jest wygodny, ale nie działa na tej samej zasadzie co TC. Polecam ForkLift.

[quote=Anakinwolf;641084]16) Z tego co wiem istnieje wersja Firefoxa i Opery pod MacOS X. A czy działa pod nimi Flash? Czy też trzeba się nagimnastykować by go uruchomić (miałem problemy pod Linuksem)[/quote]

Flash instaluje się równie łatwo co pod Windows.

[quote=Anakinwolf;641084]17) Która matryca bardziej się sprawdza (błyszcząca czy też matowa)? Ja bym chyba się skłaniał w stronę matowej.[/quote]

Ja wybrałem matową. Mniej problemów z refleksami gdy słońce świeci prosto w matrycę.
Niektórzy, jednak wolą żywsze barwy wersji glossy.

[quote=Anakinwolf;641084]18 ) Jaka jest różnica pomiędzy obudową czarną a białą? Niektórzy piszą iż niczym poza kolorem, a w inni iż czarna jest zrobiona z lepszej jakości materiałów?[/quote]

Czarna jest matowa, biała ma połysk. Biała też bardziej się rysuje.

[quote=Anakinwolf;641084]19) Póki co jak wyżej napisałem mam Neostrade. Ale jako że zamierzam zmienić dostawce internetu (a umowa się mi niebawem skończy) to mam pytanie do użytkowników korzystających z usług Aster Cable i UPC. Czy modemy oferowane przez jedną i drugą firmę są obsługiwane przez MacOS? Czy też któryś modeli lepiej unikać?[/quote]

Modemy kablowe zwykle działają po zwykłej skrętce więc nie ma problemu.

[quote=Anakinwolf;641084]Póki co to aż tyle pytań się zebrało. Wiem iż niektóre się uzupełniają, a niektóre w pewnym stopniu poruszają ten sam temat ale pisze z pamięci. Jak przeszukam forum odnośnie pozostałych i nie znajdę zadowalających mnie odpowiedzi to zadam kolejne. 8-) Mam nadzieję że wybaczycie nowicjuszowi taką ilość pytań na raz.[/quote]

Nie ma sprawy pytaj ile wlezie, chociaż warto, też wypróbować wyszukiwarkę, bo wiele tematów już było omawianych.

Masz typowe pytania switcher'a i wierz mi, że warto zapomnieć o tym co było i przekonać się, że inaczej nie znaczy gorzej.

#4 kmita

kmita
  • 131 postów

Napisano 08 lipca 2008 - 12:48

Mają ALT po obu stronach. Standardowo pisze się wciskając lewy ALT, ale można to zmienić darmowym programem. Teraz nie pamiętam nazwy.

Macbooki pro (podejrzewam, że zwykłe Macbooki podobnie) NIE MAJĄ prawego Alta. Jest jednak możliwość jego symulacji - wystarczy zainstalować malutki programik DoubleCommand który pozwala 'zamienić' prawe Jabłko na prawego Alta.
Wyjątkiem jest chyba 17" MacbookPro - z tego co pamiętam, on ma prawego alta.

#5 neverfree

neverfree
  • 131 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lipca 2008 - 12:52

Oczywiście, że mają prawy przycisk ALT. Chyba, że zamontowali mi w MacBooku przypadkiem ;).

#6 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 08 lipca 2008 - 13:01

@kmita

Mój błąd. Rzeczywiście nie ma prawego ALT'a w MBP:

Zdjęcie klawiatury ze strony apple.com

#7 Anakinwolf

Anakinwolf
  • 7 postów

Napisano 08 lipca 2008 - 13:40

Masz typowe pytania switcher'a i wierz mi, że warto zapomnieć o tym co było i przekonać się, że inaczej nie znaczy gorzej.

Mówi się że przyzwyczajeni jest drugą naturą człowieka. Ale będę starał się walczyć z przyzwyczajeniami. Bowiem moim zdaniem nie ma sensu większego na Macu instalować Windowsa.

@ser91e, kmita, neverfree

Ad12.
Luknąłem na stronę apple. I tam zarówno przy Macbook jak i Macbooku Pro jest:
Wbudowana pełnowymiarowa klawiatura z 78 (USA) lub 79 (ISO) klawiszami, w tym 12 klawiszami funkcyjnymi i 4 klawiszami strzałek (w układzie odwróconego „T”)

Nasz prawy ALT to chyba własnie ten dodatkowy klawisz przy klawiaturze ISO.

#8 en0x

en0x
  • 52 postów
  • SkądBoston/USA

Napisano 08 lipca 2008 - 13:40

oczywiscie ze jest prawy alt w MB... i nie trzeba nic kombinowac zeby pisac pl literki z prawym altem

---- Dodano 08-07-2008 o godzinie 08:41 ----

@kmita

a co to jest to po prawej obok command? to jest option i na gorze na klawiszu jest alt... czyli to takze jako prawy alt sluzy

#9 kmita

kmita
  • 131 postów

Napisano 08 lipca 2008 - 14:08

Widać różne wersje MBP mają różnie rozwiązaną klawiaturę - mój (C2D 2,2) ma jeden przycisk koło prawego japka ale na pewno nie jest to prawy alt. W wolnej chwili mogę zrobić fotkę. EDIT: Ten przycisk nazywa się chyba return - w kazdym razie tak opisany jest w Double Command.

#10 Lukasz.com

Lukasz.com
  • 120 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lipca 2008 - 14:18

@kmita

A to obok strzałek? ALT!!!

#11 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 08 lipca 2008 - 14:56

oczywiscie ze jest prawy alt w MB... i nie trzeba nic kombinowac zeby pisac pl literki z prawym altem

---- Dodano 08-07-2008 o godzinie 08:41 ----

a co to jest to po prawej obok command? to jest option i na gorze na klawiszu jest alt... czyli to takze jako prawy alt sluzy

Na MBP z klawiaturą international po prawej stronie od Command jest enter (a w zasadzie enterek)

#12 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 08 lipca 2008 - 19:32

Ale namieszałem. Oczywiście, że jest prawy ALT. Tak to jest jak się studiuje zdjęcia na PCie w pracy. Teraz siedzę przed swoim sprzęcikiem i klawisz jest. Oba ALTy działają super z PL literkami. Ja już się przestawiłem na lewy przez półroczny kontakt z Tiger'em.

#13 malack

malack
  • 7 postów

Napisano 08 lipca 2008 - 22:33

Ja tez mam kilka pytanek jesli mozna;) Przymierzam sie do kupna PB 12" i stad kilka watpliwosci mam: Czy nie ma zadnych problemow za zainstalowaniem linuksa na nim? Mysle o debianie lenny. Czy ma glosne glosniki? Jak z internetem? Na przyklad czy bedzie dzialal na nim taki iPlus? Bo z tego co widzialem nie ma tego gniazda? No i na koniec ile on jest wart, zeby nie przeplacic:P Konfiguracja: Power PC G4 1.5 GHz Superdrive DVD±R, ±RW / CD-RW 1,25 GB RAM 100 GB HDD 64 MB GeForce FX Go5200 Z gory dziek iza odpowiedz.

#14 kmita

kmita
  • 131 postów

Napisano 08 lipca 2008 - 23:26

No właśnie nie wiem jak to jest- ja kupiłem swojego MBP w Cortlandzie a klawiaturę ma taką:
http://img.skitch.co...uqxxqgnb7kc.jpg

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych