Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Usuwanie z pominięciem kosza

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 studente

studente
  • 160 posts
  • SkądNa emigracji

Posted 06 July 2008 - 17:16

Czy jest jakaś szansa by bez obciążania systemu dodatkowym softem usunąc plik bezpośrednio z dysku nie przenosząc go do kosza? Gdyby był jeszcze jakiś skrót, byłoby super! Gdzie w OSX podziała się ta funkcja? Windows jest jaki jest, ale mu jej nie brakuje. Myślałem że może Automatorem, ale nie przewiduje takiej opcji:( Słyszałem że istnieje jakaś wtyczka ale na głównej stronie Apple nie mogę jej znaleść.

#2 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 06 July 2008 - 17:39

Może to pomoże, na inne również z koszem problemy:
Solving Trash Problems
A tak od siebie dodam, że kosz naprawdę się przydaje, wystarczy co jakiś czas go opróżniać. Kiedyś w windzie zawsze wyłączałem przenoszenie do kosza, ale odkąd mam maćka nie przejmuję się tym. Kosz potrafi uratować dupsko po odruchowej, głupiej czynności. Nie ma co narzekać na kosz.

#3 studente

studente
  • 160 posts
  • SkądNa emigracji

Posted 06 July 2008 - 17:44

Może to pomoże, na inne również z koszem problemy:
Solving Trash Problems

Dziękuje, przejrze :)

Kosz potrafi uratować dupsko po odruchowej, głupiej czynności. Nie ma co narzekać na kosz.

Ciężko się z taką argumentacją nie zgodzić :)

EDIT:

Na stronie która mi podałeś znalazłem coś takiego

Force the Trash to empty using the Option key

This technique uses a hidden feature of Mac OS X to force the Trash to empty. Perform the following steps in the order specified:

1. Press and hold the mouse button on the Trash icon in the Dock. The context menu for Trash will display.
2. Press and hold the Option key.
3. Select Empty Trash from the context menu for Trash.
4. Release the Option key.

Gdzie tutaj jakiś "skrót" w opróżnianiu kosza?
Przecież i tak jest napisane żeby najechać na niego i wywołać menu a pózniej kliknąc w "opróznij"
No chyba że to jest poradnik pisane pod starsze wersje OSX :P

#4 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 06 July 2008 - 17:53

Skrót do opróżniania kosza to Shift+command+backspace. Po usunięciu pliku/plików do kosza za pomocą command+backspace, dajesz powyższy skrór i kosz pusty, jeśli o taki skrót Ci chodziło. Oba skróty działają tylko spod Finder'a. (Off topic) Jak jest Finder w polskiej wersji językowej ? znajdywacz ? ;)

#5 studente

studente
  • 160 posts
  • SkądNa emigracji

Posted 06 July 2008 - 18:23

Skrót do opróżniania kosza to Shift+command+backspace. Po usunięciu pliku/plików do kosza za pomocą command+backspace, dajesz powyższy skrór i kosz pusty, jeśli o taki skrót Ci chodziło.

Nie do końca. Już wcześniej go próbowałem, ale nie wiedziałem że działa tylko w finderze, dzięki:)

W poście powyżej chodziło mi o to że w tym pomocniku uznaje się że w menu kontekstowym
kosza nie ma opcji "opróżnij", chyba dlatego pisze o ukrytej funkcji i klawiszu "option".
Przypuszczam że został napisany pod starszą wersje OSX.

(Off topic)
Jak jest Finder w polskiej wersji językowej ? znajdywacz ?

No to ja też offtopowo.

Może bardziej "znalazca", zabawne, ale kiedy pomyślimy nad tłumaczeniem dosłownym nie będzie chyba innej opcji.
Co ciekawe, Angielski słownik podaje takie samo znaczenie "A person who finds someone or something".
Jest jeszcze "finder" w znaczeniu "mały obiektyw doczepiany do większego, służący do znalezienia obiektu do obserwacji" - Może to stąd Apple wyszło z pomysłem?

Wszystko zależy czego ma dotyczyć , najbardziej funkcjonalnie będzie "Menadzer plików".

Finder to poprostu biznesowa nazwa stworzona przez Apple która utrwaliła się w jęz. Angielskim.
Niestety, pod wieloma aspektami nasz język nie jest aż tak elastyczny.
W Angielskim często wystarczy poprostu zestawić pierwsze dwa kojarzące się słowa i już mamy rzeczownik, lub inną część zdania mającą, o dziwo! językowy sens.

Każdy język rządzi się własnymi, nierzadko niejednaznacznymi prawami,, choć Angielski na tym polu wybija się znacznie.

#6 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 06 July 2008 - 20:01

Ad kosz.
Hmm... wg tego co przytoczyłeś:
"1. Press and hold the mouse button on the Trash icon in the Dock. The context menu for Trash will display.
2. Press and hold the Option key.
3. Select Empty Trash from the context menu for Trash.
4. Release the Option key."
właśnie jest wyszczególnione to menu z opcją 'empty trash'.

#7 studente

studente
  • 160 posts
  • SkądNa emigracji

Posted 10 July 2008 - 09:25

Właśnie jest wyszczególnione to menu z opcją 'empty trash'.

Tak, rozumiem, tylko że w Lepardzie ta opcja jest już domyślna :)

Dodane 10/07/08 10:06

Wracając do głównego tematu. Skrót klawiaturowy który podaliście działa znakomicie.
Odkryłem też że w Quicksilver jest taka akcja (delete (erase) ), wystarcy tylko poszperać w opcjach.
To chyba to samo co "bezpieczne usuwanie" w Leopardowym koszu.

#8 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 10 July 2008 - 12:46

Ostanio spróbowałem bezpiecznego usuwania i dam sobie z tym spokój. Wieloktrotnie dłużej to trwa, a nie mam jakichś specjalnych tajemnic do ukrycia.

#9 studente

studente
  • 160 posts
  • SkądNa emigracji

Posted 10 July 2008 - 21:10

Muszę Ci powiedzieć że, w Quicksilverze działa tak samo jak zwykłe usuwanie, bez jakiś szczególnych różnić.

Wieloktrotnie dłużej to trwa

Może to zalezy od ilości danych - Jaką masz na myśli?

a nie mam jakichś specjalnych tajemnic do ukrycia

Ja równierz,i całe szczeście :) Są jednak osoby którym taka funkcja wbudowana w Leoparda napewno się przyda - Zazwyczaj była ona dostępna tylko poprzez dodatkowe, nierazdko płatne oprogramowanie.

#10 Witos

Witos
  • 4400 posts

Posted 11 July 2008 - 16:22

Ta funkcja jest raczej w każdym OS X, a na 100% od wersji 10.3.

#11 danzig_r

danzig_r
  • 17 posts
  • SkądGdańsk

Posted 07 February 2010 - 18:33

Mam odwrotne pytanie. Coś się u mnie przełączyło i macbook wszystko usuwa mi z pominięciem kosza :( niezależnie czy naciskam command+backapce, czy dodaje shift. Przeciąganie pliku myszką na ikonę kosza także informuje mnie o chęci usunęcia pliku z pominięciem kosza. Pomocy

---- Dodano 07-02-2010 o godzinie 20:50 ----
Przepraszam za zamieszanie. Przeleciałem macbooka Onyxem i wszystko wróciło do normy :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users