Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dobry router?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
38 odpowiedzi w tym temacie

#1 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 05 lipca 2008 - 10:46

Witam, tak sobie przeglądam to forum i widzę, że wielu z Was współdzieli neta via różne routerki, tak samo jak ja. Mam stary router jakiejś nieznanej firmy, który co chwilę się wiesza i ma bardzo kiepski zasięg WiFi, myślę że mam dosyć chodzenia wyciągania kabla z gniazdka telefonicznego albo resetowania go zdalnie i kupię coś nowego, może nawet dzisiaj. Więc moje pytanie do Was czego używacie, najlepiej do neo bo takie mam łącze. No oczywiście musi mieć wbudowane ADSL i dobre dobre WiFi :) Będzie współdzielił neta na 3 kompy, dwa laptopy via WiFi i jeden PC "po kablu". Nic pozatym, ważne żeby się nie zawieszał i nie zatykał. Może ktoś z Was ma jakieś dobre doświadczenia i się podzieli to będę wiedział czego szukać. Ten router co mam był kupiony uzywany na Allegro, najtańszy i widać tego skutki.

#2 Loti

Loti
  • 801 postów
  • SkądWro

Napisano 05 lipca 2008 - 10:59

Linksys - niegdysiejsze cisco po włączeniu do prądu i skonfigurowaniu - jakoś rok temu - nie musiałem nawet nawiązywać kontaktu wzrokowego z urządzeniem. Subiektywna to opinia ale śmiało polecam.

#3 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 05 lipca 2008 - 11:04

jakoś rok temu - nie musiałem nawet nawiązywać kontaktu wzrokowego z urządzeniem.

No coś takiego to by było idealne, a mogę zapytać ile Cię kosztował?

#4 ContactLost

ContactLost
  • 430 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 lipca 2008 - 11:06

Ja ostatnio zaopatrzyłem się w Netgear, jakiś za 99zł w Media Markt i w sumie też nie ma problemu. Konfiguracja prosta, wszystko bez problemu się widzi i jest ok.

#5 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 05 lipca 2008 - 11:17

jakiś za 99zł w Media Markt

No to nie jest dużo, a ile czasu chodzi bez "zwiechy" ?

#6 ContactLost

ContactLost
  • 430 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 lipca 2008 - 11:26

Od początku ;) póki co jest to kilka dni, ale z tego co czytałem w necie to nikt nie miał z nim problemów. Konfig 5 minut i masz net wszędzie. Jedyny minus to diody trochę za mocno świecą :P

#7 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 lipca 2008 - 11:39

Ja mam Netgear DG834G i jestem bardzo zadowolony ;) A co do Netgeara za 99zł to jest raczej na pewno na ethernet a nie na RJ-11 jak to musi być w przypadku ADSL ;) Routery z ADSL są w granicach 200zł.

#8 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 05 lipca 2008 - 11:44

linksys wrt54 gl nie ma sobie równych

#9 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 05 lipca 2008 - 12:05

Routery z ADSL są w granicach 200zł.

Ten swój kupiłem za 70 pln, na Ceneo jest jakiś linksys za 150zł ale pewnie jakiś taki markowy może kosztować z 200zł. Jeszcze kiedyś mi się taki Pentagram rzucił w oczy, nie pamiętam modelu ... taki czarny, dużo osób go kupowało na Ceneo.

linksys wrt54 gl

A to już gdzieś słyszałem, że dobry na Ceneo dużo osób go chwali. Swoją drogą, nie rozumiem kompletnie, jak ktoś mógł wpisać jako wadę, że jest "lekki" powinni wbudować obciążniki? Nawiasem mówiąc, ciekawe skąd taka duża rozbieżność jeśli chodzi o cenę, od 160pln do ponad 200? dziwne.

---- Dodano 05-07-2008 o godzinie 11:09 ----
Chyba jakiś tępy jestem, gdzie jest napisane, że ten Linksys ma model ADSL i czy obsługuje Annex A (bo to jest neo chyba), nie mogę się doszukać.
Camino.pl: Osprzęt sieciowy: ROUTER DSL Linksys WRT54GL 1xWAN 4x10/100TX Access Point 802.11g/b (Linksys)
Linksys.com - Products/Wireless/Basic Networking/Broadband Routers/Wireless-G (802.11g)/WRT54GL

I po co ktoś pisze, że obsługiwane systemy to same Windy jak konfiguracja jest przez przeglądarkę i tak... Mam rozumieć, że WiFi pod Linuxem to inne WiFi niż windowsowe czy jak? Dziwne

A zapytam jeszcze co sądzicie o Linksys WAG200G-EU, ma bardzo dobre opinie na ceneo i nie jest za drogi.

#10 gERmAn

gERmAn
  • 470 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 lipca 2008 - 12:16

Skoro tak lubisz Ceneo to masz tu swietny Linksys polecam bardzo, dobry zasięg i nietrzeba uzywac tego chorego oprogramowania neostrady.Super sprawa, wart swojej ceny! :
Linksys WAG200G-EU - PorĂłwnanie ofert i cen w sklepach internetowych

#11 Darrarski

Darrarski
  • 469 postów
  • SkądWarszawa / Piastów

Napisano 05 lipca 2008 - 12:38

Linksys WRT54 (G/GL/GS) to router bez modemu ADSL. Routery Linksysa z wbudowanym modemem ADSL mają oznaczenie WAG. Ten WAG200G jest dobrym wyborem, chyba że znajdziesz w podobnej cenie WAG200GS który ma dodaną technologie SpeedBooster. Generalnie oba modele będą dobrym wyborem do użytku domowego. Jeśli chcesz mieć większą kontrolę nad siecią, lub wymagasz bardziej profesjonalnej konfiguracji, proponuję zakup routera WRT54GL i dodatkowo modemu ADSL z wyjściem ethernet. Na ten router możesz wgrać nieoficjalne oprogramowanie, bardzo rozszerzające możliwości urządzenia.

#12 OloUnited

OloUnited
  • 194 postów
  • SkądKonin

Napisano 05 lipca 2008 - 12:51

Ja mam Netgear DG834G i jestem bardzo zadowolony ;) A co do Netgeara za 99zł to jest raczej na pewno na ethernet a nie na RJ-11 jak to musi być w przypadku ADSL ;) Routery z ADSL są w granicach 200zł.

Wczoraj zamówiłem ten sam :) zobaczymy jak sie spisze

#13 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 lipca 2008 - 13:39

Wczoraj zamówiłem ten sam :) zobaczymy jak sie spisze

Mam go od półtora miesiąca (kupiłem nówkę w Media Markt) i od tamtego czasu calutki czas pracuje, bez żadnej zawiechy. Do tego ma łatwą konfiguracje i jest bardzo ładny ;) Naprawdę polecam ;)

#14 gERmAn

gERmAn
  • 470 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 lipca 2008 - 14:26

Mam go od półtora miesiąca (kupiłem nówkę w Media Markt) i od tamtego czasu calutki czas pracuje, bez żadnej zawiechy. Do tego ma łatwą konfiguracje i jest bardzo ładny ;) Naprawdę polecam ;)

A jaki ma zasięg bo mam dosc duze mieszkanie- 200m2

Darrarski a ten WRT54GL to duzo lepszy (lepszy ma np.zasiiięg?) bo znalazlem tanio:
LINKSYS WRT54GL - PorĂłwnanie ofert i cen w sklepach internetowych

#15 Opoya

Opoya
  • 63 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 lipca 2008 - 14:38

Mam Pentagram Cerberus P 6331-42. Działa z Orange Freedom (czyli Neo z logo Orange). Łatwa instalacja przez WWW, ADSL2+, WiFi, działa sprawnie i bez problemu. Zasięg OK. Router jest w pokoju obok ale piętro niżej więc po skosie. Zasięg o granicach 80-95%.
Na górze trzy komputery, jeden Maczek (mój) i dwa pecety (rodzinne).

Zapłaciłam 120 zł, kupiony w sklepie znalezionym przez Allegro.

Cerberus P 6331-42 - strona producenta

#16 SpyKids

SpyKids
  • 165 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 lipca 2008 - 14:40

A jaki ma zasięg bo mam dosc duze mieszkanie- 200m2

Darrarski a ten WRT54GL to duzo lepszy (lepszy ma np.zasiiięg?) bo znalazlem tanio:
LINKSYS WRT54GL - PorĂłwnanie ofert i cen w sklepach internetowych

Ten co znalazłeś jest bardzo dobry, w domu 80 m2 zasięg wszędzie, Mieszkam na 3 piętrze i nawet na parkingu mam zasięg :)
Po wgraniu Tomato dużo więcej możliwości.

#17 Darrarski

Darrarski
  • 469 postów
  • SkądWarszawa / Piastów

Napisano 05 lipca 2008 - 14:40

Darrarski a ten WRT54GL to duzo lepszy (lepszy ma np.zasiiięg?)

Czy dużo lepszy? TAK, jeśli chodzi o możliwości konfiguracji, jest bardziej profesjonalny, chociaż jeśli potrzebujesz podzielić łącze w domowych warunkach, to wystarczy WAG200G. Co do zasięgu, to MOIM zdaniem mój WRT54G ma lepszy niż WAG200G którego testowałem (być może dlatego że ten pierwszy ma dwie anteny, a może dlatego że nieoficjalne oprogramowanie dla WRT54 pozwala zmienić moc sygnału), chociaż opinie są podzielone i żeby być obiektywnym, muszę powiedzieć że nie ma większych różnic między tymi modelami. Co innego modele z oznaczeniem GS (SpeedBooster) i GR (RangeBooster), tam różnica zasięgu powinna być wyraźnie odczuwalna.

P.S.: Jak będziesz chciał kupić WRT54G to wybieraj model w wersji starszej niż 5, lub model GL (w każdej wersji). Do WRT54G v5 i nowsze nie ma możliwości wgrania pełnych wersji nieoficjalnego oprogramowania, co prawda są wersję specjalnie dla tych modeli, które i tak zwiększają możliwości, ale pewnych funkcji w nich nie znajdziesz. Po więcej informacji odsyłam tutaj: WRT54G - wikipedia, to naprawdę bardzo interesujące urządzenie o wielkich możliwościach za niewielkie pieniądze.

#18 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 05 lipca 2008 - 14:47

No ten jest dobry, wiem. W każdym razie kupiłem Pentagram Cerberus, trochę przepłaciłem w sklepie ale trafiał mnie już szlak z tym dziadostwem co miałem. W każdym razie śmiga, i zasięg WiFi jest w miarę OK. Zobaczymy jak będzie za jakiś czas.

#19 Darrarski

Darrarski
  • 469 postów
  • SkądWarszawa / Piastów

Napisano 05 lipca 2008 - 14:55

Na temat Pentagrama nie mogę zbyt wiele powiedzieć, bo miałem tylko krótką styczność z kilkoma modelami, i Bóg jeden raczy wiedzieć co się teraz z nimi dzieje. Poza tym mój znajomy je sobie chwali, więc pewnie najgorsze nie są ;-)

#20 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 05 lipca 2008 - 15:07

Z routerami różnie bywa chodzą bez problemu chodzą, ale do czasu.

#21 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 05 lipca 2008 - 15:09

Z routerami różnie bywa chodzą bez problemu chodzą, ale do czasu.

tak jak wszystko:grin:

#22 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 05 lipca 2008 - 15:11

Bo mój DI-524 coś zaczyna dziwnie sie zachowywać, szczególnie rano jak włączam kompa, neta nie ma, musze wejść na stronke routera nacisnąć reboot i net wraca ale strasznie mnie to wkurza.

#23 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 05 lipca 2008 - 15:20

Poza tym mój znajomy je sobie chwali, więc pewnie najgorsze nie są ;-)

No na Ceneo jest dosyć często kupowany :)

#24 Diodak

Diodak
  • 301 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 lipca 2008 - 20:09

Mam od stycznia Linksysa WAG200G-EU, dzielę łącze na 6 kompów przez etherneta i 3 via wi-fi. Pracuje stabilnie, nie rozłącza neo, zasięg wi-fi z czwartego piętra przez grube stropy aż do pierwszego. Za 150 zł to moim zdaniem świetny zakup :).

#25 Gringo997

Gringo997
  • 779 postów
  • Skądnieznana

Napisano 05 lipca 2008 - 21:04

ja wlasnie kupilem Apple Airport Express i powinien dojsc przed 9 lipca do mnie. Jak zainstaluje to zdam relacje (refurbished kosztuje 79$). Teraz mam linksys'a befw11s4 i nie moge podpiac sie do neta na moim macbooku pro :/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych