Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

KeyRemap4MacBook - prawy alt na prawy cmd ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 hexplor

hexplor
  • 13 postów

Napisano 05 lipca 2008 - 09:54

Witajcie! Kupiłem niedawno iMaca i wszystko jest ok. Jestem bardzo zadowolony ze sprzetu, myszki, klawiatury ale jest jedno małe ale. Jestem przyzwyczajony do klawiatury windowsowej gdzie zaraz obok spacji miałem alt do pisania literek z ogonkami :) Chciałbym to samo mieć na macu. Czytałem już o DoubleCommand na tym forum, ale ten prgram powoduje u mnie zawieszanie się komputera i brak możliwości poprawnego wyłączenia więc po krótki użytkowaniu po prostu go wywaliłem. Wybór padł teraz na KeyRemap4MacBook . Niestety nie moge doszukac się tam takiej opcji jak zmiana Prawy Alt na Prawy Cmd ... I tutaj pytanie czy wogole sie da w tym programie cos takiego zrobic... ? Z gory dzieki za jakies wskazowki..

#2 rafal_k

rafal_k
  • 227 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 lipca 2008 - 10:24

prawy alt w tym sofcie nazywa się Option_R, prawy Cmd nazywa się Command_R. Funkcji Option_R to Command_R faktycznie nie ma, ale klawisz Command prawy nie różni się od lewego. Więc może spróbuj wybrać Option_R to Command_L.

#3 hexplor

hexplor
  • 13 postów

Napisano 05 lipca 2008 - 10:26

No i chyba sobie sam poradziłem :) zrobiłem co następuje :) : w programie KeyRemap4MacBook: Command L to Control L Control L to Command L i w ustawieniach klawiatury: Pod klawiszem Opcja mam Command pod Command mam Opcja i działa wszystko jak trzeba :) Mam zaznaczanie, kopiowanie pod klawiszem modyfikującym Ctrl, opcję pod lewym Altem, i polskie znaczki pod prawym Cmd :) Super :)

#4 MonikaK

MonikaK
  • 104 postów

Napisano 05 lipca 2008 - 10:52

Ja sobie poradziłam w inny sposób. Preferencje systemowe => Klawiatura i mysz => Klawisze modyfikujące I już. Bez dodatkowych programów.

#5 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 05 lipca 2008 - 13:00

ja jeszcze inny mam sposób - zacząłem korzystać z lewego ALT:) i wydaje mi się ten układ wygodniejszy od windowsowego:D - w naszym wieku, można szybko się przestawić:)

#6 ebeneben

ebeneben
  • 22 postów

Napisano 01 września 2009 - 19:39

To prawda długo się męczyłem z podwijaniem prawego kciuka aż do prawego alta do póki nie odkryłem, że pod małym palcem lewej ręki praktycznie cały czas mam lewy alt który działa tak samo. Lat mam już 25 ale jak przestawiłem się na zamykanie okienek po lewej stronie to z altem też dam radę :) pozdrawiam!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych