Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Uszkodzony EFI

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 szewski

szewski
  • 18 postów
  • SkądHelsinki, FI

Napisano 05 lipca 2008 - 00:19

Witam,

Mam mały problem z EFI. Zachciało mi się instalacji debiana (ze względu na prace i hobby :) na mbp 4,1. Walczyłem z nim dzielnie przez 3 dni.. bezskutecznie.. koniec końców skończyło się na tym, iż przez przypadek zainstalowałem elilo, które nadpisało EFI. Samo elilo działa tak jak i instalcja debiana - czyli wcale ;). Na szczęście mogę uruchomić Leoparda. Teraz moje pytanie.. Jak można przywrócić EFI do stanu fabrycznego ?

Czy ponowna reinstalacja systemu załatwi sprawę - w końcu EFI siedzi na wydzielonym kawałku dysku.. czy może coś jeszcze siedzi w jakimś NVRAMI'e ? jak to jest ? Samo EFI nie ma w sobie backupu ? coś na wzór dual-bios ?

Myślałem o Firmware Restoration CD 1.x.. ale żadna wersja nie obsługuje najnowszej rewizji MBP 4,1 - Firmware Restoration CD 1.3 obsługuje tylko MPB 3,1

Przeglądnąłem wszystkie wątki na forum dotyczące EFI - niestety nie znalazłem solucji..
Tak samo zresztą jak i na mac-forums.com

Jakieś sugestie ?

---- Dodano 05-07-2008 o godzinie 15:54 ----
Jeszcze jedno pytanie przyszło mi do głowy..

Co się dzieje w momencie wymiany dysku, na którym nie ma EFI ? jest on instalowany razem w systemem ? jeżeli tak jest, to co obsługuje operacie I/O - chociażby bootowanie z CD/DVD - kiedy jeszcze partycja EFI nie istnieje ?

#2 szewski

szewski
  • 18 postów
  • SkądHelsinki, FI

Napisano 06 lipca 2008 - 17:48

Sam sobie odpowiadam na pytanie :)

Procedura przywracania GUID Partition Scheme wygląda tak:

[url=http://support.apple.com/kb/TS1600?viewlocale=en_US]"You cannot install Mac OS X on this volume..." alert in Installer[/url]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych