Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[TUTORIAL] Wymiana dysku w Macbooku.

• Please log in to reply
19 replies to this topic

#1 Bartch

Bartch
  • 438 posts
  • SkądWarsaw, PL

Posted 04 July 2008 - 22:04

Tutorial ten jest poświęcony wymianie dysku w Macbooku bez utraty danych.

Co będzie potrzebne:
  • Macbook
  • Nowy dysk twardy 2,5cala SATA
  • Torx t8
  • Mały śrubokręt gwiazdkowy (Philips #00)
  • Obudowa na dysk 2,5cala ze złączem SATA (może być również sam adapter SATA czyli rodzaj przejściówki SATA-USB)
  • Program Carbon Copy Cloner

Zaczniemy od backupu danych. Montujemy nowy dysk (w moim przypadku dysk Samsunga 320GB) do obudowy zewnętrznej i następnie podłączamy ja do komputera.

Dołączona grafika

Wyświetli nam się komunikat, ze dysk nie może zostać odczytany. Więc włączamy narzędzie Disk Utility (Applications>Utilities>Disk Utility). W kolumnie po lewej stornie wybieramy dysk USB (z żółtą ikonką)

Będzie to wyglądało tak:

Dołączona grafika

Klikamy na zakładkę "Erase"
W okienku "Volume Format" wybieramy "Mac OS Extended (Journaled)", w okienku "Name" wpisujemy nazwę naszego przyszłego dysku (w moim przypadku: Hard One).
Następnie klikamy "Erase" i czekamy.

Dołączona grafika

Po zakończeniu powinna pokazać nam się ikonka dysku na pulpicie:

Dołączona grafika

Zamykamy narzędzie Disk Utility i teraz pora na Carbon Copy Cloner. Jest to bezpłatny program do ściągnięcia ze strony producenta: Bombich Software: Carbon Copy Cloner
Dzięki niemu przeniesiemy wszystko co jest na naszym komputerze (włącznie z ustawieniami osobistymi) na nowy dysk bez jakiejkolwiek straty danych.

W okienku "Source Disk" wybieramy nasz dotychczasowy dysk (w moim przypadku: Macintosh HD)

Dołączona grafika

W okienku "Target Disk" wybieramy nasz zewnętrzny dysk USB (w moim przypadku: Hard One)

Dołączona grafika

Następnie klikamy przycisk "Clone". Program zapyta nas czy jesteśmy pewni:

Dołączona grafika

klikamy "Continue".

tym razem zostaniemy poproszeni o podanie hasła:

Dołączona grafika

Więc posłusznie to robimy i zaczynia się proces klonowania naszego dysku. Trzeba się uzbroić w cierpliwość. W moim przypadku zajęło to prawie 3godziny, a miałem do sklonowania jedynie 50GB.

Zakończony proces powinien wyglądać tak:

Dołączona grafika

Pozostaje tylko wysunąć dysk, odłączyć go i możemy zabierać się za hardware.

Pierwsza cześć zakończona i można się zabrać za fizyczną wymianę dysku.

Zaczynamy od przewrócenia macbooka do góry nogami
wyjmujemy baterię przekręcając monetą zamek:

Dołączona grafika

Następnie odkręcamy trzy śruby. Śrubki te nie powinny wyjść całkowicie, ponieważ są one przymocowane do L-kształtnej ramki:

http://img360.images...11/foto9dk9.jpg

Wyjmujemy ramkę w kształcie litery L wraz z trzema śrubkami:

http://img79.imagesh...8/foto10ay9.jpg

Po lewej stronie znajduje się dysk twardy. Ostrożnie wyciągamy go ciągnąc za białą plastikową taśmę.

http://img53.imagesh...0/foto11by0.jpg

Teraz pozostaje nam odkręcenie 4 torxów (po dwa z każdej strony dysku).

http://img503.images...4/foto12dg7.jpg

Następnie wyjmujemy nasz nowy dysk twardy z obudowy USB.

http://img368.images...16/foto6id0.jpg

Montujemy do niego metalową podkładkę (tę którą przed chwila odkręciliśmy od starego dysku) i robimy wszystkie kroki montażu z powrotem.

Włączamy komputer i cieszymy się nowym, większym dyskiem.

Uwaga, jeżeli pojawiło Ci się coś takiego zamiast jabłka podczas włączania komputera:

http://img398.images...28/errorsr2.jpg

najprawdopodobniej dysk nie kontaktuje. Jest tez możliwe, ze dysk jest uszkodzony. Proponuje nie wpadać w panikę tylko spokojnie powtórzyć montaż dysku.

W razie jakby to nie pomogło możliwe jest też, że nasz backup został uszkodzony i brakuje jakiegoś pliku.

Gdyby jednak dysk w jakiś sposób był uszkodzony należy pamiętać, ze większość producentów (samsung Wester digital itp) udziela na swoje produkty dwuletniej gwarancji.

Wszelkie sugestie i pytania mile widziane.

Miałem wątpliwości czy ten watek powinienem dodać do działu FAQ czy Tuning. W razie czego proszę o przeniesienie.

#2 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 July 2008 - 22:20

nie licząc opisu programu do kopiowania, to wszystko jest na Apple.com ale i tak ludzie pytają więc dobrze, że i u nas jest tutorial:) z resztą porządnie napisany:) P.S. Mam taką samą obudowę na USB;) A co to za ikonka grzybka? jest jakieś mario?

#3 Mamut

Mamut
  • 295 posts
  • SkądSkatowni

Posted 18 August 2008 - 20:26

Mam pytanie czy ktos mial taki przypadek ze po skopiowaniu dysku nie wyskakiwal folder a byl sam szary screen po wcisnieciu c przy uruchamianiu dopiero rusza

#4 agusia147

agusia147
  • 15 posts

Posted 27 August 2008 - 18:16

a ja nie mogę skopiować go tak bo nie mam kieszonki i muszę to zrobić w windowsie na stacjonarnym kompie. jak to zrobić norton ghost zawiódł

#5 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 December 2008 - 10:37

Jeszcze jedna uwaga, bo kiedyś zdarzyło mi się stracić "kupę" czasu, bo nie pomyślałem;) - jak przekładacie dysk z kieszeni już istniejącej/sformatowanej to pamiętajcie o ponownym formacie - ustawieniu GUID jako tablicy partycji:)

#6 himon

himon
  • 3 posts

Posted 26 December 2008 - 02:26

Wymieniłem dysk, wszystko działa tak jak jest opisane...

#7 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 26 December 2008 - 23:00

Ja mam mały problem... Mam białego Macbooka. Zmieniłem dysk wg tutoriala na Seagate Momentus 7200.3. Wszystko jest cacy, oprócz startu kompa. Ten szary ekran (najpierw pusty, potem z jabłkiem, a potem z obracającym się loaderem) przy starcie z tego dysku wyświetla się dłużej niż z oryginalnego Fujitsu. Kiedy już pojawi się ekran logowania, wpiszę co trzeba - wszystko idzie jak burza - natychmiast pojawiają się ikonki na pasku menu, ikony na pulpicie o wiele szybciej pokazują podgląd, ale ten ekran trochę mnie dziwi... Z Onyxa odpalałem już naprawę praw dostępu oraz wyczyściłem cache systemowy dla Rozruchu i Jądra. Nie pomogło. Macie pomysły jak to przyspieszyć? Thanks from mountain ;)

#8 racuchy

racuchy
  • 673 posts

Posted 26 December 2008 - 23:06

W system preferences ustaw sobie startup disk na swój, pewnie ma zapamiętany stary i za kazdym razem szuka z czego ma bootowac.

#9 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 26 December 2008 - 23:20

O FAK :) No teraz to jest naprawdę jak szczała indiana :) Wielkie dzięki!

#10 racuchy

racuchy
  • 673 posts

Posted 26 December 2008 - 23:21

No problemo. Ciesze sie ze moglem pomoc ;)

#11 123456

123456
  • 0 posts

Posted 26 December 2008 - 23:30

Jesli ktos to napisze dla nowego macbooka aluminium to bede wdzieczny, bo mam w planie takiego zakupic :) ps co to za grzybek w doku wlasnie? zalatuje moja ulubiona gra mario :)

#12 dislike

dislike
  • 103 posts

Posted 28 December 2008 - 23:36

A czy komuś wyskoczył komunikat w Disk Utility "Wymazanie dysku nie powiodło się" ?? Dysk jest nowy.. Seagate Momentus 7200rpm 320gb. Próbowałem kilka razy.

#13 kisila

kisila
  • 2 posts

Posted 05 February 2009 - 17:05

Hej, Mnie tez to wyskoczylo - w koncu odpalilem program raz jeszcze i poszlo, ale Carbon copy zawiesza mi sie na klonowaniu w momencie ok 109MB, katalog usbin/umount. Wie ktos co z tym fantem ? czekalem dobre 45 minut i nic sie nie zmienilo, wisial sobie radosnie na tym katalogu. Dysk to SSD Patriot 64GB WARP. Dzieki za pomoc.

#14 partnerzy

partnerzy
  • 57 posts
  • SkądNY

Posted 05 February 2009 - 19:12

Hej,
Mnie tez to wyskoczylo - w koncu odpalilem program raz jeszcze i poszlo, ale Carbon copy zawiesza mi sie na klonowaniu w momencie ok 109MB, katalog usbin/umount. Wie ktos co z tym fantem ? czekalem dobre 45 minut i nic sie nie zmienilo, wisial sobie radosnie na tym katalogu. Dysk to SSD Patriot 64GB WARP.
Dzieki za pomoc.

Sprobuj po zainstalowaniu Carbon Copy zrestartowac kompa, zanim przystapisz do kopiowania, by sie upewnic, ze wszytsko co zbedne, jest zamkniete. Ja wczoraj mialem podobnie, ale zrestartowalem kompa, wylaczylem airport i wszystko poszlo cacy.

#15 kisila

kisila
  • 2 posts

Posted 05 February 2009 - 19:40

Hej, jest jeszcze gorzej - wrócilem z pracy i podjalem kolejna walke - usunalem partycje i sprobowalem zrobic na nowym dysku erase - no i pupa... Teraz mi mowi ze diske erase failed ... input/output error occured .. i ani, ani dalej. Ech wszyscy narzekaja na MS a tam potrafilem sobie poradzic ;) Pomozcie bo lekko siwieje - chcialem miec "fajny" dysk SSD a mam narazie same problemy ;) Pozdrawiam

#16 partnerzy

partnerzy
  • 57 posts
  • SkądNY

Posted 06 February 2009 - 17:37

Ja by sprobowal sformatowac ten dysk w Disk Utility, tak jak napisano wyzej w instrukcji i zobaczyl co sie stanie. Przeciez mozliwe, ze dysk jest uszkodzony... Dla pewnosci w ostatecznosci mozesz sprobowac sfromatowac dysk pod Winda (FAT32) i wtedy sprobowac jeszcze raz "erase" poprzez Disk Utility.

#17 paparazzi

paparazzi
  • 1006 posts

Posted 11 August 2009 - 21:58

to ja sie pobawie w archeologa hehe :P powiedzcie mi bo jutro będę się w to bawił bo przyjdzie mi dysk... i nie wiem czy na nowym dysku zrobić 1 czy 2 partycje? jak to jest w przypadku reinstalacji? tak jak w windowsie czy jak :) to moj pierwszy mak :D

#18 halved

halved
  • 67 posts

Posted 14 August 2009 - 22:38

ja mam jeszcze takie pytanie czysto techniczne. Zamierzam kupic macbooka, jakiegos slabszego, prawdopodobnie pierwsza wersja. I czy moge do niego wlozyc dysk SATA 2,5 dowolnej wielkosci ? Powiedzmy 500 czy 1000 gb ? Pozdrawiam

#19 Syntex

Syntex
  • 1 posts

Posted 01 October 2011 - 21:51

Dzieki Panowie :) Zrobiem jak wyzej opisano i potwierdzam u mnie poszlo bez problemow.Swietnie Pozdrawiam i Dziekuje

#20 bimbambi

bimbambi
  • 24 posts

Posted 11 March 2013 - 20:36

halooo pomocy, robię wszystko krok po kroku i mi wyskakuje na samym początku taki komunikat: "Symbolic links cannot be created on the [Disk]. Any symbolic links that exist on Macintosh HD will not be created on the destination" Ratunku?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users