Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

PULPIT - nie widać plików które na nim są !

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 AVALON

AVALON
  • 465 postów
  • SkądUK

Napisano 28 maja 2006 - 10:20

Ale widać je w Finderze, ,że są zapisane na pulpicie. Wcześniej tak nie miałem, ktoś wie skąd ten problem ???

#2 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 28 maja 2006 - 10:22

Ale co to robi w dziale GRY? Przenoszę... Jaki system? Co ostatnio instalowałeś?

#3 MacBookPro

MacBookPro
  • 1 postów

Napisano 28 maja 2006 - 10:30

chcesz sie tego pozbyc :?:

#4 AVALON

AVALON
  • 465 postów
  • SkądUK

Napisano 28 maja 2006 - 12:32

Tiger po wszystkich aktualizacjach, nic ostatnio nie instalowałem !!!!

#5 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 28 maja 2006 - 12:34

Nie widać żadnego pliku? Żadnego katalogu? Dysków? Czy może jakiś konkretnych tylko?

#6 ksomyrk

ksomyrk
  • 57 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 maja 2006 - 16:11

Pulpit, czy raczej może Biurko :P :mrgreen:

#7 AVALON

AVALON
  • 465 postów
  • SkądUK

Napisano 28 maja 2006 - 21:27

Są pliki które wcześniej zapisywałem (ok tygodnia wstecz) na PULPICIE. Ale teraz jak daje save as Desktop - to plik pojawi się w Finderze zakładce Desktop, ale na Pulpicie tego nie ma.

#8 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 28 maja 2006 - 21:29

Ale możesz utworzyć nowy Folder na biurku? Albo coś na nie przeciągnąć? Save as desktop - to z przeglądarki jak rozumiem?

#9 iSylwek

iSylwek
  • 872 postów

Napisano 28 maja 2006 - 21:59

Ale teraz jak daje save as Desktop - to plik pojawi się w Finderze zakładce Desktop, ale na Pulpicie tego nie ma.

chyba raczej "save to desktop" :roll: :?:

bo jeżeli masz gdzieś taką opcję "save as Desktop" to może w tym jest problem :|

[ Dodano: 2006-05-28, 23:01 ]
a możesz kopiować pliki z biurka?
np. gdy klikniesz raz na biurko a później Edit>copy ?

#10 AVALON

AVALON
  • 465 postów
  • SkądUK

Napisano 29 maja 2006 - 06:58

Repair permission pomogło. Temat uważam za zamknięty.

#11 israel

israel
  • 78 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 lutego 2007 - 15:00

To jest błąd Findera. Polega podobno na tym, że kiedy korzystasz z opcji "Save as to Desktop/Pulpit" z programu nieapplowego jak np MS Entourage, MS Word, Firefox, to Finder nie widzi tych plikow na pulpicie. POjawiaja sie dopiero po przelogowaniu badz restarcie. Nie znalazlem do tehj pory lekarstwa na to...

#12 dredziarz

dredziarz
  • 869 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 23 kwietnia 2007 - 13:44

też tak mam. czasami jak coś ściągam i zapisuję na pulpit to w okienku pojawia mi się jakaś ikonka programu, który nie dość że .exe to się tam wziął za przeproszeniem z dupy bo nic nie ściągałem. czasami to niesttety dziwne jest!

#13 pixel

pixel
  • 91 postów

Napisano 23 kwietnia 2007 - 14:21

jeżeli pamiętasz chociaż fragment nazwy pliku, otwórz teczkę Desktop i wpisz go w polu wyszukiwania. Po tym, jak pojawi się w wynikach wyszukiwania, zostanie zindeksowany i będzie go wszędzie widać. Podobny problem miewałem kiedyś podczas wypakowywania plików stuffit'em - tworzył nowe teczki, które po otwarciu okazywały się pozornie puste.

#14 voitek

voitek
  • 925 postów

Napisano 23 kwietnia 2007 - 19:30

Nie wiem czy to pomoże na znikający pulpit z powodu jakiegoś błędu, ale w pliku [user]>Library>Preferences>com.apple.finder.plist można dodać węzeł o nazwie CreateDesktop typu Boolean i nadając mu wartość Yes lub No, można sterować tym, czy na pulpicie (nie w katalogu pulpitu) są wyświetlane pliki czy też nie. Domyślnie tego węzła nie ma, więc być może dodanie go jawne będzie odpowiedzią na ten problem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych