Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

jak dopasować napisy do filmu?

• Please log in to reply
23 replies to this topic

#1 bekble

bekble
  • 53 posts

Posted 04 July 2008 - 12:50

witam. co robicie gdy napisy są przyspieszone lub opóznione w stosunku do grającego filmu?(i brak innych napisów na serwerach) czy jest jakis program który synchronizuje to? w allplayerze i subedicie tak bylo. pozdrawiam.

#2 vinci

vinci
  • 2693 posts
  • SkądPoznań

Posted 04 July 2008 - 13:06

A skąd bierzesz napisy? Ja polecam program na Maczka - QNapi ;)

#3 gizmo3800

gizmo3800
  • 1906 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 July 2008 - 13:51

subedit player, tylko dla windows..

#4 Falcon

Falcon
  • 639 posts
  • SkądKraków

Posted 04 July 2008 - 13:54

PYM Player pozwala na opoznienie/przyspieszenie napisow "w locie" podczas ogladania za pomoca klawiszy Z/X. Jesli sie w pewnym momencie rozsynchronizowuja, mozna to spokojnie poprawic.

#5 pepan

pepan
  • 524 posts
  • SkądPoznań/Skarżysko-Kamienna

Posted 04 July 2008 - 15:55

no ale chodzi o program do edycji przeciez

#6 Paweł K.

Paweł K.
  • 544 posts

Posted 04 July 2008 - 20:44

A skąd bierzesz napisy? Ja polecam program na Maczka - QNapi ;)

Czy to jest makowa wersja napiprojektu?

#7 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 04 July 2008 - 20:58

Poniekąd. Więcej znajdziesz na blogu blog.fotogenia.info

Działa bardzo dobrze. Wszystkie odcinki LOSTów wykrył ;)

#8 Macmaniak

Macmaniak
  • 24 posts

Posted 11 September 2008 - 22:05

Problem z Qnapi Po reinstalce systemu i migracji pojawił się błąd - "nie można pisać do katalogu tymczasowego" - może ktoś zna rozwiązanie?

#9 bialy_ikar

bialy_ikar
  • 587 posts
  • SkądŚroda Wlkp.

Posted 15 September 2008 - 02:44

Działa bardzo dobrze. Wszystkie odcinki LOSTów wykrył ;)

Lost i podobne seriale są bardzo popularne i nie jest dziwne, że znalazł do nich napisy. Ale często są problemy z nie pasującymi napisami, w szczególności do mniej popularnych filmów. W PYM Player jest taka opcja, ale jest bardzo mało intuicyjna i przynajmniej dla mnie jest bardzo nie wygodna ;). Może komuś udało się uruchomić SubEdita (lub program o podobnej funkcjonalności) ma Macu?

Dziwie się, że jeszcze nikt nie napisał jakiegoś takiego prostego edytora :shock:. W końcu to jeden z większych problemów przy przesiadce na Maca (przynajmniej dla przeciętnego polskiego użytkownika).

#10 Juzwa

Juzwa
  • 107 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 October 2008 - 13:13

Witam, mam pytanie: właśnie ściągnęłam sobie program QNapi i ściągnęłam napisy do filmu. Jak mam te napisy "wmontować" w film?

#11 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 06 October 2008 - 09:30

Potrzebujesz PYM lub PYM + Perian. W PYM możesz oglądać film razem z napisami. Jeżeli jednak chcesz go obejrzeć w iTunes to w PYM musisz wybrać opcję konwersji napisów na format widziany przez Periana i wtedy są automatycznie widziane przez iTunes. Niestety sposób ten nie działa z Front Row, jeżeli do filmu są napisy to Front Row w ogóle nie generuje mi obrazu (jest to błąd Periana)

#12 Juzwa

Juzwa
  • 107 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 October 2008 - 22:49

mam problem: kiedy chcę odpalić pym to każe mi sciągnąc mplayer i kiedy to robie to znowu to samo.... co mam zrobić?

#13 alicjag3

alicjag3
  • 676 posts
Posted 02 November 2008 - 10:13

Skąd ściągnąć qnapi? Próbowałam i mam tylko coś co po otwarciu sprawia, że pojawia się jakiś plik tekstowy. Próbowałam kilka wersji.

#14 Juzwa

Juzwa
  • 107 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 January 2009 - 11:34

ponawiam moje pytanie: jak wmontować te napisy? w końcu wykasowałam Pym z powodów opisanych wyżej. Ktoś ma jakiś pomysł? Dodam, że mam Tigera. Będę Wam bardzo wdzięczna za pomoc.

#15 GloriusG

GloriusG
  • 14 posts

Posted 18 January 2009 - 13:17

Najlepszym bo chyba jedynym :) programem do edycji i dopasowywania napisów na Maca jest Jubler. Do ściągnięcia choćby [URL="http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/31719"]tu[/URL].

#16 kopytek

kopytek
  • 6 posts

Posted 18 January 2009 - 13:22

Zna ktoś jakiś macowy odpowiednik AVI ReComp ?
Pod windą można w nim "dokleić" do filmu napisy na stałe i cieszyć się napisami na odtwarzaczu dvd.

To samo ma na myśli chyba Juzwa

#17 Juzwa

Juzwa
  • 107 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 January 2009 - 15:19

GloriusG: dziękuję Ci bardzo za ten program :)

#18 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2928 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 January 2009 - 01:39

To ja dodam jeszcze od siebie, że oprócz Jublera polecam program "Poczytaj mi mamo" do ściągniecia stąd Program jeszcze w wersji na PowerPC, ale świetnie też działa na Intelu. Umożliwia wkomponowanie napisów do filmu w quicktime

#19 bialy_ikar

bialy_ikar
  • 587 posts
  • SkądŚroda Wlkp.

Posted 19 January 2009 - 05:01

Są jakieś tutoriale do Jublera? A może ktoś znający program, wyjaśnił by podstawową obsługę? Bo rozumiem, że w tym programie można dopasowywać napisy? Najbardziej interesowało by mnie, jak zmienić ilość klatek na sekundę, oraz czy jest możliwość "geometrycznego przesunięcia napisów"?

#20 silkow

silkow
  • 296 posts
  • SkądLeszno

Posted 19 January 2009 - 07:36

bylo tego pelno na forum

#21 alicjag3

alicjag3
  • 676 posts
Posted 19 January 2009 - 22:12

A jak zrobic by zmieniajac czas napisow w Jublerze byly polskie litery?

#22 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 19 January 2009 - 22:28

ktoś pisał że front row nie odpala napisów bzdura odpala trzeba zrobić tak: 1. zainstalować periana najnowszego 1.1.3 2. przerobić napisy programem srtool 3. ustawić tak aby nazwa filmu była identyczna z nazwą napisów oczywiście wszystko musi być w jednym katalogu 4. najważniejsze zmienić otwieranie domyślne napisów tak żeby otwierał je front row U mnie to działa bez problemu chociaż trochę mi zeszło żeby do tego dojść

#23 Nefilim

Nefilim
  • 55 posts
Posted 05 February 2010 - 19:57

Dopasować napisy można również za pomocą SubFix
Download SubFix for Mac - Synchronize .srt subtitle files with audio track. MacUpdate Mac Software Downloads

#24 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 06 February 2010 - 18:53

ktoś pisał że front row nie odpala napisów bzdura odpala

Może aktualnie coś w Perianie poprawili, ale faktycznie był taki problem we FrontRow.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users