Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Tajemniczy terminal

• Please log in to reply
25 replies to this topic

#1 MacMati

MacMati
  • 5 posts
  • SkądPoznań

Posted 27 May 2006 - 18:10

Jestem ciekawy co ciekawego można robić w terminalu ? Ta " Brama do Unixa " wydaje mi się bardzo ciekawa ! Prosiłbym o jakieś zastosowania terminala i komendy do niego. Pozdraiwam MacMati

#2 matchil

matchil
  • 11 posts

Posted 27 May 2006 - 18:22

[url]http://www.macdevcenter.com/pub/ct/51[/url]
[url]http://www.atomiclearning.com/macosxterminalx.shtml[/url]
[url]http://aplawrence.com/MacOSX/macosxshell.html[/url]
[url]http://www.ss64.com/osx/[/url]
[url]http://www.macobserver.com/tips/macosxcl101/index.html[/url]
[url]http://kernelthread.com/mac/osx/tools.html[/url]

Pomocne moze rozniez okazac sie [url]www.google.com[/url] . W terminalu mozna robic wiele ciekawych rzeczy, towrzyc pliki/katalogi, kopiowac pliki, zmieniac uprawnienia, uzywac konsolowych programow np. klienta GG - EKG. Uzywac tekstowych edytorow - np. vi (do pisania programow/skryptow), mozna pisac skrytpty powoloki, hackowac ;P, przegladac WWW - lynx/links.

Peace.

#3 stempien

stempien
  • 80 posts
  • SkądLegnica/Wrocław

Posted 27 May 2006 - 18:24

:D MacMati, jakby to powiedziec..Temat rzeka. Jesli nie wiesz do czego moze Ci sie przydac konsola to nie szukaj na sile, przeciez mac os x ma takie ladne srodowisko graficzne. Jesli chcesz troche komend to szybko wcisnij dwa razy tab bedac w terminalu.

#4 Satizo

Satizo
  • 22 posts

Posted 30 August 2006 - 14:17

moze mi ktos powiedziec jak wkleic jakis tekst do konsoli, bo skopiowac sie da...ale nie moge wkleic. Chyba,ze jest jakies inne wyjscie. Mam w domu gentoo i poprzez shh moge na nim pracowac a w takim wypadku mam utrudnione zadanie

#5 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5642 posts
Posted 30 August 2006 - 14:19

moze mi ktos powiedziec jak wkleic jakis tekst do konsoli, bo skopiowac sie da...ale nie moge wkleic.
Chyba,ze jest jakies inne wyjscie.
Mam w domu gentoo i poprzez shh moge na nim pracowac a w takim wypadku mam utrudnione zadanie

Na MAC`u działa normalne Jabłko+V
pod linuxem.. chyba było control+shift+insert
Nie pamiętam dokładnie, dawno nie używałem :)

#6 iSylwek

iSylwek
  • 872 posts

Posted 30 August 2006 - 14:28

można też zaznaczyć ciąg znaków i przeciągnąć na okno termianala

#7 Satizo

Satizo
  • 22 posts

Posted 30 August 2006 - 14:35

Jak by dzialao jablko+v to bym sie nie pytal :) jablko+c dziala..v juz nie. niestety przeciaganie tez nie dziala :(

#8 iSylwek

iSylwek
  • 872 posts

Posted 30 August 2006 - 14:53

działa i jabłko+c i przeciąganie(żeby przeciągnąć musisz złapać za którąś literkę z zaznaczonego fragmentu) potem expose przechodzisz na terminal i puszczasz-polecenie się chyba od razu wykonuje (?) a na piechotę to masz też>edit> copy edit>paste :)

#9 Satizo

Satizo
  • 22 posts

Posted 30 August 2006 - 14:54

No wlasnie mowie, ze nie dziala.....nic sie nie dzieje Co wiecej w Edit> podswietlone jest tylko copy a reszta "undo, "redo", "paste", "select all" sa szare EDIT: juz sobie poradzilem, odpalilem inny terminal i w nim dziala, ten ktory jest w aplikacji X11 nie dziala jak bym potrzebowal

#10 iSylwek

iSylwek
  • 872 posts

Posted 30 August 2006 - 15:01

to chyba znaczy, że Twoja "brama do Unixa" jest narazie zamknięta :lol: a może Ty włączyłeś Console a nie Terminal?

#11 Satizo

Satizo
  • 22 posts

Posted 30 August 2006 - 15:04

Wyglada na to,ze wlaczylem Console...masz racje...teraz juz mam terminal i jest pieknie..ciekawe bo po za ta jedna "wada" wszystko szlo na tym zrobic :)

#12 jasiek13

jasiek13
  • 329 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 November 2006 - 20:50

czy jest jakias komenda zeby sprawdzic historie otwierania -wlaczania komputera??

#13 Banano

Banano
  • 354 posts
  • SkądPoznań

Posted 19 November 2006 - 21:30

pod linuxem.. chyba było control+shift+insert

shift+insert a ja niedawno używałem:roll:

#14 maniacco

maniacco
  • 382 posts
  • SkądPiekary Śląskie

Posted 19 November 2006 - 21:38

Jak by dzialao jablko+v to bym sie nie pytal :) jablko+c dziala..v juz nie.
niestety przeciaganie tez nie dziala :(

yyy... mi działa... i C i V ... shiz ;)

#15 MarG

MarG
  • 156 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 20 November 2006 - 21:41

czy jest jakias komenda zeby sprawdzic historie otwierania -wlaczania komputera??

Tego nie wiem, ale masz wszystko w katalogo /var/log

Tam znajdziesz informacje o wszystkim w opowiednich plikach

Pozdrawiam,
Mariusz

#16 skysky

skysky
  • 16 posts

Posted 13 January 2009 - 16:36

Witam, mam pytanko...Klikam w application/utilites w terminal ale on nagle znika...ciagle klikam a on znika...co jest nie tak?? Dziekuje

#17 westu

westu
  • 203 posts
  • SkądChrzanów / Kraków

Posted 22 January 2010 - 09:16

Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc w instalacji ekg na mac os x? Ostatnio trochę częściej zaglądam do terminala, chciałbym się nim pobawić jeszcze głębiej ;) Pozdrawiam

#18 Haseo

Haseo
  • 245 posts
  • Skądinąd

Posted 22 January 2010 - 18:47

Odpuść sobie ekg, mam to na shellu i używam tylko gdy nie mam dostępu do adium. Wadą terminala jest to, że albo będą ci działały polskie znaki, albo alta będziesz używał do przełączania okien rozmów w ekg. Niestety nie znalazłem sposobu, aby jeden alt był klawiszem meta, a drugi działał do polskich znaków. Jeśli pomimo tego będziesz dalej chciał się z tym bawić, to musisz pobrać ekg + libgadu. Po kompilacji libgadu, zabierasz się za kompilację ekg (w parametrach musisz podać prefix do libgadu). Dla mnie jest to przerost formy nad treścią, ale jak chcesz się z tym bawić, to twoja sprawa.

#19 damjanek

damjanek
  • 196 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 23 January 2010 - 16:24

nCurses pozwala na przełączanie się*po oknach przez esc+cyferek. Po prostu naciskasz esc, puszczasz, a następnie naciskasz cyferek. Tak jak operowanie na screenie czy w irssi. A generalnie EKG warto sobie odpuścić z jednego prostego powodu. Wspiera GG i tylko GG. Pozdrawiam, Damian

#20 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 23 January 2010 - 16:39

A mi się EKG podoba z jednego względu, można pisać boty w pythonie, a do zwykłego użytku w sensie komunikacji ze znajomymi to nie bardzo. ;) W linuksie to jeszcze miało sens jak się GUI wywaliło to często EKG pozostawało jedynym środkiem komunikacji ;) A w Mac OSX jakoś nie widzę sensu ;)

#21 Smoczy

Smoczy
  • 4066 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 23 January 2010 - 16:43

mając do dyspozycji terminal,masz władzę nad całym systemem,musisz jedynie się w nim obeznać,w OSX przydaje się dość często,sam próbuje się*nauczyć komend Unixowych

#22 ftpd

ftpd

Nie.

• 24369 posts

Posted 24 January 2010 - 01:34

A generalnie EKG warto sobie odpuścić z jednego prostego powodu. Wspiera GG i tylko GG.

Mnie jeszcze mierzi to, że nie umie UTF-8. ekg2 umie, ale ekg2 to .

#23 damjanek

damjanek
  • 196 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 24 January 2010 - 02:46

Zawsze możesz ratować się przy pomocy luit -encoding iso8859-2 ./ekg2 Pozdrawiam, Damian

#24 ftpd

ftpd

Nie.

• 24369 posts

Posted 24 January 2010 - 03:07

Proszę Cię, w XXI wieku używać iso8859-2? ;-)

#25 damjanek

damjanek
  • 196 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 24 January 2010 - 17:53

XXI wieku używać*GG? :) Pozdrawiam, Damian

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users